Něco výkonějšího místo Synology 216 J

Pevné disky a SSD, optické a výměnné mechaniky, řadiče IDE, SCSI, SATA a jejich nastavení.

Moderátoři: morke, Igoreso, Loki5567

Odpovědět
Igoreso
Moderátor
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Re: Něco výkonějšího místo Synology 216 J

Příspěvek od Igoreso »

CZ_viper píše:V Synology jde systém na SSD, ale na 2,5" SSD ve slotu pro HDD, na M2 NVMe samozřejmě nejde.

Mě na podpoře Synology tvrdily (2 technici nezávisle na sobě) že když dám 1xSSD, nainstaluji system na něj, přidám XxHDD, inicializuju je,tak se system na ty pozdeji přidaná HDD nainstaluje automaticky.

U Qnap zase tvrdily opak. nainstaluje se jen tam kam zadáš a dokonce to v nastavení ukazuje kde je system nahrán.
AMD Ryzen 7 5800X / 32GB DDR4 3600MHz CL16 / RX 6700 10G / SSD FireCuda 530 2TB - PCI-E 4 / TUF GAMING B550-PLUS /
Igoreso
Moderátor
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Igoreso »

hbboy píše:Jo já vím, já mám kabely 7a, ale nechce se mi měnit switch a zásuvky po domě. Ta doba až budu mít vše po domě 10 gbit přijde až za par let.

Teď když koupím qnap 473 ta má 4 síťové zasuvky, tak se mi rychlost hned zvýší oproti jedné co mám teď.

V únoru to koupím. Qnap ts473 2 gb a k tomu 2 ssd disky 2 X 480 gb na systém a kamery ty levné co si posílal. Nebudu je ale dávat do raidu. Nainstaluj systém, zprovoznim kamery a až pak budu řešit HDD a rám paměť.

Možná by šlo vložit jen jeden ssd nainstalovat systém a aplikace. Pak vložit druhý ssd na kamery a až pak řešit HDD a filmy a fotky.

Je to takto možné ne? IGORESO
Na system dej RAID 1 na 100%. jebat se s nastavením při odejití SSD je opruz,veř mi. Kamery směřuj na systémový svazek.
AMD Ryzen 7 5800X / 32GB DDR4 3600MHz CL16 / RX 6700 10G / SSD FireCuda 530 2TB - PCI-E 4 / TUF GAMING B550-PLUS /
hbboy
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od hbboy »

Tomu moc nerozumím, jak může být pracne to znovu nainstalovat. Běžně instalují Windows doma či u kamarádů apod. Nemůže to zabrat víc než pár hodin a takto ztratím 480 gb místa - ((( a disk neodchází každý den. Data preci na HDD zůstanou i po předinstalovani ne? Filmy, fotky
CZ_viper
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od CZ_viper »

Systém nainstaluj, pak ho připoj do PC, udělej zálohu disku. Takto to udělej 1x měsíčně a ušetříš nejen 1x SSD, ale i 1x místo pro disk.
AMD 9800X3D PBO2e 80°C, 64 GB DDR5 6400 CLK 32, Gigabyte RTX 4090 OC, 3x 4 TB SSD, Acer Predator 43" 4k/120.
Shaquille
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Shaquille »

Konfigurace se snad da u kazde normalni NASky exportovat (zalohovat) a pak importovat zpatky... Konfiguraci lze prenest i na jiny NAS (Synology, Qnap neznam).
Spoiler
Define 7 XL * 13700KF * 2x16GB A-Die * 1TB 990 PRO + 1TB 970 EVO * 1000W PSH * RTX 3080 ti * voda * MPG321QRF-QD
DAN Cases A4-SFX V4.1 * 5700X * 2x8GB LP * 2x M2 + SATA SSD * 750W PSU * RTX 3060 ti
NAS 3x8TB RAID 5 + 2x4TB RAID 1 * OLED65C12 * HW-Q950A
hbboy
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od hbboy »

No přesně tak jsem to myslel. Nemam žádná důležitá data tak proto RAID nepoužívám. A fotky třeba 20 gb co jsou důležité mám na peti místech. Když něco odejde tak si film stáhnu znovu. Mám přímo optické vlákno až do racku. Nová satelitní část města, kde se myslelo i na optické sítě a dotace od EU. Jen provozovatel nejtv je zabrzdeny. Jejich služby a ceny jsou zoufale. Super tak koupím jen jedno ssd do začátku 480 gb a uvidím.

Záloha v jiném pc asi nepůjde, nové herní pc budu po 9 letech stavět až k vánocům synovi. A staré neumí ssd m2

Večer ještě musím měnit kolik dát za den žerou kamery. Ale mám teď 1 tb a je to tuším na 3 týdny. Tak když dám na 3-4 dny tak 200-300 tb by to mohlo být, musím mrknout.

