AMD Radeon RX 6700(XT) - Info, recenze
Moderátoři: morke, Walker1134, Wilik
- HEAD
- Začátečník
- Kontaktovat uživatele:
Re: AMD Radeon RX 6700(XT) - Info, recenze
Jeste lepsi test i se skalovanim CU
https://www.computerbase.de/2021-03/amd ... vergleich/
https://www.computerbase.de/2021-03/amd ... vergleich/
CPU-Ryzen 7800X3D, MB-MSI X670E Tomahawk, RAM-64GB 6600mhz CL32@6400mhz CL30, GPU-RTX 4080Super 16GB, ZDROJ-Seasonic GX 850W, Monitor-LG OLED C1 48"
- Mtex
- Mírně pokročilý
-
- Kontaktovat uživatele:
momentálně mám RX6700 XT v počítači (Hellhound od Powercolor). Chtěl jsem udělat recenzi ale jsem limitovnán CPU (R5 2600). Nejvíce asi v Death Stranding (60-90fps) a využití karty je 45% Vypadá to, že budu muset pořídit lepší cpu
Co mně příjemně překvapilo je teplota v zátěží, ta i v mém malým case (FOCUS G Fractal Design) má max 61°C. Musim podotknout, že mám pouze CPU - Ryzen 5 2600 takže karta se nudí i když v Division2 nebo RdR2 vidím využití i 97%
Plusy:
tichá 36dBa
Teploty do 61°C
Cena o málo vyšší nebo podobná jak RTX3060 bez Ti, karta nabízí vyšší výkon i s pomalým cpu R5 2600
Mínusy:
Pískající cívky
Pouze modré podsvícení, lze vypnout zapnout na kartě, ne přes SW
Ray Tracing - není podporován napr. u Cyberpunk (ten jde od 60 do 90fps) to je 2-3x víc jak RX580 8gb
Pokud by vás něco konkrétní zaujímalo dějte vědět.
Máte někdo info jak je to ray tracingem? Jestli AMD plánuje vylepšit výkon a lepší podporu (napr u CB2077) nebo je to spíše RX6 serie je první s ray tracingem a výkon už se nezlepší?
Co mně příjemně překvapilo je teplota v zátěží, ta i v mém malým case (FOCUS G Fractal Design) má max 61°C. Musim podotknout, že mám pouze CPU - Ryzen 5 2600 takže karta se nudí i když v Division2 nebo RdR2 vidím využití i 97%
Plusy:
tichá 36dBa
Teploty do 61°C
Cena o málo vyšší nebo podobná jak RTX3060 bez Ti, karta nabízí vyšší výkon i s pomalým cpu R5 2600
Mínusy:
Pískající cívky
Pouze modré podsvícení, lze vypnout zapnout na kartě, ne přes SW
Ray Tracing - není podporován napr. u Cyberpunk (ten jde od 60 do 90fps) to je 2-3x víc jak RX580 8gb
Pokud by vás něco konkrétní zaujímalo dějte vědět.
Máte někdo info jak je to ray tracingem? Jestli AMD plánuje vylepšit výkon a lepší podporu (napr u CB2077) nebo je to spíše RX6 serie je první s ray tracingem a výkon už se nezlepší?
Rig1: AMD R5 5600X cooled by Noctua NH12-SE, ASUS TUF B450 Pro gaming, 2x8GB GSkill 3200Mhz, MSI RTX 3060Ti Gaming trio ...
- DOC_ZENITH
- Středně pokročilý
Výkon se může zlepšit, ale ne tak aby se to stalo ňák extra použitelnou věcí, kor když nemaj (a ještě asi dlouho nebudou) mít obdobu DLSS. U těhle karet ber RT jako spíš takové tech-demo. I u NV je to většinou použitelný jen díky DLSS.
- segestes
- Začátečník
-
Nejsem si úplně jistej, že výměna cpu pomůže.Mtex píše: Chtěl jsem udělat recenzi ale jsem limitovnán CPU (R5 2600). Nejvíce asi v Death Stranding (60-90fps) a využití karty je 45% Vypadá to, že budu muset pořídit lepší cpu
Zkoušel jsem na sestavě s 7700K@4,7Ghz (ram 3000MhzCL15) 6700XT Nitro v 1440p a porovnal jsem to s 1080TI a v některých hrách byl výsledek tristní. Tam kde 1080TI jede na téměř plný výkon, tak radeon jede 60-70 procent.
