Zdravím,
ač se to může zdát v dnešní době dost nezvyklé, provozuji na jednom z vícero PC ještě souběžně Win7 a zároveň i Win10, a to tak, že fyzicky měním systémový SSD - buď mám prostě SSD s Win7 nebo vypnu, přehodím SSD s Win10 a zapnu.
Pak v tomto PC mám ještě druhý datový SSD na společná data, který neměním a zde začíná malér:
- prvně jsem si všiml, že některé poslední soubory zapsané Win7 na druhý datový SSD - tam prostě při nastartování Win10 nejsou. Přehodil jsem to zpět na Win7 a jsou tam - to jsem blázen.
Tak to zase přehodím na Win10, udělám na datovým chkdsk a najednou se tam ty soubory z Win7 objeví !
- říkám si OK, ale po nějakém čase zase potřebuji zpět na Win7, bootuji, najednou samovolný chkdsk na datový SSD, mraky,mraky různých zápisů a pak - naštěstí OK, ale proč ten CHKDSK ?
- párkrát se mi už taky stalo, že se prostě ten chkdsk spustil samovolně jen tak při přechodu z Win7 na Win10 nebo naopak
- vypadá to, jako by Win7 vs Win10 používaly jiný přístup k SSD a prostě soubory ukládaly nějak jinak a ke všemu procedura chkdsk taky v každým OS jiná ?
Můžu poprosit o radu, co s tím, prosím, jsem z toho dost na nervy, protože OS - vem to čert, to přeinstaluju, ale ty data...... ?
Obě SSD jsou poměrně nové Samsung EVO v klasickém 2.5 provedení bez známky poruchy.
(A za Win7 mě nakamenujte, prosím, dokonce mám ve virtuálu i XP na nějaký starší HW, co na 7 ani 10 prostě nejede...)
Dopředu díky za pomoc,
J.
Win7 + Win10 - chkdsk problém
Moderátoři: morke, Igoreso, Loki5567
- Jonka
- Začátečník
-
- Jey
- Středně pokročilý
Re: Win7 + Win10 - chkdsk problém
Technický dotaz a rada. Nebylo by jednodušší, vytvořit si boot menu pro oba operační systémy? Taky mám Windows 7 + Windows 10.
HANSPAULKA - Hanspaulská liga malé kopané | ROBOCRAFT - web o hře Robocraft | SPACEENGINEERS - web o hře Space Engineers | TUNNGLE - ultimátní nástroj pro hráče | WOTANKS - web o hře World of Tanks | Nechci být ani zpopelněn ani pohřben na území ČR (Česka).
- zsdx
- Začátečník
-
Chces nam tedy sdelit, ze jedinou kopii (zrejme dulezitych) dat mas na SSD?!OS - vem to čert, to přeinstaluju, ale ty data...... ?
Neblbnou treba opravneni? Zkus neco zapsat do adresare, ktery ma prava jen pro Everyone (nebo Auth.Users).
- Jonka
- Začátečník
-
@Jey
Taky jsem to tak kdysi měl, ale tak jak to mám teď je pro mě o LEVEL vyšší, stabilnější, lepší na pokusy s přímím bootováním, bez bootmeny rychlejší atd. Nehledě na to, že nechci, aby mi W10 čmuchaly do toho, co mám ve W7 a naopak.
A můžu se ještě zeptat: máš tam i další disk nebo ?
Takže když jedeš na W7 a pak příště skočíš do W10 tak žádný CHKDSK ?
@zsdx
No, to datový SSD je Pro, ale samozřejmě to semtam přeleju i na klasický HDD se zálohama.
S těmi právy tam něco bude, ještě to vyzkouším s tím Everyone - díky, ale že by kvůli právům spouštěl CHKDSK ? To je divné ne ?
Taky jsem to tak kdysi měl, ale tak jak to mám teď je pro mě o LEVEL vyšší, stabilnější, lepší na pokusy s přímím bootováním, bez bootmeny rychlejší atd. Nehledě na to, že nechci, aby mi W10 čmuchaly do toho, co mám ve W7 a naopak.
A můžu se ještě zeptat: máš tam i další disk nebo ?
Takže když jedeš na W7 a pak příště skočíš do W10 tak žádný CHKDSK ?
@zsdx
No, to datový SSD je Pro, ale samozřejmě to semtam přeleju i na klasický HDD se zálohama.
S těmi právy tam něco bude, ještě to vyzkouším s tím Everyone - díky, ale že by kvůli právům spouštěl CHKDSK ? To je divné ne ?
- zsdx
- Začátečník
-
Jasne, ze CHKDSK se spousti kvuli dirty bitu. Fastboot mas predpokladam vypnuty, i kdyz u datoveho disku by to melo byt jedno.
- Jonka
- Začátečník
-
Ten dirty bit - zajímavé díky !
Co s tím, dá se to nějak vypnout nebo potom riskuji ztrátu dat ???
Co s tím, dá se to nějak vypnout nebo potom riskuji ztrátu dat ???
- Jey
- Středně pokročilý
Já mam oba systémy na jednom disku a bootovací menu z Windows 7. Ale jde dát i z desítek, pokud OS nainstaluješ v opačném pořadí.
Ano, restart a boot do jiného OS je vždy bez chkdsk nebo scandisk.
Ano, restart a boot do jiného OS je vždy bez chkdsk nebo scandisk.
HANSPAULKA - Hanspaulská liga malé kopané | ROBOCRAFT - web o hře Robocraft | SPACEENGINEERS - web o hře Space Engineers | TUNNGLE - ultimátní nástroj pro hráče | WOTANKS - web o hře World of Tanks | Nechci být ani zpopelněn ani pohřben na území ČR (Česka).