Ano fyziku neochčiješ, ale to neznamená že nejde trochu obalamutit. Slyšel si někdy hrát například Bose soundlink mini? Je až neuvěřitelné co z toho pidimiďi reproduktůrku leze za basy. Když jsem to poprvé slyšel, tak mi padla brada. Zabývám se už léta stavbou a vším co se týká reproduktorů a reprosoustav. Sám vím že fyzika je daná věc, ale tohle mi tenkrát opravdu vykulilo oči.
Je to dáno hlavně velice sofistikovanou stavbou toho reproduktůrku.
https://heavyeditorial.files.wordpress. ... &strip=all
Nebo když jsem jeden čas měl doma v obýváku 2x subwoofer Sony SA WM-40 kde každý měl 12' driver a pak je na basech úplně v pohodě přehrály monitory Tapco S8 s 8' basáčkem. Jasný - Sony jelo někdo už od 25-30Hz, Tapca někde kolem 40-50Hz, ale to v hudbě je zcela dostačující. Ten sub svou nižší nástupní fq. využije stejně především u nízkofrekvenčních efektů v nějakem filmu.
Nebo třetí příklad, když jsem byl tento rok někdy v únoru v Praze na Audio Video show, kde v jedné místnosti stály regálovky (bohužel si nevzpomínám na výrobce) které byly osazené 6,5' středobasem a po minutovém poslechu jsem se ptal pána který je tam prezentoval kde má schovanej ten SUB. Zvedal mi i ubrus stolku kde měl zesilovač že pod ním opravdu nestojí schavanej žádnej subwoofer, ale že hrajou pouze ty dvě malé regálovky.
Takže dávat ruku do ohně že víš jak hraje 4' středobas ... no vždy bych to asi neriskoval ..