DOPORUČTE 25+ MONITOR

Monitory CRT, LCD, plazmové, projektory a další, rady a zkušenosti s nimi.

Moderátor: maXXmilian

Odpovědět
karel88l
Začátečník
Začátečník

Re: DOPORUČTE 25+ MONITOR

Příspěvek od karel88l »

Pouzivam prekladac,odezva u techto novych panelu je pry horsi nez u starsich 165Hz IPS od AUO,potize s backlight bleed jsou stale stejne,takze ve vysledku ten Aorus asi nebude takovej super kauf kdyz stoji kolem 15k a monitory jako AOC AG271QG zacinaji o 3k vys (ale zase maji g-sync modul).
hudson161
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od hudson161 »

Tak na profesionální hraní rychlých stříleček to asi nebude, ale to není žádný IPS panel.
LeBron23CAVS
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od LeBron23CAVS »

Mám doma dva ty Aorus monitory. Nejsem žádný expert, ale vystřídal jsem už pár monitorů, takže snad mohu lehce hodnotit. Dva jsem vzal proto, protože jeden chtěl kamarád, takže jsem si říkal, ideální příležitost otestovat dva kusy a jeden pak posunout kamarádovi.

Takže asi začnu:

Backlight bleed - zde veliké zklamání. Oba dva kusy si můžou podat ruce, bohužel. Oba mají několik částí, ze kterých více/méně proniká světlo. Uf. Předtím jsem asi týden vlastnil Asus PG279Q a vracel jsem ho s tím, že za 20000,- je toho BLBu na můj vkus moc. No, tento monitor mu může směle konkurovat. Na této frontě opravdu veliké zklamání a jeden z důvodů, proč bohužel uvažuji o jeho/jejich vrácení.

White balance - zde to není vůbec tak zlé jako právě u zmiňovaného PG279Q. Bílá sice působí v dolní části monitoru lehce tepleji, ale není to vůbec tak špatné. Zde jsem docela mile překvapen. Postupně s časem, kdy se monitor zahříval, jsem si všímal zlepšování a nyní už působí opravdu dobře.

Barvy - zde velmi dobře předkalibrované už od výroby, takže fajn :).

Freesync/Gsync - zkoušel jsem několik her (RL, Fifa, PUBG, Fortnite, BF, ...). Ve všech hrách fungoval "Gsync" řekl bych stejně, jako u PG279Q, který má přímo Gsync modul. Zde tedy velmi dobré. Možná bych řekl pocitově vyšší input lag, ale nepatrně :).

Ghosting - reálný response time monitoru je kolem 8ms při balance OD (ještě je tu speed, který ale nedoporučuji). Při 144Hz je ale frametime pouze cca 6,9ms, takže si můžete spočítat, že ghosting tu holt nějaký bude, ale za sebe mohu říct, že ani v jedné z testovaných her, jsem neměl žádný problém :).

Jinak samozřejmě 10bit nezapnete, pokud nedáte 120Hz. Při 144Hz jde max 8bit.

Overall: Těžko se mi hodnotí. Monitor to není špatný a na hry se mi zdá fajn. Ale ten BLB. Já se přes to snad nepřenesu. Asi jsem trochu "nitpicker", ale to chci toho tolik, aby monitor neprosvítal? Já bych si za to snad připlatil. Osobně stejně čekám na léto na jeden z LG modelů, ale chtěl jsem něco na těch pár měsíců. Asi to s tímto vydržím, ale zejména kvůli blbu to nebude taková procházka růžovým sadem, jakou jsem si představoval po oznámení tohoto modelu.
gpu: Suprim RTX 5090 | cpu: Ryzen 9950x3D | cooler: NZXT Kraken Elite 360 wh (2024) | ram: GSkill 64GB 6000MHz cl26 | mb: ASUS X870E Hero | psu: Seasonic Prime TX-1600 | storage: Samsung 9100 Pro 2TB, Sasmung 990 Pro 2TB + 1TB | case: Phanteks Enthoo Evolv X wh
karel88l
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od karel88l »

