Pronájem PC- vaše názory

Rady při výběru PC sestav i jejich větších částí a odstraňování problémů s nimi.

Moderátoři: Walker1134, PKBO

honzik1212
Nováček
Nováček

Pronájem PC- vaše názory

Příspěvek od honzik1212 »

Dobrý den,

Napadl mě koncept, jak zdokonalit službu, kterou poskytuje Alza. Jedná se o pronájem (zapůjčení herního PC). Podle mého jsou, ale sestavy od Alzy špatně oceněny a hlavně i složeny.

Ke snížení ceny chci mimochodem použít i použité komponenty, což vzhledem k tomu, že se jedná o pronájem nevadí, protože jakoukoli nezaviněnou nefunkčnost bych řešil já jako pronajímatel. Další věc ve které chci koncept zdokonalit je nabídnout uživateli možnost si pc upravit podle svých potřeb s následnou úpravou nájemného.

Specifikace sestavy pro udělání si obrázku by byla např. : i5-4690k, GTX 970, 16gb ram, 250 SSD.(sestava pro hraní v 1080p)

A teď otázka na vás: Myslíte si, že má podobná služba šanci se na českém trhu může ujmout? Popřípadě jakou by jste vy jako zákazník byli ochotni za tuto služku ochotni nabídnout cenu (měsíční).

Neberte to prosím jako pokud o inzerci, pouze jako dotaz zda to může fungovat a zda vy jakožto hráči a uživatelé pc byly ochotní tuto službu využít?
Děkuji
Meridius
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Re: Pronájem PC- vaše názory

Příspěvek od Meridius »

Si asi nejdříve načrtni, kdo je tvoje cílová skupina....návštěvníci PC tuning fóra určitě ne :-)
Acer Nitro 5 (NH.Q6ZEC.004) - AMD Ryzen 5 3550H (2,1 GHz, TB až 3,7 GHz) | 8 GB RAM DDR4 | 512 GB SSD | NVIDIA GeForce GTX 1650 4GB GDDR5
honzik1212
Nováček
Nováček

A myslíš, že v ČR je vůbec cílová skupina pro tuto službu?
-Vladimir-
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od -Vladimir- »

vždycky se někdo najde... na odborných fórech (vč. PCT fóra) ale nehledej... nejsou tam frikulíni a finanční negramoti...
ignorelist: Stratos (již trvale)
honzik1212
Nováček
Nováček

Nevím, proč myslíš, že hledám finanční negramoty, ale i tak díky za feedback.
-Vladimir-
Začátečník
Začátečník

honzik1212 píše:Nevím, proč myslíš, že hledám finanční negramoty
1) jsou významně početně zastoupeni, 2) tím že si to nespočítají tak nevědí že dlouhodobě je pronájem nevýhodný...
Meridius
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Meridius »

A už sis vypočítal, co bys chtěl za měsíc takové služby a co by v ní konkrétně bylo?
Acer Nitro 5 (NH.Q6ZEC.004) - AMD Ryzen 5 3550H (2,1 GHz, TB až 3,7 GHz) | 8 GB RAM DDR4 | 512 GB SSD | NVIDIA GeForce GTX 1650 4GB GDDR5
Leon_
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Leon_ »

a načo zakladáš 10 tém ?
.
-Vladimir-
Začátečník
Začátečník

Meridius: nebylo by lepší, kdyby stanovil nájem na hodinu?
Leon: to bych rád věděl...
honzik1212
Nováček
Nováček

No myslím, že počítat si realná čísla je ted zbytečné, protože než s tím začnu tak se situace zase změní. Ale můj nápad je takový. S trochou smlouvání a hledání se dá na sehnat i5 pc s 970 nebo obdobnou grafikou okolo 17 000. Mám namysli Haswell. Pc s těmito parametry bude herně na 1080p stačit ještě tak 1 a půl - 2 roky. Řekněme, že bych rozpočítal cenu 20000 kč mezi 24 měsícu což je 830 korun na měsíc. Pc od alzy stojí 990 na měsíc a je v něm fx 6300 s rx 480(to může udělat jen vůl tuhle kombinaci na hry). Myslím, že nabídka kterou mohu udělat já, je zajímavější než od alzy. Ale tohle je jen odhad z hlavy.
anarkii
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od anarkii »

Asi bys to půjčoval i s hrama, že... Tady by asi byl problém s licencema pokud by tě někdo prásknul, což by dřív nebo později nastalo, otázka je, jestli by to majitelé práv nějak řešili, ale asi jo. Známýho prudili i kvůli jedný fotce kterou si dal na web bez souhlasu autora.

