Mining na GPU aneb vše okolo těžení kryptoměn na GPU
Moderátoři: morke, Walker1134, PKBO, Hladis
- Atapi
- Začátečník
Re: Mining na GPU aneb vše okolo těžení kryptoměn na GPU
No tak teď už jen laborovat s max stabilníma paměťma a co nejmenším power. A stejný místo znamená co? jestli jsou vedle sebe třeba i 7-8 cm, tak ta spodní karta bude vždy teplejší protože bere ohřátej vzduch z horní karty, druhá strana pcb je taky dost teplá. Já jim foukám čerstvej vzduch z boku/zepředu (podle toho jak maj chladič, abych nešel proti tomu kudy to vyfukuje ven) 120 mm větráčkama na 5 V (F12) a je to mnohem lepší.
Naposledy upravil(a) Atapi dne stř 31. led 2018, 21:19, celkem upraveno 1 x.
- santa999
- Začátečník
A jaké máš teploty?
JO jo jsou nad sebou a taky jim foukám teda spíš odebírám teplej vzduch dvouma 120mm no zkusím si ještě pohrát ale spíš přemýšlím kam dám tu třetí co je na cestě
JO jo jsou nad sebou a taky jim foukám teda spíš odebírám teplej vzduch dvouma 120mm no zkusím si ještě pohrát ale spíš přemýšlím kam dám tu třetí co je na cestě
- Atapi
- Začátečník
V herním PC to mám takhle, v rigu mám 570 co jedou dualmining s asi 6 cm mezerou mezi sebou a 65 stupňů všechny, to se mi fotit nechce http://www.imagehosting.cz/?v=beznzvhuh.png
//edit... jo ještě mám trochu sundaný napětí, pro zkoušku jsem v afterburneru nastavil +50 v tý divný křivce a adekvátně tomu sundal ještě power limit (ta fotka je už po úpravě), v tom se budu ještě hrabat.
//edit... jo ještě mám trochu sundaný napětí, pro zkoušku jsem v afterburneru nastavil +50 v tý divný křivce a adekvátně tomu sundal ještě power limit (ta fotka je už po úpravě), v tom se budu ještě hrabat.
- santa999
- Začátečník
Hezké to máš ja zatím takhle, hodně sem sundal otáčky ventilátoru a teploty taky spadly slušně. uvidíme, zítra vyhrabu na půdě ještě nějakej fan a třeba to půjde ještě dolů.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
- Atapi
- Začátečník
No vypadá to líp, myslím že když dostanou čerstvej vzchuch obě přímo pro sebe tak to bude super, já teď v podstatě žádnej outtake krom zdroje nemám. V 1060 se já moc nehrabu, přece jen je to herní pc a půlku času to neběží, jen RX460 běží chudák furt.
- segestes
- Začátečník
-
Je to trochu jinak. Ta vrchní má teplotu víceméně normální (-pár stupnu proti singl režimu), to ta dolní má o 10C menší (protože ji ta vrchní ofukuje)Thomas CPU Killer 2.0 píše:No já mám dvě stejné karty nad sebou a vzdy ma ta vrchni o cca 10C víc jelikož nasava teply vzduch kolem te spodni.
Zkus je schvalne prohodit
Testoval jsem karty s dvouslotovým chladičem a:
Jedna karta: 75 stupňů 1550 otáček
Dvě karty, horní: 75 stupňů 1750 otáček, spodní :74 stupňů 800 otáček.
K ověření není potřeba je prohazovat, stačí tu vrchní nechat v idle (bude mít zastavené ventilátory) a ta spodní se brzy zahřeje na podobnou teplotu, jako do té doby měla ta horní...
Ryzen 7800X3D | ASUS B650E-I | GB RTX4090 | 64GB DDR5 6000MHz | Samsung 970 2TB, Crucial MX500 4TB | Corsair SF750 | NR200P | Asus ROG Swift PG32UCDM
- Atapi
- Začátečník
Jak ofukuje? Z karty to jde do strany ne? Pokud nemáš nějakej atypickej obří chladič. Jinak jo já to mám napsaný proti němu opačně, karty mám obráceně totiž (větrákem nahoru). V normálním PC má spodní karta přístup ke studenýmu vzduchu (pokud není přímo nalepená na skříň u menších beden) a horní to bere už ohřátý od ní.
- segestes
- Začátečník
-
Říkal jsem si, jestli to ofukuje dát do uvozovek.. No, tím že ta horní karta nasává vzduch, tak se ten vzduch mezi kartami hýbe a to tu spodní kartu ochlazuje. Když dáš k jakémukoliv ventilátoru ruku, tak proudění vzduchu cítíš přeci z obou stran, ne? A když ta horní karta pořádně zabere, tak to mezi nima fičí celkem slušně.
Jak jsem psal, stačí zkusit tu vrchní kartu vypnout a až se na ní vypnou ventilátory, teplota té spodní se zvýší.
