Použití SSD na SWAP
Moderátoři: morke, Igoreso, Loki5567
- crashPC
- Mírně pokročilý
Použití SSD na SWAP
Je to moc hloupý a překombinovaný nápad, vzít staré 60GB SSD, které se už nikam nehodí, zapojit ho do PC, a vytěžovat ho pouze stránkovacím souborem? PC by si jistě pošušňalo s tak velkým prostorem, a hlavnímu disku by to ulehčilo, v mém případě "zadarmo".
Lenovo ideapad 16“, Ryzen 5800H (8C/16T) 16GB DDR4 @ 3200MHz, 1TB M.2 SSD
We are not here because we're free, we are here because we're not free...
- zsdx
- Začátečník
-
Re: Použití SSD na SWAP
Klidne ho na to pouzij, jen si nech maly swap i na systemovem disku kvuli BSOD dumpu.
- killerek
- Začátečník
-
Pouzit ho muzes, ale krome uvolněného mista na systémovém disku tím nic jineho nezískáš.
- crashPC
- Mírně pokročilý
zsdx: Neměl by "nebýt" problém s BSOD dumpem, když SWAP pořád někde je? Zajímá mě vůbec BSOD dump?
Dodnes jsem neměl tu potřebu...
killerek: Ano, rozdíl v opotřebení asi bude úplně směšnej, to si umím představit. Jelikož moc dat nemám, to už mě možná vyjde lépe zakoupit 256GB, a dělat na něm nejen SWAP, ale i zálohy nejdůležitějších dat. Do 200G se musím vejít jak nic. Už teď Tera je pro mě skoro jako nekonečno. V datech to bude trochu hudby (do 80GB), trochu dat (do 80GB),a tím jsem skončil.
killerek: Ano, rozdíl v opotřebení asi bude úplně směšnej, to si umím představit. Jelikož moc dat nemám, to už mě možná vyjde lépe zakoupit 256GB, a dělat na něm nejen SWAP, ale i zálohy nejdůležitějších dat. Do 200G se musím vejít jak nic. Už teď Tera je pro mě skoro jako nekonečno. V datech to bude trochu hudby (do 80GB), trochu dat (do 80GB),a tím jsem skončil.

- zombux
- Odborník PCT
pokud je ti RAM malá a potřebuješ pagefile dát jinam, tak je ti to řešení stejně k prdu, protože SSD bude vždycky řádově pomalejší než RAM.
a pokud ti RAM malá není, tak je to taky blbost, protože ten systémový disk bude jako pagefile vždycky rychlejší.
tak jako tak mi to přijde jako hodně zcestná myšlenka.
a pokud ti RAM malá není, tak je to taky blbost, protože ten systémový disk bude jako pagefile vždycky rychlejší.
tak jako tak mi to přijde jako hodně zcestná myšlenka.
Pfizer & Moderna inside
ignorelist: mimo jiné všechny kremrole (danny1691, Lokomotiva, CZECHYa, pavel2003, shorty25, ajtak, stepan001, ulver, brambora81, CZ_viper, tielka a pár dalších exotů)
ignorelist: mimo jiné všechny kremrole (danny1691, Lokomotiva, CZECHYa, pavel2003, shorty25, ajtak, stepan001, ulver, brambora81, CZ_viper, tielka a pár dalších exotů)
- crashPC
- Mírně pokročilý
zombux: a ještě si naložím: "týraný" SWAPovaný disk je přesně to, co na zálohujícím disku člověk vysloveně potřebuje!
Taknějak bych čekal, že pokud člověk trpí nedostatkem RAM s omezeným budgetem, tak zas tak moc nevadí, že SWAP bude pomalej. Hlavně že aplikace nespadne. To je můj myšlenkovej pochod.
S 32GB zatím nemám problém, a k mému překvapení, desítky se k RAM chovají mnohem slušněji než sedmičky, takže zbývá znatelně více. Nemám zatím ani ambice stříhat něco velkého ve 4k/60, takže v tom to taky nevězí.
Jak tak čtu ty názory, čím víc mi akorát přijde, že se k tomu chovám moc pózérsky a vymejšlim extravagantnosti jak německej autotuňák se svým Golfem. Úplně zbytečně.
