GeForce GTX 1060 - info, recenze, zkušenosti
Moderátoři: Walker1134, Wilik
- durod
- Středně pokročilý

Re: GeForce GTX 1060 - info, recenze, zkušenosti
No uvidime, ale podle mne bude mit 3GB verze delsi zivotnost nez ta 320MB GTSka, zejmena v dobe win 10(po prechodu ze sedmicek + na 16GB RAM se propady na rx470 4GB v Tomb Raider dost redukovaly...mozna take vlyv dx12)
Ale jak pisu, "temer ultra detaily", samozrejme, ze to je o urcitych kompromisech, ale tu cenu co je, resp. byla si obhaji. Kdo ma hloubeji do kapsy a hraje kazdej den, je to idealni karta, resp. byla, ted bych za ni 7k nedal. Ale 5.5k proc ne
https://www.alza.cz/asus-phoenix-geforc ... 007867.htm
Kazdy vychazime se svych zkusenosti a priorit, ja to beru podle sebe v casech, kdyz hral 5h denne, nikdy jsem nemel highend, vzdy mel stredni tridu a hral na mene nez ultra, kdyz jinak neslo a stacilo to.
Ale jak pisu, "temer ultra detaily", samozrejme, ze to je o urcitych kompromisech, ale tu cenu co je, resp. byla si obhaji. Kdo ma hloubeji do kapsy a hraje kazdej den, je to idealni karta, resp. byla, ted bych za ni 7k nedal. Ale 5.5k proc ne
https://www.alza.cz/asus-phoenix-geforc ... 007867.htm
Kazdy vychazime se svych zkusenosti a priorit, ja to beru podle sebe v casech, kdyz hral 5h denne, nikdy jsem nemel highend, vzdy mel stredni tridu a hral na mene nez ultra, kdyz jinak neslo a stacilo to.
i5 2500K, 16GB RAM, HD7750
- Ache
- Pokročilý

Zajímalo by mě proč se taky operuje s rozdílem 3000 Kč, když u úplně stejné verze je rozdíl "jen" 2000Kč.
https://www.czc.cz/gigabyte-geforce-gtx ... 93/produkt
https://www.czc.cz/gigabyte-geforce-gtx ... 94/produkt
a u ITX verze (která vzhledem ke spotřebě čipu stačí v pohodě) je to 1500
@ Durod: 4GB karta opravdu není ekvivalent... to rovnou můžu říct, že ekvivalent je i 2GB karta (ty už skončily dávno i v lowendu jako je 1050) - taky je to rozdíl jen 1GB
4GB karta se s hrou jako je RoTR vypořádá o dost lépe než 3GB karta - např. pokud si na 4GB musel snížit textury s VeryHigh na High aby místy nebyl přetížen PCI-E dotahováním textur, tak na 3GB už to bud jen Medium.
Jako je to řešení ušetřit při nákupu tý karty, ale opravdu je s tím nutný počítat, že to je nejvíc omezující faktor té karty. Ten čip sám o sobě ultra detaily zvládá v pohodě (kromě těch něj šílenějších gameworks detailů jako je HTFS stínování) do rozlišení 1920x1080. Zmiňovaná 8800GTS 320MB taky na low textury mohla zvládat ještě následující generace her v pohodě. Ale prostě k tomu čipu to bylo málo... Když 320MB GTS došel v nějaké hře dech, bylo to vždy kvůli paměti a ně kvůli výkonu čipu.
https://www.czc.cz/gigabyte-geforce-gtx ... 93/produkt
https://www.czc.cz/gigabyte-geforce-gtx ... 94/produkt
a u ITX verze (která vzhledem ke spotřebě čipu stačí v pohodě) je to 1500
@ Durod: 4GB karta opravdu není ekvivalent... to rovnou můžu říct, že ekvivalent je i 2GB karta (ty už skončily dávno i v lowendu jako je 1050) - taky je to rozdíl jen 1GB
Jako je to řešení ušetřit při nákupu tý karty, ale opravdu je s tím nutný počítat, že to je nejvíc omezující faktor té karty. Ten čip sám o sobě ultra detaily zvládá v pohodě (kromě těch něj šílenějších gameworks detailů jako je HTFS stínování) do rozlišení 1920x1080. Zmiňovaná 8800GTS 320MB taky na low textury mohla zvládat ještě následující generace her v pohodě. Ale prostě k tomu čipu to bylo málo... Když 320MB GTS došel v nějaké hře dech, bylo to vždy kvůli paměti a ně kvůli výkonu čipu.
AMD Ryzen 7 9800X3D | MSI X670 Tomahawk | 64GB DDR5 6000 cl30 | ASUS RTX 5070Ti prime | 500GB SSD (NVME) + 2x 3,84TB Micron 5300 PRO
Sound Blaster Z + EDIFIER S1000MKII + Beyerdynamic DT 990 | Seasonic X850 | Cooler Master HAF-X Nvidia Edition | MSI Optix MAG274QRF-QD Quantum Dot bestie
Sound Blaster Z + EDIFIER S1000MKII + Beyerdynamic DT 990 | Seasonic X850 | Cooler Master HAF-X Nvidia Edition | MSI Optix MAG274QRF-QD Quantum Dot bestie
- CageJ
- Moderátor

