Postavil jsem si nové PC viz podpis (+ zdroj EVGA 80plus gold 750w) a po složení a zapojení nechtěl komp naběhnout. Zmáčkl jsem power, pootočily se o milimetr větráky na grafice a zdroji a blikla na desce červená dioda označující problém s CPU.
Vyzkoušel jsem různé varianty - zapojení mimo case, jiné kabely, jiné zdroje, znovuusazení cpu, ramky... nic
Během testování se při jednom pokusu o spuštění ozvalo lupnutí a cítil jsem smrádek z prostoru HDD.
Odnesl to 12 let starý Seagate. To mě tedy ujistilo, že bude nějaký problém s disky. U toho starého Seagatu mě ta smrt nepřekvapila vzhledem taky k faktu, že měl celých 12 let teplotu 40°, takže jsem usoudil, že za to mohl jen tenhle disk (nějak, nerozumím tomu).
Zapojim zbytek disků a zase nic, nestartuje.
Pak jsem tedy zkusil odpojit všechny disky... a komp fungoval v pohodě. Tak jsem si řekl, že aspoň nainstaluju nejnutnější věci a vrhnu se zpátky na disky.
Tak tentokrát jsem zapojil pouze jeden disk - 2,5 roku staré SSDčko. Zmáčknu power, lupnutí a druhý disk v háji.
První jsem myslel, že to je zdrojem. Mám dvě totožné EVGAčka - oba se ale projevovaly stejně (pc nestartoval). Takže se mi moc nechce věřit, že za to může zdroj.
Pak jsem tedy zkusil různé napájecí kabely disků (mám bohužel k dispozici jen dva) a nic. Takže se mi moc nechce věřit, že to je kabelem. Nemluvě tedy o tom, že předtím oba kabely byly používány ve starém pc (jeden se 4 konektory měl na sobě 4 disky a druhý byl zapojený do dvd romky)
Ještě se nabízí jedna možnost, a to že vyzkouším zdroj z předchozího kompu a ještě si seženu od kámoše nějaký další napájecí sata kabel...
Nechci testováním zabít další disk, a proto bych rád slyšel nějaké vaše zkušenosti nebo rady.
A taky... jsou ty moje disky nutně dočista mrtvé? SSDčko je naštěstí ještě v záruce, takže jsem přišel víceméně "jen" o data.
Díky moc