PC 20 - 25+ tis, zejména pracovní stanice

Rady při výběru PC sestav i jejich větších částí a odstraňování problémů s nimi.

Moderátoři: Walker1134, PKBO

Odpovědět
mancze42
Nováček
Nováček

PC 20 - 25+ tis, zejména pracovní stanice

Příspěvek od mancze42 »

Ahoj,

skládám PC pro práci a rád by se tady poradil.

Hlavní účel je vývoj, tj. VM, vývojové nástroje, ale ne zpracování grafiky/videa. Chci výkon a co nejrychlejší odezvu. Zároveň bych chtěl mít možnost PC rozšířit na hraní her.

Kupuji bez OS, monitoru a příslušenství, grafiku nepotřebuji (ale potřebuji digitální výstupy pro dva monitory).

Zatím jsem vybral tady toto:
https://www.alza.cz/nakupni-seznamy.htm ... D6F686A799
(než bude dostupné vybrané SSD, tak tam dočasně pojedu na něčem starším, co už mám)

Zejména bych potřeboval rady ohledně:
a) Je to postavené na i5 6600K. Mám rozpočet i na i7 6700K, ale po přečtení pár testů mám pocit, že to odpovídající hodnotu za peníze navíc nepřinese.

b) Zdroj se mi tu valí nějaký solidní starší tuším 350W, to by mělo bohatě stačit, ne? Jen se ještě musím podívat, jaké má konektory, abych to napasoval na MB.

c) Základní desku jsem moc pečlivě nevybíral. Prostě to byla docela prodávaná deska s podporou NVMe :).

d) Je tam vyloženě nějaký přešlap nebo něco, co by šlo vybrat lépe?

Moc děkuji za případnou pomoc a rady.
Dithius
Pokročilý
Pokročilý

Re: PC 20 - 25+ tis, zejména pracovní stanice

Příspěvek od Dithius »

nechapu moc dobře, nicméně rozhodně na vypočty i7..... i5 je sice ok ale už i ve hrach se začinají rýsovat situace kdy je více 8 threadů před 4 thredy. Prostě do pracovní "stanice" bych neřekl že by mělo náležet CPU s 4 thready.

Deska celkem slušný nicméně bych tam dal co postuju v košíku s bohatší konektivitou. Ono Gaming deska opět ve vypočetním PC ???

můj návrh:
https://www.czc.cz/176320,176239,176897 ... 84518/kody

Zdroj 450satku sice máš ale co to je zač ? a jakou Grafiku si do PC později chceš pořídit ? přiložil jsem tam tedy zdroj 650W by mělo být OK pro všechny GK spous Oclým i7

Můžeš ušetřit na bedně ale taková sestava by neměla být v papírovem casu ale zaleži. Hodil jsem tam corsair¨

Co se odezvy týče tak Samsung 960 PRo je skvělý SSd rozhodně jde o top, ale když už ho budeš mít tak bych to viděl na chladič jeho sama. ty SSD se přehřivaj a výkon klesá. Sice stále bude velmi výkoný ale výkon navíc jenom pro to že tam přihodíš jeden chladič není špatný.

Tady připadně přikládám záležitost pro SSD:
http://www.alphacool.cz/produkt/Aqua_Co ... ?arg1=0113

jinak jestli to je vysoko na rozpočet tak zaleží na tobě na čem ušetříš, ale i7 bych nechal. Co se rám týče tak čim rychlejší RAM tim lepší ale jen pro skylake (i3/i5/i7 6XXX) ten paměťovej řadič v CPU dobře škaluje s frekvencí rám. klidně se je pak neboj i OCnout.

Chápu že mě tady všichni zkritizujou ale mi je to fuk.... :)
CPU: AMD Ryzen 9 9950X, IF 2066 MHz; MB: ASROCK B650E TAICHI Lite; RAM: Kingstone Fury Beast 2x64GB 5600MT/s @6000MT/s; GK: AMD Radeon RX 6950 XT; SSD#1: Kingstone KC3000 2048 GB; SSD#2: Seagate Firecuda 530R 2000GB; PSU: Corsair RM1000; Case: Phanteks Enthoo PRO 2; Rad: Alphacool NexXxoS HPE-45 Full Copper 420mm; Block: EKWTB Quantum Velocity (Fully black Nickel base); Pump: EK-DDC + Alphacool Rise Flat; OS: Custom Fedora 43 (installed ground UP from cmd nonGUI).
mancze42
Nováček
Nováček

Příspěvek od mancze42 »

Díky ti. Nově takto:
https://www.alza.cz/nakupni-seznamy.htm ... 06C6F617F3

ad CPU:
Tak i7 má sice 8 threadů, ale pořád se to počítá na 4 jádrech, takže ten rozdíl ve výkonu by měl být nevelký, ne? Otázka pak je, jestli ten rozdíl stojí za cenu navíc. Ale asi se nakonec přikloním k i7, původně jsem ji tam měl.

ad zdroj:
Zdroj jsem si teď už našel, mám SS-400ET. Tento zdroj mám v plánu používat pro provoz bez grafiky. Půjde to? Je už starší, ale používal jsem jej jen část času. Jen teda ještě musím zkontrolovat ty konektory... Až (a jestli) bude grafika (nebo dvě), pak bude i odpovídající zdroj. Důvody jsou dva: 1) nepředimenzovat zdroj teď 2) využít, co leží doma.

edit: tak teď vidím, že zdroji chybí konektor pro napájení CPU (mám jen 4 pinovej místo 8 pinového). Zvládnu to přes nějakou redukci?

ad kisna:
Bedna je prostě jen bedna, stojí na zemi :).

ad SSD:
Mám tam jen EVO, Pro je už mimo limit...
Dithius
Pokročilý
Pokročilý

Příspěvek od Dithius »

tak co se týče te bedny tak OK. Musím říct že za tu cenu ta bedna ma celkem už povedené rozložení uvnitř.