Ty hodnoty, co jsem postoval jsou u dvou identických karet s chladičem sapphire nitro+ na rx580, chladič je dvouslot. Karty si hlídaly teplotu, takže rozdíl je vidět v otáčkách ventilátoru. Nikdy bych u jediné karty rx580 nedosáhl 74 stupňů při 800 otáčkách, musí tam být blízko další zdroj proudění vzduchu, aby to bylo možné. A tím zdrojem je právě ta druhá karta.
Jinak teda píšu o klasické variantě, kdy chladiče a ventilátory jsou směrem dolů. Plus že karty jsou relativně blízko sebe (mezi prvním a druhým pcie16x jsou dvě pozice pcie1x). Větší mezera mezi kartami ten efekt sníží. V uspořádání které popisuješ, se to samozřejmě může chovat trochu jinak, to vyzkoušené nemám.
Jak jsem psal, stačí zkusit tu vrchní kartu vypnout a až se na ní vypnou ventilátory, teplota té spodní se zvýší.
Ty hodnoty, co jsem postoval jsou u dvou identických karet s chladičem sapphire nitro+ na rx580, chladič je dvouslot. Karty si hlídaly teplotu, takže rozdíl je vidět v otáčkách ventilátoru. Nikdy bych u jediné karty rx580 nedosáhl 74 stupňů při 800 otáčkách, musí tam být blízko další zdroj proudění vzduchu, aby to bylo možné. A tím zdrojem je právě ta druhá karta.
Jinak teda píšu o klasické variantě, kdy chladiče a ventilátory jsou směrem dolů. Plus že karty jsou relativně blízko sebe (mezi prvním a druhým pcie16x jsou dvě pozice pcie1x). Větší mezera mezi kartami ten efekt sníží. V uspořádání které popisuješ, se to samozřejmě může chovat trochu jinak, to vyzkoušené nemám.
Ryzen 7800X3D | ASUS B650E-I | GB RTX4090 | 64GB DDR5 6000MHz | Samsung 970 2TB, Crucial MX500 4TB | Corsair SF750 | NR200P | Asus ROG Swift PG32UCDM
- spajdr
- Středně pokročilý
- Kontaktovat uživatele:
- PET5
- Čestný člen
- Kontaktovat uživatele:
Nj Samsung nevyrábí grafické karty, tak se chce na boomu kryptoměn přiživit alespoň výrobou ASIC zařízení pro Bitcoin. Zdá se, že v perspektivu těchto měn věří. Těžaře na GPU to neohrozí, spíše naopak.
CPU: Intel i9-10900K, MB: NZXT N7 Z590, AIO: NZXT Kraken X63 RGB, RAM: Kingston 2× 32GB DDR4 3200MHz CL16 Fury, Disky: 1× SSD 1TB + 2x WD HDD 3TB, GPU: EVGA GeForce RTX 3080 FTW3 ULTRA, PSU: Cooler Master V1200 Platinum, CASE: NZXT H7 FLOW, OS: Windows 10 PRO 64 bit, Repro: Creative GigaWorks T20 Series II, Monitor: DELL UltraSharp 30" PremierColor UP3017 2560x1600. Alternativně: Apple MacBook Air / iPad Pro + Apple Pencil / iPhone 12 Pro Max
- Thomas CPU Killer 2.0
- Začátečník
- Kontaktovat uživatele:
Třeba na takovou zprávu zareaguje kurz BTC přeci jen Samsung je velký hráč.
GamePC: ASUS Rampage Formula X48 (BIOS 0401) @v-droop, Intel Q6600 G0 @4,00GHz(1,52V real), 4x1GB Corsair XMS2 @1066MHz 5-5-5-12, Sapphire 4870 512MB DDR5 @890/4300 (1,4V real), 2x Seagate 320GB 16MB @Raid0, SB X-fi Extreme Music, LCD ASUS 22" Cooling: Laing D5, CPU@Thermalright XWB-1, Mosfet@wroom, NB@swiftech mcw30, VGA@EK Fullcover ****** Spotřeba: Idle@320W Load@650W ****** 3D Mark Vantage 10588 ! ******
WorkPC:Foxconn 690G, Sempron LE-1100@800MHz (0,8V), 2x1GB Buffalo 667MHz, ATI X1250, 2xSamsung 320GB@RAID1, SupremeFXII, LCD Samsung 26" T260HD, Logitech MX1000 ****** Spotřeba: Idle@38W Load@46W ******
Notebook: HP nx8220@ P-M 740,2GB, 40GB HDD, DVD-Combo
WorkPC:Foxconn 690G, Sempron LE-1100@800MHz (0,8V), 2x1GB Buffalo 667MHz, ATI X1250, 2xSamsung 320GB@RAID1, SupremeFXII, LCD Samsung 26" T260HD, Logitech MX1000 ****** Spotřeba: Idle@38W Load@46W ******
Notebook: HP nx8220@ P-M 740,2GB, 40GB HDD, DVD-Combo
- CageJ
- Moderátor
- Kontaktovat uživatele:
zareaguje
AMD RYZEN 2700X 4.2GHz@watercooled, 32GB DDR4 2,8GHz, AsRock B450 GAMING K4, RIOTORO GOLD 650W; ASUS DUAL RTX 2060; CoolerMaster ML500; AMD RYZEN 3600X, NOCTUA NH-D15, ASUS STRIX B450-F GAMING, SuperFlower GK550, 32GB CL14 G.SKILL 3200, FRACTAL DESIGN XL R4, ASUS STRIX RTX 3080 OC; APPLE MacBook AIR M1 iPhone 12 Pro 128GB
- Atapi
- Začátečník
Však jasně, obecně se ta karta co má chladič na boku (horní ho má vlastně uprostřed mezi dvěma kartama) chladí líp, ale nám jde právě o tu co chudák topí víc, je jasný že když bude brát teplo z okolí druhý karty, tak ji pomáhá chladit, všichni asi popisujem to samý, jen z pohledu jiný karty, tu chladnější nepotřebuju tolik řešit.segestes píše:Říkal jsem si, jestli to ofukuje dát do uvozovek.. No, tím že ta horní karta nasává vzduch...