U současného synology mi nejde nastavit jen na pohyb kamery běží nonstop - (((
Igoreso
Moderátor
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Igoreso »

system a nastavení systemu je na pul hodky.
ALE
plex ( moji databázi tvořil asi 2dny + 4dny oprav u špatně naindexovaných)
videodatabaze
DLNA indexace (hodiny)
další služby a programy
Databaze fotek ( hodiny )
Databaze muziky ( hodiny )

to je na hodiny a dny kdy beží nas na 100%, internet a pod. opravdu bych to nechtel dělat znova
Shaquille
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Shaquille »

A? Nas normalne funguje, indexace se deje na pozadi...
Co tvoril flex 2 dny? To mas nastaveny nejaky prepocet, menis bitrate, rozliseni?
Spoiler
Define 7 XL * 13700KF * 2x16GB A-Die * 1TB 990 PRO + 1TB 970 EVO * 1000W PSH * RTX 3080 ti * voda * MPG321QRF-QD
DAN Cases A4-SFX V4.1 * 5700X * 2x8GB LP * 2x M2 + SATA SSD * 750W PSU * RTX 3060 ti
hbboy
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od hbboy »

Tak to je v pohodě. Díky za info, RAID určitě dávat nebudu.

Normálně v TV přepnu vstupy najdu svůj nás server a přes přehrávač filmu v TV z androidem koukám na filmy. Nic jsem nikdy nenastavoval.

Plex zatím neznam.

Když jednou za 2 roky odejde disk tak systém preinstaluji na nový nebo na druhý. A kolikrat když o neco prijdu tak se to aspon vše pročistí.

Samozřejmě pokud to budu 2-3 dny nastavovat tak třeba po čisté instalaci a nastavení vše zazalohovat. Přidat druhý disk do RAID se dá vždycky.

Jen se tě zeptám ta možnost nemít ty systémové ssd disky v raidu tam doufám je?

Vezmu tedy qnam k tomu 2 disky 480gb žádný RAID a vše musí z 1 tb ssd disku ficet. 1 disk jen systém nastavení, pak přidám druhy disk jen kamery a na ten druhý ještě zálohu prvního disku. Třeba to nějak půjde.
Igoreso
Moderátor
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Igoreso »

Shaquille píše:A? Nas normalne funguje, indexace se deje na pozadi...
Co tvoril flex 2 dny? To mas nastaveny nejaky prepocet, menis bitrate, rozliseni?
6 x 8TB, stav 88% plno. 99% filmy, seriály.

Pokud tam nebudeš mít RAID,tak proč kupuješ nas? Vždyt o tom to je. To bych si to postavil levněji sám. No kdo chce kam :)
hbboy
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od hbboy »

Protoze to chci vše ovládat vzdálene z práce z pc a z mobilu a u těchto standardizovanych nas je vše funkcni. Když si to budu stavět sám tak to nebude chodit. Četl jsem o tom už dost článku a diskuzi. Sorry RAID může být pro někoho na domácí použití zcela zbytečný...

Postavím si sám až herní pc

Proč zbytečně blokovat druhý ssd disk do raidu, když se něco stane tak to buď že zálohy obnovim systém nebo preinstaluji. Nemam s tím problém. A data budou na HDD. Vše se nechá stáhnout znovu.
Shaquille
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Shaquille »

Igoreso píše:
Shaquille píše:A? Nas normalne funguje, indexace se deje na pozadi...
6 x 8TB, stav 88% plno. 99% filmy, seriály.
Slusna sbirka ))) ale stejne mi ta doba prijde silena...
Spoiler
hbboy
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od hbboy »

to jo, slušný, to já tolik dat nikdy nemám -)))

přeci u jakéhokoliv počítače si nedávám do raidu systém.

Prostě když odejde tak se to za den přeinstaluje a pak na pozadí ať si nas ještě nahrává info o datech na hdd apod.

Vždyt i na normálních pc se nedává C - systém do raidu. nevidím v tom vůbec žádnou práci.

Hodně jsem toho četl o nas si postavit sám, problém je se softwarem, že pokud nejsem dokonale znalý sítí tak to těžko rozchodím a ty hodiny a stejně to třeba nebude fungovat, proto je lepší si koupit sice 2 x dražší stroj než stavba, něco je holt za software a vyladěnost systému plus vzdálená správa, což by mi u stavby svépomocí nefungovalo. Proto chci nas hotový. Jsem rád, že existuje něco s SSD disky.

