PC - zostava

Rady při výběru PC sestav i jejich větších částí a odstraňování problémů s nimi.

Moderátoři: Walker1134, PKBO

Odpovědět
mako-z
Začátečník
Začátečník

PC - zostava

Příspěvek od mako-z »

Zdravim

Potreboval by som poradit ohladne PC zostavy pre program MiTek - Pamir (navrh stresnych vaznikovych krovov). Momentalne mam NB Dell Inspiron 15 rada 5000 CPU - i7-8565U - 1,8 GHz, RAM 16 GB , SSD 250 GB, a je tam aj nejaka integrovana grafika od Nvidie...Vsimol som si, ze tento software vytazuje pri vypoctoch hlavne CPU (niekedy az 100%) a to nestiha. Grafika sa poflakuje na nejakych 2 - 5 % (napriek tomu, ze to vyzera ako graficky 3D program). V Benchmarkoch CPU mam nejakych cca 6600 bodov. Chcel by som prejst na desktom na AMD platformu. Pozeral som nejake komponenty ale potrebujem to doladit a poradit. CPU - rozmyslam nad AMD ryzen5 3600 (3600X) az AMD ryzen7 3700 (3700X) (neviem ci sa oplati priplacat 100 euro za AMD ryzen7, ci sa radsej uspokojit s Ryzen5 3600) a k tomu nejaka MB s chipsetom (X470 alebo B450 - tie vraj maju podporovat aj buduce CPU Ryzeny 4000 po preinstalovani Biosu)...alebo mozno rovno s chipsetom X570 alebo B550 (len neviem ci tie podporuju ryzeny 5...), radsej by som asi MB s chipsetom (X470 alebo B450) (a este v com je rozdiel medzi X a B chipsetom, ktory je trosku lepsi a koli comu?). SSD, poskulujem po Samsung EVO 860 500GB. RAM - nejake HyperX-ka minimalne 16 GB (2x8GB - v pare su asi trosku rychlejsie, ci je to len moja bludna teoria?). Zdroj - tu som pozeral Corsair CV 650 (z tych lacnejsich) alebo Seasonic Focus 650 Gold - semi - modular. Bedna...nieco lacne, dobre vetrane a hlavne tiche (dizajn a podsvietenia ma nezaujimaju). A este grafika...potrebujem k tomu pripojit minimalne 2 x monitor 27" s Full HD rozlisenim...tu neviem...klasicku nejaku grafiku radeon alebo profesionalnu pre CAD?...ked teraz mi ten software grafiku vytazuje minimalne...alebo tie CAD grafiky odlahcia procesoru a zapoja sa do vypoctov aj oni? Aky je rozdiel medzi klasickou a CAD grafikou? (napr Quatro od Nvidie alebo AMD Radeon Pro WX3100 Workstation Graphics) Alebo to zavysi od samotneho software (moj pripad Pamir) ako je navrhnuty? Alebo da sa nejako vo Win 10 nastavit aby pri matematickych vypoctoch bola vyuzivana aj grafika? Nevyznam sa v tom...co by ste mi poradili?...Hlavne cakam poradit ohladne grafiky a dobrej MB. Poprosil by som poradit ktore a hlavne aj preco. Rozpocet na zostavu som dostal cca 1000 euro, + - 100 euro. To je z mojej strany zatial vsetko. Vopred velmi pekne dakujem za vsetky rady a usmernenia.
Natural
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Re: PC - zostava

Příspěvek od Natural »

Těžko říct, o tom sw nejsou kromě obrázků žádné informace, tedy asi uděláš nejlépe, když se obrátíš na distributora a vyptáš si je.
mako-z
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od mako-z »

