PC sestava
Moderátoři: Walker1134, PKBO
- Mefistofeles
- Nováček

-
PC sestava
Ahoj lidi. Jako každý tady, bych chtěl poradit s PC sestavou. Chápu že z věčného razení už musíte být unavení, nebo to někoho prostě musí bavit. Ale prosil bych, aby se mi tu nikdo nevyjadřoval jako to s tim zdrojem nemyslíš vážně atd. Kdybych chtěl sarkastický odpovědi, půjdu do elektra. Stačí mi jednodše vysvětlil, proč je jiná varze lepší. Dík za pochopení.
PC bude na hraní. Nebudu taktovat a cena ideálně do 40K max 45K.Zatím mam vybrané tyto komponenty.
AMD Ryzen 7 3800X
Asus Radeon RX5700XT-8G, 8GB GDDR6
a teď ty ostatní, s kterými chci poradit, popřípadě jinou variantu.
ASRock X570 PHANTOM GAMING 4 - AMD X570 nebo
MSI X470 GAMING PRO CARBON - AMD X470
G.SKill TridentZ RGB 16GB (2x8GB) DDR4 3600 nebo
G.SKill TridentZ RGB 16GB (2x8GB) DDR4 3200
Corsair HXi Series HX1000i - 1000W nebo
Corsair HXi Series HX850i - 850W
Samozdřejmě mohou býi i jiné varianty než tyto 2 navrhnuté. A na procesoru nechat základní chladič? Nebo koupit jiný vzduchový? Zdroje jsou předimenzované z důvodu, že časem bych chtěl asi vodní chlazení a taky ptoto, že jak jsem se dočetl, účinnost zdroje (80 plus platinum ) je při 50-60% zatížení.
PC bude na hraní. Nebudu taktovat a cena ideálně do 40K max 45K.Zatím mam vybrané tyto komponenty.
AMD Ryzen 7 3800X
Asus Radeon RX5700XT-8G, 8GB GDDR6
a teď ty ostatní, s kterými chci poradit, popřípadě jinou variantu.
ASRock X570 PHANTOM GAMING 4 - AMD X570 nebo
MSI X470 GAMING PRO CARBON - AMD X470
G.SKill TridentZ RGB 16GB (2x8GB) DDR4 3600 nebo
G.SKill TridentZ RGB 16GB (2x8GB) DDR4 3200
Corsair HXi Series HX1000i - 1000W nebo
Corsair HXi Series HX850i - 850W
Samozdřejmě mohou býi i jiné varianty než tyto 2 navrhnuté. A na procesoru nechat základní chladič? Nebo koupit jiný vzduchový? Zdroje jsou předimenzované z důvodu, že časem bych chtěl asi vodní chlazení a taky ptoto, že jak jsem se dočetl, účinnost zdroje (80 plus platinum ) je při 50-60% zatížení.
- renek1
- Začátečník

Re: PC sestava
Kup od každé z tebou vybraných dvojic tu první a nemudruj. Je vidět na první pohled kudy se ubíráš a pokud ti do toho někdo začne kecat, tak v tom budeš mít guláš.
Grafika je zvolená možná právě vzhledem k tebou chystané vodě, ale jinak je to děsnej vysavač, na netaktovaný procesor stačí box rovněž vzhledem k chystané vodě.
Osobně bych se na vodu vysral a sestavu udělal na intelu a nVidii, jelikož pokud je to herní stroj tak hráčská komunita se ubírá spíš tímhle směrem.
Ve tvém případě odhaduju, že vodní chlazení by si chtěl spíš jako "dizajnovku" než jako pro praktický účel.
Mrkni třeba sem https://pctuning.tyden.cz/hardware/pc-s ... 9?start=10
Má to i dobře vysvětleno
Grafika je zvolená možná právě vzhledem k tebou chystané vodě, ale jinak je to děsnej vysavač, na netaktovaný procesor stačí box rovněž vzhledem k chystané vodě.
Osobně bych se na vodu vysral a sestavu udělal na intelu a nVidii, jelikož pokud je to herní stroj tak hráčská komunita se ubírá spíš tímhle směrem.
Ve tvém případě odhaduju, že vodní chlazení by si chtěl spíš jako "dizajnovku" než jako pro praktický účel.
Mrkni třeba sem https://pctuning.tyden.cz/hardware/pc-s ... 9?start=10
Má to i dobře vysvětleno
MB: ASUS PRIME Z370-A; CPU: Intel Core i7-8700K + Noctua NH-D15; RAM: Crucial Ballistix 32GB DDR4 3600MHz CL16; VGA: ASUS TUF GeForce RTX 4070 SUPER O12G GAMING; SSD: Samsung SSD 970 PRO 512GB + Samsung SSD 960 EVO 250GB + Samsung SSD 860 EVO 4TB; PSU: Seasonic FOCUS Plus 750 Platinum; CASE: Fractal Design Define R5; LCD: Dell AW3418DW Alienware; KEYBOARD: Logitech G910; MOUSE: Logitech G502 Hero; HEADPHONES: Logitech G635
- Skogamandry
- Začátečník