A jsem zvědavý jak dopadne CZ viper z tou reklamací větráku u zdroje.

jak jsem psal k mým potřebám mi stačí i pouze 4 diskový NAS TS473-4GB dat, k tomu koupím SSD disky - disky a vše rozchodím vedle původního synology, až pokud vše rozchodím včetně kamer tak až pak budu řešit HDD a co se starým nasem.
CZ_viper
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od CZ_viper »

To jsem taky zvědavý. Dnes jsem konečně dostal zprávu z autorizovaného servisu, že se na to konečně někdo podívá. Tak mají čas do pondělí a pak dobropis.
Nicméně potom jsem v pasti, protože nevím, jaký NAS koupit.
AMD 9800X3D PBO2e 80°C, 64 GB DDR5 6400 CLK 32, Gigabyte RTX 4090 OC, 3x 4 TB SSD, Acer Predator 43" 4k/120.
hbboy
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od hbboy »

Tak jsem se teď díval na kamery - jdou nonstop hikvision a natáčí denně 48 GB dat.

Nevím zda u toho qnap půjde nastavit, aby se zapínali jen při pohybu, u mého DS216J to tak nastavit nejde tak natáčí pořád nonstop. Když by to takto natáčelo denně 48 GTB tak bych asi brzy ten SSD disk oddělal ne ??? to je cca 18 TB za rok jestli dobře počítám.

Já myslím, že si s tím qnap byl nadmíru spokojený - jen ti vadil hluk ne ???

Ty to máš někde vedle TV, že je to slyšet a ruší to ???? Já mám právě vše v technické, zavřu rack, dveře do technické a nic slyšet není..

Tak si nech ty dva ds918+ co máš doma - tam je také 8 disků dohromady ne.

Jinak nevím, ale když si to Qnap koupil na IČO tak se na tebe nevztahuje 30 denní lhůta a vůbec to nemusí do 30 dní stihnout a vracet peníze - to by byla jen jejich dobrá vůle. Zboží na firmu pro podnikatele platí jiné reklamační podmínky.
CZ_viper
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od CZ_viper »

S QNAP jsem byl spokojený, jen Cloud aplikace mi nevyhovuje, protože oproti Synology nabízí omezenější funkce, které ale potřebuji. S tím se poperu.
Vadil mi hluk zdroje a běžně nedostupný typ zdroje na výměnu.
Mám to v pracovně a bzučení ventilátoru mě vážně otravuje, takže jsem to musel reklamovat.

Co se týče záruky, tak odebírám od dodavatel za x set tisíc zboží, takže domluva je jasná, nicméně teď dělá velké problémy autorizovaný servis, což se mi nikdy u žádného jiného zboží nestalo, ale pravda je, že reklamuji tak 2 věci za rok.
hbboy
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od hbboy »

No ale musíš uznat že ten qnap byl daleko rychlejší když jel z ssd disků?
CZ_viper
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od CZ_viper »

Tak když dáš Synology na SSD, tak pojede stejně rychle, to nemá nic společného s výrobce, ale jestli je to SSD nebo HDD. Oba mají možnost instalace na SSD.
A docela nechápu to Igoresovo tvrzení, že i když nainstaluješ Synology na SSD a teprve poté přidáš HDD, tak že se systém "rozleze" i na ty HDD.
hbboy
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od hbboy »

Když vezmu cenu nového synology ds918+ vs qnap ts473 4 gb tak je to 14500 vs 18000 Kč.

QNAP má lepší procesor, ramky ddr4 až na 64 gb se nechají rozsirit, 2 X větší výkon, 4 síťové připojení, dá se víc rozšířit a asi i lépe funguje systém na ssd diskach. V recenzích na ds918+ i zahraničních jsem nikde nečetl, že by někdo instaloval systém na ssd m2 disk, takže to má asi lépe vyřešený qnap. Má kratší záruku a je dražší, takže je na každém co z techto dvou značek pokud chce jít do 4 disku HDD vybere.

To že nekdo používá RAID na systém a někdo ne, je individuální zalezitost.
CZ_viper
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od CZ_viper »

U Synology se nedá systém nebo cokoliv jiného nainstalovat na M2 SSD, ty slouží pouze jako cache.
Já mám problém s tím, že QNAP má lepší HW, ale Synology SW a teď babo raď.

Navíc jsem u DS918+ nenarazil na jakékoliv problémy s výkonem, přestože se z toho doma streamuje klidně 3x 4k video, běží cloud synchronizace, zálohy atd.

U QNAPU mi ještě vadí, že si systém sám od sebe nárokuji jaké % místa na HDD, kam se nedají dát data a nemohu to zrušit, údajně kvůli bezpečnosti snapshotů. To se mi také nelíbí.
Odpovědět

Zpět na „Disky, mechaniky a řadiče“