Frekvence Mikrotik hAP ac2

Problematika připojení - hardware i software.

Moderátor: Don

Odpovědět
Butcherson
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Frekvence Mikrotik hAP ac2

Příspěvek od Butcherson »

Zdravím,

asi si budete tukat na celo, proc si porizoval Mikrotik (MikroTik RBD52G-5HacD2HnD-TC hAP ac2), kdyz tomu nerozumi, nebudu se zlobit :)

Probehla vymena za TP-Link C2, kde pri streamovani a vetsi zatezi to bylo znat. Cilem bylo take vybrat si lepsi kanal (v panelaku jsou desitky wifin). Nastavil jsme 2,4 a 5 Ghz wifi, ale u 5Ghz nejde nastavit kombinace Ceska republika a "auto" u frekvence. Jedina ktera jde je hned prvni 5180 (ostatni nefunguji). Auto jde třeba u Kanady, ale chci nechat ČR.

Kazdopadne pri mereni vykazuje rychlost downloadu 43,20 Mbit/s (Archer C2 mel 79). Navíc síla signálu kde TP link neměl problém, je cca -80 dB. Díval jsme se i na podrobnější nastavení wifi, ale radeji jsem do toho nesahal (pouze quick setup pro Home AP Dual). Noise Floor je -106 dBm.

Možná je to více problému dohromady, ale nevíte prosím kde je problém s tou auto frekvencí? (kromě toho elementu mezi klávesnicí a židlí..). Možná by to i zlepšilo signál a rychlost.

Díky!
Case: Chieftec LCX-01SL-SL-B Cpu: Intel P4 3,4 GHz 800FSB 1MB 775 Motherboard: Abit AG8 915 Grafika: Asus x1950 256MB pci-e HDD: Hitachi 7K250 500GB,Maxtor 250GB Palírna: DVD-RW LG4081B Repro: Genius HT 5.1Cpu Fan: Zalman 7700al/cu System: WinXP SP2 Router: SMC Barricade router 7004VBR Internet: Netbox 10mbit
Jey
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Re: Frekvence Mikrotik hAP ac2

Příspěvek od Jey »

40-48mbit mám maximální rychlost na 2.4GHz na 10 let starém TP-Linku (prý umí 300mbit; vtip) 802.11bgn, v rodinném domě.
Zkus nastavit USA nebo tu Kanadu a pak vyzkoušej postupně různé kanály na 5GHz.
pilarius
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od pilarius »

Hele, taky jsem si ho před pár měsíci pořídil, protože jsem šel s rychlostí netu nad 100 mbit/s a potřeboval jsem gigabitové porty. :) Taky tomu moc nerozumím, na konfiguraci různých věcí, WiFi hlavně, jsem strávil dva týdny. :-D
Na auto kašli, prostě si to proskenuj a nastav si to napevno. Automatika je mor. Každopádně mně tam nastavit jde (FW 6.46.2). Možná pro to prostě musíš dál než do základního nastavení.
Co se týče rychlosti, tu mám v pohodě, ale 2,4GHz WiFi skoro nepoužívám, mám malý byt (i na ní byla ale na MIMO zařízeních s podporou širších kanálů značně lepší než s předchozím routerem - těch 42 mbit/s, co měříš, odpovídá 72mbit/s navázanému spojení v reálných podmínkách, což je realizováno na jednom 20MHz kanálu - tak to mám na Samsungu A50, který MIMO/širší kalnál na 2,4GHz neumí a víc z něj na tom nevymáčknu). Dosah 5GHz signálu je horší... co mi s tím pomohlo, byla změna pozice routeru - teď je nastojato. Rozhodně na tom ale není nijak dobře, jen moc nemám s čím srovnávat, na netu na to bylo ale hodně stížností, obzvlášť se starším FW. Máš aktualizováno?
Obrázek Obrázek
NZXT H440: AMD Ryzen 7 5700X, Noctua NH-D15, Asus Prime X570-P, XFX SWFT309 AMD Radeon RX 6700XT 12G, 2x16GB G.Skill 3200 MHz CL16, Corsair RM650x; Win 11 64bit; iiyama GB3271QSU-B1: 2560x1440
Butcherson
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Butcherson »

Super, díky za zprávu! Já rozdíl vidím v tom, že když se na starem tplinku připojilo více zařízení (podle mě neměl ani MIMO) tak to bylo znát. Mám KUKI a Netbox (pouze 100) a bylo to poznat na kvalitě obrazu. S Mikrotikem je lepsi (nebo si to aspon namlouvam :) Pri mereni na rychlost.cz se to ustalilo na D 72 a U 23 (u 5Ghz) a D 51 a U 2 (u 2,4 Ghz). Hlavně ten upload u 2G me hodne zarazi. Ale ono ani to testovani neni adekvatni. Zkusil bych nejraději rychlost v místní síti. Mám v síti NAS (Asustor) ale nemůžu se s ním spojit. V síti ho vidím, ale nemůžu se k němu připojit. Masku podsítě mám stejnou (255.255.255.0). Mohl bych ho vyresetovat a znovu nastavit, ale možná bude nejaké lepsi reseni..

FW mam aktuální v6.46.5 (stable)
Case: Chieftec LCX-01SL-SL-B Cpu: Intel P4 3,4 GHz 800FSB 1MB 775 Motherboard: Abit AG8 915 Grafika: Asus x1950 256MB pci-e HDD: Hitachi 7K250 500GB,Maxtor 250GB Palírna: DVD-RW LG4081B Repro: Genius HT 5.1Cpu Fan: Zalman 7700al/cu System: WinXP SP2 Router: SMC Barricade router 7004VBR Internet: Netbox 10mbit
Odpovědět

Zpět na „Sítě, modemy a Internet“