Ve skutecnosti mas pravdu Uz i v rozliseni 1440p u karet s vykonem 6800XT+ muze byt bottleneckem cpu.
Viz treba https://www.techspot.com/review/2144-am ... n-6800-xt/, tady se o tom zminuji u trech her. Je to krasne videt i u recenzi novych Ryzenu 5000 v pripadech, kdy testovali s novymi a vykonejsimi grafikami.
Jinak ja kartu bral k vuli prechodu na rozliseni 1440p z 1080p a moje zkusenost je ze mam +- stejna FPS jako s 5700Xt v 1080p.
@Head: Pro přesné porovnání by to chtělo v obou případech zcela shodný záběr (úhel pohledu). Pokud to máš včetně RT, tak na tom může docela dost záležet. Ale je fakt, že ten rozdíl je docela velký, takže nějaký progres tam určitě je.
CPU: Intel i9-10900K, MB: NZXT N7 Z590, AIO: NZXT Kraken X63 RGB, RAM: Kingston 2× 32GB DDR4 3200MHz CL16 Fury, Disky: 1× SSD 1TB + 2x WD HDD 3TB, GPU: EVGA GeForce RTX 3080 FTW3 ULTRA, PSU: Cooler Master V1200 Platinum, CASE: NZXT H7 FLOW, OS: Windows 10 PRO 64 bit, Repro: Creative GigaWorks T20 Series II, Monitor: DELL UltraSharp 30" PremierColor UP3017 2560x1600.Alternativně: Apple MacBook Air / iPad Pro + Apple Pencil / iPhone 12 Pro Max
Ta hra nemá moc kulervoucí RT. Je to jedna z dalších co byly vyvinutý bez RT a pak to tam bylo plácnutý na poslední chvíli pro trochu lepší nasvícení v některejch scénách. + Performance hit je velkej a ta hra už by default má málo FPS. Majitelé Radeonů zde o nic nepřicházej.
Spíš by potřebovali obdobu DLSS i mimo RT protože současná GPU to nedávaj moc solidně ani bez RT.
Mě teda spíš překvapuje ta docela nízká spotřeba VRAM - Zaklínač 3 a jeho optimalizace se se opět opakuje. Ale DLSS od AMD by to chtělo, protože i bez RT je to na 4K bez šance, a to je to screenshot jen z primitivní scény, kde jsou hlavně jen SSR odlesky. Hra má sice CAS, ale to se fakt s DLSS srovnávat nedá.
Jinak moc děkuji uživateli Hef za přenechání Sapphire 6800xt Nitro+.
Karta snad nemá žádný coilwhine nebo jsem si toho nevšiml ani v menu hry s 500 fps, pokud se zkroti trochu napětí tak jede kolem 2400mhz v zátěži na 1.08v s teplotami do 75 stupňů ještě s přijatelným hlukem . Běžný hry zvládne kolem 2580 mhz, ale ray tracing hry max kolem 2450mhz. S povoleným powerlimitem si pápne i kolem 350-400W.
Tak Gigabyte konecne vydal beta bios s podporou SAM pro Intel Z490 desky.
AC Valhalla +18fps AVG v 1080P, Control max details + full RT pridalo +4FPS AVG.