Nove PC komponenty do 800eur

Rady při výběru PC sestav i jejich větších částí a odstraňování problémů s nimi.

Moderátoři: Walker1134, PKBO

dobr1k
Nováček
Nováček

Nove PC komponenty do 800eur

Příspěvek od dobr1k »

Zdravim,

Odisla mi maticna doska so soketom 1155. Ak sa nemylim tak take dosky sa uz nepradvaju cize musim kupit novu co obnasa aj vymenu niektorych komponentov. Preto Vas pekne prosim, poradte mi co si kupit a co si mozem zo starej zostavy nechat.

CHcel by som si nechavam grafiku, bednu rad by som aj zdroj, HDD, SDD, DVD-RW.

GPU: STRIX-GTX960-DC2OC-4GD5
Zdroj: Seasonic M12II-620 620W 80 Plus Bronze(modular)
Bedna: http://store.antec.com/gaming-series/th ... d-two.html

CPU chcem i7 6700k. A dosku by som chcel nejaku hracsku s OC podporou alebo zameranim. Chladic do teraz som mal NOCTUA NH-D14. Ramky DDR4 ale co som pozeral latency a casy tak nejaka 3000Mhz az mala schopne casy tak neviem. Podla chladica na CPU a skusenosti asi budem potrebovat nejake low profile Ramky.
Hladis
Moderátor
Moderátor

Re: Nove PC komponenty do 800eur

Příspěvek od Hladis »

Nevim jaky CPU mas, ale jde koupit nejakou 1155 z bazaru za 2 tisice korun. Pokud chces novy, tak:

i7-6700K (ale klidne bych vzal i5-6600K, prodal GTX 960 a sehnal aspoň GTX 1060)
Corsair Vengeance LPX Black 2x8GB DDR4 3000Mhz
ASUS Z170 Pro Gaming.
dobr1k
Nováček
Nováček

Příspěvek od dobr1k »

Hladis píše:Nevim jaky CPU mas, ale jde koupit nejakou 1155 z bazaru za 2 tisice korun. Pokud chces novy, tak:

i7-6700K (ale klidne bych vzal i5-6600K, prodal GTX 960 a sehnal aspoň GTX 1060)
Corsair Vengeance LPX Black 2x8GB DDR4 3000Mhz
ASUS Z170 Pro Gaming.

moje CPU teraz: i7 3770k

a co tieto ramky?
Vengeance® LPX 16GB (2x8GB) DDR4 DRAM 3466MHz C16 Memory Kit - Black (CMK16GX4M2B3466C16)

Tie co si napisal maju velku latenciu. Neviem ci to mozem mat nejaky viditelny vpliv alebo nie. Ja som len pozeral na tejto stranke casy : https://en.wikipedia.org/wiki/CAS_latency
a z toho vychadzam.

A co hovoris na dosku Asus VIII Hero? v buducnosti mozno budem taktovat a nehcel by som aby kvoly doske ma nieco brzdilo alebo mi nieco branilo. Do teraz som mal MSI Z77A-GD55 a je to dost naprd doska a aj taktovanie ma len take pofiderne :( . Tento krat uz by som chcel kupit dobre v tedy som pozeral na cenu musim povedat :(

Vopred dik za odpoved
Hladis
Moderátor
Moderátor

Příspěvek od Hladis »

S i7-3770k bych kouknul do bazaru pro Z77 desku za 2000 Kc a mas levne vyreseno. Ale pokud chces novy:

Nevim moc proc vysypat tolik penez za takovy RAMky, když nemas jistotu zda to radic v CPU vůbec zvladne. Ty mnou doporuceny Corsair mají C15 a ty davas sice vice taktovany, ale s C16, tedy s vetsi latenci.

