ASUS RT-AC68U - vyhrazení minimální rychlosti pro O2TV STB

Problematika připojení - hardware i software.

Moderátor: Don

Odpovědět
vokial
Nováček
Nováček

ASUS RT-AC68U - vyhrazení minimální rychlosti pro O2TV STB

Příspěvek od vokial »

Čau, rozšiřuju teď tak trochu síť, ale mám problém:

Z hlavního routeru ASUS RT-AC68U táhnu kabel do dalšího routeru TP-LINK WR841N v režimu bridge. Do TP-LINKu mám připojený O2TV STB. Problém je, že pokud vytížím linku, tak se zhorší při sledování O2TV kvalita zobrazení až úplně vypadne.
Proto bádám kde nastavit pro pevně přiřazenou ip O2TVSTB minimální rychlost (6-8Mbit), ale nepřišel jsem na to.
QoS na to pořádně nefunguje - nastavena nejvyšší priorita pro STB - když vytížím linku z jednoho zařízení (PC, mobil, tablet) tak je to ok, ale jak to zatížím na dvou a více naráz, tak už pro STB nezůstává dost rychlosti.
Vím, že kdybych měl STB připojený přímo do ASUSu, tak tam IPTV s nejvyšší prioritou nastavím. Bohužel ale STB bude až za TP-LINKem.
A to mám v plánu ještě jeden STB přes wifi z AP Ubiquiti NanoStation Loco M2 - připojený také za ASUSem.
Půjde to nějak zrealizovat s tímto ASUSem? Už jsem se díval po alternativním fw (Advanced Tomato - zatím jsem teda nenašel jestli tam půjde nastavit min vyhrazená rychlost). Nebo spíš přemýšlet nad routrem, který si s tím poradí?
RYZEN 1700X @3,8GHz w/ NOCTUA NH-U14S | MSI GTX 1080 Ti GAMING X | CORSAIR LPX RED 16GB kit 3200MHz CL16 | ASUS CROSSHAIR VI HERO X370 | TRANSCEND MTE220S 1TB + CRUCIAL MX300 275GB + SAMSUNG 860 EVO 500GB | 2x WD RED 3TB + WD RED 8TB | CORSAIR HX1200 | FRACTAL DESIGN R5 Blackout | 27" QHD MSI OPTIX MAG271CQR | 24" FULLHD DELL U2414H | THRUSTMASTER T300 FERRARI 599XX EVO
Weslo
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Re: ASUS RT-AC68U - vyhrazení minimální rychlosti pro O2TV S

Příspěvek od Weslo »

QoS je přece záležitost LAN/VPN, nikoliv Internetu.
To, že při stahování se začne stream sekat je vlastnost bohužel, potvrzovací pakety zahltí upload, který je u xDSL tradičně nízký.
Omez download, čím nižší rychlost down, tím míň potvrzování v up.

Nebo pokud máš televizní profil, zkus vyvést kabel z modemu přímo do stb
AMD Ryzen 5 3600 | XPG Levante X 240 | ASUS TUF GAMING B550M PLUS |64GB Corsair DDR4 3600Mhz | Gigabyte Radeon RX7600 16GB OC | 2x Samsung 980PRO 512GB + 2x2TB WDC WD20EZFX | Lian-Li O11 Dynamic Mini | Corsair SF-450 | 32" Dell S3222DGM | Synology DS223j + 2x6TB WD Red RAID1 | MAZDA enthusiast
vokial
Nováček
Nováček

Příspěvek od vokial »

Dík za reakci, omlouvám se že jsem nepsal, ale teď vůbec nestíhám.
No QoS chápu jako funkci, která rozděluje rychlost z internetového připojení (rovnoměrně nebo podle nastavených požadavků) pro zařízení v síti.

Já nemám připojení přes xDSL, mám místního ISP 50/20Mbit.

No vím že můžu nastavit iptv profil a táhnout to kabelem, ale.. :) chci to zkusit zatím tak jak jsem to psal. Zatím ten stb neni v ostrém provozu, tak zatím testuju a zjišťuju.

Opravdu neumí žádný router (šel bych do pořízení, ikdybych musel nahradit před rokem pořizovaný ASUS RT-AC68U) natvrdo trvale přiřadit pro určité zařízení minimální rychlost? Ještě teda prozkoumám ty alternativní fw, ale vůbec jsem se k tomu nedostal.
RYZEN 1700X @3,8GHz w/ NOCTUA NH-U14S | MSI GTX 1080 Ti GAMING X | CORSAIR LPX RED 16GB kit 3200MHz CL16 | ASUS CROSSHAIR VI HERO X370 | TRANSCEND MTE220S 1TB + CRUCIAL MX300 275GB + SAMSUNG 860 EVO 500GB | 2x WD RED 3TB + WD RED 8TB | CORSAIR HX1200 | FRACTAL DESIGN R5 Blackout | 27" QHD MSI OPTIX MAG271CQR | 24" FULLHD DELL U2414H | THRUSTMASTER T300 FERRARI 599XX EVO
Weslo
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Weslo »

Já teda chápu QoS stejně, jen v internetu jaksi nefunguje, tj, na LAN ano, na WAN ne. Ty IP hlavičky to prostě buď ignoruje, nebo přepíše ať už jde o DSCP nebo TOS..
Když máš místního ISP nemáš IPTV transport, což je v xDSL separátní PVC/VLAN, ještě většinou nad 2. vrstvou, takže puštěná telka neovlivňuje datové služby.

Určitě to umí mnoho zařízení i Tomato, ale když vyhulíš upload, je to stejně naprd a vliv to mít bude..
AMD Ryzen 5 3600 | XPG Levante X 240 | ASUS TUF GAMING B550M PLUS |64GB Corsair DDR4 3600Mhz | Gigabyte Radeon RX7600 16GB OC | 2x Samsung 980PRO 512GB + 2x2TB WDC WD20EZFX | Lian-Li O11 Dynamic Mini | Corsair SF-450 | 32" Dell S3222DGM | Synology DS223j + 2x6TB WD Red RAID1 | MAZDA enthusiast
killerek
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od killerek »

Spise by to asi chtelo router s konfiguraci output/input QoS (shaping) na LAN, kde si na jednom portu rezervuje pasmo pro IPTV a za nej pak dat switch a do nej všechny zarzieni. To, ze markovani nepujde dal by ani nevadilo.
Odpovědět

Zpět na „Sítě, modemy a Internet“