Pak je jeste moznost Acer XV272UP (zatim nedostupny) stejny panel jako Aorus AD27QD ale bude o cca 100EUR levnejsi,na ten BLB nezbyva nic jineho nez menit kusy a vybrat ten s tim nejmensim :/

Neproblikava nahodou ten monitor pri zapnutem g-sync ?
hudson161
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od hudson161 »

Teď ještě jak jsi to měl nastavené, jestli jas na 100% a v úplné tmě, tak se dá čekat, že to bude mít BLB, ale jestli při běžném nastavení a mírném světle v místnosti je to fakt taky taková hrůza?
hudson161
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od hudson161 »

https://www.reddit.com/r/Monitors/comme ... f=readnext tady další recenze, píše, že bleed to nemá, jen trochu ips glow
LeBron23CAVS
Začátečník
Začátečník

Testoval jsem v úplné tmě. Jas 40. Bleedy jsou vidět, ale přijde mi, že postupně, jak se monitor zahřívá, tak se to zlepšuje. Neznám postupy testů lidí z internetu. Při normálním světle to samozřejmě nevidím, ale to neznamená, že tam nejsou. Je možné, že jsem chytil dva špatné kusy, kdo ví. Nicméně postupně si monitor sedá a zdá se víc a víc fajn. S Gsync nemám zatím problém, žádné problikávání jsem nezaznamenal :). Hry jedou opravdu dobře. Škoda, že lidé bez bleedu nepostují fotky, rád bych viděl ty dokonalé kusy, abych se cítil hůř :D. Nicméně mi ten monitor možná na těch pár měsíců poslouží :).
gpu: Suprim RTX 5090 | cpu: Ryzen 9950x3D | cooler: NZXT Kraken Elite 360 wh (2024) | ram: GSkill 64GB 6000MHz cl26 | mb: ASUS X870E Hero | psu: Seasonic Prime TX-1600 | storage: Samsung 9100 Pro 2TB, Sasmung 990 Pro 2TB + 1TB | case: Phanteks Enthoo Evolv X wh
BL!zZard
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od BL!zZard »

Já se k monitoru nakonec dostanu až v pondělí a moje hodnocení napíšu v průběhu týdne. Pokud si ten monitor bude postupem času sedat, napsal bych hodnocení až tak v půlce týdne.

Osobně mi BLB moc nevadí, pokud nebude až moc velký. Navíc BLB je vlastnost IPS, stejně jako vlastnost VA jsou horší pozorovací úhly a pomalá odezva.

Btw myslíš, že je hodně znatelná odezva v porovnání s velmi rychlým TN z 2018 co teď mám? Ale zase oproti VA, co jsem měl, to asi bude dobré.

Fotku BLB klidně můžeš postnout. A případně to můžeme porovnat s tím, až ty to sedne, jestli vůbec.
AMD RYZEN 7 9800X3D @ PBO2 + ALF II 240 | ASUS ROG STRIX B650E-F | GIGABYTE RTX 4080 EAGLE OC 16GB @ 2820/23400MHz | Kingston FURY Beast 64GB (2x32) @ 6000MHz, CL30 | Samsung 9100 PRO | Corsair HX1000 | be quiet! Pure Base 500 FX | OLED 240 Hz QHD 27" LG Display
HTC Vive Pro 2
https://www.3dmark.com/3dm/136150474 25378 bodů
https://steamcommunity.com/id/johny66cz/
A6 3.0 BiTDI, 313 koní, 650 Nm, 0-100 za 5,1s
LeBron23CAVS
Začátečník
Začátečník

Bohužel jsem rychlejší TN nikdy nevlastnil, ale obecně se mi na tomto monitoru hraje velmi dobře a odezva mi přijde také parádní a to srovnávám třeba i s tím Asusem PG279Q. Nyní tedy ale řeším nemilou situaci, že tu mám asi nějaký prach mezi vrstvami monitoru. Myslel jsem, že je to stuck nebo dead pixel, ale foťák ukázal, že pixely jsou v pořádku, ale je to asi smítkem, které jich pár ztmavuje a proto působí rušivě, hlavně při světlých barvách. Ach jo. No není to moc vidět. Při prvním ohledání jsem to neviděl, ale teď mi to tam oči samozřejmě tahá.
hudson161
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od hudson161 »