Páni, kašlu na to, balím to. Externí 1TB HDD na zálohy taky stačí, tak nic nebude.
Taknějak bych čekal, že pokud člověk trpí nedostatkem RAM s omezeným budgetem, tak zas tak moc nevadí, že SWAP bude pomalej. Hlavně že aplikace nespadne. To je můj myšlenkovej pochod.
S 32GB zatím nemám problém, a k mému překvapení, desítky se k RAM chovají mnohem slušněji než sedmičky, takže zbývá znatelně více. Nemám zatím ani ambice stříhat něco velkého ve 4k/60, takže v tom to taky nevězí.
Jak tak čtu ty názory, čím víc mi akorát přijde, že se k tomu chovám moc pózérsky a vymejšlim extravagantnosti jak německej autotuňák se svým Golfem. Úplně zbytečně.
Páni, kašlu na to, balím to. Externí 1TB HDD na zálohy taky stačí, tak nic nebude.
- zsdx
- Začátečník
-
Vsechno je jednou poprve, to k tomu zajmu.crashPC píše:Neměl by "nebýt" problém s BSOD dumpem, když SWAP pořád někde je? Zajímá mě vůbec BSOD dump?
A k problemu ti ted presne nereknu, nemam po ruce desitky, ale W7 ti i primo reknou minimalni velikost.
- python.p
- Pokročilý
- Kontaktovat uživatele:
Počkat, fakt si myslíš, že je lepší dát SWAP na staré pomalé SATA SSD, než je nechat klidně na systémovém mnohem rychlejším NVME disku?
Sorry, ale ta myšlenka je úplně mimo. Né tím, že rozložíš zátěž, ale tím, že to umístíš kam to umístíš.
Sorry, ale ta myšlenka je úplně mimo. Né tím, že rozložíš zátěž, ale tím, že to umístíš kam to umístíš.
- crashPC
- Mírně pokročilý
Svým způsobem ano. Záleží co člověk dělá, a jakou rychlost od SWAPu očekává. Neočekávám žádnou závratnou. Proč taky... To obvykle nebývá místo, kde se chruje hodně dat hodně rychle. Na to je dostatečná RAM...
- python.p
- Pokročilý
- Kontaktovat uživatele:
Tak jasný, ale proč to dávat na nejpomalejší disk 

- DOC_ZENITH
- Středně pokročilý
Nedělej to, je to zbytečnost. Jakmile začneš swap aktivně používat je čas pro více RAM a ne odkládací staré SSD které bylo odesláno na smrtelnou výrpavu.
Radši ho tam zapoj jako další disk a dej na něj třeba hru nebo dvě ala něco co z něj ještě může benefitovat.
Radši ho tam zapoj jako další disk a dej na něj třeba hru nebo dvě ala něco co z něj ještě může benefitovat.
- zombux
- Odborník PCT
podle mě tam není vůbec žádný důvod proč by to SSD mělo vůbec jakkoliv čemukoliv pomoct. i ty hry z něj nebudou "benefitovat", když se přesunou z NVMe SSD. snad jedině jako stopgap řešení, kdyby na NVMe nebylo místo.
Pfizer & Moderna inside
- crashPC
- Mírně pokročilý
Python: protože to veskutečnosti ničemu neuškodí? Nejpomalejší je pořád násobně rychlejší než SSD, s kterym se taky nějak dalo žít...
DOC_ZENITH: No, k mému zděšení je docela problém kombinovat rychlost a velikost RAMm. Zdá se, že 32G je dnes strop, a nad tím přicházejí jistá omezení. V současnosti to vypadá, že na Win10 by mi 16 stačilo, takže 32 je na pohodu.
To už je jen taková teoretická argumentace, od toho nápadu upouštím, jak jsem psal již včera...
Viz Zombux.
DOC_ZENITH: No, k mému zděšení je docela problém kombinovat rychlost a velikost RAMm. Zdá se, že 32G je dnes strop, a nad tím přicházejí jistá omezení. V současnosti to vypadá, že na Win10 by mi 16 stačilo, takže 32 je na pohodu.
To už je jen taková teoretická argumentace, od toho nápadu upouštím, jak jsem psal již včera...
Viz Zombux.