mám k dispozici 3 HDD ( 1 x WD Blue - 500GB, 2 x WD Blue EX - 1TB). WD-500GB provozuji jako systémový disk a WD-1TB jako čistě datový. Chtěl bych třetí disk (opět WD Blue EX - 1T) použít jako zálohu datového disku.
Nejdřív jsem přemýšlel nad RAID 1 a zjišťoval si nějaké informace. Nikdy jsem pole RAID nevytvářel a s jeho aplikací mám řadu nesrovnalostí: použít zrcadlení "hardwarové" přes základní desku anebo přes OS Windows? Když se jeden disk z pole RAID porouchá, tak vlastně nic nepoznám (dostanu od systému nějak vědět že se něco rozbilo)? Co jsem se dočetl k základní desce ZH77A-G43, tak pokud budu chtít pole RAID zrušit data se mi z disků smažou... platí to samé i na RAID vytvořený přes Windows (např. po čase budu chtít RAID zrušit a s disky pracovat opět individuálně, ale rád bych aby po zrušení RAIDU nedošlo ke smazání dat)?
Použití RAIDU příliš nerozumím a říkám si, že by nakonec bylo lepší a nejspíš i jednodušší použít na zálohu nějaký program třetích stran. Máte zkušenosti s nějakým takovým programem? Často jsem během hledání narazil na program Acronis, ten ale není freeware. Byl by pěkný nějaký jednodušší program co by zvládnul vytvářet automaticky rozdílové zálohy např. před vypnutím počítače. Doporučili byste nějaký program? CrashPlan? SyncBack? Případně jaký program sami používáte?
Osobně se mi více líbí flexibilnější možnost zálohy s využitím nějakého programu třetí strany (jelikož je mi více srozumitelnější). Ale rozhodně se nebudu bránit vysvětlení ohledně RAID 1