Sestavy nad 30.000Kč
Moderátoři: Walker1134, PKBO
- PET5
- Čestný člen
- Kontaktovat uživatele:
Re: Sestavy nad 30.000Kč
Já bych volil zdroj s co nejvyšším výkonem, který bude ještě přijatelný s ohledem na celkový rozpočet. Optimálně těch 760 W. Co se týče účinnosti v nízké zátěži, tak zde nebude prakticky měřitelný rozdíl. Bude vyšší rezerva do budoucnosti a navíc výkonnější zdroj by měl déle setrvat v pasivním režimu, který dle výrobce funguje do přibližně 40% zátěže, což v tomto případě činí 304 W.
CPU: Intel i9-10900K, MB: NZXT N7 Z590, AIO: NZXT Kraken X63 RGB, RAM: Kingston 2× 32GB DDR4 3200MHz CL16 Fury, Disky: 1× SSD 1TB + 2x WD HDD 3TB, GPU: EVGA GeForce RTX 3080 FTW3 ULTRA, PSU: Cooler Master V1200 Platinum, CASE: NZXT H7 FLOW, OS: Windows 10 PRO 64 bit, Repro: Creative GigaWorks T20 Series II, Monitor: DELL UltraSharp 30" PremierColor UP3017 2560x1600. Alternativně: Apple MacBook Air / iPad Pro + Apple Pencil / iPhone 12 Pro Max
- myschovip
- Začátečník
-
podla toho co pises tak jedina moznost ako parametrami tak do rozpoctu mi vychadza toto,
https://www.czc.cz/corsair-rmx-series-r ... gJTcPD_BwE
seria RM od Corsair je vraj na tom dost slusne, rezerva vykonu do buducna, zaruka 10 rokov, certifikacia Gold, asi by to nebola zla volba,
Fractal Design ION+ 760P by mal byt lepsi ale uz cez rozpocet takze asi ostanem pri Corsair, co na neho vravis?
https://www.czc.cz/corsair-rmx-series-r ... gJTcPD_BwE
seria RM od Corsair je vraj na tom dost slusne, rezerva vykonu do buducna, zaruka 10 rokov, certifikacia Gold, asi by to nebola zla volba,
Fractal Design ION+ 760P by mal byt lepsi ale uz cez rozpocet takze asi ostanem pri Corsair, co na neho vravis?
- PET5
- Čestný člen
- Kontaktovat uživatele:
I tento zdroj je fajn: https://zdroje.heureka.cz/evga-supernov ... p-0750-x2/
Ale nemá semipasivní režim.
Ale nemá semipasivní režim.
CPU: Intel i9-10900K, MB: NZXT N7 Z590, AIO: NZXT Kraken X63 RGB, RAM: Kingston 2× 32GB DDR4 3200MHz CL16 Fury, Disky: 1× SSD 1TB + 2x WD HDD 3TB, GPU: EVGA GeForce RTX 3080 FTW3 ULTRA, PSU: Cooler Master V1200 Platinum, CASE: NZXT H7 FLOW, OS: Windows 10 PRO 64 bit, Repro: Creative GigaWorks T20 Series II, Monitor: DELL UltraSharp 30" PremierColor UP3017 2560x1600. Alternativně: Apple MacBook Air / iPad Pro + Apple Pencil / iPhone 12 Pro Max
- myschovip
- Začátečník
-
vyzera fajn ale zaruka 2 roky vs. 10 rokov Corsair
neobaval by si sa u EVGA poruchy po skonceni zaruky? i ked by sa to nemalo stat
- Baneshee
- Moderátor
- Kontaktovat uživatele:
Tak velká rezerva mi přijde zbytečná, pokud nepožaduješ, aby jel zdroj pasivně i v zátěži. Vždyť tuhle sestavu by utáhnul kvalitní 400W zdroj. V plné zátěži si vezme max kolem 300W. Ten vybraný Fractal 660W nebo Seasonic Focus 650W budou naprosto dostačující i s velkou rezervou.