Zdravim. Ked sme ten software kupovali tak sme dostali aj urcite odporucania. CPU malo mat co najviac bodov v CPU benchmarku - cim viac bodov tym lepsie...minimum bolo nejakych 5000 bodov pre dobru pouzitelnost. A grafika...ide to aj na beznej ale odporucane boli prave tie (napr Quatro od Nvidie alebo AMD Radeon Pro WX3100 Workstation Graphics)...jednoduche strechy v pohode zvlada aj tento NB co mam teraz, ale zlozitejsie vazniky a vacsie strechy kde je uz vela vaznikov, tam uz NB fuci ako vysavac a sem tam ho aj sekne...ked na nom teraz projektujem 8 - 12 hodin tak ma chudak dost...Ak by sa pri novej zostave zrychlil vypocet o 30 az 50% tak to by bolo super. Neocakavam, ze to bude 3x rychlejsie. NB ma aj tu nevyhodu, ze ked je uz dost nahriaty, tak potom uz asi nedovoluje turbo boost a NB velmi neupgradnem. V tejto novej zostave mozem skusat. Skusim obycajnu grafiku, a mozem skusit aj tu na CAD programyäi a uvidim rozdiel...CPU mozem casom tiez upgradnut, preto chcem lepsiu MB kde by som mohol mozno po roku, dvoch hodit Ryzen 4000...a aj chladenie si mozem v bedni poriesit sam. Skuste sa zamerat a poradit mi ohladne dobrej MB a trosku aj vysvetlit preco tuto ano, co je na nej lepsie atd. CPU to som uz asi rozhodnuty pre ryzen 5 3600, tam mi uz len prosim Vas poradte ci sa oplati priplatit si aj sa to X (3600X) alebo prihodit este cca 100 Euro a ist az do 3700 alebo 3700X...A ked niekto mate prakticke skusenosti ohladne CAD grafik, tak mi skuste vysvetlit medzi nimi rozdiel, v com pracuju odlisne od klasickej grafiky...Vdaka
Natural
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Natural »

Právě o tom píšu. Těžko něco doporučit pro sw, který neznám já a troufnu si říct, že ani nikdo jiný na tomto fóru. Ano, pokud chceš ryzen 3600, dobře. Ale neptej se jestli se vyplatí další dvě jádra navíc, když se nedá ani zjistit, jestli třeba není strop 8threadů (pokud byly využity všechny). Nebo jestli využiješ lepší grafickou kartu. A protože grafická karta může být znatelná položka jak po stránce cenové, tak po stránce odběru, těžko něco poradit. A protože s lowend zobrazovadlem se do rozpočtu podle mě vleze klidně i ryzen 3900x.
Atapi
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Atapi »

Asi tak, asi bych je zkusil kontaktovat s konkrétníma dotazama... Jestli ten program umí využít pro výpočty grafiku nebo ne (ale podle toho co doporučili spíš asi ne, ona ta WX3100 je takovej lowend co se týče hrubýho výkonu - na úrovni herní grafiky za 2 tisíce korun) a pak jestli to využije 16ti nebo 24vláknovej CPU.

Jinak on i ten ryzen 3600 bude mít při dlouhodobý zátěži odhadem tak dvojnásobnej výkon oproti tomu mobilnímu i7 co tam máš, samozřejmě pokud ten program umí využit všech jeho 12 vláken, ale i kdyby ne tak to nějaké desítky procent rozhodně dá když píšeš že to jelo na 100%.
Obrázek
mako-z
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od mako-z »

