Metro: Exodus - Technická stránka hry

Problémy, zážitky, rady či pořádání LAN party

Moderátor: Baneshee

Odpovědět
michal3d
Začátečník
Začátečník

Re: Metro: Exodus - Technická stránka hry

Příspěvek od michal3d »

V prvom rade treba povedat ze by to bolo nekorektne a viedlo by to k nerealistickemu nasvieteniu, co by tak nejak podkopalo zmysel RT ako takeho.
Kazdopadne to co popisujes, urcitym sposobom ide, teda aspon u profi renderov, neviem ci takto funguje aj RT v hrach. Kazdopadne profi render pocita kazdu vec zvlast do samotneho passu (direct light, GI, reflection, refraction,...) a tie vo finale posklada dokopy. No a je moznost ulozit kazdy tento pass ako samostatny obrazok a potom ich pospajat do finalneho celku v kompozicnom softe (co sa aj bezne robi, lebo to dava vacsie moznosti ako posprodukcne upravit vysledny obrazok). No a kedze to priame nasvietenie je zlast pass, tak mu pri tej kompozicii mozes znizit vplyv. Treba ale mysliet na to, ze rovnake problemy mozu vznikat aj pri reflexiach, refrakciach a causticke.
MB: ASUS P9X79 CPU: Intel i7-4820K + Noctua NH-U12P RAM: 48 GB DDR3 1333 MHz GPU: EVGA GeForce RTX 2070 XC GAMING SSD: Intel 730 240 GB, Crucial MX300 1 TB
PSU: Seasonic X-560 SOUND: ASUS Xonar Essence ST + Xonar H6 + beyerdynamic DT 990 Pro 250 Ω + Creative 6.1 6700 CASE: Cooler Master Silencio 650 LCD: HP Z32 4K
KEYBOARD: CM Storm Quickfire XT MOUSE: Logitech G502 HERO + G240 GAMING: Logitech G29, Xbox Elite Controller, Saitek X56 Rhino H.O.T.A.S. OS: Windows 10 Pro 64-bit
Tronar
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Tronar »

No prave jak to dela ted je to spise nerealisticke oproti tomu jak by to vnimalo lidske oko, ne? uplne tmava mistnost vs prepalene okno.
Nebo jsi to myslel realisticky vzhledem k realne fotografiii?
Ale stejne diky.
michal3d
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od michal3d »

Realisticke ako ze je to vypocitane spravne. Problem neni vo vypocte ale v tom ako zobrazit tu kompexnu realitu na jednoduchom monitore. :)
MB: ASUS P9X79 CPU: Intel i7-4820K + Noctua NH-U12P RAM: 48 GB DDR3 1333 MHz GPU: EVGA GeForce RTX 2070 XC GAMING SSD: Intel 730 240 GB, Crucial MX300 1 TB
PSU: Seasonic X-560 SOUND: ASUS Xonar Essence ST + Xonar H6 + beyerdynamic DT 990 Pro 250 Ω + Creative 6.1 6700 CASE: Cooler Master Silencio 650 LCD: HP Z32 4K
KEYBOARD: CM Storm Quickfire XT MOUSE: Logitech G502 HERO + G240 GAMING: Logitech G29, Xbox Elite Controller, Saitek X56 Rhino H.O.T.A.S. OS: Windows 10 Pro 64-bit
Tronar
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Tronar »

Tak to verim, ze ty karty pocitaji spravne (skoro vzdy), jen je otazka nakolik dobre, verne, realiticke jsou vysledky modelu vzhledem k realite :)
mouldy
Pokročilý
Pokročilý

Příspěvek od mouldy »

R9 280X - grafika má docela dost výkonu na hraní v High/ultra, bez hairworks atd... Ale 3GB už je limitující, často bufferuje. :x

