Pomoc s vyberom AM4 dosky s perspektivou do buducna
- Jay-t
- Nováček
-
Pomoc s vyberom AM4 dosky s perspektivou do buducna
Ahojte,
Chcel by som vas poprosit o pomoc pri vybere zakladnej dosky s AM4 paticou, nakolko sa mi teraz pred Vianocami podarilo pri Update BIOSu bricknut moju starucku MSI P67A-GD55 v ktorej som mal i5- 2500K a 16GB Ram - chcel som do nej nahodit novu kartu co som kupil od kamosa: Saphire Radeon RX580 8GB DDR5 len som ju nevedel rozchodit, preto ten update BIOSu - moja hlupost.
Takze sa obzeram po novej zakladovke, procesor zrejme pojde AMD Ryzen 3 3100 a nejakych vhodnych pamatiach v 16GB k tomu. Grafika pojde ta hore spominana RX580 8GB. Zdroj 650W, skrina, 500GB HD + 256GB SSD zo starej zostavy.
Chladic asi kupim tento: SilentiumPC Fera 3 HE1224 - viete poradit nieco vhodnejsie?
Predstava je aby to malo Dual Bios - teda sa mi uz nepodaril dalsi kusok s Bricknutim, aby to malo prehladny a lahko updatovatelny Bios, 4 porty na pamat, klasika ATX format a hlavne aby to malo nejaku perspektivu do buducna ked sa rozhodnem vymenit procesor za nieco lepsie, pripadne lepsiu grafiku o par rokov - neplanujem ziadne dve graficke karty a pod. Nepotrebujem tiez ziadne fancy RGB osvetlenia, vodne chladenie a pod...
U mna je rozhodujuci pomer cena/vykon - teda nie nutne low cost, za zodpovedajucu kvalitu si zodpovedajuco priplatim, napr stara doska mi vydrzala skoro 8 rokov a drzala by dalej keby ju nebricknem, takze ratam aj s nejakymi schopnejsimi kondenzatormi ktore zas par rockov potiahnu. Nie som uz ziaden velky gamer, je to skor taky domaci PC na vsetko od Officu cez obcasne zahratie si WOT/Day-Z,Squad-u a podobnych veci...pri dvoch detoch uz toho casu je fakt malicko.
Keby mi niekto vie poradit ako dalej s tou Bricknutou MSI-P67A-GD55 tiez by mi pomohol, isla by do druheho kancelarskeho PC.
Dakujem za kazdy navrh
Chcel by som vas poprosit o pomoc pri vybere zakladnej dosky s AM4 paticou, nakolko sa mi teraz pred Vianocami podarilo pri Update BIOSu bricknut moju starucku MSI P67A-GD55 v ktorej som mal i5- 2500K a 16GB Ram - chcel som do nej nahodit novu kartu co som kupil od kamosa: Saphire Radeon RX580 8GB DDR5 len som ju nevedel rozchodit, preto ten update BIOSu - moja hlupost.
Takze sa obzeram po novej zakladovke, procesor zrejme pojde AMD Ryzen 3 3100 a nejakych vhodnych pamatiach v 16GB k tomu. Grafika pojde ta hore spominana RX580 8GB. Zdroj 650W, skrina, 500GB HD + 256GB SSD zo starej zostavy.
Chladic asi kupim tento: SilentiumPC Fera 3 HE1224 - viete poradit nieco vhodnejsie?
Predstava je aby to malo Dual Bios - teda sa mi uz nepodaril dalsi kusok s Bricknutim, aby to malo prehladny a lahko updatovatelny Bios, 4 porty na pamat, klasika ATX format a hlavne aby to malo nejaku perspektivu do buducna ked sa rozhodnem vymenit procesor za nieco lepsie, pripadne lepsiu grafiku o par rokov - neplanujem ziadne dve graficke karty a pod. Nepotrebujem tiez ziadne fancy RGB osvetlenia, vodne chladenie a pod...
U mna je rozhodujuci pomer cena/vykon - teda nie nutne low cost, za zodpovedajucu kvalitu si zodpovedajuco priplatim, napr stara doska mi vydrzala skoro 8 rokov a drzala by dalej keby ju nebricknem, takze ratam aj s nejakymi schopnejsimi kondenzatormi ktore zas par rockov potiahnu. Nie som uz ziaden velky gamer, je to skor taky domaci PC na vsetko od Officu cez obcasne zahratie si WOT/Day-Z,Squad-u a podobnych veci...pri dvoch detoch uz toho casu je fakt malicko.
Keby mi niekto vie poradit ako dalej s tou Bricknutou MSI-P67A-GD55 tiez by mi pomohol, isla by do druheho kancelarskeho PC.
