Upgrade PC - prosba o radu

Rady při výběru PC sestav i jejich větších částí a odstraňování problémů s nimi.

Moderátoři: Walker1134, PKBO

Odpovědět
Psychixz
Nováček
Nováček

Upgrade PC - prosba o radu

Příspěvek od Psychixz »

Dobré odpoledne přeji,

atkuálně mám sestavu viz níže a vzhledem k tomu, že při hraní her a mediální tvorbě jako např. úprava videí/střih/Adobe AE atd. je ten výkon poněkud horší, tak se obracím na Vás s prosbou o radu, co by bylo dobré upgradovat, případně za co konkrétního a zdali se to pro tuto konfiguraci ještě vyplatí nebo by bylo spíše nutné zapřemýšlet o nové sestavě?

I když jsou některé komponenty jako např. GPU, RAM atd. skoro 3 roky staré, tak si myslím, že bottleneck je zde právě CPU a možná bude nutné upgradovat i základní desku, ale možná se v tomto úplně pletu, proto si samozřejmě raději nechám poradit.
Taktéž je možné, že bude nutné pořídit kompletně nové komponenty, protože bych byl opět rád, aby mi sestava nějaký ten čas vydržela (pokud ano, tak bych poprosil o radu, co mohu použít do nové sestavy).

Současná sestava:
CPU: Intel Core i5-8400 (chladič mám na CPU boxový - popravdě jsem to při koupi moc neřešil)
MB: MSI Z370 TOMAHAWK - Intel Z370
RAM: Corsair Vengeance LPX Red 16GB (2x8GB) DDR4 3200
GPU: MSI GeForce GTX 1070 ARMOR 8G OC, 8GB GDDR5
Zdroj: EVGA 650 GQ Power Supply
Disky: WD Blue 1TB + M.2 SSD Kingston SSD A2000 500GB +
SSD disk Patriot Spark SSD 256GB (tohle SSD jsem použil z předchozí sestavy)
Case: Cooler Master N400

Jako hlavní monitor používám 24 AOC C24G1

Samozřejmě budu rád za každou radu/komentář.

Předem děkuji za odpověď.
Marek
-Vladimir-
Začátečník
Začátečník

Re: Upgrade PC - prosba o radu, co by bylo dobré upgradovat

Příspěvek od -Vladimir- »

Zdravím,
rozpočet jste neuvedl, takže uvedu tyto možnosti:
Bez výměny základní desky
https://www.czc.cz/intel-core-i7-9700f/274879/produkt (MSI Z370 Tomahawk nemá zrovna špičkové napájení a na vyšších modelech by se přehřívalo)
S výměnou základní desky
Intel: https://www.mironet.cz/gigabyte-z390-ao ... +dp372074/ + https://www.softcom.cz/eshop/intel-core ... 27601.html (perspektivnost toť otázka, Rocket Lake mající přinést větší nárůst nemusí být vůbec kompatibilní s čipsety Intel 300 Series, vč. Z390 a B365)

AMD: https://www.softcom.cz/eshop/gb-x570-ao ... 30557.html + https://www.softcom.cz/eshop/amd-ryzen- ... 30666.html (levnější X570 desku bych nebral a to jednak kvůli napájení, druhak kvůli síťovce (stále Realtek, přitom snad aspoň jedna Intel síťovka (jako právě u Aorus Elite) by měla být standard). I tak bych spíš byl pro AMD, protože až Vás bude zase tlačit bota na procáku, tak vemete Ryzen 9 3950X a cajk)

No a chladič, který bych ke všem uvedeným možnostem bral asi jako minimum: https://www.mironet.cz/scythe-scnj5000- ... +dp367123/
Naposledy upravil(a) -Vladimir- dne čtv 2. led 2020, 14:41, celkem upraveno 1 x.
ignorelist: Stratos (již trvale)
Psychixz
Nováček
Nováček

Re: Upgrade PC - prosba o radu

Příspěvek od Psychixz »

Děkuji Vám za odpověď. Rozpočet jsem neuvedl, protože jsem si nebyl jistý tím, co vše by bylo potřeba vyměnit. Na jednu stranu jsem si říkal, jestli se nevyplatí počkat na 10. generaci CPU od Intelu, ale netuším, kdy by měla být uvedena na trh a jak to bude s cenou na českém trhu.

