Graf. karta pro starší PC

Cokoli se týká koupě nové grafiky, upgradu starší či porovnání různých typů.

Moderátoři: morke, Walker1134, PKBO

Odpovědět
draconis
Nováček
Nováček

Graf. karta pro starší PC

Příspěvek od draconis »

Zdravím,

prosím o radu - před pěti lety jsem pořídil PC (skládané z komponentů na základě doporučení zde na fóru). Jedná se o tyto komponenty:
Nyní uvažuji o upgrade grafické karty, kterou jsem doposud používal integrovanou. Nejsem náruživý hráč, nicméně rád si zahraju jednu jedinou hru (Paladins od Hirez Studios), nyní jsem pořídil sportovní kameru Lamax X10.1, takže bych rád stříhal nějak základně i video (neuvažuji o 4K, spíš jen FullHD) a také mám digitální zrcadlovku Nikon D7100 a zpracovávám fotky ve formátu RAW (doposud stačila i integrovaná grafika).

Vzhledem k využití nechci nic drahého, protože bych spíš namísto investice v řádu několik tisíc do grafiky zvažoval výměnu celého PC. Nicméně bazarové karty se dají pořídit za rozum, tak jsem začal uvažovat, jestli by to nemělo smysl zkusit vyměnit za něco v ceně cca do 1 000 Kč. Např. Geforce GTX660 s 2GB GDDR5 je všude plno a v cenách cca 500-800 Kč.

Prosím o radu, jestli tedy má smysl takový upgrade, jaké karty mohu s touto MB od Asusu použít a jestli to utáhne ten 400W zdroj?

Díky moc za tipy.
ToxicTears
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Re: Graf. karta pro starší PC

Příspěvek od ToxicTears »

Do takové sestavy bych neivestoval ani korunu. Střih v 1080p a RAW s tímhle CPU? To bude na hodiny, akcelerace renderu nebude existovat a zešílíš z toho ty i ta mašina. Vem si bednu, disky, snad máš alespoň SSD, seber ten zdroj a dej na to levnou B450 desku, 2200G Ryzen a 2x4GB 3200MHz paměti. Vše se dá docela pěkně sehnat i na bazarech a hned dostaneš 10x lepší 4 jádro, rychlé paměti, který ti to poženou a ještě docela slušnou integrovanou grafickou kartu na které si i něco můžeš zahrát. Popřípadě kdyby byla dobrá cena tak 2400G.
discord IT & racing: https://discord.gg/JaGehGp
PC1: PC1: R7 5700X|X470 Taichi|32GFlareX@3200CL14|6900XT Red Devil|6xSSD|1xNVME|CustomLoop EKWB feat Alphacool///NAS: Synology 1515+ a DS513 expanze
werygood
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od werygood »

2400G se bohužel nedá už nikde sehnat (alespoň co jsem se díval). Díval bych se po Ryzenu 3 3200G (rozdíl oproti 2200G je 500 Kč, ale je rychlejší) nebo 3400G, které budou oproti tomu co máš teď nebe a dudy.

E// Já ho chtěl (2400G) koupit už cca tři týdny zpět a nebyly.
Naposledy upravil(a) werygood dne úte 26. lis 2019, 16:42, celkem upraveno 1 x.
ToxicTears
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ToxicTears »

Jo máš pravdu, ale tak dva dny zpět jsem koukal a byly. Nejspíše se doprodaly a hotovo. Takže bazar a nebo jak říkáš. 3200G/3400G.
discord IT & racing: https://discord.gg/JaGehGp
PC1: PC1: R7 5700X|X470 Taichi|32GFlareX@3200CL14|6900XT Red Devil|6xSSD|1xNVME|CustomLoop EKWB feat Alphacool///NAS: Synology 1515+ a DS513 expanze
draconis
Nováček
Nováček

Příspěvek od draconis »

Děkuji moc za odpovědi a názory. Je to tak trochu jak jsem si myslel... :D

Nejspíš to tak udělám, ale až v lednu. Mohu poprosit ještě o doporučení na nějaký konkrétní hardware - jaká přesně zákl. deska, paměti atd.? RAM 8 GB stačí? To mám teď, i když DDR3.

SSD tam teď v tuto chvíli nemám, ale chtělo by to... Doma se mi válí v šuplíku 2.5" toto, ale netuším jestli je to použitelné:
IMG_0012.jpeg
Mnohokrát děkuji.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Atapi
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Atapi »

Na konkrétní HW koukej až to budeš chtít reálně koupit, teda v lednu (dát dohromady 3 komponenty je otázka maximálně několika dní, když tě budou zrovna hodně ignorovat...). :)
S integrovanou grafikou, jestli zvolíš ty doporučený 2400G nebo něco podobný, bych tam dal osobně asi radši 16 GB, na hry potřebuješ dual channel a zasírat si 2 sloty 4 GB modulama mi příjde dneska jako celkem blbost, ale jako na ty Paladins by stačilo i 8 GB RAM.
K SSD jako asi takhle... Je to úplný lowend, podobnej se pořídí dneska za 800 korun (nebo 1300 s dvojnásobnou kapacitou), případně za pár stovek navíc bude ten SSD mnohem lepší. Ale jestli chceš ušetřit co nejvíc (a jestli je v dobré kondici - málo tbw), tak ho použij, stále to je SSD a oproti HDD bude mnohem lepší.
Obrázek
Odpovědět

Zpět na „Rady s nákupem a porovnání“