Rád bych tady místní osazenstvo seznámil s výsledkem mé cca dvoměsíční anabáze s Terminátorem a bondingem.
Původní stav - 20/2Mbit VDSL 1 pár
Aktuální stav - 100/10Mbit VDSL 2páry
Tedy doporučuji (velmi důrazně, dokud jsou porty) zkusit přejít na bonding, na stejné lince je běžný nárůst rychlosti velmi výrazný a nevýhody nejsou defakto žádné, snad kromě tedy dvou krabičkového řešení
Při použití terminátoru se parametry linky můžou (ale nemusí) poměrně drasticky zlepšit, jak už píšu výše, na stejné lince jsem dosáhnul 5x vyšší rychlosti...
Dotazy vítány, pokud to jen trochu půjde, pokusím se to vyřešit
Screen s modemu nemám, až budu v práci zkusím postnout obrázek z DSLAMu.
modem = Terminátor (Je to převodník metalika -> 1Gbit Ethernet.) https://www.root.cz/clanky/vdsl-bonding ... minatorem/
2 linky jsou dva páry tj. 4dráty, ano. Dovnitř jdou 2 páry, ven jde 1Gbit Ethernet na 2. vrstvě.
Celé to je zapojeno do RouterBOARD 962UiGS-5HacT2HnT vytáčející PPPoE, kdyby někdo měl problém s konfigurací pro PPPoE dejte vědět..
Moje otázka je jasná, kde jsou 4 dráty??? Nebo to nepotřebuje 4 dráty? No každopádně je to přežitý, ale ledaskde by se to hodilo, to je pravda. Jen jestli víš kolik cca přípojek je po 2 párech. Moc to nikde nejde vidět.
Každému , kdo má doma telefonní přípojku vede do objektu víc než jeden pár (většinou,vyjímky jsou a budou), mě konkrétně jde domů 3xn 0,4, tedy 3 páry po 0,4mm.
Nikde to není vidět, to souhlasím....
No u rodičov na Slovensku je to tak 95-100%... na ulici ti už ani linky nezriadia... tiež tam nechcú kvôli šumu (a vraj starým linkám, BTW cca 15 rokov) VDSL spustiť, ale všetky ulici na okolo majú. Holt riešenie žiadne, tak tam "valí" 15mbps....
AMD RYZEN 5600X, 16GB DDR4 2,8GHz, ASUS TUF B550, ASUS GOLD 650W; Fractal Design, ASUS DUAL RTX 3060 Ti GDDR6X;
AMD RYZEN 5800X3D, NOCTUA NH-D15, ASUS ProArt X570-CREATOR WIFI, SuperFlower 1200W, 32GB CL14 G.SKILL 3200, FRACTAL DESIGN XL R4, ASUS STRIX RTX 3080 OC; APPLE MacBook AIR M1 iPhone 12 Pro 128GB
Sorry Weslo, trochu jsem pomotal páry a dráty dohromady Nicméně asi je více lépe, tedy že je z čeho vybírat
Co jsem přečetl dva články na rootu, je to celkem zajímavá služba. Za 30kč pronájem terminátoru to vypadá vážně dobře.
Jak jsem pochopil, tak ale záleží na operátorovi, jestli službu umožňuje nebo ne? Případně jestli víš, kteří bonding (ne)umožňují, případně kde se to dá zjistit. A že je určená pouze pro přechod z 20->50 a 50->100. Teda je nutné přejít na vyšší službu? Jde mi o to, jestli je možné toto využít i pro stávající tarif, kde např "až" 50mbit jede sotva 30. Nebo tohle jde úplně mimo isp a všechno řeší pouze cetin?
kromě velké trojky to umějí snad všichni.
Záleží na CETINu, jak to zřídí, primárně je to určeno proto, zvýšit rychlost na linkách, kde to po jednom páru nejde, nebo jde málo.
terminátor funguje i s jedním párem ovšem.