Takže ostatní komponenty jsou ještě dostačující nebo se raději vyplatí zainvestovat do lepších? U GPU by mi teď přišlo celkem zbytečné např. pořídit nějakou 2700/2700s, protože ten výkonový nárůst nebude až tak markantní, proto jsem právě zmiňoval desku s CPU. Co se týče CPU, tak tam bych možná volil spíše lepší i7, ale zároveň bych zainvestoval i do nové desky, tedy, pokud je to dobrý nápad.

AMD jsem dříve měl a teď právě laboruji nad tím, jestli se do toho opět pustit i u nové řady Ryzen nebo zůstat věrný Intelu, ale... ceny u Intelu jsou stále vyšší a ten výkon už také není o tolik lepší, než Ryzen a vesměs např. Ryzen 5 a 7 jsou výkonově o dost lepší.

Problém je, že jsem celkem nerozhodný člověk, tak to bude takový menší boj. :-D
-Vladimir-
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od -Vladimir- »

10. generace je myslím Comet Lake, ne snad? Stále to stejné, jen se (asi nepatrně) změní počet jader/vláken u všech modelů (a spíše vlákna s výjimkou nejvyššího modelu, který ponese 10 jader a bude mít tomu úměrnou spotřebu).

Ryzen 3000 už právě vyrovnává s Intelem i v Adobe a všude jinde krom her jej vydrtí (samozřejmě modely za podobnou cenu) a perspektiva tam stále je. Osobně bych do toho Ryzenu šel.

Pokud zbytek komponent dostačuje, pak není důvod pořizovat nové. Jediné, co by se možná dalo, je dokoupit RAMky.
Buď vyměnit 2x8 za 2x16 tedy třeba https://www.czc.cz/hyperx-fury-black-32 ... 00/produkt anebo fakt jen dokoupit https://www.czc.cz/corsair-vengeance-lp ... 97/produkt (a doufat, že Vaše současné RAMky nejsou dual-rank, současné 8 GB moduly jsou všechny single-rank)
ignorelist: Stratos (již trvale)
Psychixz
Nováček
Nováček

Příspěvek od Psychixz »

Doufejme, že dostačuje, občas mi přijde, že moc ne, ale v těch GPU se moc nevyznám a popravdě, když bych měl pořídit novou a trochu slušnou, tak to bude kolem 12 tis. +, což se mi moc dávat nechce. Zatím to vidím na to, že zkusím tu kombinaci Ryzen 7 3700x s novou MB a možná i RAM.

Další věcí je to, že nějaké lepší GPU by se mi ani do casu nevešlo, na základě čehož jsem přemýšlel i o novém casu, do kterého bych posléze poskládal nově zakoupené komponenty a ten zbytek.

Nestačil by např. Ryzen 5 3600? Samozřejmě vím, že u 7 je vyšší výkon, což pak bude lepší pro renderování, tvorbu atd., ale raději se ptám.
Případně ještě mohu zkusit upgradnout desku a dát tam i7 9700k, což by nakonec možná vyšlo nejlépe a časem k tomu přidat set 32GB RAM.

