Pro začátek radši uvedu svoji současnou sestavu, pokud ještě něco z toho není použitelné ( je to staré cca 5-6 let, takže to použitelné asi nebude hádam
procesor AMD FX-4170
grafika AMD Radeon 7700 (zase AMD...nejsem AMDčkař, je mi to šumák..asi to bylo tenkrát lepší
ramky už nevím, nějaký dual 2x8GB ddr3, tuším kingston. Ty by použitelný asi být mohli, ale neznám rozdíl mezi ddr3 a ddr4.
disk nepoužitelný
Pár poznámek k tomu co bych chtěl.
Procesor: V tom se nevyznám, nic jsem si předběžně nevybral. Každopádně dost her, co hraji, neumí a nebude umět více jader. Zato ale dávájí tomu jednomu jádro pořádně zabrat..mám rád strategie
Grafika: Tady už jsem se pokusil trochu zorientovat sám. Když jdu high-end, gtx 1070 zjevně v současné době nemá smysl, za malý příplatek pořídím 1080. Je to hodně peněz, snad se to vleze do rozpočtu. Ale zase chci aby to za 3 roky nebylo nepoužitelný. Je to opravdu tak velký rozdíl oproti grafikám co stojí polovinu, na úrovni 1060? A čekat, až to zlevní asi nemá smysl co... to taky může trvat klidně ještě rok dva. Moje nejnáročnější hra je v současnosti asi Kingdom come, ale už mě štve mít v hrách ořezané detaily... ony ty screenshoty u jakékoliv hry s lightning effecty vypadají fakt nádherně
RAMky: Taky se nevyznám, každopádně co jsem koukal, tak v podobných rozpočtech se tu často doporučovaly Kingston HyperX Predator 16GB. Takže zatím předběžně jsem vybral tyhle.
Disk: Tady mi jde hlavně o výdrž. Současná plotna mi už moc nesouží po 6 letech, už je to hodně pomalý. Co se týče SSD, slyšel jsem, že ty mají životnost danou počtem zápisů. Ale jelikož jen někdy stahuju filmy, nic extrémního, tak doufám, že SSD vydrží stejně dlouho a považuji je za lepší díky rychlosti. Něco okolo 250 GB by mělo stačit.
Case: Jako u RAMek jsem vyšel z jiných témat, a předběžně vybral Fractal Design Define R5 Blackout Edition. Můj prakticky jediný požadavek je, aby to mělo prachový filtry aspoň na vstupu. Není to lepší mít i a výstupu, aby tam bordel nelezl když to bude vypnuté? No a samozřejmě aby měl pěkné proudění vzduchu, ale o to se snaží snad každá skříň
Základní deska: Nevyznám se, netuším, nechám na vás. Předpokládám, že prvně se stejně musí vybrat CPU.
Pak ještě zdroj a nějaké to chlazení. Opět netuším, jen za zdroj rád připlatím, pokud má prověřenou výdrž, měnit ho je otrava
Mimo rozpočet je tu monitor, na který se také zeptám. Jednoznačně potřebuji vyšší obnovovací frekvenci, což jsou v současné době 144 Hz. Předběžně jsem vybral tento https://www.czc.cz/aoc-g2460pf-led-moni ... 84/produkt . Trochu otázka mimo, fakt ty zázračné technologie na snižování únavy oči atd fungují, jak tvrdí některé monitory? Já jsem k tomu dosti skeptický a připlácet se mi za to nechce.
Předběžný neúplný seznam zde, upozorňuji, že monitor nepočítám do rozpočtu: https://www.czc.cz/8c95kahbemgssao5oiqaehapd7/seznam
Děkuji za rady, pardon za trochu rozvláčný styl, ale jen tak vypíšu vše co chci.. Rozpočet bych velice nerad překročil, velice rád výrazně..ehm.. podkročil?