Jako hlavní problém bych ale viděl to, že solidní sestava pro FHD hraní vychází na nějakejch 30 tisíc - co když ti to někdo ukradne, rozbije, co já vím... Budeš vybírát nějakou vratnou zálohu, třeba 20k ? To ti nikdo nedá. Pojištění proti krádeži / poškození který teď všude vnucujou nejspíš taky fungovat nebude - v případě, že to budeš někomu půjčovat, navíc za prachy jako nějakou službu. Nějaká individuální nabídka pojištění by se nejspíš vymyslet dala, ale levný by to asi nebylo :-)
Dell Precision 5570 | AMD Ryzen 5 5600G | ASUS GeForce DUAL-RTX3060 12GB | CoolerMaster Centurion Silencio 450 | Noctua NH-U12P SE2 | Noctua NF-S12B ULN (2x) | Gigabyte A520M DS3H | PATRIOT Viper 4 Blackout Series 2x8GB DDR4 3200 MHz CL16 | be quiet! Pure Power 11 400W | WD Blue SSD SN570 1TB NVMe | SSD Intel 330 Series | Gigabyte G32QC | Cherry Stream Wireless | Logitech G502 | Klipsch R-15PM | Sony WH-1000XM4
Holda
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Holda »

A máš v tom započítané i veškeré výdaje okolo? Nebude jich málo, opravy, logistika, pojištění atd?
.
anarkii
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od anarkii »

honzik1212 píše:Pc od alzy stojí 990 na měsíc a je v něm fx 6300 s rx 480(to může udělat jen vůl tuhle kombinaci na hry). Myslím, že nabídka kterou mohu udělat já, je zajímavější než od alzy. Ale tohle je jen odhad z hlavy.
Tvůj potencionální zákazník vůbec netuší co to FX 6300 nebo GTX970 je :-) Alza postupuje správně, čím levnější ten počítač bude, tím rychleji se jim zaplatí.
Dell Precision 5570 | AMD Ryzen 5 5600G | ASUS GeForce DUAL-RTX3060 12GB | CoolerMaster Centurion Silencio 450 | Noctua NH-U12P SE2 | Noctua NF-S12B ULN (2x) | Gigabyte A520M DS3H | PATRIOT Viper 4 Blackout Series 2x8GB DDR4 3200 MHz CL16 | be quiet! Pure Power 11 400W | WD Blue SSD SN570 1TB NVMe | SSD Intel 330 Series | Gigabyte G32QC | Cherry Stream Wireless | Logitech G502 | Klipsch R-15PM | Sony WH-1000XM4
honzik1212
Nováček
Nováček

Pc by bylo bez her. Právní stranu věci jsem ještě moc neřešil.
Meridius
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Meridius »

Já mám dotaz...použité komponenty....OK, co když mu odejde grafika? Ty se zavážeš kompl udržovat na stejné konfiguraci, grafika už v záruce nebude, takže půjdeš a do komplu budeš muset sehnat za svoje prachy jinou grafiku. Takže tvoje výpočty už nebudou 20k/24 měsíců, ale 25k/24 měsíců. Kde je cestovné taky....např.
honzik1212
Nováček
Nováček

Je to pouze nástřel, a jde taky o to, že pc komponenty at si mnozí myslí opak jsou trvanlivé, např u grafik, když není kus vadný od výroby což se pozná po pár dnech používání, tak je malá pravděpodobnost, že gk odejde v horizontu 3 let.
-Vladimir-
Začátečník
Začátečník

Z bazaru:
ANO
-skříň
-procesor
-chladič
Nechám na každém:
-disky (všechny typy)
-RAM
-zdroj
NE
-základní deska (až na výjimky)
-grafická karta (až na výjimky)
honzik1212
Nováček
Nováček

Já osobně, když skládám pc mám rád koupit od někoho komplet pc použité třeba rok a půl a doplnit ho. A nejnákladnější komponenty (grafika i procesor) se dají otestovat dost důkladně na to aby si byl člověk jistý, že jsou v pořádku.
-Vladimir-
Začátečník
Začátečník

výhodných PC z bazaru a ještě kvalitativně odpovídajících není mnoho...
honzik1212
Nováček
Nováček

To sice není, ale za poslední 2 měsíce mi rukama prošlo asi 6 PC (je to spíše jen koníček) ke studiu a práci.
Odpovědět

Zpět na „Počítačové sestavy“