chladič CPU + SSD
Moderátoři: Walker1134, PKBO
- DUFi
- Nováček

chladič CPU + SSD
Zdravím. Dostal jsem se do bodu mrazu a potřeboval bych docela poradit zdejšími odborníky. Psal jsem na jednu z FB skupin, nicméně jsem nezískal odpověď, kterou bych potřeboval.
Mám zájem pořídit si nějaký systémový SSD M.2 a také bych zřejmě potřeboval vyměnit můj současný CPU chladič, neboť mám pocit, že boxovaný nestíhá, přehřeje se CPU a konec (můžu restart PC).
Napíšu vám co mám za PC:
MB: ASUS TUF B450M-PLUS GAMING
CPU: AMD RYZEN 5 2600X + boxovaný chladič Wraith Spire
RAM: G.SKILL 16GB KIT DDR4 3200MHz CL16 Trident Z RGB
VGA: ASUS STRIX GTX970
disky: SSD OCZ Agility 60Gb(systémový), SSD Kingston 120Gb, WD 1TB
Skříň: Cooler Master MasterBox Q300P
U toho SSD M.2 mi jde spíš o doporučení, tam ani tak o nic jiného nejde.
Co se týče chladiče, vím že nemám vhodnou skříň, nicméně tu teď nechci řešit. Přemýšlel jsem nad AiO chlazením CPU, ale jsem z toho poměrně na vážkách, protože zatím mi každý píše v poměru 50 na 50 (aio/vzduch) a já nejsem schopný si v tom udělat jasno.
Moje představa: SSD M.2 + chladič na CPU aio/vzduch do 4k CZK. Pro info mám mATX, takže ten chladič nechci zase přes celou skříň. Požaduji, aby byl tichý, s dobrým průtokem vzduchu a může být klidně RGB.
PC mám na hraní Lineage II a časem plánuji pořídit nějakou kvalitní VGA + herní monitor.
Mám zájem pořídit si nějaký systémový SSD M.2 a také bych zřejmě potřeboval vyměnit můj současný CPU chladič, neboť mám pocit, že boxovaný nestíhá, přehřeje se CPU a konec (můžu restart PC).
Napíšu vám co mám za PC:
MB: ASUS TUF B450M-PLUS GAMING
CPU: AMD RYZEN 5 2600X + boxovaný chladič Wraith Spire
RAM: G.SKILL 16GB KIT DDR4 3200MHz CL16 Trident Z RGB
VGA: ASUS STRIX GTX970
disky: SSD OCZ Agility 60Gb(systémový), SSD Kingston 120Gb, WD 1TB
Skříň: Cooler Master MasterBox Q300P
U toho SSD M.2 mi jde spíš o doporučení, tam ani tak o nic jiného nejde.
Co se týče chladiče, vím že nemám vhodnou skříň, nicméně tu teď nechci řešit. Přemýšlel jsem nad AiO chlazením CPU, ale jsem z toho poměrně na vážkách, protože zatím mi každý píše v poměru 50 na 50 (aio/vzduch) a já nejsem schopný si v tom udělat jasno.
Moje představa: SSD M.2 + chladič na CPU aio/vzduch do 4k CZK. Pro info mám mATX, takže ten chladič nechci zase přes celou skříň. Požaduji, aby byl tichý, s dobrým průtokem vzduchu a může být klidně RGB.
PC mám na hraní Lineage II a časem plánuji pořídit nějakou kvalitní VGA + herní monitor.
- Zivan
- Začátečník

-
- Kontaktovat uživatele:
Re: chladič CPU + SSD
Co je to "prehreje se a konec"? Pokud ma CPU vysoke teploty, tak by melo snizovat frekvence, vykon, ale PC by nemelo vytuhnout.
U AiO pocitej s tim, ze klasicky chladic alespon trochu ofukuje i soucastky okolo patice, s AiO chladicem a spatnym pruvanem muzes mit problem.
U AiO pocitej s tim, ze klasicky chladic alespon trochu ofukuje i soucastky okolo patice, s AiO chladicem a spatnym pruvanem muzes mit problem.
HP Elitebook 845 G8 (Ryzen 5650U, 32GB RAM, WD SN570 1TB, 14" fullHD IPS) + HP USB-C G5 Essential + 29" LG 29UM65 + 22" Eizo S2202W
- normy101
- Začátečník

-
Zkoušel jsi zkontrolovat jak vypadá teplovodivá pasta zda není ztvrdlá nebo zda je ji tam akorát?
Pokud v inzerátu neuvádím jinak, zboží nabízím současně i na dalších platformách.
- DUFi
- Nováček

no PC zamrzne a sám se restartuje.. nestávalo se mi to běžně, ale cca 3x za měsíc.. PC defakto jede 24/7 a jednou denně dělám restartZivan píše:Co je to "prehreje se a konec"? Pokud ma CPU vysoke teploty, tak by melo snizovat frekvence, vykon, ale PC by nemelo vytuhnout.
tohle jsem nezkoušel, ale budu to kontrolovat jen co tam budu instalovat ten SSDnormy101 píše:Zkoušel jsi zkontrolovat jak vypadá teplovodivá pasta zda není ztvrdlá nebo zda je ji tam akorát?
- normy101
- Začátečník

-
jako M.2 využívám buď Samsung nebo WD a jsem naprosto spokojen, z těchto dvou když vybereš problém mít nebudeš
Pokud v inzerátu neuvádím jinak, zboží nabízím současně i na dalších platformách.
- C1c1n
- Začátečník