PET5: Proč myslíš, že je taková rezerva k něčemu dobrá? Zvlášť, když máš sám výrazně žravější, silně přetaktovanou sestavu a k ní 660w zdroj Dle tvých měřítek bys měl mít něco kolem 1000W
PET5: Proč myslíš, že je taková rezerva k něčemu dobrá? Zvlášť, když máš sám výrazně žravější, silně přetaktovanou sestavu a k ní 660w zdroj Dle tvých měřítek bys měl mít něco kolem 1000W
Ryzen 5800X @ 100W | Noctua C12P SE14 | 2x16GB Crucial Ballistix @ 3466MHz | Zotac RTX3070 8GB | Asus Prime X470-Pro | Micron 2TB NVMe & Crucial MX500 1TB & WD Green 3TB | Samsung SH-S223Q | FD Define R3 Black | Seasonic Focus Plus 650W | Dell G3223Q
- PET5
- Čestný člen
- Kontaktovat uživatele:
Na svém webu výrobce poskytuje záruku v délce 10 let:myschovip píše:vyzera fajn ale zaruka 2 roky vs. 10 rokov Corsair
https://www.evga.com/products/product.a ... GP-0750-X1
@Baneshee: Ta má sestava už je dost stará a v době jejího pořízení byly výkonnější napájecí zdroje velmi drahé, takže se ekonomicky nevyplácelo je pořizovat. Ale pro svou budoucí sestavu, která bude mít možná menší spotřebu, mám již zakoupen napájecí zdroj Cooler Master V1200 Platinum
Je zajímavé si projít zahraniční recenze moderních napájecích zdrojů, v nichž se měří jejich účinnost v různých stupních zátěže. Je totiž zažita představa, že výkonnější napájecí zdroje mají nižší účinnost v nízké zátěži odpovídající klidovému stavu počítače. Jenže pokud porovnáme výsledky měření tak zjistíme, že tomu tak vždy není. Ty rozdíly jsou tak malé, že svou roli hrají i jiné konstrukční aspekty zdroje, takže někdy na tom může být i výkonnější zdroj lépe. A pokud se porovnají špičkové výrobky, tak ten rozdíl v účinnosti bude v řádu jednotek procent, což v tom režimu nízké zátěže se na výsledné spotřebě prakticky neprojeví.
Co se týče výhod použití výkonnějšího zdroje, tak dle mě to je:
1/ Výkonová rezerva pro budoucí rozšíření sestavy a pokrytí špiček;
2/ Výkonnější zdroje mají v některých případech o něco vyšší účinnost v zátěži;
3/ Při plném odběru sestavy jede zdroj v nižší zátěži, z čehož plyne buď pasivní režim, nebo nízké otáčky ventilátoru společně s nižším hlukem;
4/ Nižší zátěž výkonových součástek napájecího zdroje a jejich teplota, tudíž předpoklad delší životnosti;
5/ V ceně zdroje je obvykle větší počet kabelů.
- crashPC
- Mírně pokročilý
Ta čtyřka je trošičku diskutabilní - u moderního spínáku v mnoha částech obvodu nezáleží na zátěži, zatížení obvodu je téměř konstantní. V extrémech dokonce vyšší při nízké zátěži. Záruka nebo ne, na drahém PC je nezodpovědné spoléhat na zdroj starší pěti let. Vyměnil bych ho stejně, a neplánoval s ním další sestavu. I nenaddymenzovaný zdroj mi snadno přehluší case nebo GPU/CPU, takže 500W zdroj hnaný dost, není slyšet nikdy.
Pro mě za mě si házejte peníze do kanálu jak chcete. Za ty peníze bych koupil cokoli jiného. Lepší větráky, case, jiný díl nebo periferii. I pivo by byla lepší "investice".
Pro mě za mě si házejte peníze do kanálu jak chcete. Za ty peníze bych koupil cokoli jiného. Lepší větráky, case, jiný díl nebo periferii. I pivo by byla lepší "investice".
Lenovo ideapad 16“, Ryzen 5800H (8C/16T) 16GB DDR4 @ 3200MHz, 1TB M.2 SSD
We are not here because we're free, we are here because we're not free...
- PET5
- Čestný člen
- Kontaktovat uživatele:
No právě že ten příplatek za výkonnější zdroj by neměl být vyšší než v řádu stovek korun (obvykle v ceně jednoho lepšího ventilátoru skříně), aby se to vyplatilo. Tohle je ten základní předpoklad pro filosofii výhodného použití výkonnějšího zdroje!
Pak už je to totéž, jako když si připlatíme za lepší ventilátory, nebo grafickou kartu s lepším chladičem, které budou tišší, stejně jako výkonnější zdroj bude za provozu v zátěži tišší (při porovnání stejně kvalitních zdrojů).
