Riva tuner statistic server, přídavek k MSI afterburner. Používám globální 120fps limit a paráda.
Co se cívek týče, u mě důležitější než celkový výkon. 1080Ti byla celkem slyšet bez omezení. AIB co udělá ještě vícefázovou kaskádu by to měl srazit o kus dolů, proud lomeno jedna cívka.
Pro mě osobně, tak 150-180W max. Cpu a system fany mám max 500ot. v extrémním případě cívky jsou opravdu dlouhodobý nepřítel tichých sestav.
To co je ve videu by letělo z okna, resp. vratka do 14dní, bez ohledu, jak subjektivní a zesílené to je.
Ten coil whine je teda šílenej, ale předpokládám, že se to týká jen nějakejch kousků, ne? U 2080Ti to byla taky loterie, některý to dělaly, některý ne. S mou RTX 3090 naštěstí problém není, pouze v extrémních fps se něco slabě vyskytne.
Navíc jak píše Thellwin, v ovládacím panelu karty se omezí FPS a problém tak nikdy nemusí nastat.
Naposledy upravil(a) destare dne sob 21. lis 2020, 16:09, celkem upraveno 1 x.
MB: ASUS ROG CROSSHAIR VIII DARK HERO; CPU: AMD Ryzen 9 5900X + Fractal Design Celsius+ S28 Prisma; RAM: G.SKILL 64GB DDR4 4000MHz; VGA: ASUS TUF GAMING OC RTX 4090; SSD: WD Black SN850 NVMe 2TB + Samsung 970 EVO 500GB NVMe + Samsung 860 EVO 2TB + Samsung 860 EVO 1TB + Samsung 860 EVO 500GB; PSU: Fractal Design ION+ 860W Platinum; CASE: Fractal Design Meshify 2 Black TG Light Tint; LCD: ASUS ROG Swift PG27UQ; KEYBOARD: Microsoft SideWinder X4; MOUSE: Logitech G703; HEADPHONES: Sony WH-1000XM3; OS: Win 10 Pro
No me to teprve ceka tu Safirku otestovat. Ale par karet, co piskaly jsem uz zazil, vsechno se dalo vydrzet a jedna dokonce piskala jenom prvnich par dni, pak byl klid.
Já přes ty své servisní roky jsem měl tunu pískajících karet v rukou. Vždy je to kusovka, byly karty kde to bylo časté (radeony 290x, Fiji, atd.), ale i tam to byla třeba 1/3 karet hodně, 1/3 malinko (tolerovatelné) a 1/3 nic. Je to prostě kusovka a shitózní výroba cívek kde nejsou vevnitř komplet vyplněné epoxidem a to kovové vinutí osciluje a vibruje. Problém je že na jejich funkčnost to nemá vliv takže výstupní kontrolou projdou.
HEAD píše:Karty s vyssi spotrebou=horsi coil whine.Zvlast u extremne tichych karet jako byla MSI 1080TI gaming x a nebo ted 6800XT to clovek vnima jeste vic pac vetrak nerve s 2000+ RPM.
Se vsadte, ze 3080/90 jsou na tom jeste hur pac zerou jeste vic.
Souhlas, i ve hrách tahle karta jede dost často i v rozmezí 500-1000RPM, vzhledem k tomu, že zátěž kolísá. Ve 100% zatížení to jde ke 1600RPM, což už slyšet je.
Teď jsem zkoušel Shadow of the tomb raider 1080p 60FPS Vsync a těch 500-600 otáček jsem tam měl. A k tomu tenhle krásnej soundtrack (v realitě je to tak 2x hlasitější než na videu)
Původně jsem si myslel, že coil whine je zapříčiněn čistě zatížením / vysokými FPS, ale očividně ne, protože v Tomb Raideru to jelo 20-40% vytížení a jednou za čas to vylítlo na vteřinu ke 80-90%.
Troufám si tvrdit, že ten zvuk má nižší frekvenci při nižších FPS.
Staci kartu podvoltovat.To snizi coil whine.
Mimochodem 0.8V@2050Mhz stabilni
1.090v@2.5Ghz taky stabilni.Tohle zere jako na default, ale vykon je o dost vyssi.
Jeste musim najit neco mezi tim.Se spotrebou cca 200w a vykonem jako default.
Tech 0.8v@2050mhz je docela mazec.Nasel jsem na to video a fakt to funguje.Karta pak nezere skoro nic https://www.youtube.com/watch?v=nzitPBO ... =vmanuelgm
Zatím ji nechávám ve stock nastavení. Musím se rozhodnout, zda si ji nechám. Pak s tím rád poexperimentuju u starých karet jsem zatím voltáž jenom zvyšoval.
Pěkný no - u obou her aktivace RT znamená propad o více než polovinu výkonu (ve scéně kde to přepne je to 69 fps vs. 31 fps ), takže RT jednotky to má v poměru ke zbytku karty jasně slabší i než Turing. Metro momentálně nainstalovaný nemam, ale Tombraider se propadá o dost méně v QHD (což je podobné rozlišení), RTX 2070 (TU106):
DLSS výkon pak vrátí téměř na úroveň nativu (cca 60 fps) - ale TR má staré DLSS, takže nic moc. AMD i když přijde s nějakým konkurentem DLSS, tak bude potřebovat render ve výrazně nižším rozlišení, aby byl výkon srovnatelný. A nebo prostě RT off... a až s RDNA 3 to třeba vyjde.