Jak v Exodusu jede vyhlazování? V nastavení není nikde žádná volba...
Ryzen 9800X3D@PBO+200/-38CO/2,2GHz FCLK|| Arctic Liquid Freezer III Pro 360 A-RGB || ASUS TUF GAMING X670E-PLUS WIFI || Corsair 32GB 6GHz CL28 TUNED || RTX 5080 GAMING OC 16G@~3,25GHz/36GHz 420W || Crucial T700 4TB + CL-SSD V2 || Lexar NM790 4TB || XPG CORE REACTOR II 1000W || Be quiet! Silent Base 802 || Dell Alienware AW3425DW QD-OLED / TCL 65C7K QD-MiniLED
PET5
Čestný člen
Čestný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od PET5 »

K té realitě RT mě napadá jednoduché přirovnání. Současné herní zpracování odpovídá použití reálné kamery s filmem (snímacím čipem) s velmi nízkou citlivostí. Ve výsledném záznamu se plochy s osvětlením pod úrovní citlivosti slevájí do černé. Paprsky se v reálném světě vícenásobně odrážejí od povrchů okolních předmětů, přičemž podle stupně odrazivosti plochy jejich intenzita klesá. Jakmile klesne pod úroveň citlivosti snímače kamery, přestávají být viditelné.

Rozdíl je v tom, že v herním případě se díky omezení počtu odrazů paprsků určitá část osvětlení scény vůbec nevytvoří, kamera tedy nemá ani co zaznamenávat. Výsledný efekt RT je zde sice reálný, ale odpovídá použití necitlivého snímače kamery, nebo použití tmavých brýlí u diváka. Problém tedy nebude zvlášť patrný ve venkovních dobře osvětlených scénách a vynikne až v uzavřených a méně osvětlených prostorách. Za současných možností by nebylo od věci kombinovat RT s klasickými metodami a u těch tmavých scén přidat určitou míru ambientího osvětlení.
CPU: Intel i9-10900K, MB: NZXT N7 Z590, AIO: NZXT Kraken X63 RGB, RAM: Kingston 2× 32GB DDR4 3200MHz CL16 Fury, Disky: 1× SSD 1TB + 2x WD HDD 3TB, GPU: EVGA GeForce RTX 3080 FTW3 ULTRA, PSU: Cooler Master V1200 Platinum, CASE: NZXT H7 FLOW, OS: Windows 10 PRO 64 bit, Repro: Creative GigaWorks T20 Series II, Monitor: DELL UltraSharp 30" PremierColor UP3017 2560x1600. Alternativně: Apple MacBook Air / iPad Pro + Apple Pencil / iPhone 12 Pro Max
LastPCgamer
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od LastPCgamer »

Mate v Metro Exodus obcasne lag? Lebo mne sa to obcas stane ked sa pohybujem po krajine, vyjdem z budovy von alebo naopak ale aj pri pohnuti kamery mi hra obcas lagne.
CPU: Intel Core I7 5820K@4.5GHz; Cache 4GHz + Noctua NH-D15;*** MB:ASUS X99-A;*** RAM: 4x4GB DDR4 3000MHz CL 15-17-17-35 1T Corsair;*** GK: EVGA GeForce GTX 1080Ti SC Black Edition Gaming ICX***;*** M.2 NVMe SSD: Samsung 970 EVO PLUS 500GB;*** SATA III SSD: Samsung EVO 850 500GB, Crucial MX500 1TB;*** SATA II HDD: 500GB Hitachi 7200RPM ;*** Op. Drive: Samsung DVD-RW SH-S223F;*** Sound Card: ASUS Xonar Phoebus;*** PSU: Seasonic SS-860XP Platinum;*** MOUSE: RAZER Deathadder Chroma;*** MOUSEPAD: Roccat Taito;*** KEYBOARD: Roccat Isku;*** HEADSET: Sennheiser PC 360 G4ME;*** MONITOR: 27" Acer Predator XB271HU 144Hz, IPS, G-Sync;*** CASE: Cooler Master HAF 922;*** OS: Windows 10 64bit Home; Herné konzoly: Playstation 5, NINTENDO Switch
ifkopifko
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od ifkopifko »