Já měl taky až 50Mbit, před terminátorem cca 30Mbit, teď 55/5, otestoval jsme stovku, jede to, v pondělí přecházím..
CETIN to má od ledna jeko wholesale nabídku, kromě velké trojky by to všichni měli umět zadat...
No, z tzv. odchodu k jinému operátoru se vyklubalo vyšší tarif za cenu nižšího, zákazník udržen.
Že to nepojede 50mbit sdělil technik cetinu druhý den při měření doma. (nejelo to vůbec)
Po dotazech na bonding šlo (jde) vše bez problémů. V bytě jsou od začátku zavedeny 2 páry s dvoj-zásuvkou. Ve sklepě jsou dráty volné, tak potichu zřídíme bonding na 50mbit. Sice sousedovi kdysi podemnou odklonili můj druhý pár, ale tato prasečina se dotáhne z volných ve sklepě.
Bez hýbání se smlouvou, o2 to snad ani vědět nebude?? Tam je na té mapě přeci vidět 50mbit a tečka. Už jen dohodnou termín, prý cca do týdne.
Dále je pěkné vidět, jak 4m kablíku ze zásuvky k routeru sežere 2mbit na signálu, proto se to přetáhne celé do dalšího pokoje. Starý Comtrend nahradí Terminátor, za ním bude standardně MikroTik.
O2 opravdu kancelář úředníků, vyřešit a udělat musí vše technici z Cetinu. https://ctrlv.cz/GQNQ
Port 35
G.998.4 retransmission used upstream : In use
Signal attenuation downstream(dB) : 16.5
Signal attenuation upstream(dB) : 9.0
Line attenuation downstream(dB) : 16.7
Line attenuation upstream(dB) : 9.0
Maximum attainable rate downstream(Kbps) : 54919
Maximum attainable rate upstream(Kbps) : 22786
Actual line rate downstream(Kbps) : 60504
Actual line rate upstream(Kbps) : 6808
Line SNR margin downstream(dB) : 6.4
Line SNR margin upstream(dB) : 15.0
VDSL2 PSD class mask : B998M2x
Actual PSD downstream(dBm/Hz) : -
Port 34
Signal attenuation downstream(dB) : 16.5
Signal attenuation upstream(dB) : 9.0
Line attenuation downstream(dB) : 16.7
Line attenuation upstream(dB) : 9.0
Maximum attainable rate downstream(Kbps) : 44405
Maximum attainable rate upstream(Kbps) : 19787
Actual line rate downstream(Kbps) : 50796
Actual line rate upstream(Kbps) : 6840
Line SNR margin downstream(dB) : 6.3
Line SNR margin upstream(dB) : 15.0
VDSL2 PSD class mask : B998M2x
Actual PSD downstream(dBm/Hz) : -
Epidot píše:
Bez hýbání se smlouvou, o2 to snad ani vědět nebude??
O2 o tom vědět bude,je to jiný produkt
Epidot píše:
Dále je pěkné vidět, jak 4m kablíku ze zásuvky k routeru sežere 2mbit na signálu.
To dost pochybuji.
btw. já měl na 1-páru s Comtrendem 30Mbit, na 2-páru s Terminátorem mám 96Mbit. U tebe to pak můžeme zkusit, třeba by to chodilo třeba 70Mbit namísto 50.
Dráty dotaženy, služba nahozena. Naměřím tak 47-48mbit down, 4,6mbit up.
Terminátor topí jak kráva i jen tak na prázdno , ale to je subjektivní.
Oproti 20mbit to je znát, aby ne, že. Za mě dobrý.
Dnes sa mi resyncla linka lol.
Uptime
9 days, 9 hours, 41 minutes, 56 seconds
DSL Downstream
63519kBit/s
DSL Upstream
5245kBit/s
DSL / Link
In sync since 2020-08-02 17:22:18
DSL/Internet Status
Online since 2020-08-02 17:22:47