Odkaz na grafy (použil jsem nástroj FLAT ze stránek gpureport.cz) Assassin's Creed Origins a The Division 2:
https://imgur.com/a/zIa7oGQ
Třeba u Division bylo při benchmarku vidět, jak ve čtvrté fázi začalo klesat u 6700XT vytížení gpu k 80 procentům (přitom zátěž cpu se víceméně neměnila) a je to vidět i v tom grafu, kde 1080TI zůstane stabilní a 6700XT tam má propad FPS.
Podobné chování jsem zaznamenal v benchmarku TW Warhammer 2 - Benchmark z bitvy 6700XT dosáhla vyšších fps než 1080TI, ale v benchmarku na mapě chvílema klesalo vytížení gpu a fps byly ve výsledku horší než 1080TI.
Origins jel na 6700XT blbě celej benchmark.
Systém s AMD byl čistě nainstalovaný a byly tam jen ovladače gpu a fraps, žádný další sw.
Jiné hry/benchmarky jako třeba Shadow of the tomb rider, Metro Exodus. RDR2 nebo Witcher 3 šlapaly dobře.
Pokud by měl někdo nějaké vysvětlení, proč se AMD karta takhle blbě chová, budu za něj rád.
- DOC_ZENITH
- Středně pokročilý
Ala to co se už roky probírá, AMD má shit driver overhead v DX11 hrách protože tam vůbec nethreadujou, u DX12 se to ale otáčí a tam zase má větší overhad NV díky absenci HW sheduleru.
Ala neni žádné univerzální na všechny hry dobré GPU, musíš kupovat dle toho co hraješ.
Ala neni žádné univerzální na všechny hry dobré GPU, musíš kupovat dle toho co hraješ.
- segestes
- Začátečník
-
Díky za vysvětlení. O overheadu jsem slyšel, ale netušil jsem, že je to v podání AMD taková bída, že má karta poloviční výkon a ještě navíc je tam otřesnej stuttering (ten procesor 7700k není ani dnes ve výkonu na jádro tak špatnej a v době, kdy vyšel AC Origins to pořád byl na hraní jeden z těch nejlepších).
Hraju víceméně všechno, ale rád se k některým hrám vracím, takže zpětná kompatibilita je pro mě důležitá.
Hraju víceméně všechno, ale rád se k některým hrám vracím, takže zpětná kompatibilita je pro mě důležitá.
- killerek
- Začátečník
-
7700K ma dneska jedinou nevyhodu a to je malo jader pro nejake hry a zrovna AC hry mezi ne patri. I to Division oceni vice jader, ikdyz jiz ne tolik.
- spajdr
- Středně pokročilý
- Kontaktovat uživatele:
U AC Origins (a nejenom u ni) s kombinaci AMD karty silne doporucuji si stahnout DXVK Async, hra pak jede daleko lepe.
Vse podstatne je zde
https://pctforum.tyden.cz/viewtopic.php ... hilit=dxvk
Vse podstatne je zde
- segestes
- Začátečník
-
Zkusil jsem kartu s procesorem 3900X (ram na 3600CL16). Výsledek o něco lepší, ale pořád horší než 1080TI (a nejde mi ani tak o počet fps jako o stuttering). Takže nedostatkem jader to nebude a ani cpu overheadem bych to už nenazval (přeci jen zkouším 1440p a ultra a ne 1080p medium...)killerek píše:7700K ma dneska jedinou nevyhodu a to je malo jader pro nejake hry a zrovna AC hry mezi ne patri. I to Division oceni vice jader, ikdyz jiz ne tolik.
Je to taková smutná klasika AMD, kdy na papíře to vypadá dobře, ale realita je jiná. Celkem mě překvapuje, že to lidem nevadí a v recenzích se to člověk nedozví.