Jo je to bída, každou chvíli je něco blbě nebo jinak, proto nakupuju v obchodech s pobočkou blízko mě, abych jim to mohl hnedka hodit na hlavu, mimochodem na czc už je mají skladem
Evok
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Evok »

Jaký je momentálně nejlepší 27" monitor na hry v kombinaci s GTX 2080 ? Ležím a čtu už dva dny a čímdál víc mě vychazí že asi žádný :-D Každý model má něco špatně :) Narazil jsem na ten Gigabyte Aorus ale o tom se tu taky hezky nepíše tak já už nevím... :(
iPhone 11 Pro 256GB / SONY Playstation 4 Pro/ Xbox One X 1TB
alienGT
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od alienGT »

Evok: Uz to tak bohuzel vypada. Cca pred rokem jsem uz byl hodne nalomeny, ze koupim ASUS ROG SWIFT PG279Q popr. Acer Predator XB271. Pak jsem si rekl, ze nechci 3 roky stary panel a uz se zacala rysovat nova verze panelu, jenz ted prichazi na trh. Rikal jsem si jasna koupe, sotva to vyjde, beru. No podle toho co pisou o tom Aorusovi to vypada, ze snad ma tenhle panel jeste horsi BLB nez minuly. Tak jeste uvidim, jak se s tim poperou ostatni vyrobci.
9800X3D|Silent Loop 2|ASUS Strix B650E-E|2x32GB 6000CL30|RTX 4090 Gaming OC|FD Meshify 2 XL|RM850i|42" LG C2 120Hz OLED
Evok
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Evok »

Ještě mě napadlo, mám OLED TV LG B7. Byla by velká prasárna to provozovat na ní ? Nejde o praci čistě jen hry.
iPhone 11 Pro 256GB / SONY Playstation 4 Pro/ Xbox One X 1TB
dexterav
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od dexterav »

neexistuje LCD čo má dobré všetko :D
už len IPS vs VA napr je problém tam je + to a tam hento a ked kúpiš VA máš plusy VA ale aj ich minusy a to isté platí aj pri IPS
ale ako herný by som bral IPS , tn ee, va je alternatíva na všetko možné podľa mňa okrem hier + vysoké FPS
akurát že ako celok monitory podľa mňa teda dosť stagnujú
btw mám ten AW3418dw
popravde radšej F/FS2/gsync ako 120FPS :mrgreen:
ked by som si mal vybrať medzi frekvenciu a kvalitou, samozrejme ideálne oboje tým sa nič nepokazí že

HDR mi nič nevraví lebo z toho akurát tak slepnem , pripomína mi to prebasované slúchadlá ktoré sa páčia skoro vždy každému , proste prepálený obraz...
Intel Ultra 7 265k 5,6/4,9GHz,Apex Z890, 2X24GB 8,73GHz CL40 Corsair, Asus TUF 5090 3.2/34GHz , H2O + Carbide 600Q,SS Noctua Edition, 10TB 850X, Topping D50s + Tilia + T5, StrixPG32UCDP, Fold7, ITX 13700k + 5070Ti + Audinst Hud-Mx2 + THX-M50X
Riku
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Riku »

O tom HDR není (přepálený jas a vše přesaturované), bohužel zatím není ani moc her, které by ho měli dobře implementované a opravdové HDR monitory (10bit, ne 8bit+FRC a svítivost minimálně 400) začínají pořád asi tak na 50tis Kč :|
PS5 Pro | LG OLED CX55
dexterav
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od dexterav »

možno neni ale zatiaľ to tak vyzerá :) hlavne ked je to za také nie moc dobré e
alebo som na to možno len citlivý
napodiv mi vadí aj malé fps 40/30 aj ked je zapnutý nejaký vsync, plynulosť proste 0 a nehrateľné :?
som divný mno :mrgreen:
Intel Ultra 7 265k 5,6/4,9GHz,Apex Z890, 2X24GB 8,73GHz CL40 Corsair, Asus TUF 5090 3.2/34GHz , H2O + Carbide 600Q,SS Noctua Edition, 10TB 850X, Topping D50s + Tilia + T5, StrixPG32UCDP, Fold7, ITX 13700k + 5070Ti + Audinst Hud-Mx2 + THX-M50X
karel88l
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od karel88l »

