i5-6500 nebo 6600?
Moderátoři: Walker1134, PKBO
- jiris3
- Nováček

-
i5-6500 nebo 6600?
Ahoj, vybírám si sestavu a přemýšlím, jestli je lepší si připlatit za i5-6600 nebo zůstat u oblíbený i5-6500, poradí mi někdo plusy a mínusy a popřípadě jestli má cenu jít do dražšího? Já vidím rozdíl jen v taktu a Lx cachích, kterým ale nerozumím. https://www.czc.cz/2qnb33fnhujq48ial1fi1agv4e/seznam Díky.
Intel Core i7 870 @ 2.93 GHz, Gigabyte GA-P55A-UD3, ATI Radeon HD 5770
- acefrehley
- Nováček

-
Re: i5-6500 nebo 6600?
rozdíl ve výkonu mezi i5-6400 a i5-6600 je nějakých 7% to se fakt moc nevyplatí investovat, jinak bych být tebou vzal jiný ramky, s vyšší frekvencí a nížším časovaním - jsou dokonce i levnější, možná i trochu kvalitnější zdroj (seasonic a měl by stačít s přehledm 450-500W)
Intel Core i7-6700k + Fera 3 • Gigabyte z170 gaming k3 • Corsair Vengeance LPX RED DDR4 3200+ •
- PKBO
- Moderátor

Vzal bych Z170 desku o 400 dražší jak ta B150 co jsi vybral, k tomu i5 6400 a za ušetřený peníze koupil rychlé paměti, to ti udělá větší rozdíl jak 100 mhz na CPU...
Další věc - 32gb ? Využiješ to ? Jako běžný hráč a střihač určitě ne
WD Black ? Zbytečná investice když máš SSD, vezmi normální blue
DVD mechanika ? Dej jí pryč, nepotřebuješ jí..
Zalman zdroj ? Určitě ne, dej tam minimálně 500W Seasonic a né tenhle krám
Ušetřili jsme nějaké peníze, můžeš je dát do kvalitnější skříně místo toho plastového šmejdu, nebo přidat ještě něco málo korun na 1070.
Další věc - 32gb ? Využiješ to ? Jako běžný hráč a střihač určitě ne
WD Black ? Zbytečná investice když máš SSD, vezmi normální blue
DVD mechanika ? Dej jí pryč, nepotřebuješ jí..
Zalman zdroj ? Určitě ne, dej tam minimálně 500W Seasonic a né tenhle krám
Ušetřili jsme nějaké peníze, můžeš je dát do kvalitnější skříně místo toho plastového šmejdu, nebo přidat ještě něco málo korun na 1070.
- jiris3
- Nováček

-
Z170 - jak moc velký je rozdíl?
RAMky - Chci mít rezervu do budoucna a nechci mít žádné problémy ani při spuštění více náročnějších programů
WD Black - beru proto, aby se mi po pár letech nerozsekal... Jestli je Blue v pohodě, tak vezmu ten
DVD mechaniku bych si rád zachoval, proto jsem tam dal také tu nejlevnější. Přece jen už jsem oproti mladší generaci taky old school :p
Se zdrojem souhlasím, tenhle jsem vybral jen tak na oko (těm taky málo rozumím)
Skříň bych si kdyžtak nechal poradit. Dík.
RAMky - Chci mít rezervu do budoucna a nechci mít žádné problémy ani při spuštění více náročnějších programů
WD Black - beru proto, aby se mi po pár letech nerozsekal... Jestli je Blue v pohodě, tak vezmu ten
DVD mechaniku bych si rád zachoval, proto jsem tam dal také tu nejlevnější. Přece jen už jsem oproti mladší generaci taky old school :p
Se zdrojem souhlasím, tenhle jsem vybral jen tak na oko (těm taky málo rozumím)
Skříň bych si kdyžtak nechal poradit. Dík.
- PKBO
- Moderátor

