Upgrade RAM nebo nové PC

Rady při výběru PC sestav i jejich větších částí a odstraňování problémů s nimi.

Moderátoři: Walker1134, PKBO

Odpovědět
ondatra123
Začátečník
Začátečník

Upgrade RAM nebo nové PC

Příspěvek od ondatra123 »

Zdravím, už nějakou dobu přemýšlím zda-li je vhodné upgradovat PC. Využívám ho z větší části na sledování streamu, na hry (vyloženě multiplayer FPS jako CSGO, Escape from Tarkov, občas i jiné typy her) a občas obojí zároveň (mám 2 monitory, oba full HD).

Prvné popíšu můj problém:
Poslední dobou se setkávám s problémem plynulostí systému. Např. samostatně CSGO není víceméně problém, ale při zapnutém prohlížeči na druhém monitoru už jdou fps dolu poměrněhodně. Natož mít u toho zapnutý nějaký stream na twitch.tv. Před jakýmkoliv hraním se ujišťuji, že mám vypnuté další aplikace jako např. discord, prohlížeč a jiné, což mě docela omezuje.

Podle sestavy níže jsem si jist, že velikost operačních pamětí už je dneska pod standardem. Obzvláště na hry a zejména pro Escape from Tarkov kde se objevují po delší dobé hraní memory leaky.

Zajimalo by mě, jestli má cenu investovat do aktuální sestavy vyměnou RAMek s vyšší pamětí nebo je už spíše nutný upgrade celého PC, zejména procesoru?

Sestava:
CPU: i5-4670K (4,4Ghz)
GPU: Asus r9 290 OC
MB: Asus Maximus VII Hero
RAM: Crucial Ballistix Tactical 2x4GB (1600mhz)
SSD: Samsung 760 250Gb + Samsung 860 512Gb
Zdroj: Seasonic M12II-620 Evo - 620W

Díky
ToxicTears
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Re: Upgrade RAM nebo nové PC

Příspěvek od ToxicTears »

DDR3 dneska seženeš za slušnou cenu na bazaru, tak to můžeš zkusit. 290 R9 už není žádný terno, ale tak nějak budiž. V ovladačích si nastav u monitorů GPU scalling, mě to pomohlo na multimonitor, občas se mi sekal film vedle nebo stream. Pak prostě uvidíš, jinak ano 8GB na Tarkov je hodně málo. Vím že jsem se dostal lehce na 11GB.
discord IT & racing: https://discord.gg/JaGehGp
PC1: PC1: R7 5700X|X470 Taichi|32GFlareX@3200CL14|6900XT Red Devil|6xSSD|1xNVME|CustomLoop EKWB feat Alphacool///NAS: Synology 1515+ a DS513 expanze
ondatra123
Začátečník
Začátečník

Vskutku cena ddr3 je pakatel oproti investice více jak 30K do nového PC, které vydrží nějakou delší dobu.

R9 290 mi víceméně stále postačuje, minimálně hry v mém repertoáru jsou hratelné. Multitasking, jak říkáš, bude asi jiná věc. Vyzkouším ten GPU scalling.

Tarkov hraju konstatně s vytížením RAM 70% a více. Postupem času to stoupá až k 90%. V ten moment mi hra občas chvilkově freezne. Pak je potřeba restart hry.

Které RAM by v tomto případě příšly vhod? Koukám CL8 už asi neseženu. Např. tyto? https://www.czc.cz/hyperx-fury-black-16 ... 26/produkt
ToxicTears
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ToxicTears »

lepší takt se rozhodně hodí, ale nevím jestli si pomůžeš 1866, lepší by byly 2133, ale ty už jsou docela luxus i sehnat, za lepší cenu. Nicméně furt to můžeš zkusit a po 14 dnech je klidně vrátit. Ale 1866 budou taky lepší, můžeš zkusit i nějaký OC na nich. Hlavně pomůže ta kapacita.
discord IT & racing: https://discord.gg/JaGehGp
PC1: PC1: R7 5700X|X470 Taichi|32GFlareX@3200CL14|6900XT Red Devil|6xSSD|1xNVME|CustomLoop EKWB feat Alphacool///NAS: Synology 1515+ a DS513 expanze
Atapi
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Atapi »

No to co popisuješ je spíš procesorem si myslím, na i5 jsem si taky musel dávat dost pozor, aby mi na pozadí neběžel třeba facebook i při hraní CS GO, ne ještě mít víc tabů a koukat stream u toho, 4 jádra jsou prostě dneska na takovýhle využití podle mě málo a zvlášť u onlinovek je znát, když se musí dělit o prostředky s něčím jiným.
Na něco upgrade ram samozřejmě ale pomůže, taky jsem ji zvedal na starší i5 2500K a znát to bylo (míň stutteringu v některých hrách byl asi největší rozdíl).
Obrázek
ondatra123
Začátečník
Začátečník

Spíše to bude tak nějak všechno dohromady. Pro takové náročné operace mě brzdí už asi všechno. Když sleduju stream samostatně nejvíc to vytěžuje GPU. Když se k tomu připojí i multiplayer hra, případně další aplikace tak to prostě vytíží i procesor a RAMKy se radši tváří, že nejsou. Investovat do "mrtvé" technologie, s kterou budu jen chodit kolem horké kaše se asi nevyplatí. No ještě chvíli popřemýšlím a dost možná brzy skončím u nového vlákna pro pomoc s novou PC sestavou. Díky za rady.
Odpovědět

Zpět na „Počítačové sestavy“