Ache: ad to odcházení - největší sranda je, že mi jeden odešel po 1.5 roce (výměna panelu na záruku), a ten vyměněnej teď, po dalších 2.5 letech. Podezřívám je z toho, že je to protože (na poměry monitorů) hodně topí, jsou výrazně teplejší než všechny ostatní co jsem kdy viděl. Možná to bude jen nějakej kondík na desce, ale nemám znalosti na to to opravit.
Schali: Na ty G7 jsem koukal, ale potřebuju 4k kvůli práci, takže to padlo.
Jinak
ad to, co jsem psal před pár dny, už mám doma ten Dell, a nemůžu se rozhodnout, kterej z nich si nechat. Přímý srovnání:
Samsung U32J590 - zdá se mi, že má:
-o něco hezčí barvy
-lepší prokreslení tmavých oblastí obrazu ve filmech v Game módu
-jiný režimy jsou kvalitou v podstatě nepoužitelný
-v Game módu ten obraz občas "dýchá", jak si elektronika přepočítává novou scénu a pak jí upraví barvy (není to hrozný, ale občas to jde vidět). Např pokud switchnu z plochy na bílej prohlížeč, asi během vteřiny to ztmaví lištu z tmavě hnědé na černou.
-moc pěkný barvy i kontrast i při stáhnutí na 35% jasu
-o něco nepřesnější / míň realistický barvy (což mi ale vůbec nevadí)
-bohužel tím že je rovnej, tak opticky vypadá jako ve středu vypouklej, na téhle uhlopříčce už to hrozně tahá za oči a sere mě to
Dell S3221QS
-na barevné tapetě krajiny stejně nádherný barvy, hlavně zelená vypadá perfektně. V prohlížeči trošku horší barvy.
-červená je viditelně slabší než u Samsungu (ale berte to tak, že já mám rád přesaturovaný barvy, Dell je asi přesnější a vyblitý to není)
-tmavý filmy při přímým srovnání vypadají hůř (což mě zas tak neštve, na filmy mám OLED tv)
-zakřivení je perfektní a konečně nemáte pocit, že ten monitor někdo obrátil naruby.
-barvy při stáhnutí pod takových 60% jasu degradujou rychleji než u samsungu (vím že je to prd vypovídající páč nemám nějaký měřidlo, ale 35% u samsungu cca odpovídá 70 u dellu)
-mnohem víc možností nastavení obrazu a lepší menu, ale jiný režimy než Normal se mi stejně nelíbí
-zatím mě z něj trošku víc bolí oči, jakoby víc svítila bílá, přestože by neměl PWM blikat (možná jsem si ještě nezvykl)
-je tlustší, váží asi o 4kg víc
Input lag a ghosting pocitově nula u obou monitorů. U Dellu mi ještě občas přijde, jako by byl obraz přetaženej takovou hodně jemnou mléčnou vrstvou (jakoby přetažená gamma/horší kontrast v office/browseru) - ale nedokážu to moc popsat ani identifikovat.
Ušil jsem si na sebe pěknou boudu, barevně se mi i přes jedinej použitelnej režim líbí víc Samsung, ale nedokážu se na tu vypouklou obrazovku dívat a mnohem příjemnější je zahnutej Dell, takže si asi nechám ten, páč na tom potřebuju makat.
Do neděle zkusím ještě nahodit nějaký fotky a možná ještě pár dojmů, zatím je to čerstvý.
Nejradši bych vzal tenhleten, ale po téhle zkušenosti už si takovou uhlopříčku bez zahnutí nelajznu, tak budu muset počkat na další generaci a doufat...
https://monitory.heureka.cz/samsung-s43am700/