základ domácí workstation

Rady při výběru PC sestav i jejich větších částí a odstraňování problémů s nimi.

Moderátoři: Walker1134, PKBO

zombux
Odborník PCT
Odborník PCT

Re: základ domácí workstation

Příspěvek od zombux »

HafanPetr píše:
zombux píše:ještě jsem zvědav na tu integrovanou grafiku. možná zjistím že to je příliš línej kepl a přece jen nakonec koupím nějakou dedikovanou - uvidíme.
JJ, největší rozdíl není ani tak ve výkonu na jedno jádro jako v integrované grafice (kde Intel podstatně ztrácí).
uvidíme. pokud to bez problému uakceleruje 1080p HEVC filmy a YouTube a nebude se to škubat během práce s fotkama, nejspíš mi to trhat žíly vůbec nebude. pokud ano, holt dokoupím něco silnějšího - zrovna tady žádnou botu nevidím :)
ignorelist: kremrole a dezoláti
werygood
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od werygood »

Akcelerace videa je bezproblémová, i co se 4K týče.
nacos
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od nacos »

ten procesor dnes i do budoucna utahne vse. iGPU zas takova sracka neni, krom her teda :)

resim zrovna neco podobneho, novy komp na photoshop atd.. jen tam musi byt nejaka profi grafika. Vykon intelu je dostatecny i do budoucna, problem je v tom, ze uz ted nebude dost konektivity na nvme radice, 10 gb sit a buh vi co jeste v budoucnu, ale tohle je problem vseobecne v mainstremovych platforem. Momentalne HEDT od intelu je mrtvola. Tak cekam co vyleze z AMD popr. od intelu :)
Pointa je v tom ze nebyt grafiky ktera zasere 16 linek, tak to zas tak moc nemusim resit a mam klid.
zombux
Odborník PCT
Odborník PCT

Příspěvek od zombux »

jj, vidím to taky tak. koukal jsem na LGA 2066, ale to mi nepřijde jako až tak super platforma, ani když neřeším že tam není IGP. na druhou stranu, PCIe 3.0 x4 je i pro stávající high end NVMe řadič celkem dostatečná šířka pásma (jestli počítám dobře, tak to je 4GB/s tj 32Gbit)
nacos
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od nacos »

to je pravda, ale predpokladam ze rychlosti a kapacita pujdou nahoru a cena dolu. Proc toho v budoucnu nevyuzit a konecne nepracovat s diskem v rychlostech kterych se nam pred par lety ani nezdalo.
zombux
Odborník PCT
Odborník PCT

Příspěvek od zombux »

jasně, ale to bude "v budoucnu". čekat by se dalo pořád na něco. výhoda je, že nová/zánovní sestava se v případě další generace dá pořád relativně snadno upgradovat, i kdyby mělo jít jen o board a CPU. ze starýho pekla zůstane tak akorát kejsa a případně harddisky :mrgreen:
Spring
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Spring »

Zombux: Například Asrock Z390 Pro s TPM (Infineon TPM SLB 9665 TPM 2.0) čipem problémy nemá - standardní cmd set, podpora odemykání více disků, včetně ochrany paměti modulu funguje (na revizi si nevzpomenu, bios byl ve verzi 1.60). Sada CMD pro TXT funguje stejně jen na Q/Cxxx (Intel nedovoluje). Virtualizace rozběhat jde (SRIOV) v kombinaci s integrovanou kartou (zkoušel jak KVM, tak i VMWare Workstation) v obou hlavních slotech s přímou linkou. S NIC, nebo M.2 to prostě nejde (jedině chipsety Cxxx). Bezproblémově šlapala i CUDA (rc-crack_cuda) s rozumnou penalizací.
keistown píše:Spring zije nekde v enterprise segmentu, horko tezko se dockas srovnatelny desky, ktera by mela top podporu vyjmenovanych veci a nestala o znacnou cast ceny navic.
Musis to brat tak, ze Aususka je deska za 3000 a zbyly dva litry delaji intel tax za Z chipset. A je to deska pro BFU, ten nesifruje a nevirtualizuje. Brouzda web a maximalne tak hraje hry nebo zkonvertuje video.
Všimněte si názvu a také odpovědi. Nyní se nelze nezeptat, proč se oháníte (o argumentaci nemůže být řeč) virtuálně transparentním stádem ovcí? Beru to tak, že ovce zabečí a trpí stádovou logikou (nebo také známou jako logika a dedukce uvnitř lynčujícího davu).

