Snizeni hlucnosti PC

Rady při výběru PC sestav i jejich větších částí a odstraňování problémů s nimi.

Moderátoři: Walker1134, PKBO

kafooo
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Snizeni hlucnosti PC

Příspěvek od kafooo »

Pred cca rokem jsem si spolecne s radami z tohoto fora poskladal herni pc:

CPU:RYZEN 5 2600X
CPU FAN: SilentiumPC Fera 3 RGB
GPU: 2070 Armor OC
CASE: Fractal Design Define Mini C TG
RAM: ADATA XPG 16GB KIT DDR4 3000MHz CL16
MB: MSI B450M MORTAR
PSU: Seasonic M12II-620 Evo
HDD: 1x m2 ssd, 1x sata ssd, 1x plotna
FAN: SilentiumPC Sigma Pro Corona RGB 120 (2x vepredu, 1x vzadu)

Chtel jsem malou skrin, ok vykon na 2k hrani a svitici barvicky - pls no flame za rgb, me se to libi a do obyvaku mi nikdo dalsi neleze :) Grafiku jsem doted netaktoval a ani to neplanuji, vykon dostacuje.

K samotnemu problemu, kdyz je pc v zatezi, tak huci jako hangar. Slysi to i zena z druhe mistnosti. Primarne jde o vetraky od grafiky. Pri hrani narocnych her se teplota GPU dostava na cca 80C, coz mi prijde uz celkem fest - ve vetsine testu, co jsem zkoumal, mivali max gpu temp na 65C.

Potreboval bych poradit jak tedy vyresit chlazeni. Je mi jasne, ze samotne vetracky jsou celkem shity. Uz jsem premyslel i nad vodnikem na procesor, otazka, jestli by to melo nejaky realny dopad na muj problem (a jestli by se vlezl do case). Jsem otevreny nazorum a radam, teoreticky jsem ochotny vymenit skoro vse, jen skrin bych si rad nechal.

Budget na upravu nemam, nehodlam na tom uplne setrit, pokud pc ztichne a zlepsi se teploty, ale zase kdyz bude fungovat reseni za litr, tim lip :)

Obrázek
mstK
Začátečník
Začátečník

Re: Snizeni hlucnosti PC

Příspěvek od mstK »

Vodnik na procesor IMO nema smysl, problem bude ta grafika. Jestli ma 80C tak asi fany pojedou na dost vysoke otacky. Na druhou stranu podle fotky ten chladic, nevypada nejhur, takze je otazka, jestli netoci vysoke otacky zbytecne. Muzes si zkusit pohrat s krivkou ventilatoru pres afterburner, jestli by se to neuchladilo stejne i pri nizsich otackach. Pokud ne, muze pomoci prepastovat. Co se tyka hluku ty skrinove fany taky nebudou nejtissi. Z popisku na alze : ultratichy, 1500ot./min zni spis jako oxymoron. Ultratiche je tak 300 otacek.
AMD RYZEN 7 5800X3D / Be quiet! DARK ROCK PRO 4 / ASUS ROG CROSSHAIR VI HERO / 4x8GB G.SKILL TridentZ Neo 3600MHz CL16 / Sapphire PULSE Radeon RX 7800 XT 16G / ADATA XPG GAMMIX S11 Pro M.2-1TB / OCZ ARC 100-120GB / Transcend SSD370S-256GB / Corsair RM650 / Corsair 460X RGB
python.p
Pokročilý
Pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od python.p »

2x AC F12 Silent + 4x AC F14 Silent.
Na grafiku dej Accelero extreme + 3x F9 silent.
+ vyměnit zdroj, je kvalitní, ale hlučný.

No a pro barvičky si tam dej nějakej ten RGB pásek.
Pozor! Tento příspěvek může obsahovat stopy: ironie, mléka, čokolády, sarkazmu, oříšků a cynizmu...

Delidy a návrhy PC na míru najdete zde
AllowedCry
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od AllowedCry »

Víc než cokoli tichu pomůže vlastní křivka ventilátorů. Některé desky umožňují i úplné vypínání, ale myslím je lepší nahodit 300ot než to nechat stát.

