PC pro stavebního projektanta_do 30k

Rady při výběru PC sestav i jejich větších částí a odstraňování problémů s nimi.

Moderátoři: Walker1134, PKBO

Odpovědět
Smashdash
Nováček
Nováček

PC pro stavebního projektanta_do 30k

Příspěvek od Smashdash »

Zdravím pánové a dámy,

V brzké době budu kupovat pro svou začínající projekční činnost software Archicad (odkaz na dop. parametry)
https://helpcenter.graphisoft.com/knowledgebase/25850/
a k tomu si chci pořídit pracovní stolní počítač.

Se sestavováním PC nemám praktickou zkušenost (vyjma bastlení arduina atd), takže se rozhoduji mezi 2 možnostmi a 2 podmožnostmi.:

1. Koupit hotový PC - například tento:
https://www.czc.cz/dell-precision-t3420 ... 4Aodg1wDlQ
který je sice mírně přes limit, ale na první pohled by cca odpovídal tomu, co jsem si přečetl v několika aktuálnějších příspěvkách, která se týkají podobného problému.

2. Nechat si navrhnout sestavu, a poté si jí nechat někým sestavit.

2.1. Prodejce Archicadu má na svých stránkách vlastní eshop:
https://archishop.ekatalog.biz/
kde nabízí již sestavené PC nebo komponenty, a momentálně čekám na jejich odpověď ohledně sestavení nebo návrhu vhodného PC.

2.2. Návrh od Vás (zkušených lidí zde na fóru, kteří to dělají v rámci svého volného času), a případně tip na někoho, kdo by mi PC sestavil za nějakou rozumnou cenu.

V případě, že by jste mi byli ochotní věnovat trochu času, a navrhnout vhodnou sestavu, tak Vám níže popíši mojí představu:

Pracovní vytížení:
Čistě pracovní PC: cca 12h denně, 2 monitory s pernamentně otevřeným prohížečem (hodně záložek s produkty, návody...), PDFka (10 listů a více), spuštěný archicad (2D i 3D modelování), spuštěný office Excel a Word, Outlook.

-V archicadu spíše kreslím ve 2D a přepínám se do 3D, kde je online zobrazován model. Render dělám jen výjimečně, a ne na zcela profesionální úrovni. Nejsem architekt.

Zálohování:
Mám účet na ONEDRIVE společně s M.Office, takže jedu paralelně z disku, a ukládám do cloudu.
Nepotřebuji velké úložné prostory, předpokládám domácí NAS do budoucna. Pokud je to vhodné, tak by mi stačil například nějaký 512 GB SSD disk.

Konektivita:
PC bude schované v odvětrávaném zděném kastlíku za stolem (vč. další elektroniky - smarthome systémy), takže je potřeba vše vytáhnout skrz průchodky ke stolu.
Do budoucna předpokládám dva monitory s min. Full HD. Momentálně mám IPS LG 22" Full HD. Chtěl bych ještě jeden cca 26".

Hlučnost:
Umístěním v kastlíku srazím hluk stavebním oddělením, takže nemám vysoké nároky.

Představa o výsledku:
-Velmi svižné PC pro ne zcela náročné činnosti, ale mnoho činností najednou, viz pracovní vytížení.

-Rychlí náběh systému vč. jednotlivých programů. (jsem netrpělivý člověk, a hodně skáču od projektu k projektu)

-Spolehlivost systému (je nutné windows - budu kupovat), ale měsíc bez počítače jsem schopný vydržet pouze na svém stávajícím notebooku. Výhoda hotové stanice od Dellu se zárukou vs. výkon.

Výběr hardware nechám na Vašem doporučení, obecně se mi líbí pracovní procesory a neherní grafické karty, ale nejsem schopný dostatečně odhadnout, jak spolu tyto produkty musí korespondovat, vyjma návrhů, které jsou již navrženy v jiných příspěvcích (nicméně většina je z roku 2016 až 17, a produkty již jsou zastaralé).

Děkuji mnohokrát za pomoc,
Naposledy upravil(a) Smashdash dne stř 5. zář 2018, 13:43, celkem upraveno 1 x.
werygood
Začátečník
Začátečník

Re: PC pro stavebního projektanta_do 30k

Příspěvek od werygood »

CZC ti sestavu zdarma poskládá z komponent, které si tam koupíš (stačí zaškrtnout políčko při objednávce). HW ti bohhužel neporadím, s Archicadem nedělám, ale třeba takový Solidworks mi běžel relativně OK i na Nvidii GT635m se starou i3 :D Vydal bych se cestou Ryzenu 5/7, ale lépe ti poradí někdo, kdo v tom softwaru denně dělá.
Natural
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Natural »