- Kontaktovat uživatele:
tak napr. na obranu GTX 1060 3GB musim povedat, ze na GTA V ci W3 je to viac nez dobra karta
AMD RYZEN 5600X, 16GB DDR4 2,8GHz, ASUS TUF B550, ASUS GOLD 650W; Fractal Design, ASUS DUAL RTX 3060 Ti GDDR6X;
AMD RYZEN 5800X3D, NOCTUA NH-D15, ASUS ProArt X570-CREATOR WIFI, SuperFlower 1200W, 32GB CL14 G.SKILL 3200, FRACTAL DESIGN XL R4, ASUS STRIX RTX 3080 OC; APPLE MacBook AIR M1 iPhone 12 Pro 128GB
AMD RYZEN 5800X3D, NOCTUA NH-D15, ASUS ProArt X570-CREATOR WIFI, SuperFlower 1200W, 32GB CL14 G.SKILL 3200, FRACTAL DESIGN XL R4, ASUS STRIX RTX 3080 OC; APPLE MacBook AIR M1 iPhone 12 Pro 128GB
- durod
- Středně pokročilý

Tak stale to budes mit 30% rozdil v cene...za 10% vykonu. Kolik her jiz signifikatne nestiha 3G vs 6GB? na prstech jedne ruky....ani to ne(stale se bavime o mainstreamu 1920/1080)
Ja si to moc nepamatuji, ale 320MB byl jiz v dobe lauchu na hrane, to ted nehrozi
Ja si to moc nepamatuji, ale 320MB byl jiz v dobe lauchu na hrane, to ted nehrozi
i5 2500K, 16GB RAM, HD7750
- Ache
- Pokročilý

Witcher je v pohodě i na 2GB kartě na plné detaily - jedna z mála her co umí paměť šetřit, a GTA V na 2GB kartě bez MSAA lítá taky v pohodě - to si krásně zahraješ i na GTX 960, pokud nepoběží zmíněné MSAA/TXAA.CageJ píše:tak napr. na obranu GTX 1060 3GB musim povedat, ze na GTA V ci W3 je to viac nez dobra karta
AMD Ryzen 7 9800X3D | MSI X670 Tomahawk | 64GB DDR5 6000 cl30 | ASUS RTX 5070Ti prime | 500GB SSD (NVME) + 2x 3,84TB Micron 5300 PRO
- Hladis
- Moderátor

