Stavba NASU
Moderátoři: Walker1134, PKBO
- Igoreso
- Moderátor
-
- Kontaktovat uživatele:
Stavba NASU
Ahoj,
momentálně mám Synology 1511+ ( 5x8TB ) a jelikož mu je už asi 10let a nestačí mi místo zvažuji o novém NASu. Zvažoval jsem Synology DS1618+ a nebo si postavit neco svého.
Požadavky:
System na SSD (to třeba synology neumí)
6X HDD
malá spotřeba
DLNA ( 4k )
Sdílení videí přímo do TV přes interent (synology na to ma apku)
Link Agregation (2xLAN) a nebo 5Gbit sitovka.
Ochrana proti přepsání souboru
Raid 5
Jednoduchá migrace dat z už sestaveného pole (synology RAID 5) a následné rozšíření o další HDD
Je reálné ušetřit a postavit si neco svého a nebo prostě vzít synology?
momentálně mám Synology 1511+ ( 5x8TB ) a jelikož mu je už asi 10let a nestačí mi místo zvažuji o novém NASu. Zvažoval jsem Synology DS1618+ a nebo si postavit neco svého.
Požadavky:
System na SSD (to třeba synology neumí)
6X HDD
malá spotřeba
DLNA ( 4k )
Sdílení videí přímo do TV přes interent (synology na to ma apku)
Link Agregation (2xLAN) a nebo 5Gbit sitovka.
Ochrana proti přepsání souboru
Raid 5
Jednoduchá migrace dat z už sestaveného pole (synology RAID 5) a následné rozšíření o další HDD
Je reálné ušetřit a postavit si neco svého a nebo prostě vzít synology?
AMD Ryzen 7 5800X / 32GB DDR4 3600MHz CL16 / RX 6700 10G / SSD FireCuda 530 2TB - PCI-E 4 / TUF GAMING B550-PLUS /
- Michal86
- Začátečník
- Kontaktovat uživatele:
Re: Stavba NASU
Co jsem koukal na tvé požadavky tak NAS je cca 20k+. Podle mě i za půlku složíš server z normálních komponentů. Otázka je co to bude žrát + hlučnost a jak půjde co nastavit na linuxu. Tak je pak na zvážení jestli koupit all-in-one a mít to bez stresu a nebo se s tím sr*t, složit za menší peníze, nastavit a provozovat asi s horšími vlastnostmi (odběr, hlučnost)
- Igoreso
- Moderátor
-
- Kontaktovat uživatele:
Hlavne mi jde o raid radic, data uz neni kam zalohovat a nerad bych o neco prisel. Spolehlivost a pripadna oprava je nejdulezitejsi parametr.
AMD Ryzen 7 5800X / 32GB DDR4 3600MHz CL16 / RX 6700 10G / SSD FireCuda 530 2TB - PCI-E 4 / TUF GAMING B550-PLUS /
- Michal86
- Začátečník
- Kontaktovat uživatele:
QNAP TS-832X-8G tohle by nebylo řešení pro tebe? Má to 2x Gbit síťovku, 8 pozic pro HDD - v tom raid 5 by se to mohlo do budoucna hodit. 8gb ram, připojení do 10gbit sítě. Co se týká toho systému na SSD, to je otázkou. Na www píšou toto "Technologie Qtier™ a ukládání do SSD cache umožňují optimální efektivitu úložiště 24 hodin denně a 7 dní v týdnu."
https://www.qnap.com/cs-cz/product/ts-832x
https://www.qnap.com/cs-cz/product/ts-832x
- Holda
- Středně pokročilý
Tohle je podle mě zásadní otázka. Ano, pokud si to postavíš na Linuxu, třeba OMV, ušetříš (i když on nějaký normální řadič taky nebude láce), ale to drbání s tím by mi za to nestálo.Michal86 píše:...Tak je pak na zvážení jestli koupit all-in-one a mít to bez stresu a nebo se s tím sr*t, složit za menší peníze, nastavit a provozovat asi s horšími vlastnostmi (odběr, hlučnost)...
Přidám i klišé, že disky v poli nejsou zálohované, ale to asi víš
.
