Metro: Exodus - Technická stránka hry
Moderátor: Baneshee
- vavron
- Začátečník

-
Re: Metro: Exodus - Technická stránka hry
Na Steamu jede Metro v pohodě, bez pádů či záseků. Hra má sem tam nějaký bug (poletující protivníci či dřevo), ale jinak jede dobře. V zimní mapě jsem jel na Ultra nastavení + Hairworks s průměrem kolem 65 FPS, na poušti už jsem to musel shodit na "Vyšší" pro stabilní 60+ FPS( na ultra byly občas dropy ke 40). A ač jsem koukal a porovnával ty obrázky RT on/off, tak ve výsledku to vůbec neřeším, atmosféra, grafika a nasvícení hry je i bez téhle vymoženosti super. 
PC:MSI VELOX 100P AIRFLOW, B650 TOMAHAWK WIFI, 7800X3D, MSI MEG Coreliquid S360, Kingston FURY Renegade RGB 32GB @ 6000 MHz, MSI RTX 5080, MSI MEG Ai1300P PCIE5
Mercedes A45 AMG 2020 (W177)
Mercedes A45 AMG 2020 (W177)
- michal3d
- Začátečník

- až na to že vo väčšine bežných prípadov 1 bounce stačí, preto ho má aj väčšina renderov defaultne nastavený, kedže s viac odrazmi prudko narastá render time a v mnohých prípadoch to neprinesie skoro nič, alebo len málo. To už ani nehovorím o externých scénach, kde je čokolvek nad 1 bounce naozaj spravidla len zbytočný luxus a strata času.ifkopifko píše: Hovoria tam, že ide len o "single bounce indirect lighting". To by vysvetľovalo tú nerealistickú tmavosť.
Preto som spravil na rýchlo menšiu rekonštrukciu jednej "kontroverznej" prezentácie RT ON/OFF, v tomto prípade ide naozaj skôr o veľmi náročnú scénu na GI, kedže celá miestnosť je osvetlená len relatívne malým oknom, žiaden iný zdroj svetla tam nie je a takto to vyzerá:
1 bounce - 3:52

2 bounce - 10:38

Ako je vidno, tak rozdiel tam rozhodne je, 2 bounce je jednoznačne presnejší v osvetlení a aj o niečo svetlejší, ale žiaden dramatický rozdiel to není, za to render time narástol extrémne a v hre by si takéhoto rozdielu bolo vôbec tažké všimnúť...minimálne pri skutočnom hraní.
MB: ASUS P9X79 CPU: Intel i7-4820K + Noctua NH-U12P RAM: 48 GB DDR3 1333 MHz GPU: EVGA GeForce RTX 2070 XC GAMING SSD: Intel 730 240 GB, Crucial MX300 1 TB
PSU: Seasonic X-560 SOUND: ASUS Xonar Essence ST + Xonar H6 + beyerdynamic DT 990 Pro 250 Ω + Creative 6.1 6700 CASE: Cooler Master Silencio 650 LCD: HP Z32 4K
KEYBOARD: CM Storm Quickfire XT MOUSE: Logitech G502 HERO + G240 GAMING: Logitech G29, Xbox Elite Controller, Saitek X56 Rhino H.O.T.A.S. OS: Windows 10 Pro 64-bit
PSU: Seasonic X-560 SOUND: ASUS Xonar Essence ST + Xonar H6 + beyerdynamic DT 990 Pro 250 Ω + Creative 6.1 6700 CASE: Cooler Master Silencio 650 LCD: HP Z32 4K
KEYBOARD: CM Storm Quickfire XT MOUSE: Logitech G502 HERO + G240 GAMING: Logitech G29, Xbox Elite Controller, Saitek X56 Rhino H.O.T.A.S. OS: Windows 10 Pro 64-bit
- Swat
- Mírně pokročilý

