Fallout 4 - Technická stránka hry
Moderátor: Baneshee
- rbclass
- Žlutá karta

-
Re: Fallout 4 - Technická stránka hry
ok..mam hru s poslednym patchom..
hw mam i76700K 4,4Ghz radeon hd390 mierne pretaktovany
co zerie najviac vykonu ? mam stiahnut stiny ?
popripade ako najlepsie nastavit,kompromis..aby to este dobre vypadalo a islo to co nalepsie
hw mam i76700K 4,4Ghz radeon hd390 mierne pretaktovany
co zerie najviac vykonu ? mam stiahnut stiny ?
popripade ako najlepsie nastavit,kompromis..aby to este dobre vypadalo a islo to co nalepsie
- Loki5567
- Moderátor

Ve spojení s AMD grafikou ta hra běhá poměrně hůře než na konkurenci. Byl tu dokonce i několikastránkový test od různých uživatelů a různých sestav. Je to hodně Single-Core hra a pomáhají tu rychle paměti a AMD tu není zrovna výhra.
CPU: AMD Ryzen 7 9800X3D@5450Mhz // MB: Asus ROG Crosshair X870E Hero // RAM: G.Skill Trident Z5 Neo 2x16GB 6000Mhz@6400 30-38-38-96 // GPU: MSI RTX 3090 Gaming X Trio // Storage: Corsair MP510 480GB + Corsair MP510 960GB + Crucial P3 Plus 2TB // PSU: Corsair HX1000i + CableMod Kit // Case: Phanteks EVOLV X // Cooling: Bykski XPR-C-M Silver + EK-Quantum Vector RTX 3090 + 2x SC Protium 150 D5 Polished Silver + Alphacool NexXxoS XT45 X-Flow 360 + EK-CoolStream SE 360 + 6x NoiseBlocker NB-Eloop B12-PS PWM + Watercool MO-RA 3 360 + 9x ARCTIC P12 Pro //
- Krteq
- Středně pokročilý

-
Loki5567 píše:Ve spojení s AMD grafikou ta hra běhá poměrně hůře než na konkurenci. Byl tu dokonce i několikastránkový test od různých uživatelů a různých sestav. Je to hodně Single-Core hra a pomáhají tu rychle paměti a AMD tu není zrovna výhra.
@rbclass: stačí vypnout nV GameWorks efekty. Tj. nepoužívat Flesx debris, namísto HBAO+ použít SSOA a Godrays shodit na low a hned je FPS nahoře bez viditelného snížení kvality, popř. Godrays vypnout úplně.
- Riku
- Začátečník

Na 390 to jede o 15-20% pomaleji než na gtx 970.. takže to prostě na amd jede hůř.
Godrays klidně na high (místo low), tam rozdíl v fps skoro není a je to aspoň trochu méně zubaté, až Ultra je hodně náročné. Ale důležitější jsou stíny (shadow distance), nejlépe upravit v cfg vlastní hodnotu, protože na medium má hodnotu 3000 a high 14000 a ultra 20000. Tedy zbytečně velký skok mezi medium a high, ideálně nastavit na cca 7000-8000.
Pak se dá ještě upravit nastavení godrays, že se nastaví na ultra aby nebylo zubaté a sníží se počet vzorků nebo co, takže je méně náročně a není zubaté hnusně. To jsem línej googlit.
Godrays klidně na high (místo low), tam rozdíl v fps skoro není a je to aspoň trochu méně zubaté, až Ultra je hodně náročné. Ale důležitější jsou stíny (shadow distance), nejlépe upravit v cfg vlastní hodnotu, protože na medium má hodnotu 3000 a high 14000 a ultra 20000. Tedy zbytečně velký skok mezi medium a high, ideálně nastavit na cca 7000-8000.
Pak se dá ještě upravit nastavení godrays, že se nastaví na ultra aby nebylo zubaté a sníží se počet vzorků nebo co, takže je méně náročně a není zubaté hnusně. To jsem línej googlit.
PS5 Pro | LG OLED CX55
- rbclass
- Žlutá karta

-
jop,nieco podobne citam vsade..plus nastavit tiene/stiny..ale to editnem cez fileKrteq píše:Loki5567 píše:Ve spojení s AMD grafikou ta hra běhá poměrně hůře než na konkurenci. Byl tu dokonce i několikastránkový test od různých uživatelů a různých sestav. Je to hodně Single-Core hra a pomáhají tu rychle paměti a AMD tu není zrovna výhra.A to jsi četl kde?
@rbclass: stačí vypnout nV GameWorks efekty. Tj. nepoužívat Flesx debris, namísto HBAO+ použít SSOA a Godrays shodit na low a hned je FPS nahoře bez viditelného snížení kvality, popř. Godrays vypnout úplně.
o procesor sa nebojim..tam je rezerva
- Hladis
- Moderátor

