flanker píše:bavil jsem se o driverech na Win7 s AMD a AMD by rádo vydalo, jenže jaksi Microssoft je proti ...Takže smůla (hlavně do budoucna)
Gigabyte ma na svy strankach normalne dostupne drivery pro Ryzen2 a chipset X470. rekl bych ze to spis zalezi na vuli vyrobcu nez na Microsoftu nebo AMD.
U APU je situace jina, tam je to s drivery pro win 7 omezeno nekompatibilitou ACPI .
MSI MPG GUNGNIR 110R White | CPU AMD Ryzen 7 9700X Granite Ridge | DeepCool AK500 White | GPU Sapphire Pure RX 9070 XT 16GB plus UV | MB MSI MAG X670E GAMING PLUS WIFI | 32GB DDR5 Patriot Viper Elite 5 32GB KIT 6600MHz | system HDD SSD M.2 Kingston FURY Renegade NVMe 1TB | Seagate Baracuda HDD 1TB SATA III | data HDD WD RED 1TB SATA III | Quad HD VA monitor 27" MSI Optix G27CQ4 Free Sync 165 Hz 10bit HDR | zdroj Be quiet! SYSTEM POWER 9 CM700W 80 PLUS Bronze | Win 10-64 bit Pro
Už u Ryzenu 1 to bylo tak, že MS i AMD se dušovali že win10 only, ale samotnej driver byl universal NT6 compatible a normálně šel nainstalovat na 7 a vše fungovalo by default, ani člověk nemusen ic moddovat či měnit. Podle mně se AMD jen sichruje a lezou do zadku MS (což ihmo nevim proč). U 470 je otázka jestli ten drivej pojede ok jen s Ryzeny 1000 nebo i s 2000. Vzhledem k tomu že 470 je jen rename 370 s pouze SW změnami a 2000 CPU jsou jen refresh 1000 rovněž bez změn v architektuře, teoreticky by to mělo bejt OK. Sorry sliboval, jsem že otestuju ale ještě furt nenastala příležitost.
Jo a ty APU dělaj problémy i win10. Museli mít při launchi poslední build jinak unstable a v práci je mé testovací systémy nemaji rády. Bootnou na všem ok ale na Ryzen APU jsou unstable, na těch se musí udělat čistá instalace. Podle mě tam možná i něco podělali a MS jim pomohl to zapatchovat přímo v OS, ale logicky jen v tom jediném OS kterej chtěji rozšiřovat.
Já když jsem žkoušel přes Nlite naposledy přidat drivery tak to dopadlo failem. Přidaly se, USB a vše fungovalo při instalaci, ale po prvnim bootu tam driver nebyl a nefungovalo nic. Mnohem praktičtější je to prostě nainstalovat na ňáký X470 desce s PS2, nahrát tam chipset driver, pak to hodit na intela nahrát tam jejich chipset + USB driver a udělat si klon acronisem a ten prostě vždy jen hodit na disk. Čistej install OS neni potřeba, už nejsem v dobách XP a všechny MBR legacy zavaděče (a kompatibilita ACPI tabulky) jsou stejné od nástupu EFI tzn neni board kde by to pod AHCI (či kompatibilnim NVME pokud je tam driver) nenabootovalo. Takhle to dělam už 8+ let.
Už vyšla nová agesa 1.0.0.6, tj. novější než loňská 1.0.0.6, aby se to nepletlo . Prý lepší kompatibilita RAM, dokonce i gigabyte se uráčil vydat aktualizace na 3xx desky, ač jen zatím v beta stádiu.
Neví se náhodou už jak to bude s pci-e na nových deskách?
ted mám X370 a zapojeno:
Grafika - pci-e 3,0 16x
m.2 - pci-e 3,0 4x
m.2 - pci-e 2,0 4x (už to dost limituje)
a zustava mi 2x pci-e 2,0 1x, přitom potřebuji pci-e 3,0 4x na sitovou kartu(10gbit) a jediné co mi zustává je ubrat 8x grafice a dat to sítovce