Podle infa z jejich webu:
https://www.czc.cz/223603,187659,203109 ... 23636/kody
Disk odtud:
https://pctforum.tyden.cz/viewtopic.php?f=163&t=268075
Windows např tady:
https://aukro.cz/windows-10-professiona ... OMQAvD_BwE

Komentář: archicad využije rychlá jádra a nemusí se s HT - proto i5K. Nadcházející i7 s 8C/8T by byla taky super. Nemá chladič v balení, proto SPC Fera
GTX1050Ti má podle jejich grafu výkon cca jako quadro p2000 za zlomek ceny
32GB RAM kvůli multitaskingu
Super zdroj kvůli životnosti
Rychlé ssd
Obyčejná deska s chipsetem z370 a usb3.1 typ C (předpokládám že se nebude taktovat nic kromě pamětí)
Bedna jen naslepo - záleží jestli se v té tvé komůrce práší, kolik tam máš místa atd.
Smashdash
Nováček
Nováček

Příspěvek od Smashdash »

Děkuji za odpověď, s člověkem z cegry (CZ zastoupení) jsem dnes hovořil.

Víceméně doporučuje toto:

Procesor s co nejvíce jádry, ideálně Intel I7 8700 nebo I5 8700 (6 jader)
...nic o problémech s HT neříkal...

Co se grafiky týče, tak doporučoval cca to samé. Přes grafiku archicad nejede, takže je tam jen pro můj dobrý pocit a případně jiné programy.

Disk SSD odpovídá mé představě, ideálně doplnit zálohou na HDD, ale je to volitelné...uvidím, jak se budu vejít s cenou.

RAMky...tam není diskuze o tom, že čím více, tím lépe...ale zvládne procesor 3000, když u něj píšou max. 2666Mhz?

Disk se mi nedaří zobrazit...nějaký požadavky na forum nesplňuju. Ale to bych asi jako stěžejní neviděl...

Windows z aukra - odkud se berou ?? Nemám s tím zkušenost...

Bedna: Očekávám, že se tam prášit nebude, spíš potřebuju dobrej přístup zepředu...zezadu se prakticky nedostanu, pokud nebudu vyndavat celou kastli ven. Na vzhledu nezáleží, spíše na dobrém chlazení.

Jinak mě se ještě hodně líbí varianta komplet PC od Dellu,
https://www.czc.cz/dell-optiplex-5060-m ... 79/produkt
s doplněním o SSD, paměti a grafiku....hlavně kvůli záruce...ale to jsem pak na 37 tisících cca...
Natural
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Natural »

Archicad nemám, čerpal jsem čistě z jejich stránek. Píšou tam mimo jiné že HT spíše snižuje výkon a důležitý je výkon jednoho jednoho každého jádra.
Nevím na co přesně je ten graf zaměřený u gk, ale výkon jak jsem napsal + konektivita.
Ssd je jeden z těch lepších, spaja nabízí za 3k ale bez záruky (toho jsem si nevšiml)
Rámky na 3000 ti dovolí deska z370, frekvence pomůže výkonu procesoru.
Winy z aukra by měly být legální licence, obchod se rozjel po rozhodnutí evropské komise.
Bednu ti neporadim, výběr je na tobě :)
Ten dell asi nebude špatná volba, záleží jak moc ti sejde na záruce. Každopádně si priplatis. 37tisic je hodně střízlivý odhad. Spíš bych řekl 45. 6k ssd, 8k 32gb ram a 5k grafika.
python.p
Pokročilý
Pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od python.p »

Pracovní = nutnost NBD on-site. Nebo máš možnost záložního stroje?
Pozor! Tento příspěvek může obsahovat stopy: ironie, mléka, čokolády, sarkazmu, oříšků a cynizmu...

Delidy a návrhy PC na míru najdete zde
Smashdash
Nováček
Nováček

Příspěvek od Smashdash »

To NBD je super, ale mám svůj notebook, na kterém pracuju teď.
V případě poruchy svou práci zastane, jen s určitými omezeními v rychlosti. Takže Cena vs Záruka je na pováženou, a ještě nevím, k čemu se přikloním...ten PC ani nepotřebuju tak nutně, ale když už budu kupovat Archicad za 85 tisíc, tak si to rovnou vezmu i s počítačem....abych nemusel řešit v budoucnu přeinstalace, a oddělím si alespoň zábavu od práce. (Včetně toho, že budu mít záložní stroj...teď nemám nic...)
Smashdash
Nováček
Nováček

Příspěvek od Smashdash »

Tak zatím jsem se snažil o určité úspory, samozřejmě poznamenané nižším výkonem a kvalitou. Ale rád bych znal Váš názor, zda by to takto šlo, případně, zda některé z komponent určitě zvolit jinak.