Pak už je to totéž, jako když si připlatíme za lepší ventilátory, nebo grafickou kartu s lepším chladičem, které budou tišší, stejně jako výkonnější zdroj bude za provozu v zátěži tišší (při porovnání stejně kvalitních zdrojů).
- crashPC
- Mírně pokročilý
Ano, pokud se vejdeš do 200-250Kč, dá se to pochopit. Někdy to tak je, někdy ne, podle výběru a situace.
- myschovip
- Začátečník
-
podla tejto recenzie je Corsair RMx Series RM750x (v.2018) skvely
https://www.tomshardware.com/reviews/co ... ,5585.html
a myslim, ze za 2899 je to skvela kupa i ked 750W je overkill jako prase ale za tie prachy a kvalitu, why not...
Fractal Design ION+ 660P ziskal dokonca nizsie skore nez spominany Corsair, takze volba je jasna
https://www.tomshardware.com/reviews/fr ... ,6266.html
https://www.tomshardware.com/reviews/co ... ,5585.html
a myslim, ze za 2899 je to skvela kupa i ked 750W je overkill jako prase ale za tie prachy a kvalitu, why not...
Fractal Design ION+ 660P ziskal dokonca nizsie skore nez spominany Corsair, takze volba je jasna
https://www.tomshardware.com/reviews/fr ... ,6266.html
- segestes
- Začátečník
-
Nezodpovědné je psát tu takový bludy. Jestli je něco vyhazování peněz do kanálu, o kterém tady píšeš, tak je to automatické kupování zdroje po pěti letech. Vždy záleží na kvalitě zdroje a způsobu, jak byl provozovaný.crashPC píše: Záruka nebo ne, na drahém PC je nezodpovědné spoléhat na zdroj starší pěti let.
- PET5
- Čestný člen
- Kontaktovat uživatele:
Co se týče testů napájecích zdrojů, tak dlouhou tradici v tomto směru a přehledné recenze má následující web: https://www.jonnyguru.com/
EDIT: V případě porovnání naměřených výsledků s ostatními weby musím upozornit, že je to US web a testy jsou provedeny v síti 110 V, tedy výsledky účinnosti budou o něco nižší, než jaké by tentýž zdroj dosáhl v naší síti s vyšším napětím.
EDIT: V případě porovnání naměřených výsledků s ostatními weby musím upozornit, že je to US web a testy jsou provedeny v síti 110 V, tedy výsledky účinnosti budou o něco nižší, než jaké by tentýž zdroj dosáhl v naší síti s vyšším napětím.
- myschovip
- Začátečník
-
aj na uvedenom webe si Corsair RMx Series RM750x (v.2018) pocina skvelo takze snad ma nesklame
- crashPC
- Mírně pokročilý
segestes: Píšeš irelevantní kraviny. Nepsal jsem automatické kupování nového zdroje po pěti letech věku. Psal, a myslel jsem tím znovupoužití zdroje co má najeto pět let. Pokud mi PC 4-5 let jede, a já ho dám do dalšího PC, co má jet zase 4-5 let, tak je to prasárna nejtěžšího kalibru.
Nezáleží vždy na kvalitě zdroje a způsobu používání. Někdy, docela často, do toho vstupují další důležité faktory, o kterých očividně nemáš ponětí. Riskovat tak nový stroj za 40k kvůli zdroji za 2k nebo 2500Kč je humus, proti kterému vždy rád budu bojovat. Jestli máš nějaká konkrétní fakta, určitě si je rádi necháme přednést.
Nezáleží vždy na kvalitě zdroje a způsobu používání. Někdy, docela často, do toho vstupují další důležité faktory, o kterých očividně nemáš ponětí. Riskovat tak nový stroj za 40k kvůli zdroji za 2k nebo 2500Kč je humus, proti kterému vždy rád budu bojovat. Jestli máš nějaká konkrétní fakta, určitě si je rádi necháme přednést.
- killerek
- Začátečník
-
Ja osobne jiz take zdroj predavam dal i s komponentama, co sem v te době s nim koupil.
- segestes
- Začátečník
-
Tak znovu a jestli budeš odpovidat (ani nemusis), tak to zkus slusne. Pises, ze pri upgrade ma clovek v pripade zdroje stareho 4-5 let automaticky koupit novej. Bez ohledu na kvalitu a zpusob vyuzivani.crashPC píše:segestes: Píšeš irelevantní kraviny. Nepsal jsem automatické kupování nového zdroje po pěti letech věku. Psal, a myslel jsem tím znovupoužití zdroje co má najeto pět let..
