zálohování Win 2000 a Win XP ???
Moderátor: Loki5567
- elektronek
- Začátečník
zálohování Win 2000 a Win XP ???
Zdravím všechny,
mohl by mě někdo poradit, zda existuje nějaký nejlépe freeware zálohovací program, který by dokázal na těhle OS udělat zálohu podobným způsobem jako to fungovalo na Win 98. Tam soubor zálohy obsahuje i registr a při totálnim pádu OS, pak stačilo pouze znovu nainstalovat nový OS 98 v min. konfiguraci a z tohoto souboru zálohy najet znova celý nastavení tak, jako bylo předtím a to včetně ovladačů hardweru. Celé to trvalo chvilku a fungovalo to i v případě instalace na jiný disk. Pokoušel jsem se o něco podobného ve Win 2000 a XP, avšak zálohovací soft, který tam je k dispozici sice vytvoří soubor zálohy, ale když pak použiji tuto zálohu po nové instal OS, tak to obnovení nefunguje tak jak bych si představoval (chybí nainst. hardware, soft nefunguje korektně atd.). I přesto, že mám program, který umí v těchto OS udělat zálohu registru i za běhu OS a pak ji tam zase za běhu znovu vložit, toto nepomúže. Takže poraďte, znáte nějakou vychytávku na zálohování?.Dík.
mohl by mě někdo poradit, zda existuje nějaký nejlépe freeware zálohovací program, který by dokázal na těhle OS udělat zálohu podobným způsobem jako to fungovalo na Win 98. Tam soubor zálohy obsahuje i registr a při totálnim pádu OS, pak stačilo pouze znovu nainstalovat nový OS 98 v min. konfiguraci a z tohoto souboru zálohy najet znova celý nastavení tak, jako bylo předtím a to včetně ovladačů hardweru. Celé to trvalo chvilku a fungovalo to i v případě instalace na jiný disk. Pokoušel jsem se o něco podobného ve Win 2000 a XP, avšak zálohovací soft, který tam je k dispozici sice vytvoří soubor zálohy, ale když pak použiji tuto zálohu po nové instal OS, tak to obnovení nefunguje tak jak bych si představoval (chybí nainst. hardware, soft nefunguje korektně atd.). I přesto, že mám program, který umí v těchto OS udělat zálohu registru i za běhu OS a pak ji tam zase za běhu znovu vložit, toto nepomúže. Takže poraďte, znáte nějakou vychytávku na zálohování?.Dík.
- pavel.minarik
- Středně pokročilý
- Kontaktovat uživatele:
Takhle zálohuji já
Tady je můj postup (používáno velmi často ve větších organizacích), podle mě ideální:
1. Rozdělím si disk na Systémová oddíl (cca 10GB, velikost si může nastavit každý podle potřeby) a libovolný zbytek
2. Nainstaluji Windows, ovladače, používané SW vybavení (všechno nebo je základní, každý podle vkusu)
3. Vytvořím zálohu celého oddílu přes Ghosta (existují i jiné SW), uložím si ji na datový oddíl disku
4. Všecha data ukládám MIMO systémový oddíl
No a když se něco pokazí, tak nemusím ani přemýšlet, ani nic opravovat a za 5 minut jsem na svým, používám jako správce sítě ve firmě a když se cokoliv stane, není problém. Někde jsem dokonce viděl, že to mají udělaný tak, že se obnova děje automaticky při restart systému, takže ať tam uživatelé udělají cokoliv, žádný problém.
1. Rozdělím si disk na Systémová oddíl (cca 10GB, velikost si může nastavit každý podle potřeby) a libovolný zbytek
2. Nainstaluji Windows, ovladače, používané SW vybavení (všechno nebo je základní, každý podle vkusu)
3. Vytvořím zálohu celého oddílu přes Ghosta (existují i jiné SW), uložím si ji na datový oddíl disku
4. Všecha data ukládám MIMO systémový oddíl
No a když se něco pokazí, tak nemusím ani přemýšlet, ani nic opravovat a za 5 minut jsem na svým, používám jako správce sítě ve firmě a když se cokoliv stane, není problém. Někde jsem dokonce viděl, že to mají udělaný tak, že se obnova děje automaticky při restart systému, takže ať tam uživatelé udělají cokoliv, žádný problém.