A co bys s tou Asus VIII Hero jako delal oproti Gaming PRO ? Mozna tak by te jenom hral pocit, ze jsi "hrdina"(HERO) a vysypal vic penez za zbytecny pozlatko, ale to je tak vse :)

Proste bych zbytecne nerozhazoval a radsi dal prachy do GPU, protože ta GTX 960 je za zenitem.
dobr1k
Nováček
Nováček

Příspěvek od dobr1k »

Hladis píše:S i7-3770k bych kouknul do bazaru pro Z77 desku za 2000 Kc a mas levne vyreseno. Ale pokud chces novy:

Nevim moc proc vysypat tolik penez za takovy RAMky, když nemas jistotu zda to radic v CPU vůbec zvladne. Ty mnou doporuceny Corsair mají C15 a ty davas sice vice taktovany, ale s C16, tedy s vetsi latenci.

A co bys s tou Asus VIII Hero jako delal oproti Gaming PRO ? Mozna tak by te jenom hral pocit, ze jsi "hrdina"(HERO) a vysypal vic penez za zbytecny pozlatko, ale to je tak vse :)

Proste bych zbytecne nerozhazoval a radsi dal prachy do GPU, protože ta GTX 960 je za zenitem.
V buducnosti by som chcel nataktovat cpu na nejakych 4.6-4.8Ghz a preto by som nechcel aby sa stalo, ze budem nejak obmedzeny doskou pretoze nie je stavana na taktovanie alebo nepodporuje taktovanie a tak. AK si pozries https://en.wikipedia.org/wiki/CAS_latency tak CL15 3000MHz ma horsie casy ako tam co ma CL16. Neviem ci to ma nejaky vyznam v realite ale podla cisel su rychlejsie aj napriek horsej latencii.
Hladis
Moderátor
Moderátor

Příspěvek od Hladis »

Budes omezen schopnostmi CPU a ne deskou.

A ty myslis ze to v alikacich nejak vyrazne poznáš za ten mamuti narust ceny ? Ostatne je to jen pretaktovanej modul 3000MHz. Muzes koupit 3000Mhz a přetaktovat to na podobny hodnoty, ale otázka je radic v CPU, aby to vůbec zvladal.
Leon_
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Leon_ »

Hladis píše:Nevim moc proc vysypat tolik penez za takovy RAMky, když nemas jistotu zda to radic v CPU vůbec zvladne. Ty mnou doporuceny Corsair mají C15 a ty davas sice vice taktovany, ale s C16, tedy s vetsi latenci.

lebo si ide dať poradiť a mudry jak je riaditel zemegule potom

http://pretaktovanie.zoznam.sk/viewtopi ... 9&t=114080
.
dobr1k
Nováček
Nováček

Příspěvek od dobr1k »

Leon_ píše:
Hladis píše:Nevim moc proc vysypat tolik penez za takovy RAMky, když nemas jistotu zda to radic v CPU vůbec zvladne. Ty mnou doporuceny Corsair mají C15 a ty davas sice vice taktovany, ale s C16, tedy s vetsi latenci.

lebo si ide dať poradiť a mudry jak je riaditel zemegule potom

http://pretaktovanie.zoznam.sk/viewtopi ... 9&t=114080
no dovol, ja sa s nikym nehadam. ALe kedze si chcem nechat poradit, tak chcem aj povedat co si ja myslim a ocakavam, ze ak sa mylim tak mi to niketo vysvetli a opodstatni. Kazdeho nazoru si vazim, takze dakujem vopred a neberte moje komenty ako utok ci urazku.
dobr1k
Nováček
Nováček

Příspěvek od dobr1k »

Hladis píše:Budes omezen schopnostmi CPU a ne deskou.