-
A sleduješ tu teplotu pomocí nějakého programu? Můžeš si to logovat do nějakého souboru.DUFi píše:no PC zamrzne a sám se restartuje.. nestávalo se mi to běžně, ale cca 3x za měsíc.. PC defakto jede 24/7 a jednou denně dělám restartZivan píše:Co je to "prehreje se a konec"? Pokud ma CPU vysoke teploty, tak by melo snizovat frekvence, vykon, ale PC by nemelo vytuhnout.
tohle jsem nezkoušel, ale budu to kontrolovat jen co tam budu instalovat ten SSDnormy101 píše:Zkoušel jsi zkontrolovat jak vypadá teplovodivá pasta zda není ztvrdlá nebo zda je ji tam akorát?
Aby se PC přehrálo na Wraith Spiru musel bys mu dávat pořádně po kulách a nebo máš velmi špatně větraný case a pc se udusí, dost pochybuju o obou těchto verzích, zkoušel si dělat update bios jestli nemáš nějakou starou AGESU která prostě není stabilní?
CPU - i7 8700k - GPU - 1080Ti - MB - Gigabyte GA Z370 HD3 - RAM - Kingston HyperX 2700Mhz CL15 - SSD - Kingston HyperX M.2 240G - DISK - WD Blue 1TB - Zdroj - EVGA Supernova 650 P2
- DUFi
- Nováček

podle informací, které jsem našel na netu je docela na prd ten case, že ten čelní panel je uzavřený a větráky jsou uvnitř za tím panelem.. nahoře a dole sice jsou nějaké otvory ale je to bída.. když sundám bočnici je tam tepelné peklo jako prase.. přemýšlím pořídit větrák, který dám dolů před zdroj aby nabíral vzduch ze spodu, protože case je cca 5cm od stolu, tak by to nemuselo být špatné.. jinak dostal sem doporučení pořídit si aspoň bazarový cooler CPU AMD Wraith Prism, že prý je o dost lepší, tak zrovna hledám o tom informaceC1c1n píše:A sleduješ tu teplotu pomocí nějakého programu? Můžeš si to logovat do nějakého souboru.
Aby se PC přehrálo na Wraith Spiru musel bys mu dávat pořádně po kulách a nebo máš velmi špatně větraný case a pc se udusí, dost pochybuju o obou těchto verzích, zkoušel si dělat update bios jestli nemáš nějakou starou AGESU která prostě není stabilní?
- GaGy
- Začátečník

Bylo by fajn zapnout AIDA64 a podle toho sledovat teploty.. A říct jaké skutečné sou ,podle toho postupovat dál.
Chladič Fera 3
https://www.alza.cz/silentiumpc-fera-3- ... 076308.htm
A M2 disk sem ted kupoval tento
https://www.alza.cz/gaming/kingston-ssd ... 651743.htm
Chladič Fera 3
https://www.alza.cz/silentiumpc-fera-3- ... 076308.htm
A M2 disk sem ted kupoval tento
https://www.alza.cz/gaming/kingston-ssd ... 651743.htm
9800X3D @ 5425Mhz 95W - Liquid Freezer III │ 32Gb 6000Mhz Cl36 Expo Tweaked │ Nitro+ RX 9070 XT - 280W │ TUF GAMING B850-PLUS WIFI │ XPG CORE REACTOR II VE 750W │ Phanteks Eclipse P400A │ Samsung 990 PRO 2TB + Samsung SSD 990 EVO Plus 2TB │ 32" Dell Alienware AW3225QF - 4K - 240Hz │
Lenovo - Legion 5 - RTX 3060 + Ryzen 5600H
Samsung Galaxy S25 - 256Gb
Lenovo - Legion 5 - RTX 3060 + Ryzen 5600H
Samsung Galaxy S25 - 256Gb
- C1c1n
- Začátečník

-
Jo PC potřebuje většinou solidní sání kvůli proudu vzduchu na chlazení, ať už to nabereš ze spodu nebo ze předu (nejlépe skrz filtr), hlavně ať je tam, já třeba teploty sleduju i v HWmonitor, většinou jde o to sledovat jestli se teploty ustálí na nějakém bodu nebo neustále stoupají dokud se to nezačně celé dusit (začnout se snižovat core clocky cpu/gpu kvůli ochrany)- klidně můžeš dát jen OCCT na power test, OCCT monitoruje i teploty, AIDA taky umí tenhle test stability, ale přijde mi že umí málo šikanovat grafiku, tepelný shutdown se u moderních CPU pohybuje okolo 110°C a zdá se mi že ti to při dalším startu i PC ohlásí že se vypl kvůli překročení teplotního limituDUFi píše:podle informací, které jsem našel na netu je docela na prd ten case, že ten čelní panel je uzavřený a větráky jsou uvnitř za tím panelem.. nahoře a dole sice jsou nějaké otvory ale je to bída.. když sundám bočnici je tam tepelné peklo jako prase.. přemýšlím pořídit větrák, který dám dolů před zdroj aby nabíral vzduch ze spodu, protože case je cca 5cm od stolu, tak by to nemuselo být špatné.. jinak dostal sem doporučení pořídit si aspoň bazarový cooler CPU AMD Wraith Prism, že prý je o dost lepší, tak zrovna hledám o tom informaceC1c1n píše:A sleduješ tu teplotu pomocí nějakého programu? Můžeš si to logovat do nějakého souboru.
CPU - i7 8700k - GPU - 1080Ti - MB - Gigabyte GA Z370 HD3 - RAM - Kingston HyperX 2700Mhz CL15 - SSD - Kingston HyperX M.2 240G - DISK - WD Blue 1TB - Zdroj - EVGA Supernova 650 P2