NVIDIA Ampere - Info a spekulace

Grafické karty s libovolným GPU firmy nVidia (např. Riva, GeForce).

Moderátoři: Walker1134, Wilik

Odpovědět

Koupíte Ampere ?

PC master race, chci best a jdu do Ampere high-endu.
45
23%
Prachy budou, my nebudem, jdu do mainstream Ampere.
23
12%
Nejsem prachatej a nepotřebuju moc, beru nižší Ampere.
12
6%
Ampere je nový Antikrist, plačte a bědujte. The end is near.
5
3%
Nebudu tu hloupě exhibovat nad JPP, čekám jak se věci vyvrbí.
24
12%
Jsem socka, nekoupím nic.
18
9%
Jsem console peasant, asi jsem sem omylem zabloudil.
4
2%
Jsem AMD fan, ale v AMD je mrtvo, tak oxiduju tady.
24
12%
Jen si tu dávám popcorn, klidně dál pokračujte.
42
21%

Celkem hlasů: 197
Ache
Pokročilý
Pokročilý

Re: NVIDIA Ampere - Info a spekulace

Příspěvek od Ache »

havli píše:Ja pocitam nebudu mit problem s 10GB. Ostatne na GTX 1080 jsem nikdy neprekonal 6GB vyuziti VRAM, takze pohoda.
No vídíš a já už na 8GB narážel - takže RTX 3070 by pro mě upgarde nebyla, a RTX 3080 už je skoro zbytečnost... cítím NAVI 2 ve skříni Nvidia. :mrgreen:
AMD Ryzen 7 9800X3D | MSI X670 Tomahawk | 64GB DDR5 6000 cl30 | ASUS RTX 5070Ti prime | 500GB SSD (NVME) + 2x 3,84TB Micron 5300 PRO
Sound Blaster Z + EDIFIER S1000MKII + Beyerdynamic DT 990 | Seasonic X850 | Cooler Master HAF-X Nvidia Edition | MSI Optix MAG274QRF-QD Quantum Dot bestie
durod
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od durod »

Kdo si pocka, ten se docka...treba RTX 1070Ti 16GB za 15 papiru a mozna uz pod stromecek
i5 2500K, 16GB RAM, HD7750
havli
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od havli »

Ache píše:No vídíš a já už na 8GB narážel - takže RTX 3070 by pro mě upgarde nebyla, a RTX 3080 už je skoro zbytečnost... cítím NAVI 2 ve skříni Nvidia. :mrgreen:
Prinejhorsim si poridim MB s podporou pci-e 4.0 a budu pekne dotahovat textury z RAM, potazmo SSD. :twisted:
Ryzen 7 7700 ; Asus B650E-F Gaming Wifi ; 64 GB DDR5 6000 ; Inno3D RTX 4070 Super ; Samsung 990 Pro 4 TB, MX500 4 TB ; Corsair RM850i ; Dell G3223Q
Retro PC: Core i3-3250, Quadro 5000, 4 GB DDR3, X-Fi, WinXP + 7 x64; Pentium 4 3.06 @ 3.33 GHz, Voodoo5 5500 AGP, 512MB DDR, Audigy, Win98SE; VIA C3 1000, 512MB DDR, ESS Solo-1 + DreamBlaster X2 GS, Win98SE & DOS
Retro PC: Celeron 220, Voodoo4 4500 PCI, 512MB DDR2, Win98SE; 2× Pentium Pro 233/256, Voodoo Graphics, 1024MB EDO, AWE32 28MB (CT3980), Win98SE & DOS
Retro NTB: IBM ThinkPad 600, ThinkPad T20; Toshiba Satellite Pro 430CDT, 460CDT, Portege 3010CT
HW museum.cz - muzeum grafických karet a procesorů
Mike123
Červená karta
Červená karta

Příspěvek od Mike123 »

S 20GB VRAM už tak mizerná spotřeba se akorát zdvihne snad o dalších pár desítek wattů...? Ani bych nechtěl, ikdyž to už bude při tom 4K místama asi trochu brzda, ale pak už by museli přidat rovnou dalších 10GB a byl by to zas šílený overkill.
Sobo
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Sobo »

