27" Full HD nebo Quad HD?

Monitory CRT, LCD, plazmové, projektory a další, rady a zkušenosti s nimi.

Moderátor: maXXmilian

PKBO
Moderátor
Moderátor

Re: 27" Full HD nebo Quad HD?

Příspěvek od PKBO »

No, to asi ne, jelikož poměr stran je prostě úplně stejnej viz to co psal Blue Storm..
Jenom se tam prostě vejde o polovinu více věcí.. já teda problém se čtením qHD 27 na 70-80cm nemám i bez lupy a pokud je něco ultratitěrné tak zmáčku ctrl a zvětšim si to scroolem..
anarkii
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od anarkii »

Poměr stran máš sice stejnej, ale v případě 32" panelu bude ta nudle prostě širší.
Dell Precision 5570 | AMD Ryzen 5 5600G | ASUS GeForce DUAL-RTX3060 12GB | CoolerMaster Centurion Silencio 450 | Noctua NH-U12P SE2 | Noctua NF-S12B ULN (2x) | Gigabyte A520M DS3H | PATRIOT Viper 4 Blackout Series 2x8GB DDR4 3200 MHz CL16 | be quiet! Pure Power 11 400W | WD Blue SSD SN570 1TB NVMe | SSD Intel 330 Series | Gigabyte G32QC | Cherry Stream Wireless | Logitech G502 | Klipsch R-15PM | Sony WH-1000XM4
Azentar
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Azentar »

Jde o ten prostor co tam je navíc, web, world na celou stránku se tváří jako větší nudle než na FHD kvůli prostoru navíc.

Ano ctrl + ti zvětší text, ale ne uživatelské rozhraní a pokud to program nepodporuje a ignoruje i nastavení zvětšení win,..

Každý máme jiné oči, mě přišlo, že je QHD více namáhá, ale důležité je ať má každý to co mu sedí.

Podle mě se tohle nedá nastudovat na internetu, prostě bych monitor koupil a zkusil, vrátit jde, když se koupí po netu.
Blue Storm
Odborník PCT
Odborník PCT

Příspěvek od Blue Storm »

Azentar píše:Myslím, že myslel to, že když na QHD otevřel třeba web na celou obrazovku tak má "nudli" ve prostřed a po stranách hodně prostoru na rozdíl u FHD (samozřejmě je to dle stránek a jejich přizpůsobení).
Jo, to by mohlo být, protože málokterý web je uzpůsobený tomu, že třeba jeho obrázkové pozadí (ne generovaná barva) pokryje šířku QHD (třeba reklamy na CZC "pod" webem jsou jen ve šířce 1920px, takže zbytek mám prázdný).

Já vždycky beru nudli jako vodorovně, ne svisle, proto mi to hned nedošlo :) Ale jako nějaký větší problém bych v tom neviděl. Pokud na to člověk nemá zrak, tak potom se nedá nic dělat a musí koupit něco většího (případně škálovat, ale to je o ničem).
PC: AMD Ryzen 7 9700X | Asus Prime B650-Plus WiFi | GTX 980 Ti | Kingston Fury 64 GB 5600MHz | Samsung 990 Evo Plus 1 TB | ADATA XPG GAMMIX S11 Pro 1 TB | Samsung 870 Evo 2 TB | Corsair RM550 | Fractal Design Define R5 | Dell U2515H
NTB: Apple MacBook Air M1 | Phone: Apple iPhone 15 Pro
back1
Nováček
Nováček

Příspěvek od back1 »

Děkuji všem za rady a názory. Zůstanu tedy u těch 27" a QHD, je to pravděpodobně o zvyku. Jinak GeForce 970 to zvládá dobře, FPS se pohybují okolo 60ti například v novém Call of Duty.
racecar
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od racecar »

Na to sluzi asi lupa.
"Nepochválím-li se sám, nikdo jiný to za mě neudělá."
kupco
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od kupco »

Ja mam od Vianoc ( :) ) doma 144Hz 27" 1440p monitor a musim povedat, ze prechod na 60 Hz 24" 1200p monitor v praci je sakra poznat.
Tiez nemam rad "nudlovite monitory" - vzdy som preferoval 16:10 oproti 16:9, ale musim povedat, ze u 27" a 1440p mi to nevadi, pretoze na vysku sa zmesti viac ako na 1200p, obraz je jemnejsi a hlavne na vacsiu zobrazovaciu plochu sa velmi lahko zvyka.
CPU: Intel Core i7-13700K, CPU cooler: Noctua NH-D15S chromax.black, GPU: GAINWARD GeForce RTX 4090 Phantom 24GB, MB: ASUS ROG STRIX Z790-E GAMING WIFI, RAM: Kingston FURY 32GB KIT DDR5 6400MHz CL32, SSD: Crucial P5 Plus 2TB, CASE: Fractal Design Torrent Compact White TG Clear, PSU: ASUS ROG STRIX 1000W GOLD, LCD: ASUS 27" PG279Q, KB: Corsair K70 Cherry Brown, MOUSE: Logitech G502 Proteus Spectrum, NTB: ASUS Zephyrus G14 (RTX2060),
Odpovědět

Zpět na „Monitory, televizory a projektory“