Kdo nesnese backlight bleed musi si holt koupit TN/VA panel (ty samozrejme taky blb maji ale daleko mensi),ovsem s tim ze ve vsech ostatnich parametrech bude mit horsi obraz :lol:

Takto vypada backlight bleed na IPS od DELLu (ale asi velmi spatny kus) https://www.reddit.com/r/ultrawidemaste ... ok_at_the/ Hra Outlast 2 podle obrazku v podstate nehratelne na tomhle monitoru.

Nejlepsi 27" IPSka na hrani her jsou bohuzel porad ta stara LCDcka s panelem od AUOptronics s G-sync modulem
na vyber je:

Acer Predator XB271HU (pry Acer vybira lepsi panely,kusy s nejmensim backlight bleedem)
AOC AG271QG (tento je pry nejlepsi,lepsi ostrost obrazu diky povrchove uprave panelu)
Viewsonic XG2703-gs (pry to same jako AOC)
ASUS PG279Q (nejdrazsi a nejhorsi - spatna konstrukce ramecku-zhorsuje backlight bleed,musi se povolit nejake srouby,povrchova uprava zhorsuje ostrost obrazu horsi nez AOC)

Pak tu mame tato nova IPSka (bez G-Sync modulu,nove se da g-sync zapnout i na freesync monitorech,je potreba karta GTX 10xx a vyssi,zatim ta funkcnost neni 100% vyzkousena - monitory s g-sync modulem maji lepsi vysledky):

Gigabyte Aorus AD27QD (jedina "vyhoda" oproti tem panelum nahore je HDR400)
Acer XV272UP (to same co Aorus,levnejsi o 100Eur)
Acer VG270UP (na urovni starsich Acer XF270HUA,velice prizniva cena 400Eur) recenze tady:h[url]ttps://4k-monitor.ru/reviews/obzor_acer_nitro_vg270up/[/url] blb a homogenita bohuzel horsi nez u testovaneho Acer Predator XB271HU

Pak jeste existuji monitory jako Acer XV273k a Asus PG27UQ,ty jsou lepsi,ale moc jsem na ne nekoukal vzhledem k cene a nevhodnemu UHD rozliseni,navic na to ani nemam grafiku abych to uzivil.

Osobne bych si koupil asi AOC AG271QG,ale jenom z bazaru tak do 11k,protoze ta cena za novy je docela ulet vzhledem ke stari tech monitoru.Pred tydnem mi utekl na Ebay zanovni Viewsonic XG2703-gs za 9,5k,ted jsem nakonec vzal zanovni LG 32gk650f,ale jen kvuli cene za 9k,udajne jede i s g-syncem tak to vyzkousim a dam vedet.
hudson161
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od hudson161 »

Nevím no, po tom, co jsem všude viděl na internetu, tak se mi do AUO panelů fakt nechce, po vejplatě zkusím ten Aorus, ten se mi zatím jeví jako nejlepší, dyžtak ho dojedu vrátit.
dexterav
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od dexterav »

ja ten bleding skoro nemám
ale tuším som to spomínal je to dosť kusové a tentoraz som to vychytal
čo som videl recky nejaké mali aj taký čo ho v podstate nemal, ale zase neudržal 120Hz :mrgreen:
treba si to proste skúsť lebo inak sa nekúpi nič :D
karel88l
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od karel88l »

Bohuzel je to kusova zalezitost,monitory se pry lisi mazanim obrazu a odezvou i podle kusu i kdyz je to stejny model,paradoxne treba i 10 let stare kancelarske monitory maji lepsi ostrost obrazu a homogenitu podsviceni nez soucasne "high-end" herni monitory :lol:
Odpovědět

Zpět na „Monitory, televizory a projektory“