Jo jasne pomalejsi jak turing.Hlavne ze v benchmarku je 15% pod RTX3080
Btw koukal si na vysledky rt v dirt5?.Tam je 6800xt asi o 50% rychlejsi nez 3080.
Naposledy upravil(a) HEAD dne sob 21. lis 2020, 18:14, celkem upraveno 1 x.
Ache, si s tym RT ako verklik, dookola. 99% ludi je RT u riti. Nikto to v podstate neriesi. Pozri si informacie o uvedeni Navi2 kariet a novych konzol na velkych portaloch(nie specializovanych). RT nikto nespomina.
Kde to bylo Heade? Já viděl testy kde v Dirt 5 byla rtx 3080 na úrovni RX 6800 (no-X) s RT ale přímý srovnání zatím ne. Byly to různý sestavy a tratě ale stejný nastavení.
HEAD píše:Jo jasne pomalejsi jak turing.Hlavne ze v benchmarku je 15% pod RTX3080 .
Benchmark ale není real hraní - všimni si, že spousta scén je hodně vysoko nadzemí, a RT contact shadows fungují jen do určité vzdálenosti. Proto benchmark neukáže takový propad. Je to něco, jako když si vezmeš Unigine Heaven, kde třeba u draka byl propad HD5870 také extrémní a fermi tam měla 2x tolik fps, a přesto výsledný skóre nebyl dvojnásobek, protože úseky s trávou zase sedly HD5870 kvůli fillrate. Takže Heaven (hlavně vezre 1.0) nebyl až tak dobrý test tesselace... to byl pak až později třeba stone gigant.
To video je super test - týpek to hraje, takže to odpovídá tomu co v reálu dostaneš. A propad z 69 fps na 31 ve stejném úseku, je rozhodně procentuálně vyšší propad, než na Turingu z 67 fps na 39 fps.
HEADe ten Dirt 5 tam mas sice pravdu, ale to bude problem spis s ovladaci NVIDIA, protoze rychlejsi by to byt nemelo a to ani kdyby si tam vesral sebelepsi optimalizaci.
Ted jsem chvilku hral tomb raidera 1440p vse max vcetne RT a 70-150FPS opravdu naprosto nehratelny s RT na 6800XT
jinak dirt5 je optimalizovano pro RDNA2 narozdil od vsech dnesnich existujcich RT her.Proto je tam 6800XT tak rychla. https://abload.de/img/rt-2b6jyr.png
HEAD píše:Ted jsem chvilku hral tomb raidera 1440p vse max vcetne RT a 70-150FPS opravdu naprosto nehratelny s RT na 6800XT
jinak dirt5 je optimalizovano pro RDNA2 narozdil od vsech dnesnich existujcich RT her.Proto je tam 6800XT tak rychla. https://abload.de/img/rt-2b6jyr.png
Nahoď screeny aspoň z podobný lokace RT off, RT ultra. Já možná dodám později 3080. Tak nějak ti 150 fps s raytracingem fakt nevěřím, když ten Ryzen už to na tak vysoký fps nepustí (pokud teda zrovna nečumíš do zdi a podobně). Zkus udělat podobný screeny jako já.
Kdyby to byla pravda - tak ti to lítá líp než na RTX 3080 - v téhle vesnici sem to na ní na té zkoušel (na ryzenu 3900X což je +- na hry to samý) a jelo to s RT ultra tak kolem 60-90 fps nad 100 se tomu už moc nechtělo. Takže proto sem požádal známého až bude mít čas ať zkusí RT off / on, pokud bude mít čas. tipuju, že propad bude minimální, protože bez RT už to bude sedět na limitu CPU.
HEAD píše:Ted jsem chvilku hral tomb raidera 1440p vse max vcetne RT a 70-150FPS opravdu naprosto nehratelny s RT na 6800XT
Lehký off-topic, ale Dirt 5 je teda "parádně" udělaná hra. Vizuální bugy má snad každý druhý člověk - chybějící/pomalu načítané textury, tearing či problikávání světelných efektů
Konečně se vrací staré dobré časy z éry grafik Hawaii, které byly posledním vyrovnaným soupeřem konkurence v top segmentu. Takže honem vytvořit referenční savy (přehrada, okno), ať můžeme porovnávat pindíky. Už se těším
CPU: Intel i9-10900K, MB: NZXT N7 Z590, AIO: NZXT Kraken X63 RGB, RAM: Kingston 2× 32GB DDR4 3200MHz CL16 Fury, Disky: 1× SSD 1TB + 2x WD HDD 3TB, GPU: EVGA GeForce RTX 3080 FTW3 ULTRA, PSU: Cooler Master V1200 Platinum, CASE: NZXT H7 FLOW, OS: Windows 10 PRO 64 bit, Repro: Creative GigaWorks T20 Series II, Monitor: DELL UltraSharp 30" PremierColor UP3017 2560x1600.Alternativně: Apple MacBook Air / iPad Pro + Apple Pencil / iPhone 12 Pro Max
PET5 píše:Konečně se vrací staré dobré časy z éry grafik Hawaii, které byly posledním vyrovnaným soupeřem konkurence v top segmentu. Takže honem vytvořit referenční savy (přehrada, okno), ať můžeme porovnávat pindíky. Už se těším