Tak tak. Pokud to ma zachovat plynulost, musí to byt s 3GB na Medium. 4GB zvladaji vic. Ve svých testech jsem to nekde psal a proto jsem při testu vice karet v RotTR musel dat textury na low, abych odboural limitaci pameti a meril vykon cipu, jelikož ty 2GB a 3GB karty to uz limitovalo a výsledky staly za prd. Pruser pod W10 i je, pokud nemas aspoň tech 16GB RAM ale jen 8GB. To pak je zabity.Ache píše: na 3GB už to bud jen Medium.
CageJ:
W3 se vejde do 2GB VRAM. Pouziva pouze 2k textury a niz. Po tyhle strance je W3 dobře optimalizovan, coz se bohužel o jinych hrach rici neda. Ja uz jsem tu na foru rozebiral tolikrat, jak se meni velikost textur s jejich zvyšujícím se rozliseni, jak s tim zamava zda to je nebo není komprimovany a jak dobře je to aplikovany, atd..... dost to hraje roli.
Durod:
3GB zaclo byt tesno uz roku 2014. W10 s dostatkem RAM tomu sice trochu pomuze, ale není to vsehospasny a ja ty rozdily v plynulosti meril (výsledky jsem nekde taky daval). Pokud si chces užívat AAA her, tak musíš jit s texturama niz, kdezto třeba u RX 570 tohle delat tolik nemusíš. Vydrzi ti 3GB dyl, pokud budes na AAA hry kaslat a uzijes si nenarocny online hry, apod....., uz jsem to vypisoval, tam se ta karta ujme, ale jinak proste doporucit nejde.
- ArgCZ
- Začátečník

jo Witchera 3 jsem na GTX 960 2GB ještě hrál, ale Forza Motorsport 6 Apex co 5s zacukla i na medium, byla prostě nehratelná i když jádro na to ještě sílu mělo... od tý doby jsem se zařekl kupovat karty co jsou s pamětí na hraně protože se po necelým roce od koupi musela poroučet. A to přesně je GTX 1060 se 3GB... na hraně a čeká jen ránu z milosti jakou byla u mě ta Forza.
PS5 Pro, LG OLED65BX, Samsung HW-Q700A + SWA-9500S = 5.1.4 Dolby Atmos, DTS:X
- Hladis
- Moderátor

njn GTX 960 s 4GB byla lepsi volba, ale ta byla financne myslim nevyhodna. Tu 2GB verzi jsem testil a ta uplne diky VRAM odpadla. Ostatne staci mi zabrousit do podpisu na test, co jsem k tomu napsal minuly rok.
- Raikkonen
- Začátečník

-
Ten velký cenový rozdíl ale je jen díky mining-mánii, že 1060 3GB už přestaly být zajímavé a 6GB ještě ne. Proto bych se z důvodu pokřivení cen v poslední době moc ve výhodnosti nešťoural (to aby jinak člověk koupil 1050 nebo snad až 1080Ti jako HEAD) a pokud možno s koupí vyčkal, pokud to vážně nehoří. Jinak ale za normálního stavu po většinu doby prodeje 1060 ten cenový rozdíl byl cca okolo tisícovky, někde víc, jinde méně. To už se pak spolu s mírným nárůstem výkonu u 6GB verze rozhodně obhájí a 3GB je pak mimo hru. Že se teď chvíli 3GB verze dostala do výhodnějšího poměru cena/výkon a tímpádem do většího hledáčku je sice hezké, ale neznamená to trvalý stav a spíš je to takový poslední záchvěv ve stylu mezi slepými jednookým králem...durod píše:Tak stale to budes mit 30% rozdil v cene...za 10% vykonu. Kolik her jiz signifikatne nestiha 3G vs 6GB? na prstech jedne ruky....ani to ne(stale se bavime o mainstreamu 1920/1080
Už delší dobu jsou 4GB prakticky všude, spíš se prosazuje 8GB i v mainstreamu. 3GB jsou prostě minulost, stejně jako éra Tahiti a Kepleru, kam patří...
- anyman
- Nováček

-
Mr trollfan: tak to samoyrejme vim ze 3gb verze oproti 6gb verzi ma vorizly jadro
- 0martas0
- Začátečník