Dakujem za kazdy navrh
Naposledy upravil(a) Jay-t dne úte 15. pro 2020, 16:58, celkem upraveno 1 x.
- Jey
- Středně pokročilý
-
Re: Pomoc s vyberom AM4 dosky s perspektivou do buducna
Pokud nepotřebuješ B550 kvůli PCI-E 4.0, třeba kvůli grafice, nebo rychlému disku, tak vezmi B450. Můj tip je Gigabyte B450 Aorus Pro. Za 2600,- je nová se zárukou a s dual biosem. NVME tam instalovat můžeš a pojede okolo 4GB/s a Zen 3 po updatu biosu taky.
HANSPAULKA - Hanspaulská liga malé kopané | ROBOCRAFT - web o hře Robocraft | SPACEENGINEERS - web o hře Space Engineers | TUNNGLE - ultimátní nástroj pro hráče | WOTANKS - web o hře World of Tanks | Nechci být ani zpopelněn ani pohřben na území ČR (Česka).
- Jay-t
- Nováček
-
Ak je trend prechod k PCI-E 4.0 a za par rokov to bude standard, tak skor nieco s podporou tohto rozhrania - vobec netusim ake su teraz trendy co sa tyka PC kedze som z tohto celeho vseobecneho PC prehladu vypadol v casoch ked som skladal este moju staru PC zostavu spomenutu vyssie.
- Jey
- Středně pokročilý
-
Tak potom B550. Gigabyte má dual bios, někteří ostatní výrobci také + dá se využít cashback program. Víc bohužel nemohu sloužit.
HANSPAULKA - Hanspaulská liga malé kopané | ROBOCRAFT - web o hře Robocraft | SPACEENGINEERS - web o hře Space Engineers | TUNNGLE - ultimátní nástroj pro hráče | WOTANKS - web o hře World of Tanks | Nechci být ani zpopelněn ani pohřben na území ČR (Česka).
- Skogamandry
- Začátečník
-
Zobral by som ASUS TUF GAMING B550-PLUS, moderne vybavena doska, slusna zvukovka a ma BIOS Flashback - na update biosu staci len doska a zdroj.
https://www.alza.sk/asus-tuf-gaming-b55 ... 868853.htm
https://www.alza.sk/asus-tuf-gaming-b55 ... 868853.htm
- Jay-t
- Nováček
-
Pravdupovediac na tu ASUS TUF GAMING B550-PLUS som uz pozeral, sice nema dual Bios ale snad sa mi ju niekedy v buducnosti nepodari Bricknut tak ako tu staru, zatial je tato doska kandidat c.1. Druha v poradi je GIGABYTE X570 AORUS ELITE - tiez ale tusim nema Dual Bios.
OK, povedzme ze dosku by som zvoli tu ASUS TUF GAMING B550-PLUS , procak: AMD Ryzen 3 3100 - bude treba hned z fleku updatovat Bios alebo tento procesor uz doska podporuje nativne, tzn plug and play?
Graficka pojde tato: Saphire Radeon RX580 8GB DDR5 Pulse
Otazka: Ake pamate konkretne kupit do tejto zostavy - moja hruba predstava je 16GB, to by malo zatial stacit ci?
OK, povedzme ze dosku by som zvoli tu ASUS TUF GAMING B550-PLUS , procak: AMD Ryzen 3 3100 - bude treba hned z fleku updatovat Bios alebo tento procesor uz doska podporuje nativne, tzn plug and play?
Graficka pojde tato: Saphire Radeon RX580 8GB DDR5 Pulse
Otazka: Ake pamate konkretne kupit do tejto zostavy - moja hruba predstava je 16GB, to by malo zatial stacit ci?
- Skogamandry
- Začátečník
-
Ta doska podporuje uvedeny procesor uz od prveho Biosu, takze bude fungovat "plug and play". Co sa tyka pamati, ak 16GB tak problem by nemali robit ani obycajne lacne Patrioty https://www.alza.sk/patriot-viper4-seri ... 023145.htm (alebo su aj v ciernej) - tie RAMky fungovali uz z prvymi Ryzenmi a z toho co tam ludia pisu, funguju aj so sucasnymi. Pisete o nejakom moznom upgade za par rokov - tu si treba uvedomit, ze rada CPU Ryzen 5000 bude pravdepodobne pre socket AM4 posledna, takze upgrade bude pravdepodobne mozny len do konca predaja tychto CPU (cca 2 roky?). Takze ak planujete kupit neskor nejaky takyto CPU a su financne moznosti, zvazil by som vzhladom na priaznive ceny RAM rovno 32GB (2x16). Ak zostanete na tom R3100, tak by som zostal pri tych 16GB.