Zdravím všechny, jak už říká název, mám problém s instalací.
Sestava je viz podpis. Dnes jsem udělal update BIOSu na nejnovější verzi, jak jsem ho dělal už několikrát. Dělám ho z USB disku přímo v BIOSu. Po restartu mi nenabíhal systém, vždy jenom několikrát problikl monitor a skočil do BIOSu. Systém mám na SSD v M.2 slotu. V BIOSu v boot menu sice v soupisu disků vidím i ten systémový nicméně, když si chci zvolit prioritu bootování, nemám ho ve výběru možností. Disk jsem instaloval cca před rokem, tudíž nevím jestli to tak bylo i předtím. Řekl jsem si, že už ho mám i tak dost dlouho, tak ho přeinstaluji. Spustil jsem instalaci Windows a vybral M.2 SSD (předtím proběhlo odebrání a znovuvytvoření oddílu). Instalace proběhla a tak jsem začal dodělávat další věci jako ovladače LAN, monitoru atd. Tady mě trochu zarazilo, že mi nepovolil nainstalovat ovladač grafiky s tím, že neodpovídá verze systému, i když jsem měl nainstalovanou 64 bit. Po restartu už naskočila modrá obrazovka viz odkaz: https://abload.de/image.php?img=img_202 ... 1s8k0r.jpg
Po použití opravných funkcí z instalátoru se systém někdy spustí, ale maximálně do dalšího restartu. Zkusil jsem tedy opět novou instalaci a už se dostanu maximálně k prvotnímu nastavení před prvním spuštěním, někdy ani tam ne.
Mohl by někdo poradit co s tím? Přijde mi celkem zvláštní, že nejdřív povolí instalaci, která proběhne, ale pak už systém nespustí.
Problém s instalací
Moderátor: Loki5567
- Svata_Oresky
- Začátečník
-
Problém s instalací
CPU:AMD Ryzen 7 5800X3D + Be quiet! DARK ROCK PRO4 MB:ASUS ROG STRIX X570-F GAMING RAM:G.SKILL 32 GB DDR4 3600MHz CL16 TRIDENT Z GPU:ASUS DUAL GeForce RTX 4070 12 GB OC Zdroj:EVGA SuperNOVA G2 750W SDD:Samsung 870 EVO, M.2 250 GB + Samsung 860 EVO 1 TB HDD:WD -Blue EX 1 TB CASE:Phanteks Enthoo Primo Periferie: ASUS ROG STRIX Flare Cherry MX Red, CZ + Corsair Scimitar PRO RGB
- Skogamandry
- Začátečník
-
Re: Problém s instalací
Ahoj, zacal by som od zaciatku - pri tom update biosu. Tak doska ma ak sa nemylim tlacitko Bios Flasfback, skusil by som ten bios prehrat pomocou neho. Stretol som sa s problemom na inej Asuske, kde sa po nahrati z prostredia biosu nechoval potom korektne, niekedy moze byt aj problem, ze sa biosy musia nahravat postupne - alebo aspon zacat nejakym starsim ako poslednym, s tym som sa tiez uz stretol.
- Svata_Oresky
- Začátečník
-
Re: Problém s instalací
Prozatím jsem vyřešil vrácením biosu na starší verzi a zapojením klasického SSD do sata konektoru, který mi ještě zůstal doma po předělávání. Sice to tento SSD taky nenabízelo v biosu v boot priority, ale systém z něho nabíhá automaticky. Prozatím takto pojedu, protože začínám uvažovat o výměně celého kompu za nějakou novou platformu, pravděpodobně Zen3.
Každopádně děkuji za radu, pokud nakonec výměnu kompu zavrhnu, tak vyzkouším tebou popsaný postup.
Každopádně děkuji za radu, pokud nakonec výměnu kompu zavrhnu, tak vyzkouším tebou popsaný postup.
CPU:AMD Ryzen 7 5800X3D + Be quiet! DARK ROCK PRO4 MB:ASUS ROG STRIX X570-F GAMING RAM:G.SKILL 32 GB DDR4 3600MHz CL16 TRIDENT Z GPU:ASUS DUAL GeForce RTX 4070 12 GB OC Zdroj:EVGA SuperNOVA G2 750W SDD:Samsung 870 EVO, M.2 250 GB + Samsung 860 EVO 1 TB HDD:WD -Blue EX 1 TB CASE:Phanteks Enthoo Primo Periferie: ASUS ROG STRIX Flare Cherry MX Red, CZ + Corsair Scimitar PRO RGB