Odstranění linuxu z dualbootu a zachování windows
Moderátor: Loki5567
Pravidla fóra
Vše okolo nového systému Windows 8 se řeší jen a pouze v PODSEKCI (klik), ostatní se přesouvá nebo zamyká.
Vše okolo nového systému Windows 8 se řeší jen a pouze v PODSEKCI (klik), ostatní se přesouvá nebo zamyká.
- jamaica
-
Odstranění linuxu z dualbootu a zachování windows
Potřebuji radu jak odstranit dualboot - smazat linux a zachovat windows 10.
Linux byl instalovaný jako první, potom windows. Používám grub. Obě instalace jsou na jednom SSD které je dle potřeby rozdělené.
A jak poté bezpečně roztáhnout místo na SSD aby byla celá kapacita pro windows.
Linux byl instalovaný jako první, potom windows. Používám grub. Obě instalace jsou na jednom SSD které je dle potřeby rozdělené.
A jak poté bezpečně roztáhnout místo na SSD aby byla celá kapacita pro windows.
- zsdx
- Začátečník
-
Re: Odstranění linuxu z dualbootu a zachování windows
Jako uplne nejsnazsi bych videl stavajici Win zazalohovat na externi disk a po bootu z instalacky obnovit na smazany disk.
Druha moznost je dat Win jako default v grubu a pak ten linux smazat. S oddily si potom musis pohrat mimo bezici Win nejakym spravcem oddilu.
Druha moznost je dat Win jako default v grubu a pak ten linux smazat. S oddily si potom musis pohrat mimo bezici Win nejakym spravcem oddilu.
- python.p
- Pokročilý
- Kontaktovat uživatele:
Smazal bych linux, přerozdělil partiony a pak z instalačky opravil / vytvořil bootmngr.
Pozor! Tento příspěvek může obsahovat stopy: ironie, mléka, čokolády, sarkazmu, oříšků a cynizmu...
Delidy a návrhy PC na míru najdete na zde!
Delidy a návrhy PC na míru najdete na zde!
- jamaica
-
Viděl sem nějaké postupy na youtube. Někdo to dělá přes terminál, někdo přes nějakou utilitu přímo v běžících windows.
Nejsem si jist jak to udělat. Přes utilitu je to klikací.
Tady je ještě screen info SSD -> https://drive.google.com/file/d/12AgINA ... sp=sharing
Nejsem si jist jak to udělat. Přes utilitu je to klikací.
Tady je ještě screen info SSD -> https://drive.google.com/file/d/12AgINA ... sp=sharing
- jamaica
-
Dobře tak jinak.
Jak mám udělat zálohu nainstalovaných programů ve windows tak aby šli obnovit do nové instalace a byli funkční stejně jako teď? Nutné je to u OBS studia a videostřižny Filmora. Je to nutný. Bez toho budu raději pokoušet odstranění linuxu a roztažení oddílu.
Pokud mi někdo poradí jak na tu zálohu a obnovení, tak sem připraven na čistou instalaci. A ano, vím že existuje internet a na něm návody, ale já chci postup z osobní zkušenosti aby byla jistota že je to funkční postup.
Předem děkuji.
Jak mám udělat zálohu nainstalovaných programů ve windows tak aby šli obnovit do nové instalace a byli funkční stejně jako teď? Nutné je to u OBS studia a videostřižny Filmora. Je to nutný. Bez toho budu raději pokoušet odstranění linuxu a roztažení oddílu.
Pokud mi někdo poradí jak na tu zálohu a obnovení, tak sem připraven na čistou instalaci. A ano, vím že existuje internet a na něm návody, ale já chci postup z osobní zkušenosti aby byla jistota že je to funkční postup.
Předem děkuji.
- slamozrout
- Nováček
-
Ahoj,
běžně se nastavení programů ukládají do složky "Appdata" , cesta je "C:\Users\<MojeJméno>\AppData".Pozor je to skrytá složka. Tam si najdi programy, které potřebuješ zálohovat a složky si nakopíruj na bezpečné místo a nebo můžeš zálohovat celou složku "Appdata".
Doporučoval bych zálohovat a pak ve složce smazat "Appdata" nastavení programu a spustit ho jestli se spustí s defaultnim nastavení nebo s Tvým nastavením. Pokud default, tak víš, že jsi zazálohoval správnou složku nastavení. Pokud s Tvým, budeš muset hledat kam si programy ukládají nastavení.
Viz info o AppData https://soubory.info/info/jak-najit-a-p ... u-windows/
běžně se nastavení programů ukládají do složky "Appdata" , cesta je "C:\Users\<MojeJméno>\AppData".Pozor je to skrytá složka. Tam si najdi programy, které potřebuješ zálohovat a složky si nakopíruj na bezpečné místo a nebo můžeš zálohovat celou složku "Appdata".
Doporučoval bych zálohovat a pak ve složce smazat "Appdata" nastavení programu a spustit ho jestli se spustí s defaultnim nastavení nebo s Tvým nastavením. Pokud default, tak víš, že jsi zazálohoval správnou složku nastavení. Pokud s Tvým, budeš muset hledat kam si programy ukládají nastavení.
Viz info o AppData https://soubory.info/info/jak-najit-a-p ... u-windows/
- zsdx
- Začátečník
-
Uz jsem ti to psal
Osobne parkrat vyzkouseno. Potrebujes jen instalacni medium Win a zmineny externi disk.zsdx píše:Jako uplne nejsnazsi bych videl stavajici Win zazalohovat na externi disk a po bootu z instalacky obnovit na smazany disk.
- jamaica
-
Jakým programem mám udělat kopii nebo klon stávající instalace windows? A jak velký problém to pak bude obnovit když je teď hlavní systém linux a zavaděč používám GRUB?
- zsdx
- Začátečník
-
'Zalohovani a obnoveni (Windows 7)' - Vytvorit bitovou kopii.
Neni to problem, z instalacky ten disk nejdriv smazes.
Neni to problem, z instalacky ten disk nejdriv smazes.
- jamaica
-
Vyřešeno. Admin to tu může zamknout.