-
Ja ted objednal jednofanovou Gigabyte 3Gb za 5300. To si myslím l, ze se da.
Sice mam z tech 3 Gb trochu obavu, ale nehraju zas tak casto, spis pro zabavu tak i nejaky ty detaily dokazu ozelit. Mel jsem ted chvili 1050Ti, sice 4Gb VRAM ale karta uz dost pomala na hrani alespon medium/high se slusnyma FPS.
Za litr navic proti 1050ti mi to prijde jako dobrej kup i kdybych mel textury davat na medium. Zas 6Gb verze jebaz nekde na 7500 a AMD ted cenove mimo.
Sice mam z tech 3 Gb trochu obavu, ale nehraju zas tak casto, spis pro zabavu tak i nejaky ty detaily dokazu ozelit. Mel jsem ted chvili 1050Ti, sice 4Gb VRAM ale karta uz dost pomala na hrani alespon medium/high se slusnyma FPS.
Za litr navic proti 1050ti mi to prijde jako dobrej kup i kdybych mel textury davat na medium. Zas 6Gb verze jebaz nekde na 7500 a AMD ted cenove mimo.
- Meridius
- Středně pokročilý

-
To je momentálně dilema no....pokud se objeví za tyhle prachy, tak asi OK, ono nejbližší 6GB skladem je podstatně dražší. Problém těch 3GB karet je fakt, že kolikrát 4GB Ti může podávat lepší výkon. Protože jí ještě nedojde VRAM.
Acer Nitro 5 (NH.Q6ZEC.004) - AMD Ryzen 5 3550H (2,1 GHz, TB až 3,7 GHz) | 8 GB RAM DDR4 | 512 GB SSD | NVIDIA GeForce GTX 1650 4GB GDDR5
- 0martas0
- Začátečník

-
Jo, v tom máš naprostou pravdu.
Já si samozřejmě rád užiju hru s krásnou grafikou, ale ta 1050Ti je často defakto jednou tak pomalá jak 1060 a já osobne si hru užiju víc s 60FPS a texturama na středni, než si honit že mám textury na ultra ale 30FPS.
Nejlevnější 6Gb verze co jsem našel začinaly na 8tis z nějakych serioznějšich schopu a za 5,3 mam tu 3gb z Mironetu.
A připlatek skoro 3 tisice mi za to teda rozhodně nestoji.
Já si samozřejmě rád užiju hru s krásnou grafikou, ale ta 1050Ti je často defakto jednou tak pomalá jak 1060 a já osobne si hru užiju víc s 60FPS a texturama na středni, než si honit že mám textury na ultra ale 30FPS.
Nejlevnější 6Gb verze co jsem našel začinaly na 8tis z nějakych serioznějšich schopu a za 5,3 mam tu 3gb z Mironetu.
A připlatek skoro 3 tisice mi za to teda rozhodně nestoji.
- Meridius
- Středně pokročilý

-
Nejsme sice v poradně, ale nejlevnější 6gb verze jsou za 7,4 přímo u alzy, ale i jinde...ty jednoslotové gainwardy. Nevím sice, co to je zač, ale při dnešních cenách je to buřt. Další je o stovku dražší, pak další o dvě....do 8k jich je několik.
Acer Nitro 5 (NH.Q6ZEC.004) - AMD Ryzen 5 3550H (2,1 GHz, TB až 3,7 GHz) | 8 GB RAM DDR4 | 512 GB SSD | NVIDIA GeForce GTX 1650 4GB GDDR5
- 0martas0
- Začátečník

-
Jasný no, ale já to řešil spíš z důvodu, že za 25% ceny navíc mám skoro 100% výkonu v některych případech.
- AllowedCry
- Mírně pokročilý

Zkoušel jsem na své armor ocv1 nahrát bios z non ocv1
rozdíl je power limit 160 vs 216, sliboval jsem si větší OC, bohužel to fungovalo špatně, 1950Mhz boost, udržela naprosto stable, ale OC pamětí nezvládala vůbec, hned artefakty a zmrznutí.
Tak to jen tak, kdyby tady byl nějaký spekulant, pascal bios nejde nijak modifikovat, ale existují kompatibilní verze biosů.
Tak to jen tak, kdyby tady byl nějaký spekulant, pascal bios nejde nijak modifikovat, ale existují kompatibilní verze biosů.
- 0martas0
- Začátečník