Ticho v zátěži by chtělo už vodníka nejlépe na vše, ale v zátěži mě ticho už nezajímá.
Ryzen 9800X3D || Asrock X870 Pro || 64GB @ 6000Mhz cl30 || XFX RX 9070 XT @ UV-OC || M2 VP4300 4TB || HDD RED+ 4TB || Fractal R5 + Corsair HX850 || [4K] Philips 32M2N8900 240Hz + Philips 48OLED707.
python.p
Pokročilý
Pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od python.p »

Regulace ventilátorů na nižší rychlosti mu asi moc nepomůže dostat to teplo ven ze skříně... ale možná se v poslední době nějak změnili principy fyziky, respektive hydromechaniky.

Ticho v téhle sestavě jde zařídit i na vzduchu. Viz to co jsem psal.
Pozor! Tento příspěvek může obsahovat stopy: ironie, mléka, čokolády, sarkazmu, oříšků a cynizmu...

AllowedCry
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od AllowedCry »

V idle toho horkého vzduchu moc nebude a PC bude krásně tichý.
Ryzen 9800X3D || Asrock X870 Pro || 64GB @ 6000Mhz cl30 || XFX RX 9070 XT @ UV-OC || M2 VP4300 4TB || HDD RED+ 4TB || Fractal R5 + Corsair HX850 || [4K] Philips 32M2N8900 240Hz + Philips 48OLED707.
python.p
Pokročilý
Pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od python.p »

kafooo píše:K samotnemu problemu, kdyz je pc v zatezi, tak huci jako hangar. Slysi to i zena z druhe mistnosti. Primarne jde o vetraky od grafiky. Pri hrani narocnych her se teplota GPU dostava na cca 80C, coz mi prijde uz celkem fest - ve vetsine testu, co jsem zkoumal, mivali max gpu temp na 65C.

Řeší zátěž podle mého. 8)

Shaquille
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Shaquille »

To je pravda, ale menit kvuli tomu zdroj + vetraky ve skrini mi prijde uz ulet... Souhlas s AllowedCry, radeji bych zkusil upravit krivku vetraku a vyresil hlucnost GK
Dat to acero, pokud je kompatibilni.
Pripadne poridit Evga hybrid water cooler (400-HY-5188-B1) a max vymenit vetraky na nem. Nedavno jsem jej videl ve vyprodeji, dostupnost bude ale asi slozitejsi, mozna pres bazar. Kompatibilni by mela byt.

edit
sorry, ty mas 2070 (jsem se prehledl...) pak tedy acero, pokud je kompatibilni...
Naposledy upravil(a) Shaquille dne pon 30. zář 2019, 16:14, celkem upraveno 2 x.
Spoiler
Define 7 XL * 13700KF * 2x16GB A-Die * 1TB 990 PRO + 1TB 970 EVO * 1000W PSH * RTX 3080 ti * voda * MPG321QRF-QD
DAN Cases A4-SFX V4.1 * 5700X * 2x8GB LP * 2x M2 + SATA SSD * 750W PSU * RTX 3060 ti
NAS 3x8TB RAID 5 + 2x4TB RAID 1 * OLED65C12 * HW-Q950A
Natural
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Natural »

Počet ventilátorů ve skříni mi přijde ok.
Problém vypadá spíš že je s orientací zdroje, podle fotky bych tipl že se tahá o kyslík s grafikou.
killerek
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od killerek »

To je ten plech nad nim ve skrini, ale snad ho ma zapojeny, ze nasava od spoda.
python.p
Pokročilý
Pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od python.p »

Ventilátorů je málo. Stejně tak je ta Armorka docela hlučnější jak konkurence.

Ony teploty kolem 80°C jsou nic moc.