-
Mefistofeles: Pokial ti nevadi anglictina, tu je nove video k doskam aj s vysvetlenim:
https://pctforum.tyden.cz/viewtopic.php ... 3#p9560573
https://pctforum.tyden.cz/viewtopic.php ... 3#p9560573
- Mefistofeles
- Nováček

-
renek1
Spíš jsem měl na mysli jestli neni třeba lepší základovka s x470 paticí a třeba i levnější.
Spíš jsem měl na mysli jestli neni třeba lepší základovka s x470 paticí a třeba i levnější.
- renek1
- Začátečník

Omlouvám se, asi jsem neměl reagovat, jelikož se mi ta tvoje sestava nelíbí ani trochu a umím si představit lépe utracených 40-45tis za výkonnější herní sestavu.
To že chceš přejít na vodníka a přitom nemáš potřebu taktovat, to že jsi vybral grafiku jakou jsi vybral mě jen přesvědčuje, že opravdu nevíš co chceš, ale herní stroj to moc není.
Pokud chceš opravdu herní mašinu, tak odkaz jsem ti poslal, tam máš celkem kvalifikovaně popsané komponenty.
Nebo tě někdo s drobnou úpravou utvrdí, že to máš dobrý, ale jak říkám utratit se ty prach dají efektivněji pro hry.
To že chceš přejít na vodníka a přitom nemáš potřebu taktovat, to že jsi vybral grafiku jakou jsi vybral mě jen přesvědčuje, že opravdu nevíš co chceš, ale herní stroj to moc není.
Pokud chceš opravdu herní mašinu, tak odkaz jsem ti poslal, tam máš celkem kvalifikovaně popsané komponenty.
Nebo tě někdo s drobnou úpravou utvrdí, že to máš dobrý, ale jak říkám utratit se ty prach dají efektivněji pro hry.
MB: ASUS PRIME Z370-A; CPU: Intel Core i7-8700K + Noctua NH-D15; RAM: Crucial Ballistix 32GB DDR4 3600MHz CL16; VGA: ASUS TUF GeForce RTX 4070 SUPER O12G GAMING; SSD: Samsung SSD 970 PRO 512GB + Samsung SSD 960 EVO 250GB + Samsung SSD 860 EVO 4TB; PSU: Seasonic FOCUS Plus 750 Platinum; CASE: Fractal Design Define R5; LCD: Dell AW3418DW Alienware; KEYBOARD: Logitech G910; MOUSE: Logitech G502 Hero; HEADPHONES: Logitech G635
- Mefistofeles
- Nováček

-
Me jen nepřije jako dobrej nápad, stavět PC na Intelu, když architektura je zastaralá, děravá jak cedník a drahá. Jako odborník 100% nejsem, ale něco zase vim.
- renek1
- Začátečník

Netvrdím, že to musí být Intel, to já bych si to nestavěl na AMD a Radeonu a myslím, že i větší část hráčské komunity.
Ryzen je jistě dobrá volba.
Ryzen je jistě dobrá volba.
- Loki5567
- Moderátor