Díky za tip, v AC Origins to opravdu trochu framerate zlepšilo, ale jak jsem se dočetl, ne na všechny hry, se kterými má AMD problémy, to funguje.spajdr píše:U AC Origins (a nejenom u ni) s kombinaci AMD karty silne doporucuji si stahnout DXVK Async, hra pak jede daleko lepe.
Vse podstatne je zde
Tak holt grafika půjde do světa a koupím zase Nvidii. Tam je sice ten CPU overhead u DX12 titulů, ale když se grafika napáruje s výkonným procesorem, tak jede, jak má.
- webwalker
- Začátečník
Assassiny neber za bernou minci, tam to jde ode zdi ke zdi. S GeForce budeš mít zase velký problém s AC Valhalla
Chtěl bych se stát profesionálním pískačem. Už teď jsem v tom sice hvězda, ale chtěl bych se ještě zdokonalit a začít se tím živit.
GPUreport.cz
GPUreport.cz
- GaGy
- Začátečník
segestes já měl podobný problém s Warzone. Po instalaci nové grafiky hra byla "hladká" plynula - krása. cca 180 fps
Bohužel po chvíli přišel brutální stuttering.
Nakonec sem zjistil že Radeony nesmí mít v nastavení max položku qualite textury (možná už je opraveno) a ještě je potřeba změnit nastavení v configu hry CounterRedenrer.
Už sem byl zoufalý a kartu chtěl prodávat a měnit zpět za Nvidii ,ale po týdnu hledání na rededitu sem zjistil že tu je prostě chyba hry a dělá to občas i u Nvidia karet. Byl bych hodně nasraný kdybych vyměnil kartu a měl stejný problém. Podotýkám že sem měl čistou instalaci windows.
Tímto neobhajuji Radeony ani NVidii ,prostě dirext errory sem zažil na obou
Ted otázka kdo za to může zda výrobci grafik nebo prasácky napsané hry, tentokrát bych vsadil na to druhé.
Bohužel po chvíli přišel brutální stuttering.
Nakonec sem zjistil že Radeony nesmí mít v nastavení max položku qualite textury (možná už je opraveno) a ještě je potřeba změnit nastavení v configu hry CounterRedenrer.
Už sem byl zoufalý a kartu chtěl prodávat a měnit zpět za Nvidii ,ale po týdnu hledání na rededitu sem zjistil že tu je prostě chyba hry a dělá to občas i u Nvidia karet. Byl bych hodně nasraný kdybych vyměnil kartu a měl stejný problém. Podotýkám že sem měl čistou instalaci windows.
Tímto neobhajuji Radeony ani NVidii ,prostě dirext errory sem zažil na obou
Ted otázka kdo za to může zda výrobci grafik nebo prasácky napsané hry, tentokrát bych vsadil na to druhé.
9800X3D@5425Mhz-95W - Liquid Freezer III │ 32Gb 6000Mhz - CL30 │ ASUS TUF Radeon RX 7800 XT 16G │ TUF GAMING B650-PLUS WIFI │ AG32CQ - 2K - 144Hz │ EVGA GQ 650W Gold │ Phanteks Eclipse P400A │ SSD - KC3000, M.2 - 1TB + A2000, M.2 - 1TB │
Lenovo - Legion 5 - RTX 3060 + Ryzen 5600H
Lenovo - Legion 5 - RTX 3060 + Ryzen 5600H
- Mtex
- Mírně pokročilý
-
- Kontaktovat uživatele:
Ahoj,segestes píše: Nejsem si úplně jistej, že výměna cpu pomůže.
Zkoušel jsem na sestavě s 7700K@4,7Ghz (ram 3000MhzCL15) 6700XT Nitro v 1440p a porovnal jsem to s 1080TI a v některých hrách byl výsledek tristní. Tam kde 1080TI jede na téměř plný výkon, tak radeon jede 60-70 procent.
Odkaz na grafy (použil jsem nástroj FLAT ze stránek gpureport.cz) Assassin's Creed Origins a The Division 2:
https://imgur.com/a/zIa7oGQ
Třeba u Division bylo při benchmarku vidět, jak ve čtvrté fázi začalo klesat u 6700XT vytížení gpu k 80 procentům (přitom zátěž cpu se víceméně neměnila) a je to vidět i v tom grafu, kde 1080TI zůstane stabilní a 6700XT tam má propad FPS.