- Igoreso
- Moderátor
-
- Kontaktovat uživatele:
nakonec jsem vybral Synology DS1817+ 2GB verze (rozšířím sám na 4GB za 350kč)
dobrá kapacita, rozšířitelnost do budoucna a hlavně jen prendám HDD a nainstaluji OS a to bez ztráty dat a ukládání nekde jinde
ted ještě prodat muj starej nas Synology 1511+ (3GB pamet)
dobrá kapacita, rozšířitelnost do budoucna a hlavně jen prendám HDD a nainstaluji OS a to bez ztráty dat a ukládání nekde jinde
ted ještě prodat muj starej nas Synology 1511+ (3GB pamet)
- Michal86
- Začátečník
- Kontaktovat uživatele:
S tím QNAP by jsi něco málo ušetřil a měl větší RAM. Dej pak vědět jak jsi spokojený, případně nějakou uživatelskou recku toho Synology. Díky.
- Igoreso
- Moderátor
-
- Kontaktovat uživatele:
od uspory me odrazuje nutnost data někam přesunout a poté nahrát zpět. Při přechodu nelze data zachovat. když pujdu Synology - Synology data zustanou
- zero8324
- Začátečník
Ak si zdatnejší v PC a trochu sa vyznáš v Linux, tak skús softwarové RAID pole typu RAID-5/6 (RAID-Z1,RADI-Z2, RAID-Z3) + samba + Deluge (torrent client).
Výhoda je to, že aj keď ti odíde RAID radič,alebo iný HW, vymeníš ho, nahodíš OS a cez 3 príkazy obnovíš (zpool import, zpool import názov pola, zpool status), je možné pridávanie ďalších diskov (rozširovanie poľa), a navyše má slušnú robustnosť, môžeš príjsť o 1-3 disky podľa typu poľa (pole bude stále funkčné, ale už nebude viac odolné na stratu diskov (kým vadné disky nevymeníš), a zase relatívne jednoducho nahradíš disky, dokonca si môžeš nahodiť aj záložný disk (tzv. "Spare"), ktorý sa automaticky nahradí za poškodený a obnoví pole do 100% zdravia...podporuje aj tzv. SnapShot (zaujímavá vec pre ochranu proti zmazaniu/prepísaniu súborov).
Inšpiruj sa mojim NASkom (viď popis zostavy pod komentom), je to síce kompromis vzhľadom na cenu čo ma to stálo, ale z podobnej topológie vieš vytrieskať už prakticky serverové riešenie (100+ TB pole, 2x10Gbit LAN...) je to len otázka peňazí a vôle
Výhoda je to, že aj keď ti odíde RAID radič,alebo iný HW, vymeníš ho, nahodíš OS a cez 3 príkazy obnovíš (zpool import, zpool import názov pola, zpool status), je možné pridávanie ďalších diskov (rozširovanie poľa), a navyše má slušnú robustnosť, môžeš príjsť o 1-3 disky podľa typu poľa (pole bude stále funkčné, ale už nebude viac odolné na stratu diskov (kým vadné disky nevymeníš), a zase relatívne jednoducho nahradíš disky, dokonca si môžeš nahodiť aj záložný disk (tzv. "Spare"), ktorý sa automaticky nahradí za poškodený a obnoví pole do 100% zdravia...podporuje aj tzv. SnapShot (zaujímavá vec pre ochranu proti zmazaniu/prepísaniu súborov).
Inšpiruj sa mojim NASkom (viď popis zostavy pod komentom), je to síce kompromis vzhľadom na cenu čo ma to stálo, ale z podobnej topológie vieš vytrieskať už prakticky serverové riešenie (100+ TB pole, 2x10Gbit LAN...) je to len otázka peňazí a vôle
PC: CPU: AMD Ryzen 9 5950X; Cooler: Custom Loop - Watercool Heatkiller IV (AM4) + Heatkiller Tube 200 + EKWB D5 PWM G2 + EKWB Quantum Surface S480 - Black + 4x Arctic Cooling P12 PWM; MB: AsRock X470 Master SLI; RAM: 24GB (2x8GB + 2×4GB) DDR4 3200MHz CL16; GPU: Radeon RX 570 ITX 4GB; HDD: PATRIOT HELLFIRE M.2 240GB; 2x480GB Patriot Burst SSD - RAID0 Zdroj: EVGA SuperNOVA 1000GQ Skrinka:DIY - Wall-PC; OS: Windows 10 Monitor: Philips 276A8E8V (UHD); NAS (DIY): Bitfenix Prodigy Black, AMD Athlon 5350+ Alpine M1 - Passive, AsRock AM1B-ITX, 4GB DDR3 RAM, (OS) 1×SSD 32GB Kingston, (DATA) 2×120GB SSD cache (L2ARC + ZIL) + 7×2TB WD RE (LSI 8xSATA/SAS , RaidZ-2), zdroj Fortron 300W Gold OS: Debian Linux 11 + zfs-dkms