michal3d píše:Samozrejme ze zabery pri ktorych sa vsetci stazuju na tmavost su "fotene" proti svetlu a ako vieme z fotografie, v tomto pripade celime pred 2 otazkami, bud budeme mat celu miestnost svetlu ale zdroj svetla a jeho okolie bude desne prepalene, alebo bude cela miestnost relativne tmava ale bude vidiet aj to co je za oknom.
Prepáč, ale to nie je pravda že by všetky tie scény boli kamerou proti svetlu.
Inak, z toho čo píšeš mi pripadá, že miestami zamieňaš dva nesúvisiace problémy (ktoré si sám separátne popísal). Jedna vec je spôsob zobrazenia rozsahu, tzn. niekde je to tmavé, aby to inde nebolo prepálené. Druhá vec je, že je niekde tma, lebo sa tam svetlo nedostalo kvôli obmedzenému prevedeniu renderingu (čiže ehm... fake).
michal3d píše:Tiez treba brat do uvahy ze v hrach nejde o staticky snimok, ale v momente ako sa odvratis od toho okna, tak by sa expozicia mala upravit a miestnost zosvetlit, toto riadenie expozicie (oznacovane v hrach ako HDR) maju hry uz dlhu dobu, uz Oblivion to mal.
Z toho čo som zatiaľ videl z Metra, tak odvrátenie kamery tmavé miesta nevyrieši. Oblivion je teda už dosť hlboko v minulosti, ale nezdá sa mi, že tam by to fungovalo ako popisuješ (nejaké riadenie expozície), skôr len presaturovalo farby.
CPU: R7 7700 COOLER: Endorfy Fera 5 MB: ASUS B650M-E RAM: 2x16GB DDR5 VGA: Asus GTX 1060 3GB OC HDD: Samsung 980 Pro 1TB + Crucial MX500 1TB + WD Red 6TB PSU: Seasonic Focus GM550
CASE: Thermaltake Swing Silver w/o window -trošku modifikovaná (skôr znásilnená) DISPLAY: Asus MX239H
Sobo
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Sobo »

Vysel patch:
Patch Notes:

General Stability fixes
Optimization for Lower spec PC's
DLSS fixes and improvements to sharpness
Fixed wallmark vfx for DX11
RTX fixes and optimization
Added bugtrap support for reporting crashes to 4A Games
Benchmark tool fixes
Udelal jsem screen v menu s DLSS on/off (1440p):

DLSS on:
Obrázek

DLSS off:
Obrázek

Jako nevypada to tak tragicky jako predtim, ale je otazka, jestli to tak zustane i v realnem hrani. Nicmene jsem si vsiml celkem neprijemneho shimmeringu v pohybu, treba na predlokti od Anny, nebo na zluse plose pod tou dlouhou pakou. Framerate pri zapnutem raytracingu vylete ze zhruba 80 na 100, ale vzhledem ke stale horsimu obrazu (treba na hrnku stale dost chybi pixely) u sebe nic menit nebudu - RTX off a DLSS off na 165Hz monitoru povazuju za ideal.

//hmm, tak to vypada, ze to zlepseni kvality obrazu u zapnuteho DLSS bylo opravdu masivni dle postu na redditu:

https://imgur.com/ZX44Y45
https://imgur.com/sAfxcaH

Puvodni obrazek bez vyrezu: https://imgur.com/gallery/hjCl7EP

Tak to asi jeste prubnu v zive hre. :) V takove zlepseni jsem teda fakt neveril, nakonec to DLSS bude jeste fakt pouzitelne.
So, Lone Star, now you see that the Evil will always triumph, because Good is dumb! - Lord Dark Helmet @ Spaceballs
AllowedCry
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od AllowedCry »

1200p ultra 60FPS krásně udrží 1070 + ivy. Hraju pod DX12, pro CPU je to asi vhodnější?

