Nejslabší článek řetězu?

Rady při výběru PC sestav i jejich větších částí a odstraňování problémů s nimi.

Moderátoři: Walker1134, PKBO

Odpovědět
Menttor
Nováček
Nováček

Nejslabší článek řetězu?

Příspěvek od Menttor »

Zdravím,
3 roky zpět jsem si na vaše rady kupoval nové PC a jsem navýsost spokojen, ovšem doba již pokročila a já plánuju menší upgrade, potřeboval bych ale pomoc s identifikací nejslabšího článku řetězu, tedy co je třeba upgradovat prioritně.

Má momentální sestava:
P: Intel Core i5-4670K (taktnuto na 4,0)
MB: MSI Z87-G55
GP: MSI N770 TF 2GD5/OC
Zdroj: Seasonic SSR-550RM 550W
RAM: nějaký kingston 2x4GB
Monitor: SAMSUNG SyncMaster P2450 (FHD)

SSD: Samsung SSD 840 EVO - 120GB, Basic
HDD: nějaká stará plotna

Červeně jsem označil, co si myslím já, že by stálo za to upgradeovat prioritně.
Jsem schopnej vybrat individuální komponentu, ale nedokážu to nějak vybalancovat v rámci celé sestavy, proto se obracím na vás.

RAMku asi dokoupím za pár korun, abych měl 16GB (mám dokoupit 2x4, nebo kupovat uplně nové 2x8?).
Rozhodl jsem se, že už asi nastal čas přejít na QHD a třeba 27", dokonce jsem uvažoval i o IPS panelu, ale mým kritérím vyhovoval leda asus rog za 22 klacků, o kterém se opravdu nedá hovořit jako o dokonalém monitoru (což bych si za tu cenu představoval) a zběžným průzkumem jsem tedy zatím našel tyto monitory (klasické TN):
https://www.czc.cz/asus-mg278q-led-moni ... 37/produkt
https://www.czc.cz/dell-s2716dg-led-mon ... 98/produkt (G-SYNC)
Ale i tak jsou ty ceny docela přepal, takže s tím možná ještě počkám.

No každopádně nejvíc dolů to táhne grafika, kde dosavadní (770) už nestíhá ani na FHD.
No a teď ta hlavní otázka, 1060, nebo 1070? Nebo dokonce AMD? Nebo se chystají nějaké nové série a mám počkat na odhalení/zlevnění?
A jaký výrobce z té miliardy?

Cena zas tak nerozhoduje, ale mělo by to nějak reálně odpovídat té sestavě, tj. asi nemá smysl kupovat 1080.

Dík.
LoCo99
Začátečník
Začátečník

Re: Nejslabší článek řetězu?

Příspěvek od LoCo99 »

nikde nevidim rozpočet (teda já toho nevidim víc, třeba to tvoje červený zvýraznění, který neni vidět, ale to je asi moje barvoslepost), každopádně na hraní v QHD potřebuješ absolutní high end (takže utratit tak aspoň trojnásobek hodnoty současnýho pc)

Pokud bys chtěl jenom levnej upgrade tak dotaktovat procesor a koupit za 5000 GTX970 z druhý ruky. RAM jde taky levně upgradnout ale myslim že nutně víc než 8GB nepotřebuješ, ale tak hodí se to.
Menttor
Nováček
Nováček

Příspěvek od Menttor »

LoCo99 píše:nikde nevidim rozpočet (teda já toho nevidim víc, třeba to tvoje červený zvýraznění, který neni vidět, ale to je asi moje barvoslepost), každopádně na hraní v QHD potřebuješ absolutní high end (takže utratit tak aspoň trojnásobek hodnoty současnýho pc)