Já jsem koukal teda na pár srovnávacích videí rtx on vs off a fakt mi to nepřijde jako nějaká zásadní pecka,bez který o něco přijdu.V některejch scénách nevidím rozdíl absolutně žádnej,v jinejch scénách pozoruju rozdíly,ale spíš minimální,nicméně rozdíl ve frameratu kolikrát značnej.
MB: Asrock Z370 Extreme4, CPU: Intel Core i5-8600K@5 GHz (SilentiumPC Navis PRO 240 AiO), RAM: 2x8 GB G.Skill DDR4 3200 MHz, GPU: Gigabyte RTX 2080 Gaming OC, HDD: SSD WD Blue 3D 1TB, Seagate IronWolf 6TB, DVD: Asus, PSU: Seasonic Focus Plus 850 Gold, CASE: Corsair T600 Graphite White Edition, MONITOR: BenQ XR3501, TV: 55" Samsung Q6FN
- Riku
- Začátečník

Jako rozdíl je vidět, když to člověk vidí takhle vedle sebe tak jako jo, jakmile člověk hraje tak si vůbec nevšimne kde by nějaké nasvětlení mohlo být lepší.. ale to už je tak dnes skoro se vším. Jinak na XONE X to vypadá parádně, ač je to o některé věci osekané oproti PC. Nativní 4k vypadá suprově, 30fps bych dokázal překousnout, bohužel to má šílenej inputlag, snad ještě větší než RDR2. Destiny 2 nebo COD WW2 jsem schopnej na gamepadu hrát, tohle bylo dost utrpení.
PS5 Pro | LG OLED CX55
- Tronar
- Začátečník

-
Michal3d: A jaky by byl rozdil 1 vs 2 bounce, kdyby materialem mistnosti bylo tmave drevo?
- ifkopifko
- Začátečník

-
Presne tak, rozdiel tam rozhodne je. Či to je dramatický rozdiel bude závisieť na konkrétnom zostavení scény. Na tom tvojom príklade sú miesta, kde sa svetlosť zvýšila dramaticky (pri 1 bounce problém rozoznať či v tej tme niečo leží, s 2 bounces celkom jasná viditeľnosť).michal3d píše:Ako je vidno, tak rozdiel tam rozhodne je, 2 bounce je jednoznačne presnejší v osvetlení a aj o niečo svetlejší, ale žiaden dramatický rozdiel to není, za to render time narástol extrémne ...
Hehe, tak to je už dosť tenký ľad, nakoľko sú ľudia, čo si to myslia aj RTX ON vs RTX OFF.michal3d píše:... a v hre by si takéhoto rozdielu bolo vôbec tažké všimnúť...minimálne pri skutočnom hraní.
Inak, to, že je niekde prednastavený 1 bounce podľa mňa nie je primalým vizuálnym rozdielom, ale skrátka výpočetnými nárokmi. Nie som grafik, ale predpokladám, že na final rendery na ktorých záleží sa nepoužíva len single bounce.
Ja RT fandím, len som za krotenie vášní a vyjadreniam typu "svetlo je konečne tam kde má byť", či "teraz konečne nepozeráme na fake shit". Aj RTX je fake, lebo v realite sa svetlo neodrazí len raz.
Maj na pamäti, že nie som sám kto si pri analýze Metra všimol nereálnej tmavosti. Nie je to obmedzené len na interiéry. Je však tiež možné, že autori nešli po reálnom nasvietení, a tá temnota je želaný umelecký štýl.
Že je obraz s RTX GI lepšie prekreslený je však určite nespochybniteľné.
CPU: R7 7700 COOLER: Endorfy Fera 5 MB: ASUS B650M-E RAM: 2x16GB DDR5 VGA: Asus GTX 1060 3GB OC HDD: Samsung 980 Pro 1TB + Crucial MX500 1TB + WD Red 6TB PSU: Seasonic Focus GM550
CASE: Thermaltake Swing Silver w/o window -trošku modifikovaná (skôr znásilnená) DISPLAY: Asus MX239H
CASE: Thermaltake Swing Silver w/o window -trošku modifikovaná (skôr znásilnená) DISPLAY: Asus MX239H
- Swat
- Mírně pokročilý