Jinak optimalizace dost TOP, jde to hrát i na plečce (hd7870 atp). :D
Ryzen 9800X3D || Asrock X870 Pro || 64GB @ 6000Mhz cl30 || AMD RX 7900 XTX @ UV-OC || M2 VP4300 4TB || HDD RED+ 4TB || Fractal R5 + Corsair HX850 || [4K] Philips 32M2N8900 240Hz + Philips 48OLED707.
Leveler
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Leveler »

I5 3570K+16GB RAM + GTX 1060 6GB hra šlape na FHD na ULTRA jak víno. Celkem nechápu ty recenze jak je to náročný na výkon..
Sobo
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Sobo »

Slape kde? Az vlezes na nektera mista v pousti, tak se ti framerate oproti zime propadne i o 40%. Mi to slo ze 100 na 60, i kdyz jenom v te jedne lokaci. No a pak taky nekteri jsou schopni 40 FPS rikat "jak vino". :)
So, Lone Star, now you see that the Evil will always triumph, because Good is dumb! - Lord Dark Helmet @ Spaceballs
ifkopifko
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od ifkopifko »

Sobo píše://hmm, tak to vypada, ze to zlepseni kvality obrazu u zapnuteho DLSS bylo opravdu masivni dle postu na redditu:
https://imgur.com/sAfxcaH
No podľa toho obrázku je to o dosť ostrejšie, ale za cenu "vymýšľania". Ten krížový stožiar nadobudol nejaké asi nepatričné vlnky, stará rozostrená verzia s týmto problém nemala. Ako píšeš, zišlo by sa to vidieť v pohybe, či tieto "artefakty" nebudú spôsobovať nestálosť obrazu.
CPU: R7 7700 COOLER: Endorfy Fera 5 MB: ASUS B650M-E RAM: 2x16GB DDR5 VGA: Asus GTX 1060 3GB OC HDD: Samsung 980 Pro 1TB + Crucial MX500 1TB + WD Red 6TB PSU: Seasonic Focus GM550
CASE: Thermaltake Swing Silver w/o window -trošku modifikovaná (skôr znásilnená) DISPLAY: Asus MX239H
Migl
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Migl »

AllowedCry píše:1200p ultra 60FPS krásně udrží 1070 + ivy. Hraju pod DX12, pro CPU je to asi vhodnější?

Jinak optimalizace dost TOP, jde to hrát i na plečce (hd7870 atp). :D
To je zajímavé mě to dropuje i k 30 fps s 1070tkou a to mám nastaveno "pouze" na vyšší v 1080p nemůže to být procesor? mam I5 4590 ale ten by měl přeci stačit :-?
BQ Silent Base 601w / B450 Tomahawk MAX / Ryzen5 3600 + nzxt X62 / HyperX FuryRGB 32GB DDR4 3466MHz / XPG GAMMIX M2 Pro 1tb /
MSI RTX 2070 super gaming X trio
AllowedCry
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

A kde ti to dropuje? Je pravda, že mám za sebou teprve tu první lokaci a teď jsem v bunkru (kopie D6), pod 60 jsem se dostal při pohledu z výšky na celou krajinu, ale tam už to brzdil tuším CPU.
Ryzen 9800X3D || Asrock X870 Pro || 64GB @ 6000Mhz cl30 || AMD RX 7900 XTX @ UV-OC || M2 VP4300 4TB || HDD RED+ 4TB || Fractal R5 + Corsair HX850 || [4K] Philips 32M2N8900 240Hz + Philips 48OLED707.
Migl
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Migl »

Téměř všude ale jen občas, častěji akorát v poušti ta je podle mě nejnánorečnějsí na výkon..
Máš povolený Hairworks a PhysX?
BQ Silent Base 601w / B450 Tomahawk MAX / Ryzen5 3600 + nzxt X62 / HyperX FuryRGB 32GB DDR4 3466MHz / XPG GAMMIX M2 Pro 1tb /
MSI RTX 2070 super gaming X trio
AllowedCry
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Nemám.
Loki5567
Moderátor
Moderátor

