Teplota HDD
Moderátoři: morke, Igoreso, Loki5567
- Abby
- Začátečník
Teplota HDD
Ahojky, potřebuji radu nebo alespoň informaci. Mám PC i5 7600K s odemknutým turbem, jinak nepřetaktovaný chlazený NZXT Kraken x62, GPU Nvidia 1050 Ti, 16 GB DDR4 ve skříni Fractal Design Define C. Takové to žebrované cosi od Krakena se dvěma ventilátory je v přední části skříně a vzadu je jeden 120 mm ventilátor Arctic 12 PWM. Dále je uvnitř zvuková karta Sound Blaster Z a následující disky - M.2 Crucial MX 300 275 GB, SATA SSD OCZ ARC 100, 2.5" WD Black 500 GB, 3.5" 2 TB Hitachi a 3.5" 4 TB Seagate IronWolf. Problém je v teplotě těch 3.5" disků, kdy Seagate má 45°C a Hitachi 54°C v klidu, v zátěži je o 1°C vyšší (když na ně sáhnu, tak jsou hodně teplé, ale ne tak aby to pálilo, ruku na nich bez problémů udržím). Crucial má 36°C (v zátěži 60°C) a WD 39°C (v zátěži 44°C), OCZ nevím, ten asi nemá teplotní čidlo. CPU má v klidu 38°C, v zátěži nepřekročí 60°C, GPU v klidu 33°C, v zátěži nepřekročí 60°C a pak ještě mi to ukazuje něco jako "Základní deska: 34°C", "Teplota č. 1: 36°C" a "PCH dioda: 47°C" (všechno je to měřené teď v klidu). Jinak klidové teploty jsou teď v těch vedrech o pár stupňů vyšší než když je normální teplota, maximální zůstaly stejné.
Co mě znepokojuje je teplota těch dvou 3.5" disků a hlavně onoho Hitachi. Je to důvod ke znepokojení? A pokud ano, co s tím můžu dělat? Obávám se totiž, že dopředu se ke Krakenovi už ventilátor nevejde.
Co mě znepokojuje je teplota těch dvou 3.5" disků a hlavně onoho Hitachi. Je to důvod ke znepokojení? A pokud ano, co s tím můžu dělat? Obávám se totiž, že dopředu se ke Krakenovi už ventilátor nevejde.
Naposledy upravil(a) Abby dne ned 10. čer 2018, 19:04, celkem upraveno 1 x.
- racecar
- Středně pokročilý
Re: Teplota HDD
Rebrovane cosi sa vola radiator. ![Smile :)](./images/smilies/smile.gif)
Mozno by pomohla fotka miesto kilometroveho textu. Ak chces znizit teplotu hdd tak ofuk fanom.
![Smile :)](./images/smilies/smile.gif)
Mozno by pomohla fotka miesto kilometroveho textu. Ak chces znizit teplotu hdd tak ofuk fanom.
"Nepochválím-li se sám, nikdo jiný to za mě neudělá."
- Abby
- Začátečník
Aha, děkuju
Co konkrétně bych měla vyfotit? Ten ofuk mě napadl, ale je otázka jak to tam dát, nevejde se. Ten radiator má 280 mm a do case se vejdou buď tři 120 mm nebo dva 140 mm ventilátory.
![Very Happy :-D](./images/smilies/biggrin.gif)
Co konkrétně bych měla vyfotit? Ten ofuk mě napadl, ale je otázka jak to tam dát, nevejde se. Ten radiator má 280 mm a do case se vejdou buď tři 120 mm nebo dva 140 mm ventilátory.
- racecar
- Středně pokročilý
Tak nejak inac? Napriklad dat radiator hore a do predu 3 fany na disky.
"Nepochválím-li se sám, nikdo jiný to za mě neudělá."
- PET5
- Čestný člen
- Kontaktovat uživatele:
Pokud je radiátor AIO chladiče na čele skříně, tak žene ohřátý vzduch do skříně. Ten jediný 120 mm ventilátor pak nezajistí dostatečný odtah vzduchu ven. Navíc zřejmě budou jeho otáčky regulovány podle teploty procesoru ze základní desky a ta teplota procesoru bude nízká díky AIO chladiči. Takže ten zadní ventilátor pojede v nízkých otáčkách, i když bude uvnitř skříně peklo.
Nabízí se dvě možná řešení.
1/ Radiátor dát na strop skříně a jeho ventilátory namontovat tak, aby protláčely vzduch ven ze skříně. Současně ten zadní ventilátor na čelo skříně, aby vháněl chladný vzduch do interiéru.
2/ Nechat stávající řešení a doplnit dvojici nových ventilátorů na strop skříně, aby zvýšily odtah vzduchu ze skříně.
Nabízí se dvě možná řešení.
1/ Radiátor dát na strop skříně a jeho ventilátory namontovat tak, aby protláčely vzduch ven ze skříně. Současně ten zadní ventilátor na čelo skříně, aby vháněl chladný vzduch do interiéru.
2/ Nechat stávající řešení a doplnit dvojici nových ventilátorů na strop skříně, aby zvýšily odtah vzduchu ze skříně.
CPU: Intel i9-10900K, MB: NZXT N7 Z590, AIO: NZXT Kraken X63 RGB, RAM: Kingston 2× 32GB DDR4 3200MHz CL16 Fury, Disky: 1× SSD 1TB + 2x WD HDD 3TB, GPU: EVGA GeForce RTX 3080 FTW3 ULTRA, PSU: Cooler Master V1200 Platinum, CASE: NZXT H7 FLOW, OS: Windows 10 PRO 64 bit, Repro: Creative GigaWorks T20 Series II, Monitor: DELL UltraSharp 30" PremierColor UP3017 2560x1600. Alternativně: Apple MacBook Air / iPad Pro + Apple Pencil / iPhone 12 Pro Max
- Abby
- Začátečník
racecar: tři ventilátory vpředu by byly určitě zbytečné, tento case má akorát dvě pozice na hdd a to dole, v takovém boxíku, takže by asi pomohl jeden dát úplně dolů, jenže on se tam nevejde kvůli radiátoru.