Z170 umožňuje 1) použití rychlých pamětí což B150 neumí 2) lze na ní taktovat i tyhle zamčené procesory když na to přijde, neni to tak easy, ale jde to. Nicméně stojí to už jen kvůli těm pamětem za to.
Nevím s kolika GB jsi žil doteď, úplně s klidem bych šel do 2x8, dokoupit můžeš kdykoliv a teď jdou ty peníze využít smysluplněji, navíc paměti zdražili za posledních 14 dní bezmála o 30%, to fakt není dobrý načasování na nákup 32gb.
Blue stačí, black ti reálně nepřinese nic co by stálo za takovou cenu, záruka je sice fajn, ale disk před smrtí s daty stejně nezachrání, tzn radši ušetři těch 800 a použij je na nákup třeba druhého disku pro zálohy.
DVD mechaniku jsem nepoužil už 6 let, je to věc, která už dnes není potřeba, pokud myslíš že jí využiješ, klidně přendej ze starého PC, stejně se prodává to co se vyrobilo před x lety a jen to někde leží ve skladu..
Skříň pokud si potrpíš na lepší kvalitu a menší hluk tak třeba Fractal, Nanoxia..
Nevím s kolika GB jsi žil doteď, úplně s klidem bych šel do 2x8, dokoupit můžeš kdykoliv a teď jdou ty peníze využít smysluplněji, navíc paměti zdražili za posledních 14 dní bezmála o 30%, to fakt není dobrý načasování na nákup 32gb.
Blue stačí, black ti reálně nepřinese nic co by stálo za takovou cenu, záruka je sice fajn, ale disk před smrtí s daty stejně nezachrání, tzn radši ušetři těch 800 a použij je na nákup třeba druhého disku pro zálohy.
DVD mechaniku jsem nepoužil už 6 let, je to věc, která už dnes není potřeba, pokud myslíš že jí využiješ, klidně přendej ze starého PC, stejně se prodává to co se vyrobilo před x lety a jen to někde leží ve skladu..
Skříň pokud si potrpíš na lepší kvalitu a menší hluk tak třeba Fractal, Nanoxia..
- jiris3
- Nováček

-
Díky za nové poznatky, ještě si s tím pohraju. Intel každopádně určitě koupím 6500, abych měl nějaký střed mezi 6400 a 6600. Můžete dát zámek.
- Vitenuto
- Nováček