Kde žiji je moje věc, ale Vaše stádečko zájem nemám.
Naposledy upravil(a) Spring dne pát 3. kvě 2019, 16:53, celkem upraveno 1 x.
"If it moves, compile it. If it moves too quickly, don't mark it stable. If it stops moving, drop it. It's not like your processor has anything better +to do" ... Gentoo
nacos
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od nacos »

samozrejme ze se da cekat do nekonecna :) to je pak na uvazeni kazdeho soudruha na co se vyplati a nevyplati cekat, nebo necekat :)
Natural
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Natural »

Tak grafiku můžeš jet jen na x8 nebo x4, v tom bych u nějakého akcelerátoru na video problém neviděl.
zombux
Odborník PCT
Odborník PCT

Příspěvek od zombux »

@Spring: pravda, TPM jsem nějak nekontroloval a považoval jsem to za samozřejmost. nicméně ta deska TPM konektor má, nejspíš pro tenhle modul za dvě stovky https://www.tsbohemia.cz/asus-tpm-m-r2-0_d299661.html - to mi žíly netrhá :) nebo aspoň doufám že to chápu správně, bez TPM asi umím fungovat taky.

edit: tak tyhle desky sice nemají TPM modul, ale mají PTT modul, což by mělo být víceméně to samé (implementace TPM), jen integrované na desce. OK, good enough.
keistown
Žlutá karta
Žlutá karta

Příspěvek od keistown »

Spring píše:
keistown píše:Spring zije nekde v enterprise segmentu, horko tezko se dockas srovnatelny desky, ktera by mela top podporu vyjmenovanych veci a nestala o znacnou cast ceny navic.
Musis to brat tak, ze Aususka je deska za 3000 a zbyly dva litry delaji intel tax za Z chipset. A je to deska pro BFU, ten nesifruje a nevirtualizuje. Brouzda web a maximalne tak hraje hry nebo zkonvertuje video.
Všimněte si názvu a také odpovědi. Nyní se nelze nezeptat, proč se oháníte (o argumentaci nemůže být řeč) virtuálně transparentním stádem ovcí? Beru to tak, že ovce zabečí a trpí stádovou logikou (nebo také známou jako logika a dedukce uvnitř lynčujícího davu).

Kde žiji je moje věc, ale Vaše stádečko zájem nemám.
Ja se neohanim zadnym stadem, davam ti za pravdu, ze tenhle asus je lowend pro bfu. To ale imho neznamena, ze ti to nejak cpu a pokud se te dotklo moje tvrzeni, ze zijes v enterprise segmentu tak se omlouvam, necekal jsem ze si to tak prekroutis.
Btw, jestli existuje srovnatelna deska ktera neni ojebana na funkcnosti tak sem s ni, rad si rozsirim obzory, ale nemyslim si ze bude cenove srovnatelna, proto jsem to taky konstatoval.
Spring
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Spring »

@Zombux

Nejde o fyzickou přítomnost, ale o skutečnost, že je tam spíš na okrasu, než k využití. Samozřejmě pro aktivaci např.: Bitlocker ... stačí, ale už po tom nesmíš chtít nic dalšího.

Můžeš zapomenout na šifrování a ochranu paměťového prostoru modulů jádra, klíčů a adres. Nejsou chráněné (zašifrované během zavedení rng_rund_adress) a jakýkoliv exploit může číst, zapisovat, nebo přepisovat adresní prostor. S takovými se u nás v Labu potýkáme neustále. V praxi to znamená, že bez větších problémů dostane z paměti klíč třeba k VPN, TrueCrypt, běžícímu virtuálu ... nebo odstaví antivirové jádro. Chceš-li využívat interního šifrování disků, neprojde podpora delšího hesla (standard ATA_PASSWD), tak jako více disků najednou. Další nepříjemností jsou příkazy (standard TPM_RC/TPM_ST/TPMI_CR/TPMI-ST_command), protože z toho nedostaneš nic (sám TPM čip umí, ale neumí deska = někdo se na to vykašlal) ... v praxi to znamená, že si nezálohuješ (nefunguje TPM Backup/Recovery) např.: klíč od disku a z uzamknutého disku už nic nedostaneš (nejen data, ale i disk můžeš vyhodit). Odemykání interně šifrovaných disků na řadiči (Areca, Adaptec, ...) nemá cenu ani uvažovat (ovladače řadiče musí a podporují standardní set TPM CMD). Skončí to v Black Hole .... odladač/powershell/operační systém/doménový server, či osobně přes PowerShell.

