Da sa nejako zabranit tomu,aby mi pri prehliadani videa stupla frekvencia g.pamate z 150MHz na 1610 ? Je to absolutne zbytocne a spotreba vzrastie o 80W,detto sa zbytocne roztacaju vrtule,kedze rastie teplota
Ano dá... ale musíš si udělat profily pro konkrétní aplikace a nasekat tam 2D takty. Problém ale pak zas je multitasking, ala takováto běžící aplikace muže způsobit override 2D taktů a hra ti pak nepřepne na 3D takty dokud aplikace co vynutila 2D profil stále běží.
Už je to dávno co jsem mněl AMD grafiku v ňákém kompu, ale v době Hawaii Radeonů se to muselo řešit takhle.
Problem je, ze nekdy v době Hawai zmizelo u pameti vice P-states a vratilo se to az s RX 580 primo v BIOSu. Ja mam na prehravace profil s nastavenim nejnižšího P-state na všech ostatnich pro GPU a pameti nejdou nastavit, ikdyz si myslim, ze to jiz nekdy opravili primo v ovladacich. Jiz tohle mi stacilo ke snizeni odberu dle GPU-Z. Pameti na karte berou cca 20-30 W. Popravde uz to moc pres rok neresim, protože PC sem odstehoval z pokoje a tak neprehrava filmy/serialy, ale udelal sem si DLNA server a koupil druhou TV.
Tyhle problémy začaly když AMD přidalo boost na své GPU a přetrvávaly až do bios fixu rx58x řady (kterej jde flashnout i do 48x řady). U hawaii karet se to ve své době řešilo profilama, ale starej CCC před mněl lepší OC možnosti, nyní je tam ňákej ten wattman a ten jsem nikdy neměl v ruce. Doufal bych že MSI afterburner ještě stále funguje OK a zkusil bych si hrát napřed s tim.
Já zas myslim že delta mezi idle a 3d čistě víoltáže u hawaii je cca 60-80W, odpovídá to mejm zkušenostem z minulosti. To GPU je nenažraný 512-bit prase.
Nie, teraz intel Na RX 480 pri vypnutí na starších ovloadačoch položiek kvality videa prestalo vytažovat čip, tiež mi to liezlo na nervy a hlavne preto, že občas zapínalo a vypínalo vetrák. Ale kvality mi chýbala. Na RX 580 je niečo a asi v registroch v čipe povypínane a kvalita obrazu je ako deaktivovaná. A RX580 vyzerá kvalitatívne ako na intel a nvidiách, čo sa do kvality týka. Mal som aj RX 580 ale som práveže zvyknutý na pôvodu vylepšenú kvalitu a stále mi chýbala kvalita a išla preč. Má aj horšiu kvalitu mipmap v hrách ale neviem či kôli ovládačom alebo úprava na čipe. Počkám si na inú kartu a ked nie tak niečo z bazaru a staršie ovládače.
V starých ovládačoch boli jednotlive položky ako mosquito noise reduction, color vibrance, de-noise atd. V skorších ovladačoch Crimsom to ešte v nejakej podobe bolo a v neskorších to vyhodily. V dnešnej podobe sú tam preddefinovane nejaké profily a ako vlastné si nenastavíš nič podrobne. Ale kvalita aspon na RX 580 je slabá, no ale zase to znižuje spotrebu. Ak si si to nikdy nenastavoval alebo nevsimol tie položky tak asi nepotrebuješ nejakú vyraznú kvalitu ako 99% ludí na svete. Ja to mám horšie. Nič v zlom chlape.
AllowedCry píše:Ještě než se do něčeho pustíš, zvýšení spotřeby o 80W i tak normální není, takže problém bude jinde. Netěží u tebe někdo?
- nie, je to naozaj normálne u tejto karty, tu napr. namerali rozdiel 64 W, k tomu započítaj nepresnosti v meraní a pod., proste tá spotreba na týchto kartách sa naozaj môže pri videu dramaticky zvýšiť...