PET5: Já bych ráda ten radiátor nechala vpředu. Nahoru by se sice taky vešel, ale měla bych problém dostat se k RAM (zkoušela jsem). Takže zkusím dát nahoru ventilátory a uvidíme, díky za radu. jinak tedy ventilátor není řízený teplotou CPU, ale je zapojený ke Krakenovi a je nastavený stejně jako ventilátory na radiátoru takže v klidu na 500 otáček, v zátěži na 1100 otáček.
Jinak ta skříň je přesně tahle [url]hhttps://www.czc.cz/fractal-design-define-c-okno ... 73/produkt[/url]
PET5: Já bych ráda ten radiátor nechala vpředu. Nahoru by se sice taky vešel, ale měla bych problém dostat se k RAM (zkoušela jsem). Takže zkusím dát nahoru ventilátory a uvidíme, díky za radu. jinak tedy ventilátor není řízený teplotou CPU, ale je zapojený ke Krakenovi a je nastavený stejně jako ventilátory na radiátoru takže v klidu na 500 otáček, v zátěži na 1100 otáček.
Jinak ta skříň je přesně tahle [url]hhttps://www.czc.cz/fractal-design-define-c-okno ... 73/produkt[/url]
- PET5
- Čestný člen
- Kontaktovat uživatele:
Tak jak tak ten zadní ventilátor jede v klidu pomalu na to, aby zajistil dostatečný odtah vzduchu ze skříně. Ještě můžeš vyzkoušet, co se bude dít, pokud ten zadní ventilátor napojiš na základní desku a ručně mu zvedneš otáčky v klidu na nějakou akusticky přijatelnou úroveň.
Přesto si myslím, že nejlepším řešením by bylo přesunutí radiátoru na strop, pokud to s těmi RAM moduly přímo nekoliduje. Prostě dostat ten radiátor od těch disků co nejdál.
Jinak ty teploty disků nejsou nijak extrémní.
Přesto si myslím, že nejlepším řešením by bylo přesunutí radiátoru na strop, pokud to s těmi RAM moduly přímo nekoliduje. Prostě dostat ten radiátor od těch disků co nejdál.
Jinak ty teploty disků nejsou nijak extrémní.
CPU: Intel i9-10900K, MB: NZXT N7 Z590, AIO: NZXT Kraken X63 RGB, RAM: Kingston 2× 32GB DDR4 3200MHz CL16 Fury, Disky: 1× SSD 1TB + 2x WD HDD 3TB, GPU: EVGA GeForce RTX 3080 FTW3 ULTRA, PSU: Cooler Master V1200 Platinum, CASE: NZXT H7 FLOW, OS: Windows 10 PRO 64 bit, Repro: Creative GigaWorks T20 Series II, Monitor: DELL UltraSharp 30" PremierColor UP3017 2560x1600. Alternativně: Apple MacBook Air / iPad Pro + Apple Pencil / iPhone 12 Pro Max
- Abby
- Začátečník
Já ho tedy zkusím zrychlit a uvidíme, díky.
Ono to přímo nekoliduje, ale když je radiátor nahoře, nedá se sundat ani nasadit žádný modul RAM, horní packa je schovaná pod tím radiátorem a nedá se tam dostat.
Opravdu? Takže kdybych to takhle nechala, nehrozí nějaké zkrácení životnosti?
Ono to přímo nekoliduje, ale když je radiátor nahoře, nedá se sundat ani nasadit žádný modul RAM, horní packa je schovaná pod tím radiátorem a nedá se tam dostat.
Opravdu? Takže kdybych to takhle nechala, nehrozí nějaké zkrácení životnosti?
- PET5
- Čestný člen
- Kontaktovat uživatele:
Za běžné teploty 7200ot. disků v zátěži považuji teploty 40-50 st.C. Takže jsi tak 5-10 st.C nad normálem. Ani ty vyšší teploty by jim neměly uškodit.
- Abby
- Začátečník
Díky moc. Teprve před chvílí jsem se dostala k pokusu změnit umístění radiátoru a na strop skříně se prostě nevejde, překáží čtyřpinový kabel co vede do základní desky, překážejí i kabely co vedou přímo z pumpy a co je nejhorší tak překážejí operační paměti. Je to tak o jeden centimetr, ale kvůli RAM se to tam nasadit nedá. A i když oficiálně se nedá dát dopředu 2x140 mm a 1x 120 mm ventilátory, tak fyzicky se to vejde, jen na ten 120 mm úplně dole nejsou dírky na přišroubování. Tak jsem udělala tak trochu prasárnu, chytila jsem tam ten ventilátor trochou silikonu a ještě jsem radiátor nasadila tak, aby fixoval ten 120 mm ventilátor, takže se ani nehne a disky jsou na tom teď tak, že Seagate má 30°C a Hitachi má 35°C v klidu (všechny ventilátory jsou zapojené do Krakena a v klidu jedou na 490 otáček). V místnosti je ale místo 26°C jen 22°C což asi také hraje roli. Ovšem protože jsem dopředu k diskům dala zadní ventilátor a tam teď tudíž žádný není, zítra si jedu pro jeden tenhle https://www.alza.cz/nzxt-aer-rgb-series ... 841584.htm. Mám ráda barvičky tak mě prosím za to nikdo neodsuzujte ![Smile :-)](./images/smilies/smile.gif)
![Smile :-)](./images/smilies/smile.gif)