Samozřejmě budu rád i za další rady, případné návrhy, čeho se vyvarovat.
dexterav
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od dexterav »

Ved ti staci iba nove cpu...
Popripade ta ram
Nepotrebujes dosku a pochybujem ze aj skrinku kedctam mas 1070
Intel Ultra 7 265k 5,6/4,9GHz,Apex Z890, 2X24GB 8,73GHz CL40 Corsair, Asus TUF 5090 3.2/34GHz , H2O + Carbide 600Q,SS Noctua Edition, 10TB 850X, Topping D50s + Tilia + T5, StrixPG32UCDP, Fold7, ITX 13700k + 5070Ti + Audinst Hud-Mx2 + THX-M50X
Psychixz
Nováček
Nováček

Příspěvek od Psychixz »

Dobré ráno přeji,

v tom případě bych Vás chtěl poprosit o radu, jestli by teda bylo dostačující tam dát i7 9700F, jak píše Vladimír, popřípadě jiný CPU nebo zainvestovat i do lepší desky? Rád bych se vyhnul dalšímu upgradu aspoň na 1,5-2 roky, případně déle, pokud to půjde.

Upřímně si nejsem jistý, jestli mi pouze upgrade CPU dodá až takový boost co se týče výkonu.

Předem děkuji za odpověď.
Naposledy upravil(a) Psychixz dne pát 3. led 2020, 08:05, celkem upraveno 1 x.
dexterav
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od dexterav »

Na cpu rady 9xxx netreba novu dosku, vyhodene e
Imho idealne 9900k len treba skontrolovat bios
Intel Ultra 7 265k 5,6/4,9GHz,Apex Z890, 2X24GB 8,73GHz CL40 Corsair, Asus TUF 5090 3.2/34GHz , H2O + Carbide 600Q,SS Noctua Edition, 10TB 850X, Topping D50s + Tilia + T5, StrixPG32UCDP, Fold7, ITX 13700k + 5070Ti + Audinst Hud-Mx2 + THX-M50X
Psychixz
Nováček
Nováček

Příspěvek od Psychixz »

Pokud bych do dané sestavy zakoupil pouze nové CPU např. tedy i9 9900k (+ samozejmě i chladič na CPU) nebude to spíše overkill, pokud vezmu v potaz zbytek komponent?

Tak nějak si stále nejsem jistý, jestli pomě cena / výkon bude až tak markantní a jestli se stále nevyplatí počkat a tak nějak to třeba v tomto roce doklepat ještě s touto sestavou a poté popřemýšlet o kompletním pořízení nové sestavy.
dexterav
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od dexterav »

aký overkil, spomínaš prácu, a veľkosť ram sa určite tiež neodvodzuje od toho aké cpu/dosku máš
alebo reálne žiaden upgrade nepotrebuješ teda
doska je úplne v pohode na tej záleži často najmenej ak neberieme do úvahy OC ale tá tvoja to umožňuje
a ktomu to chceš šete na dalšie 2 roky
ak máš kupovať aj dosku tak rovno prejdi na x570 + 3700x :)
Psychixz
Nováček
Nováček

Příspěvek od Psychixz »

Děkuji za radu, nejspíše půdu do upgradu desky za x570 + pořídím zmiňované CPU 3700x + chladič, což by mi mělo do budoucna zajistit plynulý chod a pak by mě třeba časem čekal upgrade GPU, případně RAM. Taktéž uvidím, co tento rok přinese nového.

Pokud se nepletu, tak s tou x570 bych měl být ready i pro Zen 3, ne?
dexterav
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od dexterav »

ano :)
werygood
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od werygood »

V tvém případě bude spíš výhodnější bude koupit tu i9, než celou platformu...
Natural
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Natural »

To bych neřekl. Pokud se počítá s upgradem tak varianta i9 je konečná a ve finále bude dražší.
Psychixz
Nováček
Nováček

Příspěvek od Psychixz »

Upřímně mi dává větší smysl si pořídit tu x570 a k tomu Ryzen 7 3700x, případně počkat do září na představení 4. generace Ryzenu. Celkově by mi to dalo větší možnosti upgradu v následujících letech a popravdě by mě trochu mrzelo dát do cca 3 roky staré sestavy takto nadupaný CPU od Intelu, vzhledem k tomu, jakou tam mám GPU.
Odpovědět

Zpět na „Počítačové sestavy“