Riku: CoD ale jede na Xku v 60ti,tohle jede ve 30ti, tak proto. Dost záleží na tom, jakou má člověk televizi. Já jsem nakonec koupil k Xku Samsung Q6FN a nelituju, herní zážitek úplně jinde, jak díky nižšímu input lagu, tak díky free sync (kterej Xko podporuje a tahle řada Samsungů taky).
MB: Asrock Z370 Extreme4, CPU: Intel Core i5-8600K@5 GHz (SilentiumPC Navis PRO 240 AiO), RAM: 2x8 GB G.Skill DDR4 3200 MHz, GPU: Gigabyte RTX 2080 Gaming OC, HDD: SSD WD Blue 3D 1TB, Seagate IronWolf 6TB, DVD: Asus, PSU: Seasonic Focus Plus 850 Gold, CASE: Corsair T600 Graphite White Edition, MONITOR: BenQ XR3501, TV: 55" Samsung Q6FN
- Riku
- Začátečník

Já vím, proto píšu že bych i těch 30 u střílečky snesl (Destiny 2 myslím jede taky ve 30). Já hraju na monitoru (taky s podporou freesync), takže tady se o nějakém velkém inputlagu díky televizi mluvit nedá, to je prostě hrou. Po chvíli hraní jsem si na to celkem zvykl (člověk mezitím nesmí pustit třeba to cod), ale mohl by tam ten inputlag být menší.
třeba zde se o tom také zmiňují a pár lidí z okolí co to má také na XOX říkalo to samé
https://www.windowscentral.com/metro-exodus-review
/edit: no koukám, že to je i na PS4.. stačí vygooglit metro exodus input lag a najde to několik témat na redditu apoud.
třeba zde se o tom také zmiňují a pár lidí z okolí co to má také na XOX říkalo to samé
https://www.windowscentral.com/metro-exodus-review
/edit: no koukám, že to je i na PS4.. stačí vygooglit metro exodus input lag a najde to několik témat na redditu apoud.
PS5 Pro | LG OLED CX55
- Paul
- Středně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
Na PC jsem žádnej input lag v 60ti nepozoroval, ale ta controller sensitivita je nastavená tak dementně, že se mi to stejně hraje na hovno 
Ryzen 5800X3D, Gigabyte Aorus X470 Gaming, 2*8GB FlareX@3200, nVidia RTX 3080Ti, 500GB SSD Evo 970, 2TB Crucial MX500, 120GB M4 SSD, 2 * Samsung F1 1TB SATAII, A4-Tech A7, Panasonic ST50 55" Plasma, NEC 24WMGX3 24", Win10 64bit Home, Steam Deck
If you have been voting for politicians who promise to give you goodies at someone else's expense, then you have no right to complain when they take your money and give it to someone else, including themselves.
If you have been voting for politicians who promise to give you goodies at someone else's expense, then you have no right to complain when they take your money and give it to someone else, including themselves.
- Swat
- Mírně pokročilý

To hraješ na tý 1070ce,nebo už máš zpátky 2080ku?
- Paul
- Středně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
Za 2080 mi vrátili prachy, takže na 1070ce, ale čekám na dodání 2080Ti. Takže jsem Metro zatím přestal hrát, snad než přijde tak opraví bugy a sensku.Swat píše:To hraješ na tý 1070ce,nebo už máš zpátky 2080ku?
Ryzen 5800X3D, Gigabyte Aorus X470 Gaming, 2*8GB FlareX@3200, nVidia RTX 3080Ti, 500GB SSD Evo 970, 2TB Crucial MX500, 120GB M4 SSD, 2 * Samsung F1 1TB SATAII, A4-Tech A7, Panasonic ST50 55" Plasma, NEC 24WMGX3 24", Win10 64bit Home, Steam Deck
- Hladis
- Moderátor

