Kontrola Herního PC - Výběr Zk desky

Rady při výběru PC sestav i jejich větších částí a odstraňování problémů s nimi.

Moderátoři: Walker1134, PKBO

Odpovědět
rondil
Nováček
Nováček

Kontrola Herního PC - Výběr Zk desky

Příspěvek od rondil »

Zdravím ve spolek, prošel jsem různé benchmarky, recenze a dle nich jsem sestavil PC dle košíku v CZC.

Zaměření: Herní PC s cílovou cenou okolo 30 -32 000 kč. Snaha o co nejvyšší herní výkon za nejnižší peníz.

Cena pouze za hardware.

https://www.czc.cz/dqm5abfibaidg90co9ntun43fc/seznam

UPRAVENY : RAMKY + ZDROJ (prozatím)

Byl bych rád kdyby na to koukli zdejší odborníci, dlouho jsem PC nestavěl.

Uvedená ZK se mi jeví jako ideální poměr /cena výkon. Koukal jsem i dražší, ale dávají mi smysl až desky aspoň za 4500, pokud bych chtěl lepší.

Vybral jsem si SSD jednotku, která má dobré parametry a 5 let záruku vzhledem k ceně. Zde si nejsem jistý, zda bude plně funkční s vybranou ZK.

Case no prostě za levný peníz universální velikost desek, vhodná pro karty až 380 mm dlouhé. Větráčky v ceně :)

GPU Na nové hry ve 2K nutnost. Volím tuto verzi se třemi fans. Odhaduji klidnější chod a nižší teploty + od výroby boost na jádře.

CPU Za dobrý peníz mnoho muziky. Dle benchmarků drží krok s 2x dražšími intely. Ideální volba pro toto PC. Chladič CPU - podle reálných teplot se dokoupí Noctua :)

Budu rád za připomínky a rady :)
Naposledy upravil(a) rondil dne pon 16. zář 2019, 18:28, celkem upraveno 1 x.
racecar
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Re: Kontrola Herního PC - Výběr Zk desky

Příspěvek od racecar »

Zdroj corsair RMx alebo seasonic focus plus.

Kartu radsej tuto: https://www.czc.cz/gainward-geforce-rtx ... 15/produkt
"Nepochválím-li se sám, nikdo jiný to za mě neudělá."
rondil
Nováček
Nováček

Příspěvek od rondil »

V čem jsou ty zdroje lepší ? Mne třeba Evga zaujala účinností 91% + .

Grafika mi přijde dle parametrů stejná, nějaké osobní zkušenosti? Co jsem tak různě koukal, tak teploty při vytížení jsou obdobné. Liší se o 2 stupně.

https://www.gpureport.cz/recenze/213-ga ... 213&page=4

https://youtu.be/Zt8Y84SBeQ4?t=345
mlrs
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mlrs »

jako neni to zly, ale mi to prijde nevyvazeny...
Tzn. grafika uz drazsi za 15 litru, zdroj ke trem litrum - tohle jsou ty lepsi/drazsi komponenty..
Pak takovy stred je ten CPU...
disk a skrin dejme tomu - tam to pro hry je jedno
A pak relativne levna deska a snad nejlevnejsi a pomalejsi pameti...

Ja bych minimalne vzal 3200 nebo pokud rozpocet dovoli tak 3600mhz ramky.
A pokud bych dal 15 litru za grafiku, tak bych proste koupil lepsi desku - ale jako zalezi, kazdy ma jine priority.
Ryzen 7 5700X + Wraith Prism RGB, Sapphire Pulse Radeon 9070 16GB, ASUS PRIME X470-PRO, Patriot Viper 4 32GB DDR4 3000Mhz, 3,5TB SSD, Seasonic Focus GX 650, Montech Air 903 Max, Dell U3023E
PC2: Mac mini M2 Pro + Xbox Series X&S + ThinkPad T14 Gen 5 AMD
crashPC
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od crashPC »

Na toto je i 650W zdroj luxus, a ještě 500W je docela ok. Vybírej levněji mezi 550-650W, a s ušetřenými penízky přilož jinde. Třeba RAMky si zasloužej 3200MHz-3600MHz. Jestli to má 90 nebo 91% účinnost je buřt. Ta MSI deska hardwarově OK, ale bude potřeba flashnout BIOS, a ten co tam bude, bude osekanej, protože to v MSI nezvládli. Takže mimo jiné koukat po "MAX" verze této desky. Disk by si to asi na hry zasloužilo 1TB.
Lenovo ideapad 16“, Ryzen 5800H (8C/16T) 16GB DDR4 @ 3200MHz, 1TB M.2 SSD
We are not here because we're free, we are here because we're not free...
racecar
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od racecar »

rondil píše:V čem jsou ty zdroje lepší ? Mne třeba Evga zaujala účinností 91% + .
Minimalne su tichsie. RMx stoji rovnako a ma 10 rokov zaruku + je tichy. Nenapada ma jedina vyhoda preco vziat tu G3.
Natural
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Natural »