Zdarec,
určitě bych stavěl na AMD, než na Intelu, který sice má větší herní výkon, sice né o moc, protože se vše srovnává s 9900K@5Ghz, který nemá každý a stojí 14 tisíc, kde už je 3900X. Navíc tato platforma umře a Z390 nahradí další socket, viz leak o nových CPU od Intelu, takže další deska + CPU
Jinak k věci, začneme s CPU. Ta 3800X se moc nevyplatí ohledně výkonu/ceny a výhodnější by byl 3700X, který stojí o něco méně a boostuje stejně vysoko a potom už je jen 3900X, který stojí jako 9900K, má o něco menší výkon, ale zase více jader, kdyby si streamoval.
Desky jsou obě dobré. Záleží zda si připlatíš za X570 a PCI-e a tím případně čtení/zápis M.2 disků, pokud bys chtěl jen SSD M.2 disky. Pokud bys chtěl ušetřit běž do X470.
Ramky bych vzal 3600Mhz při nějakém dobrém časování, ale za ty si zase připlatíš, pokud bys nechtěl si připlácet, tak vem 3200Mhz a zase koukat na časování.
Zdroj by stačil 850W, ale vzal bych slabší a peníze použil jinde, pokud nechceš kupovat další karty a takové věci.
RX 5700XT je super karta a výkonem si obhájí svojí cenu, ale ten vysavač co tam na ní AMD dalo, bys nechtěl poslouchat, takže buď počkat na nereference, nebo vzít Nvidii
renek1, to že ty bys to nestavěl na AMD, to nikoho nezajímá
určitě bych stavěl na AMD, než na Intelu, který sice má větší herní výkon, sice né o moc, protože se vše srovnává s 9900K@5Ghz, který nemá každý a stojí 14 tisíc, kde už je 3900X. Navíc tato platforma umře a Z390 nahradí další socket, viz leak o nových CPU od Intelu, takže další deska + CPU
Jinak k věci, začneme s CPU. Ta 3800X se moc nevyplatí ohledně výkonu/ceny a výhodnější by byl 3700X, který stojí o něco méně a boostuje stejně vysoko a potom už je jen 3900X, který stojí jako 9900K, má o něco menší výkon, ale zase více jader, kdyby si streamoval.
Desky jsou obě dobré. Záleží zda si připlatíš za X570 a PCI-e a tím případně čtení/zápis M.2 disků, pokud bys chtěl jen SSD M.2 disky. Pokud bys chtěl ušetřit běž do X470.
Ramky bych vzal 3600Mhz při nějakém dobrém časování, ale za ty si zase připlatíš, pokud bys nechtěl si připlácet, tak vem 3200Mhz a zase koukat na časování.
Zdroj by stačil 850W, ale vzal bych slabší a peníze použil jinde, pokud nechceš kupovat další karty a takové věci.
RX 5700XT je super karta a výkonem si obhájí svojí cenu, ale ten vysavač co tam na ní AMD dalo, bys nechtěl poslouchat, takže buď počkat na nereference, nebo vzít Nvidii
renek1, to že ty bys to nestavěl na AMD, to nikoho nezajímá
CPU: AMD Ryzen 7 9800X3D@5450Mhz // MB: Asus ROG Crosshair X870E Hero // RAM: G.Skill Trident Z5 Neo 2x16GB 6000Mhz@6400 30-38-38-96 // GPU: MSI RTX 3090 Gaming X Trio // Storage: Corsair MP510 480GB + Corsair MP510 960GB + Crucial P3 Plus 2TB // PSU: Corsair HX1000i + CableMod Kit // Case: Phanteks EVOLV X // Cooling: Bykski XPR-C-M Silver + EK-Quantum Vector RTX 3090 + 2x SC Protium 150 D5 Polished Silver + Alphacool NexXxoS XT45 X-Flow 360 + EK-CoolStream SE 360 + 6x NoiseBlocker NB-Eloop B12-PS PWM + Watercool MO-RA 3 360 + 9x ARCTIC P12 Pro //
- Mefistofeles
- Nováček

-
Moc děkuju Loki5567 za rady.
Procesor vemu tedy 3700X.
Základovky co mam vybravý x470 stojí 4990 a ta od ASRock X570 PHANTOM stojí 4400cca. Takže jdu do tý x570 a nebudu muset ani aktualizovat bios.. ( což stejně neumim.)
Ramky vemu G.SKill TridentZ RGB 16GB (2x8GB) DDR4 3600 maj letanci 16 a lepší se při této frekvenci na CZC neprodává.
Chtěl bych se tě zeptat ještě na ty zdroje. Vím, že dobrá firma je Corsair kde jsem vybral tu 850W. Jedinej slabší od nich je 750W a cenovej rozdíl je cca 500Kč. Ale firma Zalman má 850W za 3200 a je dokonce levnější než od nich 750W momentálně o 200Kč. Ale zase nevim jak jsou kvalitní kondenzátory uvnitř. Tu značku neznám. Tvůj názor?
( celou dobu vybírám zdroje 80 PLUS PLATINUM. ale jestli myslíš že by stačilo GOLD? Tam jsou ceny taky trochu jinde. ALe myslel jsem že když to bude PC za 40K tak že ta platinum by se hodila vzhledem k ostatním komponentům. )
A jak bys chladil procesor. Mam nechat ten chladič z balení, nebo jinej vzduchovej a nebo si připlatit a vzít vodníka? Bude to PC fakt jen na hry, takže tipuju že ten od nich by měl stařit na tu 3700x když má dokázat uchladit i 3900X.
Procesor vemu tedy 3700X.
Základovky co mam vybravý x470 stojí 4990 a ta od ASRock X570 PHANTOM stojí 4400cca. Takže jdu do tý x570 a nebudu muset ani aktualizovat bios.. ( což stejně neumim.)
Ramky vemu G.SKill TridentZ RGB 16GB (2x8GB) DDR4 3600 maj letanci 16 a lepší se při této frekvenci na CZC neprodává.
Chtěl bych se tě zeptat ještě na ty zdroje. Vím, že dobrá firma je Corsair kde jsem vybral tu 850W. Jedinej slabší od nich je 750W a cenovej rozdíl je cca 500Kč. Ale firma Zalman má 850W za 3200 a je dokonce levnější než od nich 750W momentálně o 200Kč. Ale zase nevim jak jsou kvalitní kondenzátory uvnitř. Tu značku neznám. Tvůj názor?
( celou dobu vybírám zdroje 80 PLUS PLATINUM. ale jestli myslíš že by stačilo GOLD? Tam jsou ceny taky trochu jinde. ALe myslel jsem že když to bude PC za 40K tak že ta platinum by se hodila vzhledem k ostatním komponentům. )
A jak bys chladil procesor. Mam nechat ten chladič z balení, nebo jinej vzduchovej a nebo si připlatit a vzít vodníka? Bude to PC fakt jen na hry, takže tipuju že ten od nich by měl stařit na tu 3700x když má dokázat uchladit i 3900X.
- Baneshee
- Moderátor