Kdo vi, jak to nakonec bude s tou spotrebou G6X. Porad nechapu, proc ma RTX 3090 jenom o 30W vyssi TDP nez 3080. To by nemelo stacit ani na pokryti tech +20% SMs, natoz pak jeste +14GB pameti... Frekvence maji zhruba stejne, takze nevim, jak si to Huang predstavuje. To se ale dozvime nejdrive ke konci zari, az budou recky na 3090.
So, Lone Star, now you see that the Evil will always triumph, because Good is dumb! - Lord Dark Helmet @ Spaceballs
smht
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od smht »

Ache píše:
havli píše:Ja pocitam nebudu mit problem s 10GB. Ostatne na GTX 1080 jsem nikdy neprekonal 6GB vyuziti VRAM, takze pohoda.
No vídíš a já už na 8GB narážel - takže RTX 3070 by pro mě upgarde nebyla, a RTX 3080 už je skoro zbytečnost... cítím NAVI 2 ve skříni Nvidia. :mrgreen:

Tak ja na gtx 1080 narážam na 8gb pri cod a to idem síce Max všetko ale iba na 2560*1080,
Zofrenko
Žlutá karta
Žlutá karta

Příspěvek od Zofrenko »

tí čo naražate na hranicu vram prosim vás podĺa čoho tak usudzujete? podla toho čo ukazuje afterburner? lebo niektori tu už písali ,že grafika ak može tak si tam natiahne do Vram aj veci ktore nepotrebuje čiže je to skreslena hodnota zaplnenia Vram.. Tak uvádzate tu tych 8gb skreslenej hodnoty ,že grafika je rozmaznana a natiahla si tam zbytočne vela? alebo tych 8gb bolo naozaj potrebne zaplnenych ? Ja chcem 3080 Grafiku pre LG CX 48 monitor poprípade niečo ine 4k 120-144hz veľko formatove. A fakt by ma zaujimala realita, či by tych 10gb mohol byt v niektorych hrach pri 4k problem.
joraell
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od joraell »

Zofrenko píše:tí čo naražate na hranicu vram prosim vás podĺa čoho tak usudzujete? podla toho čo ukazuje afterburner? lebo niektori tu už písali ,že grafika ak može tak si tam natiahne do Vram aj veci ktore nepotrebuje čiže je to skreslena hodnota zaplnenia Vram.. Tak uvádzate tu tych 8gb skreslenej hodnoty ,že grafika je rozmaznana a natiahla si tam zbytočne vela? alebo tych 8gb bolo naozaj potrebne zaplnenych ? Ja chcem 3080 Grafiku pre LG CX 48 monitor poprípade niečo ine 4k 120-144hz veľko formatove. A fakt by ma zaujimala realita, či by tych 10gb mohol byt v niektorych hrach pri 4k problem.
Problém to je při použití GPU na renderování tma je Vram problém 8Gb znamená scéna o cca 2-3 postavách a okolních objektech s né zrovna dobrým osvětlením. 11GB uz je fajn, ale take se da utahat. 20 GB by byly nebesa.
TankGeorge
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od TankGeorge »

Čistě z marketingového pohledu to všechno dává smysl. RTX 3080 s 10GB v-RAM je zatím nejvíc agresivně naceněná karta. Stejně tak loni RTX 2070 Super vybočovala z cenového vzorce, aby už dopředu zabila konkurenci. Podle mě v nVidii ví velice dobře, jak na tom bude konkurence. Průmyslová špionáž je naprosto běžná praxe všude v tech. i klasickém průmyslu a kolikrát se o dosud nevydaném produktu dozvíš nejvíc tím, že koukneš co dělá konkurence.

Tak je úplně jasný, že RTX 3090 má konkurenci v pejči - i cenu. Jasně, že nemám křišťálovou gulu, ale všechno nasvědčuje tomu, že RTX 3080 je přesně TA karta, která "bude o trochu dražší a výkonnější, než cokoliv od konkurence".