Tady jsem vypnul naopak spodní kartu a teploty spadly za nějaký 4 minuty o 5 stupňů a otáčky z 1850 (při 68 supních) na 1650 (při 63) na tý vrchní a to jsou obě profukovaný z boku ještě navíc větrákem, očividně málo a furt někde něco bere ohřátý.
http://www.imagehosting.cz/?v=beznzvsls.png
- HafanPetr
- Mírně pokročilý
https://cointelegraph.com/news/samsung- ... for-minersSamsung are said to developing GPU mining chips which will be focused on altcoin mining algorithms. This could be a boon for Ethereum miners in particular, however further announcements will be needed to provide clarity there.
- segestes
- Začátečník
-
Asi ano, popisujeme to samé z jiného pohledu. Jen sem chtěl říct, že v dobře větrané skříni to odpadové teplo co ohřívá horní kartu nemá tak nepříznivý vliv, jako je příznivý vliv té horní karty na tu spodní.Atapi píše:Tady jsem vypnul naopak spodní kartu a teploty spadly za nějaký 4 minuty o 5 stupňů a otáčky z 1850 (při 68 supních) na 1650 (při 63) na tý vrchní a to jsou obě profukovaný z boku ještě navíc větrákem, očividně málo a furt někde něco bere ohřátý.
http://www.imagehosting.cz/?v=beznzvsls.png
V bedně FD R4 obě karty ofukuju ventilátorem z bočnice. To funguje dobře, dokud tam nedám prachový filtr.
Co má ovšem také vliv na horní kartu, je velikost chladiče cpu. Po výměně gelid tranquillo za noctua nhd14 jsem zaznamenal nárůst teploty. S box chladičem by to bylo asi nejlepší.
- CageJ
- Moderátor
- Kontaktovat uživatele:
prelozim...HafanPetr píše:https://cointelegraph.com/news/samsung- ... for-minersSamsung are said to developing GPU mining chips which will be focused on altcoin mining algorithms. This could be a boon for Ethereum miners in particular, however further announcements will be needed to provide clarity there.
vzrastie Ethereum ale dokurvi tazbu doma
AMD RYZEN 2700X 4.2GHz@watercooled, 32GB DDR4 2,8GHz, AsRock B450 GAMING K4, RIOTORO GOLD 650W; ASUS DUAL RTX 2060; CoolerMaster ML500; AMD RYZEN 3600X, NOCTUA NH-D15, ASUS STRIX B450-F GAMING, SuperFlower GK550, 32GB CL14 G.SKILL 3200, FRACTAL DESIGN XL R4, ASUS STRIX RTX 3080 OC; APPLE MacBook AIR M1 iPhone 12 Pro 128GB
- HafanPetr
- Mírně pokročilý
V okamžiku kdy vyvinou ASIC přejde ETH na PoS.
- don35t3ban
- Nováček
-
- Frostys
- Začátečník
-
Takže mám ten svůj rig, který budu mít každou chvíli složený, raději prodat?
CPU i7-9700k + MasterLiquid Lite 240
GPU MSI GeForce RTX 2070 8Gb
RAM Patriot Viper4 16GB@3000MHz
MB Gigabyte Z390 Gaming X
GPU MSI GeForce RTX 2070 8Gb
RAM Patriot Viper4 16GB@3000MHz
MB Gigabyte Z390 Gaming X
- HEAD
- Začátečník
- Kontaktovat uživatele:
To vypada zajimave, ale moc tomu neverim.ETH je prave delany aby nesel tezit ASIC.Kazdopadne by mohli jit mineri konecne doprdele pokud je to pravda..
CPU-Ryzen 7800X3D, MB-MSI X670E Tomahawk, RAM-64GB 6600mhz CL32@6400mhz CL30, GPU-RTX 4080Super 16GB, ZDROJ-Seasonic GX 850W, Monitor-LG OLED C1 48"