Odkaz: https://www.czc.cz/3jhssebtuojt08m4anifq3vn01/seznam

Předpokládám, že grafiku mohu vždy vyměnit za jinou...a hrát hry neplánuji.

SSD disk jsem zvolil o něco levnější (méně kvalitní)...ale kdyby byla varianta v podobné cenové relaci, ale kvalitnější, tak sem s ní.

Základní desku jsem zlevnil o pár stovek...neviděl jsem důvod, proč ne...

Case snad bude vpořádku - přišla mi malinko zajímavější...

Zbytek jsem ponechal...

Děkuji...
Smashdash
Nováček
Nováček

Příspěvek od Smashdash »

Tak nakonec jsem to trochu překopal, někde jsem ubral, někde přidal, a vyšlo z toho toto...

https://www.czc.cz/4qrs30nvruj09b0jit0ejaqmm6/seznam

Asi je to už kompletní výběr (vyjma case - kde si ještě nejsem jistý, kterou.)

Děkuji za rady, a snad bude fungovat a sloužit svému účelu.
python.p
Pokročilý
Pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od python.p »

Na co pastu? U chladiče CPU je.

Nestačila by IGPU na ten ArchiCAD?
Pozor! Tento příspěvek může obsahovat stopy: ironie, mléka, čokolády, sarkazmu, oříšků a cynizmu...

Smashdash
Nováček
Nováček

Příspěvek od Smashdash »

Mno Pasty jsem si nevšiml...je otázka, která je kvalitnější?

Na archicad by asi stačila, ale já z principu nejsem schopný přijmout fakt, že počítač nemá grafickou kartu...sice na tom hry hrát nehodlám, ale co kdyby náhodou bylo pochmurně, nebyla žádná práce a já po dvou letech konečně vytáhl Zaklínače - O víně a krvi? :D (do limitu se to vešlo)

Děkuji za postřehy.
python.p
Pokročilý
Pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od python.p »

Vem 1050ti KalmX k tomu define C a do každé pozice AC F12 silent. A máš to :)

Smashdash
Nováček
Nováček

Příspěvek od Smashdash »

A v čem je rozdíl? Respektive rozdíl v ceně je 300kč a výkon je téměř úplně stejný dle specifikací, a na těch větrákách potom ten rozdíl vyrovnám.

Děkuji:)
python.p
Pokročilý
Pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od python.p »

Ber to tak, že ta karta je pasivní, tedy o zdroj hluku méně.

A plně obsazený case kde budou zregulované ventilátory, bude tišší. Jak v případě, kdy tam ventilátory budou jen dva a pojedou na plno. Nehledě na účinnost prachových filtrů.

Smashdash
Nováček
Nováček

Příspěvek od Smashdash »

Chápu...mno mě ten hluk až tolik netrápí...samozřejmě nemám přímou zkušenost, ale popřemýšlím o tom...a poradím se ještě s kamarádem, co to se mnou bude stavět.

Ještě mě tak napadá, zda se tam tolik větráku vůbec dá připojit..samotná MB má jen 2+1 výstup...to se to pak zapojuje na zdroj nebo seriove k sobě?

Děkuji...
bjan
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od bjan »

No, jestli ti zástupce Cegry říkal, že ArchiCAD přes grafiku vůbec nejede, tak se asi trochu mýlil:
https://helpcenter.graphisoft.com/knowledgebase/83528/

Pro tvoji 2D práci by asi integrovaná stačila, ale samostatná je každopádně lepší. Výkon grafiky je dokonce používán pro některé druhy 2D vykreslování.

Každopádně 1050Ti je naprosto dostačující..
Core i5-9600K, 32GB, GTX 1070 Ti, 256GB NVME, Windows 10 Pro
Smashdash
Nováček
Nováček

Příspěvek od Smashdash »

Mno tak asi vůbec nemyslel, ale asi tím myslel, že pro základní práce stačí ta integrovaná v i5 a i7...povídal, který typy renderovacícg programů jedou přes grafiku a který přes CPU...s tím, že pro mě použití grafika není takřka potřeba...

Ale taky myslím, že bude dostatečná:D

Děkuji:)
python.p
Pokročilý
Pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od python.p »

Jasný, rozdvojky a celou bednu si dáš na jeden konektor. :)

Jasný poraď se jak chceš, jenom sdílím svou léty ověřenou praxy.

Natural
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Natural »

Pasivní karta v tomto případě je zbytečnost. Pc bude oddělené viz první příspěvek. Jinak 1050ti bys mohl vzít, co kdybys pořídil třetí monitor...
Odpovědět

Zpět na „Počítačové sestavy“