-
Tak jsem včera jen tak v rychlosti vyzkoušel jak ta mini verze Gigabyte funguje. Boost v zakladu cca 1930 Mhz, po dvou hodinach hrani Wildlands a GTA V teplota max. 68c a fan max 1500 rpm. Karta porad hezky ticha.
Ani jsem necekal ze to u te mini verze bude takto vpohode.
Ani jsem necekal ze to u te mini verze bude takto vpohode.
- Meridius
- Středně pokročilý

-
Gigabyte to má podle mne vychytané...to je dobrá značka. Uvažuju o ní, ale 3GB a parametry té karty dělají někdy neuvěřitelnou paseku. Prostě člověk u ní neví, jak na ní která hra pojede. Jestli zrovna u támhle té, hrubej výkon bude stačit, ale díky paměti může jít do kopru.
- 0martas0
- Začátečník

-
Pořád je to řešitelný snížením textur. A nemyslím si, že tady během pár let budou hry co by i na nízký textury šly přes 3 Gb.
Já ji koupil za 5,3tis, příplatek cca 2,5 tisice mi rozhodně za těch pár her nestojí a kartu nečekám, že budu mít nějak dlouho, protože asi koupím hned další generaci.
Já ji koupil za 5,3tis, příplatek cca 2,5 tisice mi rozhodně za těch pár her nestojí a kartu nečekám, že budu mít nějak dlouho, protože asi koupím hned další generaci.
- Raikkonen
- Začátečník

-
Už před rokem computerbase.de doporučoval pro grafiky střední třídy minimálně 6GB VRAM, cokoliv pod 4GB je pak maximálně na hry typu CSGO, Dota 2 nebo Overwatch. Jasně, chápu že jsou nyní miningem pokřivené ceny, ale prostě 1060 3GB verzi už vážně nebrat, buď 6GB (navíc je mírně výkonnější, takže poměr cena/výkon při normálních cenách je OK), nebo se poohlédnout po nějakém Radeonu se 4GB. 3GB je prostě už málo, to jedině na ty CS nebo starší hry, nebo jako nějaká nouzovka nakrátko a rychle se toho pak zbavit.
Když se musí stahovat textury na minimum, tak výkonem si prakticky nijak nepolepšíš, ale vizuál se ti zhorší o mnoho let nazpátek (někdy to může být extra hnusné jak snad o dekádu nazpět). Dnešní hry jsou díky novým konzolím zase o dost náročnější na VRAM, pro AAA hry bude 4GB brzy minimum a 8GB jako doporučené. Další věcí je, že jakmile se blížíme k limitu paměti, tak začne docházet k propadům fps - na to pozor, protože v průměru fps se to příliš neprojeví, ale hra přitom v některých situacích bude sotva hratelná (proto je nutné sledovat průběhy fps v recenzích).
3GB je prostě už minulostí a akorát zaděláváním si problémů. Pokud někdo nekupuje grafiku jen jako dočasnou nouzovku a plánuje ji mít v PC několik let, tak minimem je 1060 6GB nebo 8GB Radeon...
test VRAM na computerbase.de: https://www.computerbase.de/2016-09/gra ... am-test/4/
Když se musí stahovat textury na minimum, tak výkonem si prakticky nijak nepolepšíš, ale vizuál se ti zhorší o mnoho let nazpátek (někdy to může být extra hnusné jak snad o dekádu nazpět). Dnešní hry jsou díky novým konzolím zase o dost náročnější na VRAM, pro AAA hry bude 4GB brzy minimum a 8GB jako doporučené. Další věcí je, že jakmile se blížíme k limitu paměti, tak začne docházet k propadům fps - na to pozor, protože v průměru fps se to příliš neprojeví, ale hra přitom v některých situacích bude sotva hratelná (proto je nutné sledovat průběhy fps v recenzích).
3GB je prostě už minulostí a akorát zaděláváním si problémů. Pokud někdo nekupuje grafiku jen jako dočasnou nouzovku a plánuje ji mít v PC několik let, tak minimem je 1060 6GB nebo 8GB Radeon...
test VRAM na computerbase.de: https://www.computerbase.de/2016-09/gra ... am-test/4/