Příspěvek od Loki5567 »

FPS klesnou až při dojetí do té pouštní mapy, kdy se mi FPS na 4K pod 1080 Ti propadla ze 80 - 100 na nějakých 40 až 55 a musel jsem snižovat z Extreme na High. PhysX a Hairworks jsem měl off a to vyhlazování na 0.5 :)
CPU: AMD Ryzen 7 9800X3D@5450Mhz // MB: Asus ROG Crosshair X870E Hero // RAM: G.Skill Trident Z5 Neo 2x16GB 6000Mhz@6400 30-38-38-96 // GPU: MSI RTX 3090 Gaming X Trio // Storage: Corsair MP510 480GB + Corsair MP510 960GB + Crucial P3 Plus 2TB // PSU: Corsair HX1000i + CableMod Kit // Case: Phanteks EVOLV X // Cooling: Bykski XPR-C-M Silver + EK-Quantum Vector RTX 3090 + 2x SC Protium 150 D5 Polished Silver + Alphacool NexXxoS XT45 X-Flow 360 + EK-CoolStream SE 360 + 6x NoiseBlocker NB-Eloop B12-PS PWM + Watercool MO-RA 3 360 + 9x ARCTIC P12 Pro //
Leveler
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Leveler »

Na poušti zatím nejsem. Jsem ted v tý části jak jsem dojel tím remorkérem k tomu velkému mostu a zatím ok. uvidíme jak moc to padne na té poušti.. Ale dle mě FHD je prd náročný.
GamesPeter
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od GamesPeter »

Tak hrát hru na Extreme je celkem zbytečný. Rozdílů mezi Extreme a Ultra jsem si nevšiml. Jistě tam nějaké jsou, ale malé, za to nastavení na Extreme žere výkon jak radeon elektřinu. :-D Rozdíly v kvalitě obrazu se projeví až o dvě nastavení, v tomto případě až na High.

PhysX a HAIRWORKS fungují v této hře krásně. Fyzika je dobrá i v základu a na PC je tu možnost použít rozšiřující podporu PhysX. U HAIRWORKS mi bugovaly u Volhy chlupy příšer ve vzduchu a pak mi létaly jako klubka nití přes monitor, když jsem je zabil. Jinak ty příšery - hlídači, ghůlové, vlci, medvěd a na konci hry ty zmutované gorily vypadají s touto technologií báječně.

Jinak hra je špatně optimalizovaná. Ano není to vyloženě špatné na to zároveň jak hra vypadá, ale ve srovnání předchozích dvou dílů, kde i MSI N680GTX Lightning dával na povrchu ve Full HD na High 70 až 80 FPS, tak je to zarážející, že se na stejný počet FPS človek dostane i s RTX2080 Gaming X Trio a to i s vyplým RTX. Například v Tajze jsem měl v průměru 70 FPS ve Full HD s RTX. Byla tam ale i scéna na začátku se zajatcem a vlkem, kdy mi FPS padlo jednu chvíli i na 50 FPS. Obviňoval jsem z toho RTX, tak jsem ho vypnul. Rozdíl byl asi jen 10 FPS. Tak sem snížil na chvíli detaily z Ultra na High a pomohl si asi jen o 3 FPS a takových lokacích je tam více, když se vypne RTX tak FPS se drží stejně na nižších hodnotách oproti zbytku hry při různých nastavení i na Medium, při tom není scéna oproti jiné scéně náročnější. Procesor mám jinak Intel Core i5 9600K a ani nebyl nijak vytížený. Jinak jsem měl v průměru i 100 FPS (tam kde sehrál velkou roli RTX tak 80-90 FPS) a v budovách a tunelech i 130, ale to je jasný, že tam to náročné nebude, ale ti co hrají v 2K nebo 4K tak asi moc nebudou nadšený, že jim místy hra bude výrazně padat pod 60 FPS i s GPU jako je RTX 2080/2080Ti.