Gameworks efekty vypínat vůbec nemusíš, to je uplna blbost. Problem u tyhle hry a AMD především, je brutalni CPU limitace a globalne pro všechny karty, vcetne nV, stiny. U AMD ti ani ten rychlej procik moc nepomuze v určitých lokacich, protoze AMD. Sniz stiny o jednu položku, nebo si stahni mod na jejich automatickou redukci dle fps. Mozna godrays o stupeň dolu v nekterych situacích jako radioaktivni boure, pokud by to nestihalo a musí ti to ject jak z praku.
- Krteq
- Středně pokročilý

-
Podobně pro HBAO+, jen tam je mezi SSAO a HBAO+ rozdíl zhruba 5-10FPS a rozdíl v obrazu zase skoro není vidět.
@Hladis: Mám Fallout 4 a Hawaii, mě nemusíš poučovat o tom jak to nastavit
- Hladis
- Moderátor

S tebou jsem se vůbec nebavil, tak co me tu poucujes ze te poucuju
Boze.
rbclass:
Fallout 4 behal i na starym Keplerovi 780 se snizenyma Godrays a HBAO+ a tenhle stary Kepler po OC je ve Falloutu vykonove tam kde 390tka. Jedine ze by v nejakych patchich z poslední doby zvysili narocnost. Problem hry je především CPU limitace a stiny, kdy to pada v Bostonu na drzku, Coz zadny vypinani jinych efektu nespravi. Ostatne jsou k tomu testy všude mozne, viz. co napsal Loki a Riku vyse.
rbclass:
Fallout 4 behal i na starym Keplerovi 780 se snizenyma Godrays a HBAO+ a tenhle stary Kepler po OC je ve Falloutu vykonove tam kde 390tka. Jedine ze by v nejakych patchich z poslední doby zvysili narocnost. Problem hry je především CPU limitace a stiny, kdy to pada v Bostonu na drzku, Coz zadny vypinani jinych efektu nespravi. Ostatne jsou k tomu testy všude mozne, viz. co napsal Loki a Riku vyse.
- Loki5567
- Moderátor

Sám jsem to na Hawaii hrál a nemohl jsem to naladit ani za zlatý prase. Nakonec jsem jel Godrays na low, stíny na low a jelo to hodně nevyrovnaně a hlavně ve městech to byl pain. Až později jsem koupil Skylake a rychle paměti, ale na s2011 + Hawaii ta karta jela někde kolem 40% a FPS 30
Známý tady ve městě měl nějakou GTX 960 a jelo mu to tak 2x líp, osobně jsem za ním šel se na to podívat
@Krteq: Četl jsem to tady přímo na forum PCtuningu a sám jsem to testoval na mojí sestavě s HEADem a dalšími, nepsal bych to, kdybych to sám netestoval ....
@Krteq: Četl jsem to tady přímo na forum PCtuningu a sám jsem to testoval na mojí sestavě s HEADem a dalšími, nepsal bych to, kdybych to sám netestoval ....
CPU: AMD Ryzen 7 9800X3D@5450Mhz // MB: Asus ROG Crosshair X870E Hero // RAM: G.Skill Trident Z5 Neo 2x16GB 6000Mhz@6400 30-38-38-96 // GPU: MSI RTX 3090 Gaming X Trio // Storage: Corsair MP510 480GB + Corsair MP510 960GB + Crucial P3 Plus 2TB // PSU: Corsair HX1000i + CableMod Kit // Case: Phanteks EVOLV X // Cooling: Bykski XPR-C-M Silver + EK-Quantum Vector RTX 3090 + 2x SC Protium 150 D5 Polished Silver + Alphacool NexXxoS XT45 X-Flow 360 + EK-CoolStream SE 360 + 6x NoiseBlocker NB-Eloop B12-PS PWM + Watercool MO-RA 3 360 + 9x ARCTIC P12 Pro //
- Krteq
- Středně pokročilý

-
@Hladis: rbclass má taky Hawaii (Grenada) kartu, proto jsem to psal a nechápu proč tam pleteš Keplera. Opět jsi OT
@loki: A to jsi hrál kdy, ještě v roce 2015, že? Tma to tragédie byla, ale s posledními patchi a drivery se situace pro AMD celkem zlepšila, teda pokud vypneš zbytečné GameWorks. Tady máš video jak to na R9 390 jede s posledními patchi - Fallout 4 6700k r9 390 (YouTube)
@loki: A to jsi hrál kdy, ještě v roce 2015, že? Tma to tragédie byla, ale s posledními patchi a drivery se situace pro AMD celkem zlepšila, teda pokud vypneš zbytečné GameWorks. Tady máš video jak to na R9 390 jede s posledními patchi - Fallout 4 6700k r9 390 (YouTube)
- rbclass
- Žlutá karta