Tys to nicim nepodlozil, takze pokud to teda nejsou bludy, tak jak si na to prisel? Proc 4-5. Proc ne 6 nebo 3?
Proslo mi pod rukama celkem dost slusnych zdroju a nezaznamenal jsem pri vyssim stari nejak znepokojivou umrtnost a pokud uz nejaky problem byl, tak to nekoncilo umrtim ostatnich komponent. Jiste, je to jen osobní zkusenost a mohl jsem mit jen stesti...
Ale podobne to vidi vyrobci kvalitnich zdrojů, proto nemaji problem s desetiletou zarukou. Je samozrejme, ze spolehlivost soucastek s casem klesa (tu ale asi maji spocitanou, proto davaji tak dlouhou zaruku), ale aby to byla nezodpovednost takovy zdroj pouzit? Kdyz si koupim za pet tisic platinový zdroj , ktery pouzivam max par hodin denne s nizkou zatezi, tak mi radis pak pri upgradu koupit novy zdroj. A ja to neudelam, tak me muzes poucit, proc delam takovou chybu. Zkus to nebrat jako osobni utok a v klidu mi vysvetlit tve duvody.
- crashPC
- Mírně pokročilý
Je toho hodně, a představuješ si to jak hurvínek válku. Výrobci dávají tu záruku nejen proto, že jejich stroje jsou kvalitní, ale protože si ekonomicky spočetli co to pro ně znamená a kolik je to bude stát. Kolik lidí záruku neuplatní, kolik záruk budou moci zamítnout kvůli kdejaké podmínce, atd. S neslušností jsi začal Ty. Zdroj Ti může odejít doslova ze dne na den, a může být sebekvalitnější. Přirozeně s věkem to riziko stoupá. Už "na mě" umřelo hodně Seasoniců, Enermaxů a Zalmanů. Dost na to, abych někomu nedoporučoval riskovat. Nemusím poslouchat jak deset mrtvých kvalitních zdrojů jsou "bludy".
- segestes
- Začátečník
-
Nic si nepredstavuju, to je realita. Kupuju nejaky typ zdroju a nejak se k nim chovam a nemám problem. Vyrobci si to spocitali, ja taky. Pro mě je výměna po čtyřech letech nesmysl. Pokud ty to mas jinak, tak to mas blby, ale nelze z toho delat pravidlo.
- crashPC
- Mírně pokročilý
Lze. Stačí s ním jen rozumně nesouhlasit. Mě deset zdrojů neumřelo, to je z kvalitních instalací co jsem dělal, viz jmenované značky za nemálo peněz. Nevěřim už ničemu, a nemusím riskovat prachy zákazníků. To je celé.
- JAPEKR
- Nováček
-
Zdar všici,
potřeboval bych poradit s nákupem nové herní sestavy, která by mi mohla delší čas (snad) vydržet
Rozpočet: do 40tis. (cenu monitoru do toho nepočítám).
Preferuju platformu Intel - plánuji sestavu přetaktovat, předpokládám, že bych měl uvažovat o kvalitním vodním chlazení - vzduchem to neuchladím (i kdybych měl např. Noctua)??
Není podmínkou vyloženě RGB apod. "pičifuky" spíš mi jde o poměr cena/kvalita.
Zaměření her (FPS, Racing) ideálně v QHD, proto ten nový 144Hz monitor
Mám připravený takovýto seznam: https://www.czc.cz/6aien2gcaki8a87tthif23oon3/seznam . Dalo by se takto?
Dík za názor
potřeboval bych poradit s nákupem nové herní sestavy, která by mi mohla delší čas (snad) vydržet
Rozpočet: do 40tis. (cenu monitoru do toho nepočítám).
Preferuju platformu Intel - plánuji sestavu přetaktovat, předpokládám, že bych měl uvažovat o kvalitním vodním chlazení - vzduchem to neuchladím (i kdybych měl např. Noctua)??
Není podmínkou vyloženě RGB apod. "pičifuky" spíš mi jde o poměr cena/kvalita.
Zaměření her (FPS, Racing) ideálně v QHD, proto ten nový 144Hz monitor
Mám připravený takovýto seznam: https://www.czc.cz/6aien2gcaki8a87tthif23oon3/seznam . Dalo by se takto?
Dík za názor