Zdravim...takze sa mi podarilo dostat nejake info od vyvojarov (programatorov) softwaru Pamir. Takze tento software vyuziva vsetky jadra (aj vlakna) v CPU. Takze cim viac jadier tym lepsie, cize je to viacvlaknova aplikacia. RAM je odporucana 32GB a kvalitny a rychly SSD. Nie je specialne vyvijany pre niektore druhy profesionalnych CAD grafik ako su napr. quatro od Nvidie (nedokaze vyuzivat grafiku pri ciastkovych mensich vypoctoch aby sa odlahcilo CPU) . Kludne tam moze ist hocijaka herna grafika. Aj ked tento program na prvy pohlad vizera ako graficky (narocny na grafiku), tak to nie je pravda. Je velmi narocny na CPU (hlavne pri vypocte zlozitejsieho vaznika). Ja mam teraz v NB CPU (i7-8565U @ 1,80GHz) s integrovanou grafikou od Intelu UHD, a ked vaznik pocitam, tak ta integrovana GPU fici na 1 az 3 %. Ak si dam zobrazit 3D model strechy a vselijako ho otacam a zoomujem tak sem tam skoci na 50% inak je to okolo 35%. Mam v NB aj grafiku od Nvidie MX130 a tato je pri pouzivani tohto software stale na 0%.
Takze na zaklade tychto info by som Vas poprosil o navrhy zostavy. Hlavne aka MB a CPU. SSD by som chcel Samsung Evo 860 500GB, RAM - asi to dvihnem na tych 32GB, mozno nejake HyperX-ka (2x16GB). Zdroj - Corsair CV 650 (z tych lacnejsich) alebo Seasonic Focus 650 Gold - semi - modular. A grafika...na zaklade novych informacii, aku by ste mi odporucili ? (nieco vykonne (stredna trieda), tiche a energeticky nenarocne) Hlavne poradte dobru MB (s potencialom na upgrade na nove Ryzeny 4000) a to CPU (tu som dost nakloneny pre Ryzen 7 3700X) a skuste zdovodnit aj preco alebo hodit link na nejaku recenziu. Zatial vdaka a tesim sa na vsetky nove a hlavne konstruktivne prispevky...
Natural
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Natural »

https://www.czc.cz/264588,289973,286405 ... 22548/kody
Takto bych vybral já, je to těch 1000euro.
Grafika je poněkud low end, ale dva monitory zvládne, tedy vlastně nic víc nepotřebuješ. Bude se flákat, takže bude i tichá. Oproti té co máš v notebooku je to dělo :D
3900x vs 3700x : 12000,- vs 8000,- (v korunách) a 12c+SMT vs 8c+SMT. Pokud využiješ všechny thready, jsou podobně výhodné.
Deska má dost silné vrm, neměla by se moc hřát. Jedna z těch lepších b550 za rozumné peníze.
SSD je prověřené TLC, nadstandart - řekněme výkonem kolem samsungu 870 evo, má na sobě už chladič. Mohl bys mít i pcie4 disk, ale těch 50% ceny navíc se nevyplatí.
Zdroj není úplně "top", ale odpojíš většinu kabeláže a poběží max kolem 50% výkonu. Bedna je spíš takový filler, kdybys přeci jen šel po 3700x, můžeš mít nějakou víc luxusní :)

Navíc, co jsem nehodil do košíku, je chlazení. Záleží na skříni. Osobně mám rád scythe ninja 5, má skvělý výkon, pomalé větráky a nestojí raketu. K tomu větráky ve skříni vyměň / přidej arctic f12/f14 a máš tichou mašinu na práci.
-Vladimir-
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od -Vladimir- »

Víc než Pure Base 500 bych popravdě extrémně nehrotil a příplatek je pár stovek. Ale to neznamená, že by cokoliv dražšího bylo nonsense, to vůbec ne.
ignorelist: Stratos (již trvale)
mako-z
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od mako-z »

Vdaka Natural, ze si si dal namahu a nahadzal si mi to do nakupneho kosika...mam to pekne pokope. Tu MB mi odporucili aj na inych forach...vies mi povedat ci nahodou nedostane tiez podporu pre nove ryzeny 4000? Vdaka
GaGy
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od GaGy »

Určitě dostane podporu i pro Vernera ala Ryzen 4xxx . Co bych hodil na cpu je teda lepší chladič. Pokud chceš mít opravdu ticho u práce. A zvolil bych menší case když máš mATX desku :)
9800X3D @ 5425Mhz 95W - Liquid Freezer III │ 32Gb 6000Mhz Cl36 Expo Tweaked │ Nitro+ RX 9070 XT - 280W │ TUF GAMING B850-PLUS WIFI │ XPG CORE REACTOR II VE 750W │ Phanteks Eclipse P400A │ Samsung 990 PRO 2TB + Samsung SSD 990 EVO Plus 2TB │ 32" Dell Alienware AW3225QF - 4K - 240Hz │
Lenovo - Legion 5 - RTX 3060 + Ryzen 5600H
Samsung Galaxy S25 - 256Gb
Odpovědět

Zpět na „Počítačové sestavy“