Konkurenci tak nezbyde nic jiného, než vytáhnout velké maketingové zbraně = TJ velikost v-RAM, protože lidi prostě z nějakého důvodu furt reagujou, že víc GB a víc jader, je víc adidas (což v podstatě je, ale ve hrách naprosto niche záležitost typu DOOM Eternal 4k+DSR). Pokud ale mají dostatečně výkonný čip, nemusí tam sázet drahé věci navíc, aby zaujali. Klasický "prodáme nejmíň muziky za co nejvíc peněz". Takže podle mě si nV šetří vetší zbraně (větší v-RAM), ale ne na to, co AMD udělá letos, ale na to, aby měli čím zaujmout příští rok, resp. příští produktový cyklus.
Ryzen 7800X3D + Kingston 2x32GB 6000/36 + RTX 4090 sociální Gainward + ROG B650E-E
LG OLED CX 55" + Fractal Design Define S2
Ache
Pokročilý
Pokročilý

Příspěvek od Ache »

TankGeorge píše:Takže podle mě si nV šetří vetší zbraně (větší v-RAM), ale ne na to, co AMD udělá letos, ale na to, aby měli čím zaujmout příští rok, resp. příští produktový cyklus.
No však to dává smysl, to nikdo nepopírá, ale zároveň je to důvod, proč mě (jinak podle toho co uvedli) RTX 3070 nijak nezaujala - má to nejen stejnou kapacitu pamětí ale i propustnost. Lidi s Pascalama mají bezpečný důvod k upgarde (podle Huanga). A safe upgarde z turinga bude asi až za rok (nebo prostě až bude refresh na 7nm/5nm u TSMC, protože ten Samsung je jistě jen z nouze ctnost. :)
AMD Ryzen 7 9800X3D | MSI X670 Tomahawk | 64GB DDR5 6000 cl30 | ASUS RTX 5070Ti prime | 500GB SSD (NVME) + 2x 3,84TB Micron 5300 PRO
Sound Blaster Z + EDIFIER S1000MKII + Beyerdynamic DT 990 | Seasonic X850 | Cooler Master HAF-X Nvidia Edition | MSI Optix MAG274QRF-QD Quantum Dot bestie
Mike123
Červená karta
Červená karta

Příspěvek od Mike123 »

No když ale lidi chtějí víc paměti, tak tady je právě prostor pro tu 16GB RX 6900 XT. Otázka je, jestli pak opravdu nepřijde ta 20GB RTX 3080 a kolik bude stát, když už tak má být asi o 2 litry dražší, přitom bude dělat vesměs to samé.
TankGeorge
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od TankGeorge »

No, jenže v mojí křišťálový kouli to vidím na léto/podzim příštího roku. Fakt si nemyslím, že za měsíc AMD rozvíří vody a za další měsíc tu budou 20GB nVidie. Na druhou stranu, AiB partnerům by nemělo nic bránit nasázet na PCB obdelníčků dle libosti. Když je tu hlasitá masa, co to chce, tak chytrý výrobce karet jim to dá.

Jinak co jsem koukal okolo PCIe 4.0 a přímého propojení GPU s M.2 NVMe SSD, tak to je hooodně long shot. Zatím samá teorie a připravené standardy, ale ještě tu není ani jedna next-nextgen hra, natož pak port. Není ani hardware a disky jsou proti potenciálu zatím "pomalé". Možná to jako první využije Star Citizen, až za 5 let vyjde. Takže pro hraní ve 4k bude ještě dlouho kapacita pamětí faktorem na pováženou.
Ryzen 7800X3D + Kingston 2x32GB 6000/36 + RTX 4090 sociální Gainward + ROG B650E-E
LG OLED CX 55" + Fractal Design Define S2
shipo
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od shipo »

Zofrenko píše:tí čo naražate na hranicu vram prosim vás podĺa čoho tak usudzujete? podla toho čo ukazuje afterburner? lebo niektori tu už písali ,že grafika ak može tak si tam natiahne do Vram aj veci ktore nepotrebuje čiže je to skreslena hodnota zaplnenia Vram..
10GB nebude pár let problém, a pak se jen dají textury medium. 8)
Jenom hra nepojede na maximum např. u Flight Simulator 11GB vs 16GB padají FPS na 60%:
https://www.tweaktown.com/articles/9566 ... index.html
A je úplně jedno, že je 11GB o 50% silnější jak 16GB:
https://www.tweaktown.com/images/conten ... s_full.png
Sobo
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Sobo »

