ale představa by byla.
potřebuju board+cpu+chladič+RAM+zdroj+2xSSD, toť vše.
nejčastější využití PC je práce s grafikou, takže hromadné zpracovávání fotek, do toho filmy, web, hudba, sem tam renderování videa. z toho vychází že špičkový herní výkon nehledám, spíš potřebuju aby to hladce utáhlo hodně I/O operací nad soubory a nezadejchávalo se to jako stávající stroj. pojede to 24/7, důležitá je nízká hlučnost.
do začátku bych asi šel cestou integrované grafiky, protože stejně hry nehraju (když už tak nějaký abandonware) a jde mi jen o akceleraci 4K filmů, youtube a podobných vopičáren, což by měla integrace utáhnout s prstem v nose - a když ne, tak vždycky můžu přikoupit nějakou dedikovanou.
board - určitě Full ATX, tj. Z390, s cílem maximální stability a tichosti - tudíž přetaktování, osvětlení ani podobné kraviny mě nezajímají, nedej bože aby to mělo aktivní chlazení, to bych to musel hodit z okna.
důležitá je rozšiřitelnost v budoucnu, abych měl kam připojit kdejakou blbost, kterou si kde koupím a nepřekvapilo mě, že nemám slot.
jenže kterej z modelů? nejspíš Asus, možná Gigabyte, s Asrockem zkušenost nemám, MSI a další pseudoznačky nechci. důležitá je snaha odstranit co nejvíc bottlenecků na I/O, takže pokud možno něco, co má dost PCI lanes pro řadiče. zvukovku nepotřebuju, wifinu taky ne, naopak eSATA port by přišel vhod (ale obejdu se bez něj). dostatečný počet USB portů na backplate i headerů na desce je dneska předpokládám standard.
úplně vysloveně se nebráním ani jiné platformě než Z390 (LGA 2066 nebo Ryzen), ale u prvního cítím že to je zbytečně drahé a u druhého si nejsem jistý spolehlivostí platformy (CPU je určitě OK), i když APU bude určitě o něco výkonnější než u intelu.
CPU - nějaká aktuální Core i5 nebo i7 - ale která konkrétně? je na obzoru něco co má přijít "co nevidět"? nejspíš by šla nějaká "rozumná" i5, s tím že někdy v budoucnu by se výhodně vyměnila za to nejlepší, co by ta deska ještě pobrala
chladič CPU - teď mám starý Thermalright SI-128 SE a na tom plácnutý 12cm fan na nejnižší otáčky a funguje to skvěle, přijde mi to jako optimální řešení i teď - takže něco podobného?
RAM - viděl bych to na 2 16GB moduly, a desku se 4 sloty aby se do budoucna dalo přidat. opět - přetaktování se nebude konat - tudíž co vzít?
zdroj - tady jsem úplně marnej, stávající Seasonic S12-500 slouží super, takže něco podobného, modulární kabely jsou mi ukradené, záleží mi v podstatě jen na stabilitě a schopnosti případně utáhnout až 10 SATA disků puštěných najednou, ale to asi je samozřejmost. nějaká lepší efektivita je samozřejmě hezká, pokud mi to časem hodí menší náklady na elektriku tak tím líp
SSD - představoval bych si jeden ~200GB na systém a druhý ~1TB na data, oba bych čekal už moderní M.2 NVMe, ať to lítá.
(datové disky budou dílem na desce - stačí 4 využitelné SATA porty + další 2 se předpokládám odpojí když použiju M.2 sloty, je to tak? takže 6 portů a to má většina boardů. zbytek disků bude v PCIe řadiči, ty neřešíme)
a toť asi vše. jak byste to stavěli vy? cenovou představu nemám, ale dejme tomu že nemusím nutně šetřit každou stovku, ale ani nesmyslně vyhazovat - prostě si připlatím, když to bude dávat nějaký smysl.
termín realizace půlka června, až na to bude čas.
díky za tipy