Regulace ventilátorů - Fractal Define R6 (regulační deska)

Libovolné problémy kolem PC, které nemají jasný původ.

Moderátoři: Walker1134, PKBO

Odpovědět
Fajfka123
Začátečník
Začátečník

Regulace ventilátorů - Fractal Define R6 (regulační deska)

Příspěvek od Fajfka123 »

Zdravím, asi budu vypadat jako osel, ale přece jen raději se zeptám. Sestavu jsem složil, vše jede jak má, ale nechápu regulační desku, která byla součástí skříně. Pokud zapojím CPU fan do této desky a kabel od desky do CPU-FAN, tak mi nenaběhne windows (Chyba CPU-FAN). Musím mít tedy chladič zapojený klasicky do CPU-FAN a desku na které jsou zapojené 3 ventilátory ze skříně jsem zapojil do CPU-OPT. Každopádně ty ventilátory nikde nevidím, jak v biosu, tak ve speedfan.
Může mi tedy někdo říct, jak tahle sranda má správně fungovat ? Byl bych vděčný.

Základní desku má: Asus Z370 Prime-A

Děkuji moc za odpovědi.
MB: Asus Z370 Prime-A, CPU: Intel i5-8600K, HDD: Seagate 3TB SSD: Kingston SSD A2000 250GB GPU: MSI GeForce RTX 3070 GAMING Z TRIO RAM: Crucial 8GB/Kingston 16GB Zdroj: Corsair RM650x Case: Fractal Design Define R4 Black Pearl + window
racecar
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Re: Regulace ventilátorů - Fractal Define R6 (regulační desk

Příspěvek od racecar »

Je to fan hub alebo splitter a funguje takto: https://www.techpowerup.com/forums/atta ... png.97678/

Zapojil si ten sata konektor?
"Nepochválím-li se sám, nikdo jiný to za mě neudělá."
Fajfka123
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Fajfka123 »

Jasně, zapojeno to bylo dle návodu a při startu win se zobrazila chyba CPU-FAN pro pokračování F1, dal jsem F1 najel bios, bios ukončil a zase to samé dokola.
MB: Asus Z370 Prime-A, CPU: Intel i5-8600K, HDD: Seagate 3TB SSD: Kingston SSD A2000 250GB GPU: MSI GeForce RTX 3070 GAMING Z TRIO RAM: Crucial 8GB/Kingston 16GB Zdroj: Corsair RM650x Case: Fractal Design Define R4 Black Pearl + window
Vesel
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Vesel »

CPU musis dat do CPU_fan nikam jinam...
Fajfka123
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Fajfka123 »

Vesel píše:CPU musis dat do CPU_fan nikam jinam...
Hezké tvrzení, prosím podívej se na obrázek výše, který je z manuálu. Ten říká, že ventilátory z chladiče se mají zapojit do regulační desky a regulační deska následně do CPU_FAN konektoru.
Vesel
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Vesel »

a kcemu potrebujes regulovat nejakou picovinou CPU? pochopim ze chces regulovat 3 piny .. ale 4 pin nechapu smysl. Od toho jsou krivky v nastaveni
PET5
Čestný člen
Čestný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od PET5 »

Zkus vypnout v biosu kontrolu minimálních otáček ventilátoru na CPU-FAN. :wink:
CPU: Intel i9-10900K, MB: NZXT N7 Z590, AIO: NZXT Kraken X63 RGB, RAM: Kingston 2× 32GB DDR4 3200MHz CL16 Fury, Disky: 1× SSD 1TB + 2x WD HDD 3TB, GPU: EVGA GeForce RTX 3080 FTW3 ULTRA, PSU: Cooler Master V1200 Platinum, CASE: NZXT H7 FLOW, OS: Windows 10 PRO 64 bit, Repro: Creative GigaWorks T20 Series II, Monitor: DELL UltraSharp 30" PremierColor UP3017 2560x1600. Alternativně: Apple MacBook Air / iPad Pro + Apple Pencil / iPhone 12 Pro Max
python.p
Pokročilý
Pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od python.p »

Ta mini deska reguluje podle PWM i DC konektory, ale problém je, že bere signál z prvního PWM konektoru. Takže musíš buď dát PWM do toho konektoru a nebo propojit zem a zlutej drát na na ten první konektor a pak to bude chodit. Ano je to bastl, ale funguje. Protože pwm signálem řídíš DC a otáčky se ti vrací do desky.

Ale tohle ti místní teoretici asi neporadí....
Pozor! Tento příspěvek může obsahovat stopy: ironie, mléka, čokolády, sarkazmu, oříšků a cynizmu...

Delidy a návrhy PC na míru najdete zde
PET5
Čestný člen
Čestný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od PET5 »

No místní teoretici předpokládají, že uživatel ventilátory napojil podle návodu výrobce jak sám potvrzuje. Je tam jasně napsáno, ze kterého výstupu jsou otáčky monitorovány. Je současně označen jako hlavní výstup a výrobce na něj doporučuje osazení ventilátoru chladiče procesoru. Viz obrázek v odkazu z příspěvku výše. Jsou to tři indicie, které nelze přehlédnout :wink:
CPU: Intel i9-10900K, MB: NZXT N7 Z590, AIO: NZXT Kraken X63 RGB, RAM: Kingston 2× 32GB DDR4 3200MHz CL16 Fury, Disky: 1× SSD 1TB + 2x WD HDD 3TB, GPU: EVGA GeForce RTX 3080 FTW3 ULTRA, PSU: Cooler Master V1200 Platinum, CASE: NZXT H7 FLOW, OS: Windows 10 PRO 64 bit, Repro: Creative GigaWorks T20 Series II, Monitor: DELL UltraSharp 30" PremierColor UP3017 2560x1600. Alternativně: Apple MacBook Air / iPad Pro + Apple Pencil / iPhone 12 Pro Max
renek1
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od renek1 »

Před týdnem jsem stavěl a zapojoval podle jasného návodu a funguje to bez problémů.
MB: ASUS PRIME Z370-A; CPU: Intel Core i7-8700K + Noctua NH-D15; RAM: Crucial Ballistix 32GB DDR4 3600MHz CL16; VGA: ASUS TUF GeForce RTX 4070 SUPER O12G GAMING; SSD: Samsung SSD 970 PRO 512GB + Samsung SSD 960 EVO 250GB + Samsung SSD 860 EVO 4TB; PSU: Seasonic FOCUS Plus 750 Platinum; CASE: Fractal Design Define R5; LCD: Dell AW3418DW Alienware; KEYBOARD: Logitech G910; MOUSE: Logitech G502 Hero; HEADPHONES: Logitech G635
Fajfka123
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Fajfka123 »

Nevím asi nějaká chyba v matrixu nebo co. No zjistil jsem, že teď když jsou zbylé ventilátory v tom CPU_OPT, tak jsou nejspíš regulované také dle procesoru. Když jsem je měl zaplé v klasickém konektoru, tak jeli na max, takže byli slyšet (hluk pc je pro mé nervy). Teď nic neslyším, takže OK.
Odpovědět

Zpět na „Problémy s PC sestavami“