Podobné chování jsem zaznamenal v benchmarku TW Warhammer 2 - Benchmark z bitvy 6700XT dosáhla vyšších fps než 1080TI, ale v benchmarku na mapě chvílema klesalo vytížení gpu a fps byly ve výsledku horší než 1080TI.
u mně právě v Divsion 2 byl nárůst slušný. Na max detaily ve fullHD: 103fps a je to i vidět (RTX3060 81fps).
Výměna cpu z R5 2600 za R5 5600x - výkon v Death Stranding poskočil ze 60-90fps na 100-150fps...nemám přesné data a scény.
Rig1: AMD R5 5600X cooled by Noctua NH12-SE, ASUS TUF B450 Pro gaming, 2x8GB GSkill 3200Mhz, MSI RTX 3060Ti Gaming trio ...
- Mtex
- Mírně pokročilý
-
- Kontaktovat uživatele:
V tom máš pravdu, zkoušel jsem Ray tracing v Cyberpanku, nedávno vydali update 1.2 a podporují i radeony ale po zapnutí Ray tracing na ultra výkon padne tak na 1/3, cca 25 - 35fps.DOC_ZENITH píše:Výkon se může zlepšit, ale ne tak aby se to stalo ňák extra použitelnou věcí, kor když nemaj (a ještě asi dlouho nebudou) mít obdobu DLSS. U těhle karet ber RT jako spíš takové tech-demo. I u NV je to většinou použitelný jen díky DLSS.
Ani sníženi RT na medium a vypnutí ray tracing stínů moc nepomůže, přidá sice 5-10fps...ale to už je i RTX3060 s DSLL na optimal lepší:)
- ArgCZ
- Začátečník
Cyberpunk, to je plýtvání výkonem i časem , ale jako zajímavost aby řeč nestála dobrý postřeh.
PS5, LG OLED65BX, Samsung HW-Q700A + SWA-9500S = 5.1.4 Dolby Atmos, DTS:X
- THANATOS
- Začátečník
-
https://forums.anandtech.com/threads/sp ... t-40486640
RX 6700XT GPU na 1912Mhz žerie len 69W a zvyšok karty ďalších 40W, čiže do 115W TBP by sa mohlo vtesnať. Testované v TimeSpy GT2, takže v náročnej hre by frekvencia bola pravdepodobne nižšia.
RX 6700XT GPU na 1912Mhz žerie len 69W a zvyšok karty ďalších 40W, čiže do 115W TBP by sa mohlo vtesnať. Testované v TimeSpy GT2, takže v náročnej hre by frekvencia bola pravdepodobne nižšia.
Lenovo Legion Y540-15IRH CPU: Intel Core i5 9300H GPU: NVIDIA GeForce GTX 1650 4GB RAM: 24GB 2666Mhz Micron SSD: 512GB WDC SN720 + 1TB Crucial MX500
- webwalker
- Začátečník
Recenze:
MSI Radeon RX 6700 XT Gaming X 12G >>
[/url]
Pěkná kartička. Při OC se mi ji dokonce podařilo rozjet na maximum v ovladačích, tedy 2950 MHz i když samozřejmě reálné frekvence pak byly nižší, někde nad 2800 MHz.
MSI Radeon RX 6700 XT Gaming X 12G >>
[/url]
Pěkná kartička. Při OC se mi ji dokonce podařilo rozjet na maximum v ovladačích, tedy 2950 MHz i když samozřejmě reálné frekvence pak byly nižší, někde nad 2800 MHz.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Chtěl bych se stát profesionálním pískačem. Už teď jsem v tom sice hvězda, ale chtěl bych se ještě zdokonalit a začít se tím živit.
GPUreport.cz
GPUreport.cz
- segestes
- Začátečník
-
Ahoj, tak po AC: Origins a Division jsem narazil na další hru, se kterou má 6700XT problémy.