A ty myslis ze to v alikacich nejak vyrazne poznáš za ten mamuti narust ceny ? Ostatne je to jen pretaktovanej modul 3000MHz. Muzes koupit 3000Mhz a přetaktovat to na podobny hodnoty, ale otázka je radic v CPU, aby to vůbec zvladal.

tu je jeden test http://www.legitreviews.com/ddr4-memory ... d_170340/6 a vyzera to tak, ze max 3000Mhz by som mal brat pretoze potom v pomere cena vykon to uz idem rapidne dole a aj podpora ako vravis uz nie je stabilna
Eddward
Moderátor
Moderátor

Příspěvek od Eddward »

oficialna podpora je do 2133Mhz, ale radic zvlada ovela viac, inak by sa take RAM ani nepredavali :)
3000Mhz su v pohode,
ja mam napriklad 3200Mhz ku 6700K
Intel Core i7 8700K @ 4.8Ghz + Noctua NH-D15 | 16GB DDR4 3200Mhz CL15 Corsair | MSI Z370 GAMING PRO CARBON | MSI GeForce RTX 2080 GAMING X TRIO 2.1/15.5Ghz
Crucial MX500 2TB | Samsung 970 EVO Plus 500GB NVMe | Seasonic Prime Ti Ultra 750W | W11 x64 Pro | Fractal Define R4 Black + 3x NF-A14 | DELL U2515H 1440p

Phone: Samsung Galaxy S22 Ultra 5G
Time Spy: 11 610
Hladis
Moderátor
Moderátor

Příspěvek od Hladis »

Ja mam taky 3200MHz, ale měli nizkou cenu, ted cena vyskocila nahoru. Ale u vyssich frekvenci uz muzes nastavit XMP a ono ouha, nestabilita. Pak se s tim musíš rucne srat abys to vyladil. Nehlede na ty vysoky penezni castky vs. benefit v aplikacích. Stejne to jsou jen OCnuty 3000MHz moduly. Jen jim dali vyssi latence, frekvence a cenu. To je lepsi to udelat rucne.

U tech pameti proste nemá cenu to hrotit vys. Na tom SK foru ti doporucuji ASUS Z170 A , ale ta ma horsi audio cip nez Gaming PRO. Radsi doporučuju Gaming PRO nez tu A. Ještě zauvazuj, ze bys tu i7-3770K prodal a koupil lepsi GPU jako GTX 1070. Tahle sestava te bude stat nejak cca kolem 600E, do 800E tam mas usetrenych 200E a když prodas ten procik, muzes koupit lepsi GPU. Nebo muzes místo i7-6700K vzit i5-6600K. Ten rozdil mezi temi CPU zase není tak dramaticky, viz. i moje testy v podpisu.
dobr1k
Nováček
Nováček

Příspěvek od dobr1k »

Hladis píše:Ja mam taky 3200MHz, ale měli nizkou cenu, ted cena vyskocila nahoru. Ale u vyssich frekvenci uz muzes nastavit XMP a ono ouha, nestabilita. Pak se s tim musíš rucne srat abys to vyladil. Nehlede na ty vysoky penezni castky vs. benefit v aplikacích. Stejne to jsou jen OCnuty 3000MHz moduly. Jen jim dali vyssi latence, frekvence a cenu. To je lepsi to udelat rucne.

U tech pameti proste nemá cenu to hrotit vys. Na tom SK foru ti doporucuji ASUS Z170 A , ale ta ma horsi audio cip nez Gaming PRO. Radsi doporučuju Gaming PRO nez tu A. Ještě zauvazuj, ze bys tu i7-3770K prodal a koupil lepsi GPU jako GTX 1070. Tahle sestava te bude stat nejak cca kolem 600E, do 800E tam mas usetrenych 200E a když prodas ten procik, muzes koupit lepsi GPU. Nebo muzes místo i7-6700K vzit i5-6600K. Ten rozdil mezi temi CPU zase není tak dramaticky, viz. i moje testy v podpisu.
Pri 3000Mhz myslis, ze XMP ak zapne nebude stabilne? A ake mas skusenosti zo znacou asus? Ja z MSI som nespokojny hlavne preto ako teraz odisla a to nevravim, ze znamemu odisla uz 2x. Komponenty planujem predat ale podla mna to tak rychlo nepojde. CPU chcem urcite 6700k uz aspon kvoly hypertredingu. S doskou asi mate pravdu, nema vyznam vyhodi dalsich 80eur ak neplanujem super mega taktovat a rozdiely ma hero sice viac ale nie su az take podstatne. Snad OCcko na pro gamingu do 4.6Ghz nebude robit problem.
Hladis
Moderátor
Moderátor