-
posledny puč asi nie..ale ide to pekne..pisal som mu ako to mal nastavene,..
oni su babraci,na ten stary engin nadrbali efekty a takto to topadlo..vypada to aj tak nic moc..
a za druhe,vypada to uz viac ako strielacka ako fallout..mali to zas dat stusio Obsidian..
oni su babraci,na ten stary engin nadrbali efekty a takto to topadlo..vypada to aj tak nic moc..
a za druhe,vypada to uz viac ako strielacka ako fallout..mali to zas dat stusio Obsidian..
- Hladis
- Moderátor

Je to především strilecka s RPG prvky, ale zabavna i přes problemy. Pokud cekas něco ve stylu starych Falloutu, tak se nedočkáš. Jinak ten engine je zastaraly a upgradovany Creation Engine, kam naroubovali podporu pro DX11. Z toho pak prameni technicky problémy. Jinak urcite nechej Godrayes aspoň na low, nebo je zmodifikuj dle navodu. Nevypinej to uplne. Bez toho to vypada hnusne.
Obsession.
WTFKrteq píše:.... Opět jsi OT
- rbclass
- Žlutá karta

-
stare som nehral..ale New Vegas je jedna z mojich naj hier ever
- Hladis
- Moderátor

New Vegas od toho necekej, ale bavit by te to melo. Je to hlavne o objevovani a prestrelkach s tim, ze plnis ruzny questy a zadani a muzes si stavet vlastni osady. Ten pribeh tam neni nic svetaborneho, ale jako pruvodce hrou je to ok. Jinak jeste k behu hry, dulezity je, aby ti to jelo tech 60fps stable aspon 90% hry. Na propady tam narazis asi vzdy, ale nema cenu uplne strhavat detaily do sklepa kvuli par mistum, protoze vetsinu casu k tomu nedojde a toho casu na prozkoumani cely mapy je potreba fakt hodne.
- rbclass
- Žlutá karta

-
flo3 som hral,tak cakam nieco podobne
- rbclass
- Žlutá karta

-
mam goty
je normalne,ze mi ta hra detekovala hw a nastavila Ultra pri 1920*1200 ?
co nedala na ultra je ssao a godrays na high
ako to pojde zistim ale az zajtra s cestinou
je normalne,ze mi ta hra detekovala hw a nastavila Ultra pri 1920*1200 ?
ako to pojde zistim ale az zajtra s cestinou
- Krteq
- Středně pokročilý

-
Však to udělalo to co jsem doporučoval, srazilo zbytečné GameWorks efekty 
Když se ti to nebude pozdávat, klidně ty godrays ještě shoď, rozdíl poznáš jen ve vyšších FPS.
Když se ti to nebude pozdávat, klidně ty godrays ještě shoď, rozdíl poznáš jen ve vyšších FPS.
- rbclass
- Žlutá karta

-
ved ano,ale ultra vsetko ostatne,aj stiny? s mojou kartou ,nejaky blud
inak klasika..vsync som musel vypnut cez ini subor..ziadne ingame....to uz som podla kurzoru poznal ze je zapnuty
toto moze byt celkom dost dovod tych prepadov,co zaziaju ludia..ak sa nemilm,tak ak s vsync padne napr na 59fps..tak to skoci hned na 30,pretoze to vie len nasobky obnovovacej frekvencie monitoru,respektive naopak
inak klasika..vsync som musel vypnut cez ini subor..ziadne ingame....to uz som podla kurzoru poznal ze je zapnuty
toto moze byt celkom dost dovod tych prepadov,co zaziaju ludia..ak sa nemilm,tak ak s vsync padne napr na 59fps..tak to skoci hned na 30,pretoze to vie len nasobky obnovovacej frekvencie monitoru,respektive naopak
- Hladis
- Moderátor

Je to normalni, hra na Ultra neda vse na max. To si pripadne musis udelat rucne. Godrays jsou na ultra super, ale to ti ta grafarna neda a muzes je nechat klidne i na low, rozdil je jen mezi Ultra a zbytkem, nekde jsem tu daval i srovnavaci screeny. HBAO+ muzes zapnout, pokud bys chtel lepsi AO nez puvodni SSAO, ale rozdil neni nijak velky. Pripadny problemy s plynulosti hry a dostatkem fps na zacatku nezaregistrujes, ty prijdou pozdeji az prijdes do mesta. Kazdopadne se stiny budes muset neco pozdeji udelat. Bud shodit dolu, nebo pouzit mod, ktery je dynamicky meni aby to udrzelo fps.rbclass píše: je normalne,ze mi ta hra detekovala hw a nastavila Ultra pri 1920*1200 ?
- rbclass
- Žlutá karta

-
nechapeme sa, nevadi