Celkem nepříjemně se trhá i Age of Empires 2 Definitive Edition (Steam verze). Nejlépe je to vidět v integrovaném benchmarku, kdy prvních asi 8 vteřin to běží dobře a pak se to 3x - 4x pořádně škubne (zásek třeba na 0,3-0,5s) a pak zase 6 vteřin v pohodě a tak dokola. Podle grafů AMD overlay ve chvíli, kdy to cukne spadne vytížení grafiky někdy až na 0 (vytížení cpu je přitom konstantní). Nastavení kvality nebo rozlišení nemá vůbec vliv.
Zkusil jsem vyměnit kartu za RX 580 a úplně bez problémů. Zkusil jsem tři různé verze driverů, nakonec i komplet odinstalovat a nainstalovat čistě jen ovladač grafiky. Jako poslední jsem zkusil i jinou instalaci Windows. A je to pořád stejné. Nemám nainstalovaný žádný jiný soft, jen AMD ovladače a steam klient.
V biosu jsem vypnul/zapnul SAM, taky beze změny.
Nenapadá někoho, co ještě zkusit?
(zbytek sestavy R5 3600, B550, 4x8GB@3600Mhz CL16)
Celkem nepříjemně se trhá i Age of Empires 2 Definitive Edition (Steam verze). Nejlépe je to vidět v integrovaném benchmarku, kdy prvních asi 8 vteřin to běží dobře a pak se to 3x - 4x pořádně škubne (zásek třeba na 0,3-0,5s) a pak zase 6 vteřin v pohodě a tak dokola. Podle grafů AMD overlay ve chvíli, kdy to cukne spadne vytížení grafiky někdy až na 0 (vytížení cpu je přitom konstantní). Nastavení kvality nebo rozlišení nemá vůbec vliv.
Zkusil jsem vyměnit kartu za RX 580 a úplně bez problémů. Zkusil jsem tři různé verze driverů, nakonec i komplet odinstalovat a nainstalovat čistě jen ovladač grafiky. Jako poslední jsem zkusil i jinou instalaci Windows. A je to pořád stejné. Nemám nainstalovaný žádný jiný soft, jen AMD ovladače a steam klient.
V biosu jsem vypnul/zapnul SAM, taky beze změny.
Nenapadá někoho, co ještě zkusit?
(zbytek sestavy R5 3600, B550, 4x8GB@3600Mhz CL16)
- DOC_ZENITH
- Středně pokročilý
Asi nic no. Můžeš zkusit ještě stahnouit detaily na min jestli se něco nezmění. Jestli to nezpůsobuje třeba jen ňákej specifickej efekt. U některejch DX11 her ještě můžeš zkusit experimentovat s DXVK.
A hlavně to rozmázní a reportuje jak u tvůrce hry tak u AMD. Na AMD se musí řvát jinak se budou tvářit že je vše jak v ráji a nic neudělaj. Cry enigne třeba trval měsíce ale nakonec to opravili.
A hlavně to rozmázní a reportuje jak u tvůrce hry tak u AMD. Na AMD se musí řvát jinak se budou tvářit že je vše jak v ráji a nic neudělaj. Cry enigne třeba trval měsíce ale nakonec to opravili.
- segestes
- Začátečník
-
Díky za reakci, toho jsem se bál. Minimální detaily jsem zkoušel, stejně tak DXVK...
No nic, reportnul jsem to aspoň přes ten nástroj v jejich ovladačích. Mám ale pocit, že dokud bude tolik lidí, co se snaží okolí přesvědčovat, jak má AMD už dávno ovladače bez problémů a vše funguje jak má, tak na to AMD bude srát.
No nic, reportnul jsem to aspoň přes ten nástroj v jejich ovladačích. Mám ale pocit, že dokud bude tolik lidí, co se snaží okolí přesvědčovat, jak má AMD už dávno ovladače bez problémů a vše funguje jak má, tak na to AMD bude srát.
- skaven321
- Začátečník
-
skus tu napisat spajdrovi, robi testera pre AMD. a mylis si to, ludia tvrdia, ze amd drivery nie su bezchybne, ale su porovnatelne chybne s nvidia drivermi
R7 5800X3D, 32GB DDR4 3200Mhz CL14 G.SKILL FlareX@3600MHz, Sapphire RX 7900 XT GAMING 20GB, GB2770QSU - Red Eagle