Příspěvek od Hladis »

3000MHz pujde XMP na 100%, aspoň na ASUS. Mam 3200MHz moduly (vesmes to je stejny) a ASUS Z170 Gaming PRO. Zkusenosti s ASUS mam bohaty az nekam do PC praveku prvnich Pentii :)

Ta HERO ti k nejakymu super OC oproti Gaming Pro nepomuze a nejaky OC olympiady pod LN2 delat jiste nebudes. Jinak to OC nad 4,5GHz neda každý. Moje i7-6700K ma problem dat na nejakym rozumnym napeti 4,5GHz synchrone s cache. Dostanes nejaky mizerny kus CPU a nepomuze ti ani deska ze zlata.
dobr1k
Nováček
Nováček

Příspěvek od dobr1k »

uz ostava este otazka CPU. Vaham medzi Ninja 4, Dark Rock Pro 3, a Noctua NH D15.
dobr1k
Nováček
Nováček

Příspěvek od dobr1k »

Hladis píše:3000MHz pujde XMP na 100%, aspoň na ASUS. Mam 3200MHz moduly (vesmes to je stejny) a ASUS Z170 Gaming PRO. Zkusenosti s ASUS mam bohaty az nekam do PC praveku prvnich Pentii :)

Ta HERO ti k nejakymu super OC oproti Gaming Pro nepomuze a nejaky OC olympiady pod LN2 delat jiste nebudes. Jinak to OC nad 4,5GHz neda každý. Moje i7-6700K ma problem dat na nejakym rozumnym napeti 4,5GHz synchrone s cache. Dostanes nejaky mizerny kus CPU a nepomuze ti ani deska ze zlata.

ano to je fakt, ak vychytam blby kus tak si mozem ist piskat, ale tak snad nie no. s 3770k som sa dostal velmi v pohdoe na 4.6Ghz a islo by to aj viac ale netreba mi to zatial.
Hladis
Moderátor
Moderátor

Příspěvek od Hladis »

Rikals ze mas Noctua NH-D14, tak ji pouzij.
racecar
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od racecar »

To akoze si chcel vymenit NH-D14 za Ninja4? :?
"Nepochválím-li se sám, nikdo jiný to za mě neudělá."
dobr1k
Nováček
Nováček

Příspěvek od dobr1k »

Ale sak ja som noctuu kupoval asi 4 roky do zadu a soket 1151 neni novinka z roku 2015/2014?
Hladis
Moderátor
Moderátor

Příspěvek od Hladis »

U ty Noctua je to uplne jedno jak je stara. Drzak na tenhle socket ma. Je uplny nesmysl ji nahrazovat jen proto, ze je 4 roky stara a ještě za horsi chladice. Ji se nic nestane ani za 10 let, je to jen kus kovu, kde se nemá co rozbit.
dobr1k
Nováček
Nováček

Příspěvek od dobr1k »

Hladis píše:U ty Noctua je to uplne jedno jak je stara. Drzak na tenhle socket ma. Je uplny nesmysl ji nahrazovat jen proto, ze je 4 roky stara a ještě za horsi chladice. Ji se nic nestane ani za 10 let, je to jen kus kovu, kde se nemá co rozbit.
Jasne nebudem ju menit ak nemusim, len som myslel ze nebude pasovat a ze musim kupit novy chladic. No tak to je parada... opat som nieco usetril.

Takze zostava:

https://www.alza.sk/intel-core-i7-6700k ... 23.htm?o=2
https://www.alza.sk/asus-z170-pro-gaming-d2905982.htm
https://www.alza.sk/corsair-16gb-kit-dd ... d=18858911

Tak vam vsetkym dakujem za pomoc a informacie. AK by ste este nieco k tomu mali prosim dajte vediet.
Odpovědět

Zpět na „Počítačové sestavy“