Tak to ses slusne placnul pres kapsu. Mas 16:10 FullHD, 2080 by na to stacila.
- Riku
- Začátečník

Dát 35k za kartu abych měl RTX, to už asi hodně nevíš co s penězi
(to neber nijak negativně)
PS5 Pro | LG OLED CX55
- Paul
- Středně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
Mám dokonce jen 16:9 fullHD (hraju na plazmě), ale chci to hlavně na DSR, třeba Witcher 3 vypadá i na fullHD plazmě mnohem líp když je downsampled z 1440p (nebo dokonce 4K) než v nativu. Kingdom Come to samý, na tý vegetaci je to vyšší rozlišení strašně poznat.Hladis píše:Tak to ses slusne placnul pres kapsu. Mas 16:10 FullHD, 2080 by na to stacila.
"jenom" 29Riku píše:Dát 35k za kartu abych měl RTX, to už asi hodně nevíš co s penězi(to neber nijak negativně)
- Swat
- Mírně pokročilý

Já taky dlouho zvažoval,jestli Ti,nebo ne a nakonec se mi fakt dalších 10 a víc dávat nechtělo.Zůstávám nohama na zemi,i podle všech benchmarků je 2080ka plnohodnotná 2K karta,v dobře optimalizovanejch a starších hrách,nebo kde ubrání detailů pomůže,to může být i 4K karta. Ti se přízvisku 4K karta blíží samozřejmě víc,ale taky nedá všechno ve vysněných 60+ po celou herní dobu v nejnáročnějších hrách.
Nakonec jsem místo toho přikoupil 4K Samsunga s freesync s ohledem na X1X a jsem spokojenej.Freesync na Xku funguje bezvadně a 'přikreje' kdejakej frame drop konzole,ve výsledku je herní zážitek o několik řádů lepší - momentálně RDR2 ve 4K, pc hry kombinuju 2K/4K podle toho,co která hra dovolí.
Metro zatím nemám,ale dle benchmarků a srovnávacích videí to vidím,že to s klidem odehraju ve 2K s RT na high,nebo klidně bez něj. I když ty rozdíly v RT on/off vidět jsou,tak ale pouze když jsou dvě scény vedle sebe.Pochybuju,že by někdo přímo ve hře poznal,že v týhle konkrétní scéně něco chybí,nebo je nasvětlený jinak,než při použití RT.
Nakonec jsem místo toho přikoupil 4K Samsunga s freesync s ohledem na X1X a jsem spokojenej.Freesync na Xku funguje bezvadně a 'přikreje' kdejakej frame drop konzole,ve výsledku je herní zážitek o několik řádů lepší - momentálně RDR2 ve 4K, pc hry kombinuju 2K/4K podle toho,co která hra dovolí.
Metro zatím nemám,ale dle benchmarků a srovnávacích videí to vidím,že to s klidem odehraju ve 2K s RT na high,nebo klidně bez něj. I když ty rozdíly v RT on/off vidět jsou,tak ale pouze když jsou dvě scény vedle sebe.Pochybuju,že by někdo přímo ve hře poznal,že v týhle konkrétní scéně něco chybí,nebo je nasvětlený jinak,než při použití RT.
- Sobo
- Středně pokročilý

Hardware Unboxed benchmark:
https://www.youtube.com/watch?v=W8TC3otfExE
https://www.youtube.com/watch?v=W8TC3otfExE
So, Lone Star, now you see that the Evil will always triumph, because Good is dumb! - Lord Dark Helmet @ Spaceballs
- Swat
- Mírně pokročilý