-
Za mě reakce na PKBO: Z170 s rychlejšími paměťmi a značně pomalejším procesorem (2,7 GHz vs 3,2GHz při plném zatížení -> render) má být rychlejší než i5-6500 s pomalejšími RAM paměti? To si děláte srandu? Vždyť rychlost RAMek přinese rozdíl snad jenom při použití profesionálně Photoshopu.
Já bych naopak volil levnější základní desku, stejně nevím co vám přinese lepší, krom 'Gaming' vzhledu a možná USB 3.1. Taktování ano, ale je to dost složité a pokud jste nikdy netaktoval, či nehodláte taktovat, tak se to za mě nevyplatí + to potom neumí škálovat frekvenci, tudíž PC bude žrát více elektřiny.
a o DVD mechanice, vy určitě víte co daný kupující potřebuje
Jinak vesměs souhlasím - HDD stačí Blue, či koupit od Seagateu, který oproti Bluečku (nepočítam tedy EX variantu, ta by asi také šla) má aspoň 7200 otáček - vyšší rychlost. Každopádně pokud by vám nevadil kup z jiného obchodu zvlášť HDD, tak se doporučuje 2TB Toshiba
Skříň, tak Z3 je vesměs vážně dost hlučná, sám ji mám, máte možnost buďto koupit něco co vám doporučoval viz výše, nebo koupit levnější skříň a dokoupit do ní 4pin větráky a pomocí speedfanu si nastavit manuální křivku větráku -> následně si můžete nastavit, že při kancelářské práci se vám vůbec nebudou točit větráky. Třeba regnum je sice plastová, ale myslím si, že vypadat, i přes to, může dobře. Má variantu i s bočním plexisklem, to záleží na vás a k tomu tam můžete dokoupit 3 4pin větráky za 200 Kč a máte cenu cca 1600 Kč za tichou skříň.
Zdroj bych viděl na tenhle Seasonic, pokud vám tedy nevadí jeho vzhled, jinak asi tenhle. Pokud tedy neplánujete taktovat, tak jsou, podle mě, pro tuto sestavu akorát.
Já bych naopak volil levnější základní desku, stejně nevím co vám přinese lepší, krom 'Gaming' vzhledu a možná USB 3.1. Taktování ano, ale je to dost složité a pokud jste nikdy netaktoval, či nehodláte taktovat, tak se to za mě nevyplatí + to potom neumí škálovat frekvenci, tudíž PC bude žrát více elektřiny.
a o DVD mechanice, vy určitě víte co daný kupující potřebuje
Jinak vesměs souhlasím - HDD stačí Blue, či koupit od Seagateu, který oproti Bluečku (nepočítam tedy EX variantu, ta by asi také šla) má aspoň 7200 otáček - vyšší rychlost. Každopádně pokud by vám nevadil kup z jiného obchodu zvlášť HDD, tak se doporučuje 2TB Toshiba
Skříň, tak Z3 je vesměs vážně dost hlučná, sám ji mám, máte možnost buďto koupit něco co vám doporučoval viz výše, nebo koupit levnější skříň a dokoupit do ní 4pin větráky a pomocí speedfanu si nastavit manuální křivku větráku -> následně si můžete nastavit, že při kancelářské práci se vám vůbec nebudou točit větráky. Třeba regnum je sice plastová, ale myslím si, že vypadat, i přes to, může dobře. Má variantu i s bočním plexisklem, to záleží na vás a k tomu tam můžete dokoupit 3 4pin větráky za 200 Kč a máte cenu cca 1600 Kč za tichou skříň.
Zdroj bych viděl na tenhle Seasonic, pokud vám tedy nevadí jeho vzhled, jinak asi tenhle. Pokud tedy neplánujete taktovat, tak jsou, podle mě, pro tuto sestavu akorát.
- PKBO
- Moderátor

Milý Vitenuto,
než začneš s hejtem, je dobré ověřit si vlastní informace a nevytvářet další dezinformace.
Rozdíl mezi 6400 a 6500 je mizerných 9% v singlethreadu a 6% v multithreadu,
Rozdíl v ceně ale 880 Kč = 17,5%
1) horší výkon vs cena
2) vzhledem k možnostem OC rozdíl nulový VS 880 Kč
3) 880 Kč se zde dá využít úplně jiným směrem, třeba zrovna pro nákup Z170 - konkrétně Z170 Pro 4 stojí 3129 Kč oproti B150 kterou sem jiris hodil za 2882 Kč je to rozdíl 247 Kč.
Těch 247 Kč, které zde prakticky rozhodují o výkonu 100 nebo o výkonu 150.
4) doporučuji vymanit se z pravěku a zjistit si něco o moderních platformách, když už chci něčí radu hejtovat, skylake totiž není haswell, paměti zde hrají oproti tomu zcela zásadní roli.
Mnohem větší roli než 6% v multithread výkonu o kterém jsi zde napsal že je to "značně pomalejší a dělám si srandu"
https://www.youtube.com/watch?v=G5ejBlynOV8
zde máš kupříkladu vidět rozdíl mezi 2133 a 2666 Mhz, rozdíl je zde od 10 do 20% s vyšším framerate a nižším frametimes.
A to se pořád pohybujeme u nízkotaktovaných 2666 modulů, investice 200 Kč do 3200 Mhz pamětí zde udělá prokazatelně mnohem více parády než tebou proklamovaná investice 900 Kč do "rychlejšího" procesoru a to za předpokladu, že uživatel absulutně nebude taktovat.
Pokud by ještě do toho taktoval, tak zde mluvíme o rozdílu ve výkonu ve výši 50% a to pořád o 600 Kč levněji než v kombinaci se kterou sem přišel, kde to možné není.
než začneš s hejtem, je dobré ověřit si vlastní informace a nevytvářet další dezinformace.
Rozdíl mezi 6400 a 6500 je mizerných 9% v singlethreadu a 6% v multithreadu,
Rozdíl v ceně ale 880 Kč = 17,5%
1) horší výkon vs cena
2) vzhledem k možnostem OC rozdíl nulový VS 880 Kč
3) 880 Kč se zde dá využít úplně jiným směrem, třeba zrovna pro nákup Z170 - konkrétně Z170 Pro 4 stojí 3129 Kč oproti B150 kterou sem jiris hodil za 2882 Kč je to rozdíl 247 Kč.
Těch 247 Kč, které zde prakticky rozhodují o výkonu 100 nebo o výkonu 150.
4) doporučuji vymanit se z pravěku a zjistit si něco o moderních platformách, když už chci něčí radu hejtovat, skylake totiž není haswell, paměti zde hrají oproti tomu zcela zásadní roli.
Mnohem větší roli než 6% v multithread výkonu o kterém jsi zde napsal že je to "značně pomalejší a dělám si srandu"
https://www.youtube.com/watch?v=G5ejBlynOV8
zde máš kupříkladu vidět rozdíl mezi 2133 a 2666 Mhz, rozdíl je zde od 10 do 20% s vyšším framerate a nižším frametimes.
A to se pořád pohybujeme u nízkotaktovaných 2666 modulů, investice 200 Kč do 3200 Mhz pamětí zde udělá prokazatelně mnohem více parády než tebou proklamovaná investice 900 Kč do "rychlejšího" procesoru a to za předpokladu, že uživatel absulutně nebude taktovat.
Pokud by ještě do toho taktoval, tak zde mluvíme o rozdílu ve výkonu ve výši 50% a to pořád o 600 Kč levněji než v kombinaci se kterou sem přišel, kde to možné není.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
- Vitenuto
- Nováček