Supernova g2 byly super zdroje, g3 a dále to začli odrbavat, takže ten corsair nebo seasonic budou lepší (co se životnosti týče).
racecar
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od racecar »

Boli aj neboli. Casom sa ukazalo ze fany robili problemy.
rondil
Nováček
Nováček

Příspěvek od rondil »

Děkuji za tipy, paměti RAM určitě můžu koupit lepší. Bude ta deska zvládat tyto paměti ram ? Není třeba nějak v biosu zvyšovat napětí - taktovat ? :) Nebo to zvládá sama deska, když tam píšou OC :)
https://www.czc.cz/hyperx-fury-black-16 ... 46/produkt

Co se týče desky, můžete mi poradit. Ovšem vyšší Chipsetová řada , jak jsme se zmínil, startuje od 4 500 kč, což už není za málo peněz metalová skladba :D

U zdroje jsem váhal, zda bude 650 stačí. Ale jak počítám odběr a koukám testy, tak spotřeba je okolo max 400 W. Takže 650W bude cajk. Díky za tip.

Co se týče CPU, tak v herních testech vychází skvěle. Vyšší modely od ryzenu mají malé takty na jádře a mají menší FPS ve hrách. Pokud bych chtěl smysluplný ryzen 7 nebo Intel. Tak se dostávám na částku 13K za procesor, což je pro mne zbytečné už :) Je ještě verze 3600X ta je skoro srovnatelná a ty peníze navíc - není výhodné :)

Klidně můžete dát tip na ZK, ano o nutnosti Flash biosu jsem četl, to mi snad udělají v czc - připíšu jim poznámku :D Problém je v dostupnosti komponentů, takže to nejspíše složím sám ;)
crashPC
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od crashPC »

Ta paměť je špatná volba, neb je to CL19.
V BIOSu je potřeba alespoň zapnout taktovací profil (XMP nebo DOCP) Je to většinou jedna položka, nebo jedno dropdown menu, žádné velké trápení. Dál už to pokračuje jen přes taktování, ale ani to není nijak složité...

Do vyšší řady čipové sady bych nešel. Pokud sám nevíš proč, tak se to spíš velice nevyplácí. Stačí AMD B450 bohatě. Holt AMD řada 3000 není odladěná úplně ještě v ničem... Aj softwarově lepší Asus TUF B450-Pro (v podobné hardwarové kvalitě, a v CZC to flashnou. Tuto desku mám vyzkoušenou, a vřele doporučím) se musí přehrát na nový BIOS, jinak to nový Ryzen nesežere.

Ryzen 3600 vychází velice dobře za tu cenu. Vyšší modely majá ale vyšší takty, nikoli nižší, takže menší FPS nedává smysl. Takový test by byl spíš špatný až zavrženíhodný a nepravdivý. Ryzen 3700X je za 9k, a je jednoznačně lepší než cokoli do této ceny. Za 3600X bych asi nepřiplácel. Pomůže to, ale maloučko. 3700X sice taky pomůže maloučko, ale to spíš proto, že stále hodně her ještě neumí využít tolik jader a vláken. Až se zlepší podpora, zvětší se i rozdíl mezi těmito procesory. Na aplikacích je to vidět už teď, hry si ještě rok-dva počkaj.
Pepe3dx
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Pepe3dx »

Prodávám tuhle desku.

https://pctforum.tyden.cz/viewtopic.php?f=163&t=276927

Ale to pro tebe asi bude zbytečný overkill.. :?
MB: Asus CH6E CPU: Ryzen 7 5700X3D Cooler: Be Quiet! D.R.P. 4 RAM: Ballistix Sport LT 2x16GB @ 3800Mhz CL 16 GPU: GeForce RTX 4070 Super PSU : Seasonic F.P. Gold 850 FX SSD: Corsair Force MP510 1TB + Lexar NQ790 2TB HDDs: Seagate BarraCuda 7200 2+3TB + 2+2TB ext. Case: Phanteks Evolve X (5x140 fans) QD-OLED: 27"Gigabyte MO27Q2 @ 240Hz Mouse+Keyb : Logitech G502 / Corsair K70 LP (red) Sound: Creative Stage 2.1 + Turtle Beach Atlas Air Sys: Win 11 Pro
rondil
Nováček
Nováček

Příspěvek od rondil »

O téhle Asus TUF B450-Pro jsem také přemýšlel, měl jsme ji v hledáčku. Je také mezi nejprodávanějšími deskami. Stojí stejně, tak je celku jedno, kterou. Obě potřebují flash biosu. Ještě nahledám více o tom taktování RAMek.