Fotka je dost na hovno, ale pokud je ventilátorem nahoru tak ja špatně.

i5-9600k + 2080 Gainward. Oboje po OC a teploty na GPU max do 65°C, ale taky 3x in a 3x out 120mm. Tady je méně tepla, tak nemůže být teplota větší. Teda může, pokud je tu špatná airflow.

rbclass
Žlutá karta
Žlutá karta

Příspěvek od rbclass »

ak ma 80C grafika ktora mava v testoch 65C tak je
1. bud slaby airflow v skrini
2.zle dosadnuty chladic

skusil by som na zaciatok zvysit pri hrani prietok vzduchu v skrini
Holda
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Holda »

Co to dělá bez bočnice?
.
kafooo
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kafooo »

Diky vsem za rady a sorry za pozdni odpoved, az ted jsem se dostal k pc.

Resim opravdu jen zatez pri hrani, v idle o pc vubec nevim, vetraky na grafice jsou vyple.

Kouknu dneska na orientaci zdroje, jestli jsem pri sestavovani tohle nahodou nepodelal.
Nasledne si zkusim pohrat s krivkou ventilatoru jeste jednou, pripadne pridam treti vetrak dopredu, jestli to nepomuze.
mstK
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od mstK »

Dopredu ne, dej ho nahoru, pokud jsou potreba fany navic, tak jedine na vyfuk.
AMD RYZEN 7 5800X3D / Be quiet! DARK ROCK PRO 4 / ASUS ROG CROSSHAIR VI HERO / 4x8GB G.SKILL TridentZ Neo 3600MHz CL16 / Sapphire PULSE Radeon RX 7800 XT 16G / ADATA XPG GAMMIX S11 Pro M.2-1TB / OCZ ARC 100-120GB / Transcend SSD370S-256GB / Corsair RM650 / Corsair 460X RGB
werygood
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od werygood »

python.p píše:principy fyziky, respektive hydromechaniky.
*aerodynamiky (příp. obecněji aeromechaniky). Vzduch není kapalina (ale tekutina).

kafooo píše:Diky vsem za rady a sorry za pozdni odpoved, az ted jsem se dostal k pc.

Resim opravdu jen zatez pri hrani, v idle o pc vubec nevim, vetraky na grafice jsou vyple.

Kouknu dneska na orientaci zdroje, jestli jsem pri sestavovani tohle nahodou nepodelal.
Nasledne si zkusim pohrat s krivkou ventilatoru jeste jednou, pripadne pridam treti vetrak dopredu, jestli to nepomuze.
Můžeš něčím měřit i teploty ve skříni?
zsdx
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od zsdx »

werygood píše:
python.p píše:principy fyziky, respektive hydromechaniky.
*aerodynamiky (příp. obecněji aeromechaniky). Vzduch není kapalina (ale tekutina).
A nejde vam spis o termodynamiku?
werygood
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od werygood »

Jde o vyhnání teplého vzduchu ven ze skříně při co nejmenším hluku - a na to je lepší mít více větráků na nižších otáčkách, než jeden, který se točí rychle.

Taky bych to první řešil přes křivky, ale stejně bych trochu počítal i s tím, že ty větráky budu muset předělat/přikoupit.

To už pak taky záleží, jak moc tiché to PC má být. Třeba mně je to úplně fuk a větráky ve skříni mám všeho všudy dva, které se točí rychleji.
rbclass
Žlutá karta
Žlutá karta

Příspěvek od rbclass »

mstK píše:Dopredu ne, dej ho nahoru, pokud jsou potreba fany navic, tak jedine na vyfuk.
suhlas
zaqqq
Nováček
Nováček

Příspěvek od zaqqq »

Kolko otacok vlastne tocia vetraky na grafike v zatazi? Par tyzdnov som mal tiez tuto 2070 armor oc a bola celkom ticha a aj v recenziach dopadla dobre. Vyskusaj dat dole predny panel/prachovy filter a tiez bocnicu ako bolo spomenute vyssie a pozriet kolko klesnu otacky - v matx skrinke je pre grafiku relativne maly priestor na nasavanie a vyfuk a taktiez predne vetraky musia tahat vzduch cez filter a male bocne prieduchy...
Odpovědět

Zpět na „Počítačové sestavy“