Vítej v báječném světě Aušusu. Vraždil bych i v případě Aušuš X99WS/IPMI (s FW 1.14.51 odřízli autorizaci a automatizace přes TPM, včetně Intel210-AT). Nelze popsat, to se musí zažít. Kdysi býval Asus král, dnes není ničím jiným, než odpadem bez jakékoliv podpory, nebo odpovědi podpory.

TPM se strašně podceňuje i když najde uplatnění na každém počítači. Už jen pro schopnost zvýšit základní bezpečnost. Využití najdeš u hlavních browserů (Firefox/Chrome), pošťáků jako Outlook, Thunderbird, The Bat!, nebo software od Adobe (včetně Acrobat). Lidé si prostě neuvědomují, jak mocný nástroj se v TPM skrývá a bez větší snahy a zatěžování zvyšuje komfort používání i bezpečnost.

P.S.: Základní moduly TPM (obecně) nepodporují rozšíření pro Intel Trusted Execution Technology Support (TXT), AMD Secure Virtual Machine, Secure Memory Encryption (SME), Secure Encrypted Virtualization-Encrypted State (SEV-ES).
Naposledy upravil(a) Spring dne pát 3. kvě 2019, 18:44, celkem upraveno 1 x.
"If it moves, compile it. If it moves too quickly, don't mark it stable. If it stops moving, drop it. It's not like your processor has anything better +to do" ... Gentoo
zombux
Odborník PCT
Odborník PCT

Příspěvek od zombux »

v pořádku. potom ale ten externí TPM modul je "OK", ne?
Spring
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Spring »

Samotný modul ano.

Jestli si vzpomenu (po narození dětí máme doma tak trochu chaos), tak se mi doma někde válí nepoužité (nerozbalené) Asus TPM-M R2 (Infineon TPM 2.0). Rád se jich zbavím za odvoz z Klánovic, nebo se zastav u nás v Avastu a dám ti je.
zombux
Odborník PCT
Odborník PCT

Příspěvek od zombux »

OK, napíšu SZ.
Spring
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Spring »

Napiš a připomínej se, nebo zapomenu. Do neděle musím probrat krabice v garáži a vyházet/rozdat nadbytečný hardware, staré rozvody a další harampádí. Možná najdu něco, co by se Ti mohlo hodit a ušetří mi to cestu do Vysočan.
zombux
Odborník PCT
Odborník PCT

Příspěvek od zombux »

nacos píše:zrovna nejblbejsi doba na nakup kompu :)
opravdu ta rachotina nevydrzi jeste par mesicu, co kdyz se stane zazrak a z AMD fakt vyleze neco schopneho.
odpověď: určitě nevydrží, před chvílí zamrzla a chcípla úplně :mrgreen: shodou okolností právě když jsem dodělal zálohy (jejich integrita je otázka) a připravil bootovací flashku s Win Server 2019 a driverama.
asi karma, nebo co :)
racecar
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od racecar »

Uz zrejme videla ze si ju zradil novou zostavou. :D
"Nepochválím-li se sám, nikdo jiný to za mě neudělá."
Natural
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Natural »

Jestli ještě nemáš koupeno, dal bych šanci téhle d14
https://pctforum.tyden.cz/viewtopic.php ... 3#p9542473
racecar
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od racecar »

Klasicka D14 (nie s2011) nema ani pwm fany tak je otazne ako sa mu to bude regulovat na tej doske.
"Nepochválím-li se sám, nikdo jiný to za mě neudělá."
Odpovědět

Zpět na „Počítačové sestavy“