Pavel Minarik @ Dell Latitude 7300 (bohužel moc topí, nedoporučuju)
- Butch
- Středně pokročilý
Tady jsem psal něco o Zálohovacím SW Image drive, co by se ti mohlo hodit.
http://forum.pctuning.cz/viewtopic.php?t=101&start=60
Intel i7 3770K@4,2GHz(1,3V)+Coolink Corator DS, Asus Maximus IV GENE-Z, ASUS Geforce GTX 1070 Strix 8GB, 16GB RAM Kingston, Samsung SSD 850 EVO 500GB+250GB, Samsung F3 1TB, WD RED 8TB, Fractal Arc Mini, Benq VW2420H, CM Silent Pro M2-720W, Logitech G502 proteus spectrum, Logitech Z-2300, Xbox ONE S gamepad, Logitech G11, Creative Sound Blaster X-Fi HD USB SBX, Lian-Li BZ-H06
- pavel.minarik
- Středně pokročilý
- Kontaktovat uživatele:
Je to úplně stejné jako jsem psal já, ale místo Ghosta se používá jinej SW. Taky jedno z ideálních řešení.Butch píše:Tady jsem psal něco o Zálohovacím SW Image drive, co by se ti mohlo hodit.
- elektronek
- Začátečník
Takže jestli to dobře chápu, tak mě oba nabádáte použít software, který zazálohuje celý oddíl disku na kterém je nainstal. OS ?. Chápu, že je to asi velice účinné, ale (a teď nevím jestli to tedy tak je) pakliže mám oddíl na disku o velikosti 20 GB na kterém je OS, tak mě tento soft vytvoří zálohu o velikosti zase 20 GB ?, to si zaplním disk na to šup a taky je mi tak trochu proti srsti, zálohovat OS o velikosti 4 GB zabráním dalších 16 GB na kterých nic není. Je to tak, nebo se pletu?.
- Butch
- Středně pokročilý
Takže je to asi takhle pokud budeš mít na tom 20GB disku např. 10GB dat a použiješ max kompresi, tak tvoje záloha bude mít okolo 5-6GB.elektronek píše:Takže jestli to dobře chápu, tak mě oba nabádáte použít software, který zazálohuje celý oddíl disku na kterém je nainstal. OS ?. Chápu, že je to asi velice účinné, ale (a teď nevím jestli to tedy tak je) pakliže mám oddíl na disku o velikosti 20 GB na kterém je OS, tak mě tento soft vytvoří zálohu o velikosti zase 20 GB ?, to si zaplním disk na to šup a taky je mi tak trochu proti srsti, zálohovat OS o velikosti 4 GB zabráním dalších 16 GB na kterých nic není. Je to tak, nebo se pletu?.
Intel i7 3770K@4,2GHz(1,3V)+Coolink Corator DS, Asus Maximus IV GENE-Z, ASUS Geforce GTX 1070 Strix 8GB, 16GB RAM Kingston, Samsung SSD 850 EVO 500GB+250GB, Samsung F3 1TB, WD RED 8TB, Fractal Arc Mini, Benq VW2420H, CM Silent Pro M2-720W, Logitech G502 proteus spectrum, Logitech Z-2300, Xbox ONE S gamepad, Logitech G11, Creative Sound Blaster X-Fi HD USB SBX, Lian-Li BZ-H06
- pavel.minarik
- Středně pokročilý
- Kontaktovat uživatele:
- Dony
- Středně pokročilý
kdyz pouzijes Ghost, primy vypaleni disku na cd (W2k + nejaky ten soft) zabere kolem dvou CD
edit: moje domaci plna instalace se softem zabere asi 800MB takze jedno CD a kousek
edit: moje domaci plna instalace se softem zabere asi 800MB takze jedno CD a kousek
Naposledy upravil(a) Dony dne úte 20. led 2004, 10:37, celkem upraveno 1 x.
Avatar tancuje, nechce se mu na záchod... Windows Vista je tady, řekněte "WTF"
- pavel.minarik
- Středně pokročilý
- Kontaktovat uživatele:
Mám vyzkoušený, že Win2K plus ovladače se krásně vejdou na jediné CD, instalace dodatečného SW vybavení je stejně dílem okamžiku oproti instalci Win a ovladačůDony píše:kdyz pouzijes Ghost, primy vypaleni disku na cd (W2k + nejaky ten soft) zabere kolem dvou CD
- elektronek
- Začátečník
Tak to by bylo fajn. Takže teď mě tedy zajímá, jestli ten program Ghost je freeware nebo je-li zpoplatněný a kde ho seženu (stáhnu), dál jak to pracuje, myslím tím jestli při vytváření zálohy musím nabótovat z Dosu, nebo jestli to umí ze spuštěného OS a jak dlouho trvá vytvoření takového souboru zálohy o velikosti cca 5 GB. Ptám se proto, že jsem nedávno zkoušel free program Partition Saving, který by měl také umět udělat zálohu oddílu disku a pracuje z boot diskety a když jsem to spustil tak se zobrazil tzv. teploměr (pruh) průběhu zálohování a taky čas do konce a ten ukazoval něco ke dvoum hodinám, takže jsem to okamžitě shodil.