Prošel jsem si trochu rezence a narazil jsem na tyto
https://www.czc.cz/kingston-hyperx-pred ... 76/produkt

Tyhle mohou být ? :)
koukám tvůj popisek, máš něco hodně podobného - PC sestavu :)

Koukal jsem teďka na ten ryzen 3700 X. Ve hrách to dělá rozdíl 5-7FPS v průměru. Asi to oželím. Pokud bych chtěl lepší CPU, tak to zase chce lepší desku. :D Chci se držet při zemi zas :)
Je pravda, že hry neumí podporovat mnoho jader. O této podpoře se psalo už před 12 lety, jak vyšly první Quad od intelu. Do teď většina her snad jede jen na 2 jádrech. Za ty 3 roky, až mi ten komp vyhoří, stejně bude potřeba novou grafiku atd.. :)
Awee
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Awee »

Abych ti to ulehčil, nejlepší budget ramky k ryzenu jsou tyto https://www.czc.cz/crucial-ballistix-sp ... 06/produkt

Mají paměti micron e-die a jdou v pohodě taktovat. Ryzen má rád rychlé ramky. Ale bude ti stačit zapnout jen XMP nebo DOCP podle toho jak to má dneska pojmenované. No a časem kdyby si se rozhodl je trochu potaktovat tak můžeš.
MB: Asus Crosshair VI HERO, CPU: AMD Ryzen 7 5700X3D + Dark Rock Pro 4, RAM: Kingston Fury 2x32GB DDR4 3200MHz CL16, VGA: AMD Radeon RX 6800XT, SSD: Sillicon Power P34A80 512GB, Sillicon Power P34A80 1TB, HDD: Seagate 1TB, CASE: NZXT H440, PSU: Corsair RMx 1000W
crashPC
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od crashPC »

Ano, ty Kingstony předběžně vypadají ok. Dneska s DRAM Calculator je přetaktování práce na 10min, když se nejde do extrému...

Rozhodně jsem neměl v úmyslu ten Ryzen 3700X cpát. 3600 má jistě lepší hodnotu. Jen jsem zmínil, že to s vyššími modely není tak zlé, a bude lépe. Asi si můžeš dovolit buď čekat na pád ceny, nebo na řadu Ryzen 4000... 3600 je nej volba za tu cenu.
Dnes hry plně využívají cca 4 jádra. Tak v průměru. Některé dvě, některé šest. Zatím zřídka kdy osm a víc.

// viz Awee. Proto jsem je koupil taky.
Naposledy upravil(a) crashPC dne pon 16. zář 2019, 20:55, celkem upraveno 1 x.
rondil
Nováček
Nováček

Příspěvek od rondil »

Dobře díky, tak vezmu ty Crucially :)

Ještě jsi se zmiňoval ohledně disku. Mám po ruce HDD WD Black 1tb, takže ho můžu v případě použít na instalačky / data .

Teď si musím vybrat buď tu MSi nebo Asus desku :)
crashPC
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od crashPC »

To pak jo. Mně by na systém a nejpoužívanější appky stačilo s ohromnou rezervou i 250GB, a zas by bylo na přidání výkonu jinde, ale každý to má jinak.

Asus nebo MSI, obojí sázka do loterie. Každý výrobce má své silné pro i proti. V průměru to může být i jedno. Hlavně že je z čeho vybírat...
Knoxville
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Knoxville »

rondil píše:Dobře díky, tak vezmu ty Crucially :)

Ještě jsi se zmiňoval ohledně disku. Mám po ruce HDD WD Black 1tb, takže ho můžu v případě použít na instalačky / data .

Teď si musím vybrat buď tu MSi nebo Asus desku :)
Pokud ještě vybíráš desku, případně už mají skladem desky MSI B450 Tomahawk MAX na CZC https://www.czc.cz/msi-b450-tomahawk-ma ... 38/produkt, čekal jsem na Alza na její dodání od začátku září, objednávku nakonec zrušil a dnes na Hájích možnost vyzvednutí u CZC.
Ryzen 5 5600, Arctic Freezer 34, MSI B450 Tomahawk MAX, Crucial Ballistix Sport LT Grey 16GB (2x8GB) DDR4 3200, Sapphire Radeon RX 6700 XT NITRO+ 12GB, ADATA XPG GAMMIX S11 Pro SSD 512GB, Fractal Desing Define R5, Seasonic Focus Plus Gold - 650W, Gigabyte M27Q
rondil
Nováček
Nováček

Příspěvek od rondil »

Všiml jsem si, že už je na skladě. Taktéž se mi zalíbila ještě https://www.alza.cz/gigabyte-b450-aorus ... 485026.htm

:)
Knoxville
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Knoxville »

rondil píše:Všiml jsem si, že už je na skladě. Taktéž se mi zalíbila ještě https://www.alza.cz/gigabyte-b450-aorus ... 485026.htm

:)
U této desky je zapotřebí update BIOSu a to za pomocí procesorů z řady 1xxx nebo 2xxx, pokud si ale necháš složit celou sestavu u prodejce, zajistit hladký chod by měli oni. :)
Ryzen 5 5600, Arctic Freezer 34, MSI B450 Tomahawk MAX, Crucial Ballistix Sport LT Grey 16GB (2x8GB) DDR4 3200, Sapphire Radeon RX 6700 XT NITRO+ 12GB, ADATA XPG GAMMIX S11 Pro SSD 512GB, Fractal Desing Define R5, Seasonic Focus Plus Gold - 650W, Gigabyte M27Q
Odpovědět

Zpět na „Počítačové sestavy“