- Kontaktovat uživatele:
Co se týče toho zdroje, tak rozdíl mezi Gold a Platinum je minimální, spíš psychologický
Ale nic proti, pokud chceš top. Za mě by bohatě a s velkou rezervou stačil https://www.czc.cz/seasonic-focus-plus- ... 49/produkt - je to špička s 10 let zárukou. Vyšší modely Corsairu jsou tak dobré proto, že jsou postavené právě na vnitřnostech Seasonicu.
Jinak ve všem souhlas s Lokim.
Pokud nechceš stavět velkýho vodníka, tak je vodní all-in-one na CPU zbytečnost. Tohle CPU žere fakt minimálně. Stačí i chladič co k tomu přibalují. Pokud by ti nevyhovoval, tak můžeš lepší dokoupit časem.
Jinak ve všem souhlas s Lokim.
Pokud nechceš stavět velkýho vodníka, tak je vodní all-in-one na CPU zbytečnost. Tohle CPU žere fakt minimálně. Stačí i chladič co k tomu přibalují. Pokud by ti nevyhovoval, tak můžeš lepší dokoupit časem.
Ryzen 7800X3D | Noctua C12P SE14 | 2x32GB Kingston Fury 6000MHz | Sapphire Pulse 9070XT 16GB | ASRock X870 Pro RS | Micron 2TB NVMe & Kingston KC3000 4TB | FD North Black TG | Seasonic GX 750W | Dell G3223Q
- Natural
- Středně pokročilý

-
- Kontaktovat uživatele:
Já bych vzal nějaký chladič, klasika vzduch třeba ninja 5ku. Nebo noctuu, která ti vydrží s jejich podporou nových socketu doslova na věky.
- Mefistofeles
- Nováček

-
A poslední dotaz. Můžu toto SSD Crucial P1, M.2 - 1TB dát na základovku ASRock X570 PHANTOM GAMING 4 - AMD X570 ?
Doteď jsem měl jen 2,5 palcový SSD a ten je přes SATA připojení. Nevím jak to je c M2 sloty. Na jaký čísla bych měl koukat, nebo to je jedno a jde jen o rychlost a počet přepisů.
Doteď jsem měl jen 2,5 palcový SSD a ten je přes SATA připojení. Nevím jak to je c M2 sloty. Na jaký čísla bych měl koukat, nebo to je jedno a jde jen o rychlost a počet přepisů.
- Baneshee
- Moderátor

- Kontaktovat uživatele:
Jasně, disk tám dát půjde. Osobně bych se vyhnul SSD a QLC čipama, což je právě Crucial P1 a třeba Intel 660p, i když je cena lákavá. Ale to je na tobě
Ryzen 7800X3D | Noctua C12P SE14 | 2x32GB Kingston Fury 6000MHz | Sapphire Pulse 9070XT 16GB | ASRock X870 Pro RS | Micron 2TB NVMe & Kingston KC3000 4TB | FD North Black TG | Seasonic GX 750W | Dell G3223Q
- Mefistofeles
- Nováček

-
Proč? Ty čipy jsou nějaký špatný?
Tak mi nějakej doporuč. Jak jsem psal, v SSD se moc nevyznám.
Tak mi nějakej doporuč. Jak jsem psal, v SSD se moc nevyznám.
- python.p
- Pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
Tak koupí jen o něco menší bídu a to TLC.
Na hry bych to asi zkousl.
Na hry bych to asi zkousl.
Pozor! Tento příspěvek může obsahovat stopy: ironie, mléka, čokolády, sarkazmu, oříšků a cynizmu...
Delidy a návrhy PC na míru najdete zde
Delidy a návrhy PC na míru najdete zde