- pavel.minarik
- Středně pokročilý
- Kontaktovat uživatele:
Ghost bohužel není free, ale cena je tuším příjemná. Myslím, že do dvou tisíc. Umí si to vyrobit disketu/CD, z které to nabootuje, nepotřebuje to žádný MS DOS, má to v sobě zabudovaný jakýsi free PC DOS, který to použije. Umí to spoustu fíglů jako zálohování na síť, na CD-R média, zapis i na NTFS disk, atd. Ale vytváření zálohy z Windows však možné není a doufám, že je jasný proč (System Volume Information, spuštěné procesy, chráněné soubory, ...). Rozhodně to nezálohuje 2 hodiny, mých cca 7 GB na NTFS na nejvyšší kompresi to dělalo cca 15 minut. Nově instalovaný systém běžně 2 minuty.
Zná-li někdo něco free, co tohle umí (stačí i nějaká podmnožina funkcí, důležitá je záloha celého oddílu do souboru), napište!
Zná-li někdo něco free, co tohle umí (stačí i nějaká podmnožina funkcí, důležitá je záloha celého oddílu do souboru), napište!
- vyhryz1
- Začátečník
-
- pavel.minarik
- Středně pokročilý
- Kontaktovat uživatele:
- MaWa
- Čestný člen
- Kontaktovat uživatele:
- Dony
- Středně pokročilý
- MaWa
- Čestný člen
- Kontaktovat uživatele:
no, člověk nikdy nevíDony píše:TO Marsellus Wallace: moc nechapu tvu dotaz, proc by to nemela umet? Kdyz to umi zalohovat, bylo by trochu neprakticky, kdyby to neumela stejna verze obnovit
každopádně díky za potvrzení mé domněnky
"A computer allows you to make mistakes faster than any other invention with the possible exceptions of handguns and Tequila."
- pavel.minarik
- Středně pokročilý
- Kontaktovat uživatele:
Bez jakýchkoliv problémů, jinak bych na to pochopitelně upozornil.Marsellus Wallace píše:když už jsme u toho Ghosta - umí verze 2003 i číst zazálohovaný image z NTFS, když se spouští z té diskety ?
POZOR: starší verze než 2003 s NTFS disky pracovat neumí, sice umí vyrobit zálohu NTFS oddílu, ale umí jej zapsat pouze na FATku, stejně tak obnovit NTFS, možné to je, ale záloha musí být na FATce.
- Sentenced
- Čestný člen
- Kontaktovat uživatele:
Jak to funguje, když neni možnost bootovaní z diskety ?? Ghost 2003 mi moznost vytvoreni boot CD s nejakym spoustecim programem nenabizi.. Boot CD udelam sám a co na nej dám ??
Díky.
Díky.
Huutamalla voi saada kiven itkemään vaan ei puhumalla toista anteeksi pyytämään, pyytämään
- ja niinpä meillä tuulta kylvetään
- ja niinpä meillä tuulta kylvetään
- pavel.minarik
- Středně pokročilý
- Kontaktovat uživatele:
Necháš si vyrobit disketu, v Neru dáš vypálit bootovací CD s tím, že obraz je disketka, vrazíš ju tam a dáš to vypálit. To je celý nic víc tam dávat nemusíš, ghost povalí.Sentenced píše:Jak to funguje, když neni možnost bootovaní z diskety ?? Ghost 2003 mi moznost vytvoreni boot CD s nejakym spoustecim programem nenabizi.. Boot CD udelam sám a co na nej dám ??
Díky.
- Butch
- Středně pokročilý
Přesně takhle to dělám taky...WIN 89 Boot, Norton Ghost, Image Drive, PQ magic..pavel.minarik píše: Necháš si vyrobit disketu, v Neru dáš vypálit bootovací CD s tím, že obraz je disketka, vrazíš ju tam a dáš to vypálit. To je celý nic víc tam dávat nemusíš, ghost povalí.
ve všech případech jsem si udělal z boot FDD boot CD pomocí Nera