chtěl bych se zeptat zkušenějších (ve smyslu znalostí aktuální nabídky na trhu, nebo co se týká věku, zkušeností mám dost...

Ano dost obecné zadání - tady jsou detaily:
Server by měl nahradit (za předpokladu, že to bude dávat smysl) současný server (4GB ECC RAM, integrovaná grafika, dva 4 TB disky v mirroru) sloužící primárně jako NAS. Současný server běží na linuxu. V případě současného serveru se procesor fláká (podvoltované a podtaktované dvoujádro AMD Athlon(tm) II X2 250e - 1000 MHz). Celý server žere v průměru kolem 40W) - napájeno je to notebookovým zdrojem před microPSU a celá ta sranda je naspaná do malého prostoru mezi vstupními dveřmi a věšákem, kde pasivně chlazený procesor a zbylé díly chladí komínový efekt, kterému pomáhají dva větráčky) - v přiloženém obrázku je fotka aktuálního serveru (ano, je to prasárna, ale už to takhle běží bez problému cca 10 let). Důvod, proč to takhle mám je dvojí - aktuální umístění bylo hluché místo bez využití a současně po bytě není jiné vhodné místo na nějakou další bednu.
Důvod, proč koukám po případném upgradu je nutnost dodat do serveru několik disků z důvodu nárůstu požadavků na data (děti dorostly a mně se rozrůstá množství video nahrávek) - z miroru bych rád přešel na RAID5 z 5 disků +offline zálohy na samostatně uložené disky.
V případě současné konfigurace by to obnášelo přidání jiného napájecího zdroje, nákup pěti disků, přidání RAM-ky a nahození Openmadia Vaultu (stárnu a už jsme lenoch).
V případě nového HW si k tomu musím připočítat navíc RAM, základní desku a procesor. Takže otázka zní: Je na trhu nějaká deska, která by umožňovala pokles spotřeby (oproti současné desce + procesoru) a současně umožňovala výhledově připojit více disků (např.

Díky za případně návrhy!