Ovšem sorry za hnidopišení, ale nedoporučuju mít bednu na zemi. Raději ji měj někde vyvyšeně. Od země se děsně práši. Vím to mám PC na stěně a když jsem zkoušel mít bednu na zemi tak sem musel PC asi 7x častěji čistit. Myslím čistit filtry.

Velkou výtku mám k tvým RAM! ne že by byly tragické. Jsem rád že jsi zvedl frekvenci ale taky máš vysoké časování. Ty ram od Corsairu co jsem postoval (postnu je tu ještě jednou) maji taky 3200 MHz frekvenci ale mají o hladinu rychlejší časování.

https://www.czc.cz/corsair-vengeance-lp ... 97/produkt

Cl 15 vs Cl 16 u kingstonu. Jako ono možna že tam rozdíl bude malý ale jestli je rozdíl v ceně taky zanedbatelný, tak proč nevzít lepší zboží.

Corsair 3200 MHz + časování: 15-15-15-36 1,20V
Kingstone 3200 MHz + časování: 16-18-18 @1.35V

a ještě k tomu jsem si všiml paradoxně ty corsairy mají nižší napětí! což je uplně zajimavé, protožře abys měl agresivnější frekvenci a časování, většinou potřebuji vyrobci nastavit vyžší Voltáž! Tohle znamená, že Corsair asi používá jiné paměťové čipy/moduly od jiného výrobce a celkově kvalitnější

Zdroj teda když máš ten co píšeš tak OK ten byl oblíbený a je celkem kvalitní. Rozhodně svou službu udělá velmi dobře. Pak ale zaleži jak vykonou Grafarnu koupíš. Dle ní musíš dimenzovat zdroj.

a poslední věc. skříně přicházi s hroznými ventilatory a je jich málo. Do te skřině pak někdy kup ventilatory aby jsi měl in/out větraky v dobře usměrněném provbedené proudu vzduchu :)

jinak schvaluju
CPU: AMD Ryzen 9 9950X, IF 2066 MHz; MB: ASROCK B650E TAICHI Lite; RAM: Kingstone Fury Beast 2x64GB 5600MT/s @6000MT/s; GK: AMD Radeon RX 6950 XT; SSD#1: Kingstone KC3000 2048 GB; SSD#2: Seagate Firecuda 530R 2000GB; PSU: Corsair RM1000; Case: Phanteks Enthoo PRO 2; Rad: Alphacool NexXxoS HPE-45 Full Copper 420mm; Block: EKWTB Quantum Velocity (Fully black Nickel base); Pump: EK-DDC + Alphacool Rise Flat; OS: Custom Fedora 43 (installed ground UP from cmd nonGUI).
mancze42
Nováček
Nováček

Příspěvek od mancze42 »

Aha, v časování těch RAM mám nejasno. Já vzal Kingstony, protože v alze nic jiného nemaj a chtěl jsem to mít z jednoho shopu.

Jsi si jistý s tím časováním u Corsairu? Ve specifikacích mají CL16 a tested latency 16-18-18-36. Znamená to, že CL15 až po přetaktování (CL jsem ještě u pamětí nesnižoval, nevím jestli to lze) nebo má jen czc chybu v popisu?

Jestli bude někde za obdobný peníz CL15, tak jdu samozřejmě do toho.

edit: ah, odsud vidím, kde se asi vzalo CL15 a i těch 1.2V:
http://www.lan-shop.cz/corsair-cmk16gx4 ... ack-194925
Mr Lucas
Čestný člen
Čestný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mr Lucas »

... Don't give the noise a chance ...
ULN PC: MB: Asus P8P67 B3 CPU:Core i5 2500K / 4,5GHz@1,3V - passive cooled by Phanteks PH-TC14PERAM: Kingston HyperX Genesis Grey 8GB 1600MHz GPU: Sapphire HD 6850 775/4000MHz@0,975V cooled by Accelero S1 + 2x Noiseblocker PL1 (380-700rpm) SSD,HDD: Crucial M4 64GB + WD Green WD20EARS in Silentmaxx HDD Silencer PSU: Enermax PRO82+ 385W cooled by Noctua NF-S12-800 (390-700rpm) CASE: Cooler Master Cosmos II - Silent mod with two exhaust fans - rear Noctua NF-A14 ULN (400-700rpm), top Noctua NF-S12-800 (390-700rpm) + 2,5-5cm soundproofing material Gumex Type 500, Type 503, Type 505 AUDIO: Onkyo Wavio SE-200PCI -> Yamaha RX V559 -> Eagle Cable Silverline -> Yamaha NS 777, NS 444, NS 333 + Velodyne EQ-Max 12 LCD: 27" Asus VE278Q + 50" Philips 50PFL5008K/12 with Ambilight
Odpovědět

Zpět na „Počítačové sestavy“