-
Ok, ohledně CPU se omlouvám, to jsem opravdu netušil, že i5-6400 má ve více jádrovém zatížení vyšší takt, než je jeho základní frekvence.
Ohledně rychlosti RAMek jsem dost hledal a nevím přesně jak to Digital Foundry dokázalo, ale našel jsem dost videí pravících o opaku. Jestli to tam tak pěkně škáluje při slabších CPU? to nevím, ale když vidím porovnání u i5 tak tam takový velký rozdíl tedy není. Jedině ve Fallout 4 jde více znát rozdíl. Pokud by tam tedy byl takový rozdíl v rychlosti RAMek v našem případě, tak se divím, že se to nikde moc neprosadilo. Celou dobu žiju v domněnce, že na rychlostech RAM nikde moc nezáleží a podle LinusTechTips (ikdyž to točil ještě v době Haswell) to má smysl pouze v serverech.
To taktování - pokud budoucí majitel chce, tak je to rozhodně dobrá nabídka, ovšem pokud dosud nikdy netaktoval a ani taktovat nebude, tak si bude zbytečně připlácet za Ztkovou desku a následně rychlejší RAM paměti.
Ty videa/články, které jsem našel:
https://www.youtube.com/watch?v=rwuE8IWQAu8
https://www.youtube.com/watch?v=ESeoexGLVFU
http://techbuyersguru.com/gaming-ddr4-m ... 6gb?page=1 -> ikdyž to už je extrém (i7-5820K)
Ohledně rychlosti RAMek jsem dost hledal a nevím přesně jak to Digital Foundry dokázalo, ale našel jsem dost videí pravících o opaku. Jestli to tam tak pěkně škáluje při slabších CPU? to nevím, ale když vidím porovnání u i5 tak tam takový velký rozdíl tedy není. Jedině ve Fallout 4 jde více znát rozdíl. Pokud by tam tedy byl takový rozdíl v rychlosti RAMek v našem případě, tak se divím, že se to nikde moc neprosadilo. Celou dobu žiju v domněnce, že na rychlostech RAM nikde moc nezáleží a podle LinusTechTips (ikdyž to točil ještě v době Haswell) to má smysl pouze v serverech.
To taktování - pokud budoucí majitel chce, tak je to rozhodně dobrá nabídka, ovšem pokud dosud nikdy netaktoval a ani taktovat nebude, tak si bude zbytečně připlácet za Ztkovou desku a následně rychlejší RAM paměti.
Ty videa/články, které jsem našel:
https://www.youtube.com/watch?v=rwuE8IWQAu8
https://www.youtube.com/watch?v=ESeoexGLVFU
http://techbuyersguru.com/gaming-ddr4-m ... 6gb?page=1 -> ikdyž to už je extrém (i7-5820K)
- -Vladimir-
- Začátečník

