Zdravím vespolek.
tak mi chcíplo PC a vybírám nové. A rád bych si k němu vybral i svého prvního vodníka. Jelikož mám max. načtenu nějakou teorii, potřeboval bych poradit. Chtěl bych chladit CPU a GPU (více je asi zbytečné) a cílem by měl být spíše tichý chod, pokud možno regulovatelný dle teploty vody. Taktovat neplánuji (ostatně doteď jsem jel na stock Q6600

. Komponenty jsem ještě nezakoupil (krom PSU pro předchozí PC) a u některých uvádím varianty, které se odvíjí i od mých otázek k vodníkovi, takže pokud vidíte prostor na zlepšení... Cena cca 14.000 Kč.
CPU: AMD Ryzen 2700X
Deska: Asus ROG Strix B450/Asus ROG Strix X470 / Asus ROG X470 Hero VII
Paměti:
Corsair LPX 32Gb 3000Mhz CL15 (kompromis mezi cenou, kapacitou, časováním)
GPU: Asus Vega Strix/MSI
MSI Vega 56 Air boost/
Asus RX Vega 56 (rád bych si pořídil Freesync monitor, což vylučuje Nvidiu)
Zdroj: Corsair RM750x (model 2018) – zajištěn.
SSD: Samsung 970 PRO (+recykluji 2 SSD 2,5)
Case: Fractal design R6
Asi základní otázka je jestli na relativně tiché uchlazení (v klidu, v zátěži počítám s jistou hlučností, která by měla být nižší než na vzduchu) stačí 280 rad (asi 45mm), který bych dal dopředu (anebo jsem moc naivní). Ideální by asi byl 360 rad, ale rád bych zachoval 5,25 pozici, což tuhle a větší velikost vylučuje. Alternativně dát ještě něco nahoru (asi 240 30mm, aby nebylo omezení ze strany pamětí), ale to už jsou další náklady navíc. Modely si velmi rád nechám doporučit. Větráky: bude stačit použít ty ze skříně?
Ad desky Asus X470 Hero má krom pumpy i temp senzory a header na průtokoměr, což by se dalo pro okruh využít. Má smysl si pro základní regulaci připlatit za tento model? Anebo se na průtokoměr (se signalizací) vykašlat a ušetřit na desce (pak bych vybíral mezi Strix modely).
Bloky: Pro obě GPU EKWB dělá fullcover, má smysl backplate? U CPU je možnost pro ony desky i monoblok, má to smysl krom vizuálního efektu?
Pumpa, expanzka atd.: Zde plavu, netuším co je vhodné (DDC/D5), zda to mít zvlášť, či kombo...
Fitinky, hadice (vhodný průměr, délka), kapalina – netuším.
Díky za rady.