Pokud bys chtěl jenom levnej upgrade tak dotaktovat procesor a koupit za 5000 GTX970 z druhý ruky. RAM jde taky levně upgradnout ale myslim že nutně víc než 8GB nepotřebuješ, ale tak hodí se to.
No rozpočet není daný, na kolik to vyjde, na tolik to vyjde, ale jak jsem psal, tak asi nemá smysl v mém případě kupovat 1080, takže jsme na cca 20k za monitor, 15k za grafiku a drobné za ostatní. Procesor upgradovat nechci, základní desku taky ne..
racecar
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od racecar »

Ten dell na hry bude ok. Vezmi 1070tku (gainward alebo msi) dokup ram z bazaru a bude to fajn.
S OC by si mohol tiez trochu pridat.
"Nepochválím-li se sám, nikdo jiný to za mě neudělá."
Michal86
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Michal86 »

Pokud přechod na QHD není nutnost, nahradil bych pouze GK za 1060, případně dokoupil RAM.
brambora81
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od brambora81 »

hele mam ten asus s freesync a k tomu fury a jede to v pohode bezproblemu :) nic se netrha muzu doporucit :)
Menttor
Nováček
Nováček

Příspěvek od Menttor »

Michal86 píše:Pokud přechod na QHD není nutnost, nahradil bych pouze GK za 1060, případně dokoupil RAM.
No nutnost to není, ale když si dneska koupím 1060 a třeba po vánocích budu chtít přejít na QHD, tak mám najednou problém, že jo...
Je to těžký, je to těžký :-D Kdyby to aspon všechno nebylo tak drahý xD

Asi zatím koupím 1070 + RAMky, jak psal racecar. I kdybych nakonec nepřecházel na QHD, tak mi ta grafika aspoň vydrží o pár let déle než 1060 (doufám).
Michal86
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Michal86 »

To je možnost číslo 2. Já navrhoval pouze možnost jak ušetřit peníze. :D Možná bych být tebou prodal ty 2x4 GB a pořídil 2x8. Když prodáš stávající moduly + stávající grafiku, něco ti ještě zbyde :-) Takže ve finále bude investice do grafické karty. A jak říkáš na 1080p to bude super, na QHD si nejsem už tak jist... Pokud by jsi si vystačil s nějakým IPS FHD 144hz monitorem, tak ta 1070 by stačit mohla... Ikdyž moc her, které by ta grafika dala na tyto FPS není. Ale když budeš mít monitor s G-Sync, tak alespoň tam to bude mít uplatnění.
racecar
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od racecar »

Michal86 píše:IPS FHD 144hz monitorem
Urcite? :roll:
Michal86
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Michal86 »

racerar - pár takových na trhu je, proč ne? :-)
racecar
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od racecar »

Ukaz. :D
Hladis
Moderátor
Moderátor

Příspěvek od Hladis »

Nejslabsi clanek je jednoznacne GPU. Sel bych do GTX 1070.
RAM není nutne za kazdou cenu upgradovat, ale pokud chces 16GB, tak proc ne. Lepsi je vždy 2x8GB, ale levnejsi je pridat 2x4GB.
Tvuj monitor nic moc. Pokud ho chces vymenit, nesel bych do 1440p, ale do 16:10 FullHD jako Dell U2415.
Michal86
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Michal86 »

racerar http://www.tomshardware.com/reviews/ace ... ,4238.html třeba tento, když jsem v červenci sháněl gaming monitor, přemýšlel jsem o téhle, ale 24" verzi. V Německu ho měli za cca 399,- EUR. Když jsem psal na oficiální stránky ACER ČR, napsali mi, že monitor uvedou na CZ trh někdy v průběhu měsíce srpna, září... Nevydržel jsem to a šel jsem nakonec do modelu ASUS.
Menttor
Nováček
Nováček

Příspěvek od Menttor »

No ono...já nejsem žádná CS progamer, takže mě vystačí i 60FPS ve hrách, dokonce přežiju i 30-40 když je nouze. Takže 144hz je na mě asi plýtvání :-D
Michal86
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Michal86 »

V tom případě ještě lépe pro tebe. Na monitoru ušetřiš také :-)
Odpovědět

Zpět na „Počítačové sestavy“