2) u ASRocku pro podporu rychlejších pamětí dokonce není potřeba připlácet na Zko - stačí podpora Intel XMP 2.0 (což neznamená nic extra, ale na to chvástání bude stačit) a tu má již levný B150M Pro4.
ignorelist: Stratos (již trvale)
- jiris3
- Nováček

-
Určitě taktovat nebudu. 2133 MHz je tedy podle vás málo? Kolik by tedy mělo být? A co se týče časování, tam kolik? Jinak kapacitu 32 GB si nechám, ty ramky si mohu pak v budoucnu vložit do nového PC.
Ještě jedna otázečka - myslíte, že se ceny ramek budou snižovat, nebo zůstanou na stejné úrovni? Jestli má cenu na nákup ještě čekat nebo ne.
Ještě jedna otázečka - myslíte, že se ceny ramek budou snižovat, nebo zůstanou na stejné úrovni? Jestli má cenu na nákup ještě čekat nebo ne.
- tnema
- Začátečník

Ram jdou nahoru,
2x https://www.czc.cz/crucial-ballistix-sp ... 53/produkt
Pokud nebudes taktovat tak vem toto to staci, nema smysl priplacet si za 3000mhz,
tyhle maji jeste dobrou cenu, nesli nahoru, ale tipuji ze za chvili pujdou
2x https://www.czc.cz/crucial-ballistix-sp ... 53/produkt
Pokud nebudes taktovat tak vem toto to staci, nema smysl priplacet si za 3000mhz,
tyhle maji jeste dobrou cenu, nesli nahoru, ale tipuji ze za chvili pujdou
ntb alzabook/rtx3070
- PKBO
- Moderátor

Jako bych tu mluvil do větru...
Dělejte jak chcete pánové
Dělejte jak chcete pánové
- tnema
- Začátečník

- jiris3
- Nováček

-
Je vidět, že je výběr optimální sestavy docela věda...
S každou novou technologií se mění priority jednotlivých komponent...
- Michal86
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
Ramky využije i bez taktování cpu na té z170 desce. Jen zapne XMP profil. Ale jak píše PKBO "jak do větru" . Komu není rady, tomu není pomoci.
- Walker1134
- Moderátor

Nic takoveho nejde, tu desku mam, a mam i 3200mhz ramky, a jedine co ta deska umi je precasovani, snizeni latenci o nejakych 5%, frekvence menit nejde... Jedou stale na 2133MHz, na xmp je treba z170...VladimirS píše:2) u ASRocku pro podporu rychlejších pamětí dokonce není potřeba připlácet na Zko - stačí podpora Intel XMP 2.0 (což neznamená nic extra, ale na to chvástání bude stačit) a tu má již levný B150M Pro4.
PC: Monitor: Dell S2417DG@144Hz + G-SYNC, Case: Be quiet! Pure Base 500, CPU: Ryzen 7 5700x3D, Cooler: Artic Freezer 34, MB: GIGABYTE B450 GAMING X, GPU: Asus Dual RTX5070 12GB, RAM: 2x16GB Corsair LPX DDR4@3600Mhz, NVMe SSD: Samsung 970 Pro 512Gb, SSD2: Kingston A400 960GB, OS: Windows 10 Pro, HDD: Western Digital Blue EX 1Tb, HDD2: Western Digital 250GB PSU: Seasonic Focus Plus Platinum 650W
- tnema
- Začátečník

Pokud bude brát Z170 tak to pak jo, já vychazel z toho co psal predtim ze bude brat b150
ntb alzabook/rtx3070