Dobrý video, tyhle klucí to maj vždycky dobře udělaný a dobře se poslouchaj (ta jeho aussie english je fakt hardcore
)
Mrknul jsem k nim na ten kanál a našel tam to video, na který v tom prvním videu taky odkazuje:
https://www.youtube.com/watch?v=YH5QNQngL8A
Ať se na mě nikdo nezlobí, ale pro mě to je 'najdi deset rozdílů' a kolikrát to tam i přizná. Nicméně abych zůstal objektivní, na konci videa použití RT vyloženě nerozmlouvá, na druhou stranu se ani nebrání ho nechat vypnutý. Je to prostě na každym hráči, co preferuje. Dokonce ke konci videa potvrdil, že je hra v pohodě hratelná na 2080ce ve 1440p na ultra s RT on, čímž mi potvrdil moje závěry z několika benchmarků a videí, a to tu hru ještě ani nemám. Ale jako ty rozdíly mezi on/off ???
Kdo při hraní s RT off řekne 'tak tahle postava a tyhle bedny pod stolem jsou nasvícený blbě, to vidim hned
'
Mrknul jsem k nim na ten kanál a našel tam to video, na který v tom prvním videu taky odkazuje:
Ať se na mě nikdo nezlobí, ale pro mě to je 'najdi deset rozdílů' a kolikrát to tam i přizná. Nicméně abych zůstal objektivní, na konci videa použití RT vyloženě nerozmlouvá, na druhou stranu se ani nebrání ho nechat vypnutý. Je to prostě na každym hráči, co preferuje. Dokonce ke konci videa potvrdil, že je hra v pohodě hratelná na 2080ce ve 1440p na ultra s RT on, čímž mi potvrdil moje závěry z několika benchmarků a videí, a to tu hru ještě ani nemám. Ale jako ty rozdíly mezi on/off ???
- HEAD
- Začátečník

-
- Kontaktovat uživatele:
Pro 60fps ve 1440p to chce aspon GTX1080.A pro 60fps v minimech radeon7.Je to celkem narocny, ale to bylo kazdy metro.
- mouldy
- Pokročilý

Last light nijak zvlášť nebyl, tam byla pro radeony náročná akorát tesselace. Jinak to proti 2033 byla dost optimalizovaná hra, někdy až moc.
Ryzen 9800X3D@PBO+200/-38CO/2,2GHz FCLK|| Arctic Liquid Freezer III Pro 360 A-RGB || ASUS TUF GAMING X670E-PLUS WIFI || Corsair 32GB 6GHz CL28 TUNED || RTX 5080 GAMING OC 16G@~3,25GHz/36GHz 420W || Crucial T700 4TB + CL-SSD V2 || Lexar NM790 4TB || XPG CORE REACTOR II 1000W || Be quiet! Silent Base 802 || Dell Alienware AW3425DW QD-OLED / TCL 65C7K QD-MiniLED
- Paul
- Středně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
Viděl jsi digital foundry analýzu? Tam je dost případů kde je ten rozdíl brutální:Swat píše:Dobrý video, tyhle klucí to maj vždycky dobře udělaný a dobře se poslouchaj (ta jeho aussie english je fakt hardcore)
Ať se na mě nikdo nezlobí, ale pro mě to je 'najdi deset rozdílů' a kolikrát to tam i přizná. Nicméně abych zůstal objektivní, na konci videa použití RT vyloženě nerozmlouvá, na druhou stranu se ani nebrání ho nechat vypnutý. Je to prostě na každym hráči, co preferuje. Dokonce ke konci videa potvrdil, že je hra v pohodě hratelná na 2080ce ve 1440p na ultra s RT on, čímž mi potvrdil moje závěry z několika benchmarků a videí, a to tu hru ještě ani nemám. Ale jako ty rozdíly mezi on/off ???![]()
![]()
Kdo při hraní s RT off řekne 'tak tahle postava a tyhle bedny pod stolem jsou nasvícený blbě, to vidim hned
![]()
'
https://www.youtube.com/watch?v=eiQv32imK2g&t=857s
Nebo tady
https://www.youtube.com/watch?v=Ltcfj9ff0e0
Někde jsou rozdíly výrazný, někde ne, ale jako celek když je na to výkon, tak bych bez toho nehrál. OFF je často dost flat.