Hehe, Ubisoft zrovna pustil HW naroky pro nove Watch Dogs:
Ray Tracing On - 4K / Ultra Settings
CPU: Intel Core i7-9700K / AMD Ryzen 7 3700X
GPU: NVIDIA GeForce RTX 2080 Ti
VRAM: 11 GB
RAM: 16 GB (Dual-channel setup)
Storage Space: 45GB (+20 GB HD Textures Pack)
https://wccftech.com/watch-dogs-legion-pc-requirements/

Takze jestli to chcete hrat ve fullu, tak RTX 3080 mozna dojde pamet. :lol:
Ale uvidime, co to v realu udela.
So, Lone Star, now you see that the Evil will always triumph, because Good is dumb! - Lord Dark Helmet @ Spaceballs
keistown
Žlutá karta
Žlutá karta

Příspěvek od keistown »

TankGeorge píše: Jinak co jsem koukal okolo PCIe 4.0 a přímého propojení GPU s M.2 NVMe SSD, tak to je hooodně long shot. Zatím samá teorie a připravené standardy, ale ještě tu není ani jedna next-nextgen hra, natož pak port. Není ani hardware a disky jsou proti potenciálu zatím "pomalé". Možná to jako první využije Star Citizen, až za 5 let vyjde. Takže pro hraní ve 4k bude ještě dlouho kapacita pamětí faktorem na pováženou.
Melo by to fungovat nezavisle na pcie verzi. Pointa je, ze data jsou zkomprimovany, pokud na polovinu, tak efektivni rychlost nacitani bude dvojnasobna a druha cast vtipu je, ze to nejde pres RAM ale dekomprimuje si to primo GPU pres hw.

Pokud marketing nelze a opravdu to efektivne dvojnasobi cteci rychlost tak je celkem jedno jestli mas laciny shit disk, nebo top level pcie 4.0 s 8 GB/s. Nic neni "zatim pomale". Stejne se to dneska nacita z disku do ram a pak do vram.

Ale zbytek co rikas plati, nejdriv MS musi dotahnout api, pak se to musi zakomponovat do enginu atd.
spajdr
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od spajdr »

NVIDIA Ampere (RTX 30) Architecture Deep-Dive: RT Cores, GDDR6X vs. GDDR6, & More
https://youtu.be/AmNL2Cg2OO8
Mike123
Červená karta
Červená karta

Příspěvek od Mike123 »

"10GB nebude pár let problém, a pak se jen dají textury medium."
Tak to bude muset být opravdu paráda, mít vše na ultra a pak jen kvůli tomu, že dojde paměť, muset nastavovat jakési podivné mázlé textury...
Ale aspoň tě to donutí dřív upgradovat a o tom to celé vlastně je, takže stačí ať to vydrží pár let a pak můžeš kupovovat rovnou celou grafiku znova, ikdyž by ti výkon na vysoké detaily jinak ještě stačil, protože jen tu paměť si nijak nerozšíříš.
crashPC
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od crashPC »

Příští rok plánuju přejít na 4K, a nebudu riskovat 15000Kč na to, že mi pak něco nepojede. To radši hodim dva litry do kýblu navíc, a tím risk eliminuju... 10-11GB považuju za naprostý minimum, a přes to nepojede vlak... A tudíž RTX3070 je out.
Lenovo ideapad 16“, Ryzen 5800H (8C/16T) 16GB DDR4 @ 3200MHz, 1TB M.2 SSD
We are not here because we're free, we are here because we're not free...
Pepa1
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od Pepa1 »

Chtěl jsem se zeptat, když GPU 30xx bude s PCI-E 4 a všichni Inteláci (sám jsem mezi nimi) mají desky pouze s PCI-E 3 jestli bude nějaký rozdíl ve výkonu.... ?
KarlosK
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od KarlosK »

Pepa1: max pár procent. nic čeho by ses měl obávat
MB - MSI MPG Z490 Gaming Plus, CPU - Intel I7 10700K + Noctua NH-D15 chromax, RAM - HyperX Fury RGB 32GB (2x 16GB) DDR4 3200MHz
GPU - čekám na 3080. PSU - EVGA SuperNOVA 750 G2
Odpovědět

Zpět na „NVIDIA grafické karty“