Jinak k tomu raytracingu, který je použit v nasvícení, tak jsem ho prubnul a už jsem hru nemohl hrát bez něj. V určitých scénách je fakt velký rozdíl v grafice a atmosféře a nežere to polovinu výkonu jako v Battlefieldu V, kde to je použité na odrazy. Celkově je ale nasvícení i bez něj krásné a detailnost blízkých objektů a efekty jsou parádní. Například déšť a mlha nebo písečná bouře.

Metro Exodus na jednu stranu fakticky vypadá graficky nádherně a jistý pokrok oproti předchozím dílům tam je, ale mnohdy hra vypadá stejně jak předchozí dvě hry a místy hra vypadá bídně. Jako chápu, že je to jejich první hra v otevřeném prostředí, ale není to otevřený svět a otevřené jsou jen první dvě lokace, zbývající dvě a začátek hry je koridor jak předchozí hry. Navíc na hře dělali 6 let.

Vadí mi strašně nízký dohled, kdy už textury ztrácí svojí ostrost nad vzdálenost větší jak 5 m a při pohybu dochází k jejich vyostřování, což mě velmi štve, když si prohlížím objekt nebo prostředí. Nejhůře to má ale The Division a ještě hůře The Division 2, to fakt nejde hrát, protože se nonstop vše vyostřuje již na 3 metry před postavou.

V předchozích dílech taky byly venkovní lokace celkem otevřené a dohled byl slušný. Vadí mi do očí bijící doskačující objekty a textury na blízko u velkých objektů i na střední a velkou vzdálenost. Sem tam je i rozmazaná textura stromu ležícího dva metry před vámi, nebo mrakodrapu tyčícího se nad vámi. To samé rozmazané textury a textury v nízkém rozlišení v subkapitolách při projíždění vlaku okolím. Kazí to dojem ze hry. Zase to není hra v otevřeném světě a výkon by to tolik nestálo, kdyby se dohled prodloužil na větší dálku a objekty se načítaly za hlavníma objekty v dálce. Například mě štve, když jsem na poušti použil dalekohled a najednou tak doskočilo potrubí k ropné rafinérii, které tam klidně mohlo být, byť s textury již na dálku v nižším rozlišení. Myslím si že za 6 let to mohli lépe vyladit. Hra by nebyla o nic náročnější. Max by to sežralo cca. 5 FPS. Jiné hry, jako je x let starý S.T.A.L.K.E.R. Call of Pripyat to má zmáklé lépe.

Nevíte jestli by šlo vzdálenost vykreslování nějak nastavit přes configáč? Případně jestli lze v configu vypnout depth of field a ten film grain, který mě nijak neruší, ale tyto dva efekty společně s motion blurem ve hrách nesnáším. Motion blur jsem vypnul ale zbývající efekty v configu nemohu najít.

Děkuji za případnou odpověď.
CPU: AMD Ryzen 7 7800X3D COOLER: Noctua NH-D14, MB: MSI MAG B650 TOMAHAWK WIFI RAM:, 64GB (2X32GB) Kingston Fury Beast Black 6000MHz CL36 GPU: Gainward RTX 4080 Phantom 16GB, 1. SSD: Kingston A2000, M.2 1TB, 2. SSD: Crucial MX500 1TB, PSU: ASUS TUF GAMING 850W, CASE: CoolerMaster Cosmos II, LCD: LG 27GL850 27" 1440p @ 144 Hz OS: Microsoft Windows 11 Home 64bit MOUSE: Logitech G502 Lightspeed + Logitech G240 mouse pad, KEYBOARD: Logitech G915 Lightspeed TKL GL Tactile
Odpovědět

Zpět na „Hry a zábava“